31. toukokuuta 2021

KÄRLEKSMUMSKLADDKAKA - MOKKAPALAMUTAKAKKU

No voi pojat - nyt oli aika herkullista kakkua! Oikein kunnon makeapläjäys mutta vain niin taivaallisen hyvää kahvin kanssa nautittuna. Kyseessä on siis kärleksmumskladdkaka eli mokkapalamutakakku. Tämä resepti on bongattu ruotsalaisesta leivontablogista nimeltä Frederiks fika ja alkuperäisen reseptin löydät täältä. On muuten todella hyvä tuo hänen bloginsa. Sieltä löytyy paljon herkullisen kuuloisia ja näköisiä leipomuksia. :)

Voin kyllä lämpimästi suositella tätä herkkukakkua! Helppo ja nopea valmistaa sekä ennen kaikkea todella herkullista! Nami nam! ♥

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Massa:
200 g voita 
3 dl sokeria
1½ dl kaakaojauhetta
½ tl suolaa
3 munaa
1½ dl vehnäjauhoja

Kuorrute:
50 g voita
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
3½ dl tomusokeria
n. 2 rkl vahvaa kahvia

Koristelu:
kookoshiutaleita

Ota esille vuoka ja vuoraa se leivinpaperilla (pohja + reunat). Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon ensin sokeri ja sekoita kevyesti. Sitten kaakaojauhe + suola ja taas kevyt sekoitus. Lisää munat yksitellen massaan taas kevyesti sekoittaen. Viimeiseksi sekoita massaan jauhot. Sekoita vain sen verran että massa on tasaista. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia. Älä paista liikaa! Kakku saa olla vielä hytkyvää kun otat sen uunista. Anna jäähtyä rauhassa vuoassa.

Kun pohja on täysin jäähtynyt valmista kuorrute. Kakku saa edelleen olla vuoassa. Keitä vahvaa kahvia valmiiksi. Sulata voi ja sekoita joukkoon kaakaojauhe, vanilja- ja tomusokeri. Lisää kahvia vähän kerrallaan joukkoon sekoittaen sen verran, että saat sopivan koostumuksen kuorrutteeseen. Levitä valmis kuorrute pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja koristele kookoshiutaleilla. Laita kakkua hetkeksi jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Sitten vain kakun kimppuun! :)


Yummy! ♥


Vaikka tämä oli melkoisen makeaa niin tähän jäi koukkuun ja syömistä ei voinut lopettaa ennen kuin tuli äklö olo. :D Tykkäsin kyllä todella paljon kakusta!


I love this cake! ♥ 
Jos tykkää oiken suklaisesta ja täyteläisestä kakusta niin tässä on sitten sellainen. :)


Koostumus oli omaan makuun aivan täydellinen. 
Ehkä olisin vielä jopa pari minuuttia aikaisemmin tohtinut ottaa pohjan pois uunista. 
Ensi kerralla olen sitten taas vähän viisaampi paiston suhteen. :)


25. toukokuuta 2021

NUTELLA-SUKLAA CAKESICLES

Viime viikonloppuna alkoi tehdä mieli jotain pientä hyvää herkkua ja siitä se ajatus sitten lähti näihin suklaisiin jäätelökakkutikkareihin. Olivat muuten tosi hyviä - makeita kylläkin mutta herkullisia! :)

Pakkasessa sattui olemaan mehevää kaakaokakkupohjaa, jota päätin käyttää tikkareiden täytteenä. Pohjamurun joukkoon sekoitin vielä myös Nutellan jämät ja tästä syntyikin aika herkullinen combo. Kuorrutteina käytin sekä valko- että maitosuklaata, joiden joukkoon sekoitin vielä vähän hasselpähkinärouhetta. Nam! ♥

Ohjeella tulee 6 kpl pieniä jäätelöitä
Silikomartin Mini Classic-muoteilla valmistettuna. 

Täytemassa:
160 g mehevää kaakaokakkupohjaa (pohjan ohje linkissä)
120 g Nutellaa

Kuorrutteet:
100 g maitosuklaata
n. 1 rkl öljyä
1 tl hasselpähkinärouhetta

50 g maitosuklaata
½ rkl öljyä
n. ½ tl hasselpähkinärouhetta

Murenna kakkupohja kulhoon ja sekoita hyvin joukkoon Nutella. Painele massa jäätelömuotteihin ja paina lopuksi puiset tikut jäätelöiden sisään. Anna jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin tai jopa yön yli jos ei ole kiire kuorruttamisen kanssa. 

Sulata ensin maitosuklaa varovasti mikrossa ja sekoita joukkoon öljy. Lopuksi sekoita vielä joukkoon hasselpähkinärouhe. Dippaa jäätelöt seokseen ja anna ylimääräisen kuorrutteen valua pois. Laske leivinpaperoidun leikkuulaudan päälle valmiit jäätelöt. Kuorruta niin monta jäätelöä maitosuklaakuorrutteella kuin pystyt. Itse sain neljä maitosuklaajäätelöä kuorrutettua. 

Valmista valkosuklaakuorrute samalla tavalla ja kuorruta sillä loput jäljelle jääneet jäätelöt. Itselle jäi kaksi kuorrutettavaa valkosuklaalla. Nosta valmiit jäätelöt jääkaappiin jähmettymään. Sitten vain herkuttelemaan!


Olipas nämä hyviä! 
Pienellä vaivalla sai jotain näin hyvää aikaiseksi. :)


Jos ei satu olemaan jemmassa valmista kakkupohjaa tai ei jaksa alkaa näitä varten paistaa pohjaa... 
Niin täytteen valmistaa myös keksimurusta yhdistettynä Nutellan tai esim. tuorejuuston kanssa. :)


Täyte oli ihanan mehevää ja pehmeää, oiken makoisaa ja suussasulavaa! 
Kuorrutteen hasselpähkinöistä tykkäsin erityisesti ja ne toivat kivaa tekstuuria jäätelöihin.


Vaikka nämä olivatkin makeita, niin hyvin upposivat meikäläiselle. 
Söin nimittäin kaikki YKSIN! :D

En osaa oikein sanoa kummalla kuorrutteella olevat olivat parempia. 
Tykkäsin kyllä molemmista paljon mutta jos aivan pakko on valita niin sit ehkä maitosuklaakuorrutteiset. :)

18. toukokuuta 2021

AHAA SUKLAACRISP BROWNIE

Siis tämä brownie oli ihan Ä-L-Y-T-T-Ö-M-Ä-N hyvää! Muuta en oikein osaa edes sanoa kuin, että ehkä parasta brownieta, mitä on hetkeen tullut leivottua. ♥ Idea tähän leivonnaiseen on lähtöisin Annin uunissa-blogista, jossa törmäsin Geisha-brownien reseptiin. Itse en ole ihan mikään hirveä Geisha-fani ja aloinkin miettiä josko korvaisin sen jollain muulla suklaalla. Kaapissa sattui olemaan läjä Pandan Ahaa-suklaata ja niinpä sitten päätin kokeilla tehdä brownien siitä. Se kannatti ja tästä reseptistä taisi tulla kyllä ihan yksi luottoresepteistäni kun haluan jotain oikein hyvää suklaista herkkua. 

Annin uunissa olevaan alkuperäiseen Geisha-brownien reseptiin pääset täältä. Muuten käyttämäni resepti on sama mutta vaihdoin tosiaan suklaan ja laitoin sitä myös vähän enemmän itse browniemassaan sekä kuorrutteeseen. Kuorrutteeseen lisäsin myös hieman tuorejuustoa. Nam nam! :)

Brownie on leivottu 20 x 20 cm vuoalla.

Massa:
100 g voita
2 munna
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tummaa siirappia
½ tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
120 g Ahaa-suklaata

Kuorrute:
125 g Ahaa-suklaata
2 dl kermaa
n. 100 g tuorejuustoa

Koristelu:
suklaakarkkeja/keksejä yms.

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja leivinpaperoi vuoka valmiiksi.

Sulata voi ja jätä sivuun odottamaan. Vispaa kevyesti sekaisin käsivispilällä munat, sokerit ja siirappi. Lisää joukkoon voisula ja sekoita kevyesti. Yhdistä leivinjauhe, jauho ja kaakaojauhe  - lisää seos massan joukkoon taas kevyesti sekoittaen. Rouhi suklaa pieniksi paloiksi ja lisää noin 3/4 rouheesta massaan varovasti nostellen. Levitä massa vuokaan, tasoita pinta ja ripottelen päälle loput suklaarouheet. Paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia. Älä paista liikaa, pohja saa jäädä ihanan meheväksi. Anna jäähtyä täysin.

Kun pohja on kunnolla jäähtynyt valmista kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa pienissä lämmityserissä aina välillä sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita sulatettu suklaa tuorejuuston joukkoon hyvin sekoittaen ja sekoita joukkoon lopuksi kermavaahto. Voit siirtää brownien tässä vaiheessa pois vuoasta esim. leikkuulaudan päälle. Levitä kuorrute pohjan päälle, tasoita pinta ja laita jääkaappiin jähmettymään. 

Kun kuorrute on jähmettynyt, siisti reunat leikkaamalla suikaleet pois jokaisesta reunasta. Ite söin nämä kanttipalat. :D Koristele brownie vielä haluamallasi tavalla. Halutessasi voit myös leikata valmiita paloja ja koristella palat. Tykkäsin tällä kertaa jättää brownien kakun muotoon. 


Ai että... Niin herkullista ettei sanotuksi saa! :D


Itselle uusi juttu oli käyttä siirappia browniemassassa mutta tykkäsin siitä oikein paljon. 
Siitä tuli semmoinen pieni hentoinen siirappinen makuvivahde pohjaan. :)


Tuossa suklaassa itsessäänhän on sellaisia pieniä crispipalloja ja ne oli oikein kivoja tässä leivonnaisessa. Tuli vähän purutuntumaa ja ne sopivat myös loistavasti tuohon kuorrutteeseen. Kokeilin muuten laittaa brownien jämät pakkaseen, niin pitää tässä joku päivä katsoa ja maistaa mitä mieltä herkku oli pakastuksesta. Toivon, että olisi säilynyt hyvin ja säilyttänyt myös herkullisuutensa! ;)

12. toukokuuta 2021

ÄITIENPÄIVÄKAKKU VOL 2. : MEHEVÄ SUOLAKINUSKI-SUKLAAKAKKU

Tämä pieni mutta erittäin mehevä ja herkullinen suklainen kahvikakku suolakinuskilla kuorrutettuna matkasi viime viikonloppuna anopin kahvipöytään äitienpäivän kunniaksi. Tämä oli kyllä hyvää! Pitää varmaan itellekin leipasta tämmöinen kakku tässä joku päivä. ♥

Alkuperäinen resepti kakkuun löytyy (ylläri ylläri) Makeaa-blogista. Hieman muokkailin tuota reseptiä kaapista löytyvien aineiden ja vuoan koon mukaan. :) 

Kakku on leivottu noin 18 cm pyöreällä kahvikakkuvuoalla.

Massa: 
2 dl vehnäjauhoja
½ dl  kaakaojauhetta
1½ dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
½ tl soodaa
½ tl suolaa
75 g voita sulatettuna
150 g kermaviiliä
1 muna

Kuorrute: 
50 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl kermaa
2 dl tomusokeria
½ tl suolaa

Koristelu:
sormisuolaa
suklaarouhetta
valkosuklaamanteleita rouhittuna

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota esille vuoka ja voitele se hyvin tai sprayaa vuokaspraylla.

Sekoita keskenään massan kuivat aineet kulhossa. Lisää joukkoon sulatettu voi, kermaviili ja muna. Sekoita massa tasaiseksi. Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja kumoa sitten kakku ritilän päälle jäätymään. Jätä vuoka kakun päälle jäähtymisen ajaksi niin kakku pysyy mehevänä.

Kun kakku on täysin jäähtynyt valmista kuorrute. Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Kuumenna liedellä kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet ja seos on tasaista. Ota kattila pois liedeltä ja sihtaa tomusokeri joukkoon parissa erässä hyvin sekoittaen. Mausta kinuski lopuksi suolalla. Voit myös halutessasi jättää suolan pois kinuskista. Anna kinuskin jäähtyä ja jämäköityä. Liian notkeana laitettu kinuski valuu vaan pois kakun päältä. Tarpeeksi jäähtynyt ja jämäkkä kinuski pysyy kakun päällä ja valuu kivasti reunoja pitkin alas. Koristele kakku vielä sormisuolalla ja rouhituilla suklaa- ja mantelipaloilla. Sitten vain suut makiaksi! :)


Lurps, niin herkullista! 
Parasta tässä on myös se, että kakku on todella helppo valmistaa. 


Täytyy tunnustaa, että söin varmaan puolet tuosta kinuskista ennen kakun kuorruttamista. 
Tarkoituksena oli kuorruttaa kakku ihan kauttaaltaan kinuskilla mutta se ei riittänyt siihen. :D:D
 Eipä tuo onneksi ollut ollenkaan hullumman näköinen valumillakaan.


On se vain niin, että suklaa, kinuski ja suola ovat aivan lyömätön makuyhdistelmä! ♥


9. toukokuuta 2021

ÄITIENPÄIVÄKAKKU: UUNISSA PAISTETTU VADELMAJUUSTOKAKKU


Kävimme jo eilen kahvittelemassa Lappajärvellä äitin luona äitienpäivän kunniaksi vaikka virallinen juhlapäivä onkin vasta tänään. Omalla äitille leivoin tämän pienen uunissa paistettavan vadelmajuustokakakun. En viitsinyt isoa kakkua tehdä, sillä tiesin äitin leipovan myös itse jotain. Siellähän sitä sitten oli perinteinen kermatäytekakku odottamassa jääkapissa kun pääsimme paikan päälle. Äitin tekemä täytekakku on kyllä ihan parasta!! ♥ Sitä tulikin syötyä aika monta palaa kahvin kanssa. :D

Kakku on leivottu 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
100 g Biscoff-keksejä
30 g voita

Täyte:
400 g vaniljatuorejuustoa
200 g ranskankermaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunan kuoriraastetta
1 tl appelsiinin kuoriraastetta
2-3 rkl sitruunamehua
½ dl maissitärkkelystä
2 munaa
+ n. 1 dl vadelmia

Koristelu:
reilu 1 dl kermaa
noin 50 g maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria
vaniljasokeria
vadelmia
valkosuklaata

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Ota esille vuoka, pingota pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja voitele/sprayaa reunat hyvin. Aseta vuoka ison foliopalan päälle ja nosta folion reunat ylös "kierittämällä" siitä ikään kuin pienet seinämät vuoan ympärille. Näin vuoasta tihkuva rasva ei valu uunin pohjalla.

Muskaa pohjaan tulevat keksit hienoksi muruksi ja yhdistä voisulan kanssa. Painele vuoan pohjalle ja esipasta pohjaa noin 8 minuuttia. 

Valmista täyte. Sekoita keskenään kulhossa tuorejuusto, ranskankerma, sokerit, kuoriraasteet ja sitruunamehu. Sekoituksen voi tehdä ilman sähkövatkainta esim. isolla lusikalla. Lisää joukkoon maissitärkkelys ja sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi lisää munat yksitellen kevyesti sekoittaen. Kaada noin puolet täytteestä esipaistetun pohjan päälle ja ripottele täytteen päälle vadelmia. Kaada loppu täyte vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia tai kunnes kakun keskusta on vielä hieman hyllyvä. Sammuta uuni ja pidä uunin luukkua hetken aikaa raollaan ja sulje se sitten. Anna kakun olla uunin jälkilämmössä noin 30-35 minuuttia. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten peitettynä jääkaappiin yöksi.

Irrota kakku varovasti vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Mausta tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Pursota kakun päälle kauniit reunapursotukset ja täytä kakun keskusta vadelmilla. Raasta pursotusten päälle vielä halutessasi vähä valkosuklaata. Sitten vain kahvipannu kuumaksi ja kakun kimppuun. :D


Lurps, tämä on aina perushyvä ja varma kakku. ♥


Nuo pohjaan tulevat Biscoff-keksit ovat kyllä hyviä. Suosittelen kokeilemaan! 
Niissä on kivan kinuskimainen ja paahteinen maku. Tykkään! :)


Jokin aika sitten tein tämän saman kakun mustikoilla... 
Täytyy kyllä sanoa että toimii loistavasti myös vadelmian kanssa. ♥


Hyvää äitienpäivää omalle ja kaikkien muidenkin äideille! ♥

5. toukokuuta 2021

MAAPÄHKINÄVOI/TAATELIPALLOT VOL.3

Nyt lupaan, että tämä on viimeinen postaus tällä samalla aiheella sillä nyt uskon olevani viimein tyytyväinen lopputulokseen. Tällä kertaa sain leivottua oikein makoisat ja herkulliset pallot, eikä mulla oikeastaan ole mitään huonoa sanottavaa näistä. Nämä olivat oikein herkullisia! :)

Ohjeella tulee 17 kpl á 20 g palloja.

Massa:
180 g maapähkinävoita (tasaista)
100 g pehmeitä/kivettömiä taateleita
50 g kookosjauhoja
2 rkl vaahterasiirappia
1-2 rkl vettä

Kuorrute + koristelu:
n. 40 g valkosuklaata
n. 40 g maitosuklaata
n. 40 g tummaa suklaata
sormisuolaa

Valmista massa. Mittaa maapähkinävoi, taatelit, kookosjauho ja vaahterasiirappi blenderiin ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa vettä jos massa tuntuu kovin kuivalta tai sekoittaminen on vaikeaa. Pyöritä valmiista massasta 20 g:n palloja ja anna olla jääkaapissa noin puolisen tuntia. 

Sulata aina yksi suklaalaatu kerrallaan ja kuorruta sillä niin monta pallo kuin saat  ja sen jälkeen sulata seuraava suklaa jne.. Koristele pallot sormisuolalla. Anna jähmettyä jääkaapissa. Säilytä valmiita palloja ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. 


Ai että... Onneksi sitkeyteni näiden pallukoiden kanssa palkittiin ja viimein sain kehiteltyä sellaisen reseptin, johon olen tyytyväinen. :D


Nämä olivat oikein hyviä ja herkullisia - sopivan meheviä ja maistuvat juuri omaan makuun sopivasti maapähkivoille. Oma lemppari oli näissäkin maitosuklaalla päällystetyt mutta valkosuklaa antoi myös kovan vastuksen. Tumma suklaa oli myös ihan OK, mutta ei ehkä ihan niin hyvä kuin maito/valkosuklaat. Lurps! :)


Aika tuhteja ja täyttäviä pallot ovat, että ei niitä kovin montaa pysty kerralla syömään. Mikäli ei ole kova nälkä niin kuin mulla oli lenkiltä tultuani. Taisin syödä kuusi palloa yhdellä kertaa. :D

27. huhtikuuta 2021

VAPPUKAKKU

Otin jo pienen varaslähdön vapun viettoon ja leivoin tämän herkullisen vappukakun menneenä viikonloppuna. :) Kakku pitää sisällään kardemummapohjan sekä pehmeää vaniljatäytettä suklaa- ja keksipalojen kera. Kuorrutteena toimii kinuskikerma ja valkosuklaasta tehdyt valumat. Koristeeksi leivoin myös ihan varta vasten uunissa paistettavia banaanikanelidonitseja.  Täytyy sanoa, että vaikka tästä tuli aikasta herkullinen kakku! Oma lempparini oli ehdottomasti tuo kardemummalla maustettu kakkupohja - niin hyvää! ♥

Kakkupohjat on leivottu 2 x 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohjat:
3 munaa
2½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1½ tl kardemummaa
75 g voita sulatettuna
1½ dl maitoa tai kermaa

Vaniljatäyte:
3 liivatetta
2 dl kermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
100 g vaniljajukurttia 
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1½ tl maitoa

+ 50 g Ahaa crisp-suklaata ja 2 kpl Biscoff-keksiä

Kostutus: 
noin 1-1½ dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Kuorrute:
2½ dl kinuskikermaa (Valio)
80 g maustamatonta tuorejuustoa

Valkosuklaavalumat:
75 g valkosuklaata
3/4 rkl öljyä
(+ caramel väristä pastaväriä)

Koristelu:
donitseja (itsetehtyjä tai kaupasta valmiita)
poppareita
karkkia/suklaata
keksimurua

Valmista pohjat. Ota esille kaksi 16 cm vuokaa, pingota pohjien väliin leivinpaperit ja laita vielä sisäreunoja kiertämään leivinpaperista suikaleet. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sulata voi ja jätä sivuun odottamaan. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Vaahdota keskenään munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon koko ajan vatkaten ensin voisula, sitten maito/kerma ja lopuksi kuivat aineet. Sekoita nopeasti sekaisin ja vain sen verran, että massa on tasaista. Jaa massa kahteen vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Anna jäähtyä ja leikkaa sitten molemmat pohjat kahteen osaan. Kakkua varten tarvitset vain kolme pohjapalaa. Voit herkutella jäljelle jääneen pohjan tai pakastaa sen myöhempää leivontainspiraatiota varten. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään tuorejuusto, jukurtti ja sokerit. Kiehauta maito mikrossa ja liuota siihen pehmenneet ja puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tuorejuustoseoksen joukkoo. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto. Rouhi suklaa ja keksit täyttöä varten ja jätä sivuun odottamaan. 

Kokoa kakku. Laita 16 cm irtopohjavuoan reuna suoraan tarjoilulautaselle ja kokoa kakku siihen. Laita sisäreunaan reunaa korkeampi suikale leivinpaperia, niin saat korkeammat reunat kakkua varten. Jaa täyte tasaisesti kakun kahteen väliin. Jaa myös suklaarouhe ja keksipalat tasaisesti molempiin väleihin täytekerrosten päälle. Muista kostuttaa pohjia täytön aikana vaniljasokerimaidolla. Peitä kakun pinta kelmulla ja anna hyytä/maustua yön yli jääkaapissa.

Kuorrutetta varten vaahdota kinuskikerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Irrota hyytyneen kakun ympäriltä vuokareuna ja kuorruta kakku kauttaaltaan kinuskikermaseoksella. Anna hetken aikaa kakun olla jääkaapissa. Tässä välissä voit vaikka valmistaa koristeeksi tulevat popparit; joko mikrossa tai kattilassa. 

Valmista suklaavaluma. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa pienissä erissä aina välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy ja lopuksi halutessasi pastaväri. Kaada suklaa kylmän kakun päälle ja levitä nopeasti suklaa tasaiseksi kerrokseksi palettiveitsen avulla niin, että sitä alkaa valua reunoja pitkin alas. Lopuksi koristele kakku haluamallasi tavalla. :)


Siis nyt pitää sanoa ISO NAM!
Kakku oli sen verran hyvää, että yhdestä palasta ei tullut kuin vihaiseksi. :D


Tuo kardemummapohja oli aivan täydellinen valinta ja siitä tulikin ihan sokerimunkkimainen maku kakkuun. Oikein hyvä ja jos voi sanoa vappumainen kakku makumaailmaltaan. :)

Koristelussa pääset helpommalla kun ostat valmiit donitsit kaupasta. Halusin vain itse leipoa donitsit kun teki niin kovasti mieli munkkeja ja nuo uunidonitsit valmistuvat niin nopeasti. :D Ohjeen noille donitseille löydät blogistani, jonne pääset seuraavasta linkistä kaneli-banaanidonitsit.


Pohjia kannattaa muistaa kostuttaa kunnolla, jotta kakusta tulee mehevä ja riittävän kostea. 
Ei pidä pelätä maidon käyttämistä kostuttamisessa. :) 

Vaniljatäyte oli myös oikein makoisa ja nuo suklaapalat toivat kivasti tekstuuria suutuntumaan. Keksipalat nyt olivat kerenneet pehmetä kakun välissä mutta kyllä sieltä vähän tuli Biscoffimaista keksimakua esille. Kinuskikerma kuorrutteeeksi oli myös herkullista ja sopi loistavasti kakun makumaailmaan.

Nam, tämä oli vain niin hyvää! 
Jopa mieskin sanoi, että nyt oli hyvää kakkua ja söi myös monta palaa. :D 

25. huhtikuuta 2021

MAAPÄHKINÄVOI/TAATELIPALLOT VOL. 2

Innokkaana olen jatkanut uusien herkkupallojen testaamista maapähkinävoista ja taateleista. Tällä kertaa päädyin tekemään toisen täytteen mm. maapähkinävoista ja kookosjauhoista ja toisen puolestaan kaurahiutaleista ja taateleista. Tykkäsin kovasti tuosta kaura/taateli yhdistelmästä mutta kookostäyte jätti mut kyllä aika kylmäksi. Ensinnäkin täyte jäi todella kuivaksi eikä valmiita palloja ollut oikein kiva syödä sen takia. Täyte olisi kaivannut huomattavasti enemmän maapähkinävoita tai sitten olisi pitänyt laittaa vähemmän kookosjauhoja. Noh, mutta näin testaamalla tietää kuinka toimia jatkossa toisin raaka-aineiden suhteiden kanssa. Kyllä nämä pallerot tuli kuitenkin kaikkia syötyä kuivuudesta huolimatta! :D

Ohjeilla tulee kauratäytteisiä palloja noin 10 kpl á 20 g ja kookostäytteisiä palloja noin 16 kpl á 20 g.

Kaurapallot:
100 g tuoreita/pehmeitä taateleita
40 g kaurahiutaleita
60 g maapähkinävoita 

Kookospallot:
30 g tummaa suklaata rouhittuna
110 g kookosjauhoja
10 g kaakaojauhetta
80 g vaahterasiirappia
80 g maapähkinävoita
3/4 rkl vaniljasokeria
ripaus suolaa
(vettä)

Kuorrutteet + koristelut:
60 g valkosuklaata
60 g maitosuklaata
60 g tummaa suklaata
sormisuolaa
kaurakeksiä murustettuna
kookoshiutaleita

Valmista ensin kaurapallot. Punnitse kaurahiutaleet ja pyöräytä blenderissä pari kertaa hiutaleita pienemmäksi (ei tarvitse olla ihan jauhoista, kunhan hiutaleet vähän menee pienemmäksi). Lisää blenderiin taatelit (poista kivet tarvittaessa) ja maapähkinävoi. Sekoita tasaiseksi massaksi. Punnitse halutessasi massasta 20 g:n kasoja ja pyörittele palloiksi. Laita jääkaappiin jähmettymään. 

Valmista kookospallot. Rouhi suklaa ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita kaikki loput aineet kulhossa ja lisää lopuksi joukkoon rouhittu suklaa. Jos massa on kovin kuivaa, lisää tarvittaessa vähän vettä joukkoon. Tee taas massasta 20 g:n kasoja ja pyöritä palloiksi. Anna jähmetttyä jääkapissa. 

Kun pallot ovat olleet jääkaapissa jonkin aikaa jähmettymässä, voit aloittaa niiden kuorruttamisen. Sulata aina yksi suklaalaatu kerrallaan ja kuorruta sillä haluamasi määrä palloja. Koristele pallot raidoilla, sormisuolalla, murustetulla kaurakeksillä ja kookoshiutaleilla. Anna valmiiden pallojen jähmettyä jääkaapissa. Säilytä niitä sitten ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. 


Harmittaa vähän kun tuo kookostäyte ei onnistunut odotusten mukaan ja oli kuivaa. 
Kunpa olisin jo teko vaiheessa tajunnut vähentää kookosjauhon määrää tai lisätä maapähkinävoin määrää. Noo... ei sitä aina kaikkea tajua! :)


Palloista tuli taas kyllä kivan näköisiä ja näistä kahdesta ehdoton suosikkini oli tosiaan tuo oikean puoleinen, vaaleampi kauratäyte. Se oli hyvää, nam! ♥ Ihanan täyteläinen ja kaurainen maku, eikä ollut läheskään niin kuivaa kookostäytteeseen verrattuna taateleiden ansiosta. 


Lurps! 


Saa nähä keksinkö vielä jotain uusia täyteversioita näiden lisäksi tässä joskus. 
Nyt ainakin tuntuu siltä, että maapähkinävoi-kiintiö alkaa olla täysi tällä hetkellä. :D

21. huhtikuuta 2021

SUKLAA-KINUSKIPIIRAKKA SUOLAPÄHKINÖILLÄ

Nam, tämä herkkupiirakka valmistui nopesti ja oli ainakin omasta mielestäni todella herkullista. Eihän se nyt kovin pahaa voi olla kun yhdistää suklaapiirakan kinuskin kanssa ja viimeistelee piirakan vielä suolapähkinöillä. ♥

Piirakka on valmistettu 20 x 20 cm vuoalla ja leikattu 9 palaan. 

Pohja:
0,75 g fariinisokeria
0,75 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
½ tl vanijasokeria
1 tl leivinjauhetta
1½ rkl kaakaojauhetta
0,75 dl kiehuvaa vettä
75 g voita sulatettuna
1 muna

Kuorrute + koristelu:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl kermaa
2 dl tomusokeria
(ripaus suolaa)
+ suolapähkinöitä

Ota esille vuoka ja laita siihen leivinpaperi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Sekoita keskenään kulhossa pohjan kaikki kuivat aineet. Sulata voi, kiehauta vesi ja yhdistä voisulan kanssa. Lisää nesteseos massan joukkoon ja sekoita. Lopuksi lisää joukkoon muna varovasti sekoittaen. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia tai kunnes kypsä. Jäähdytä. 

Valmista kinuskikuorrute. Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Kuumenna kunnes sokeri on sulanut ja ota kattila pois liedeltä. Sihtaa tomusokeri joukkoon parissa erässä hyvin sekoittaen ja mausta
halutessasi ripauksella suolaa. 

Anna pohjan olla leivinpaperin päällä siinä vuoassa, missä se paistettiinkin. Kaada hieman jäähtynyt kinuskikuorrute piirakan päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Rouhi vähän suolapähkinöitä pienemmäksi ja ripottele kuorrutteen päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa. Leikkaa sitten annospaloiksi; siisti reunat ja leikkaa 9 palaan (3x3).


Nam nam... Mä niin tykkään suklaan ja kinuskin yhdistelmästä! ♥


Pohjan paisto onnistui aivan nappiin ja oli todella mehevää. Otin pohjan uunista muistaakseni jo 15 minuutin kohdalla ja se jäi ihanan kosteaksi ja meheväksi. :)


Tämä on mielestäni helppo ja suht nopea piirakka leipoa, kun makean nälkä pääsee yllättämään. Itselläni on melkeinpä aina noita perus raaka-aineita jääkaapissa, että tämmöisen piirakan saa leipastua oikeastaa milloin vain. :D Suolapähkinöitä tosin harvemmin on jemmassa mutta mikäli niitä ei ole niin sormisuola ajaa saman asian koristelussa. :)

13. huhtikuuta 2021

MAAPÄHKINÄVOI/TAATELIPALLOT

Mulla on nyt selvästi meneillään jonkilainen taateli ja maapähkinävoikausi, sillä haluaisin koko ajan leipoa jotain hyvää näistä raaka-aineista. :D Viime viikonloppuna sain viimein totetutettua pitkään mielessäni muhineen idean kuorrutetuista taateli- ja maapähkinävoipalloista. Voin kertoa, että näistä tuli aikasta herkullisia! ♥

Pallojen täytteinä on kahta erilaista massaa; toinen pitää sisällään tumman taateli-maapähkinävoitäytteen ja toinen vaalean tomusokeri-voi-maapähkinävoitäytteen. Molemmat olivat mielestäni todella hyviä - hyvin erilaisia täytteitä mutta tykkäsin kovasti molemmista. Halusin myös tehdä paljon erilaisia kuorrutuksia palloihin, jotta pääsin testaamaan mikä kuorrute sopii hyvin yhteen kummankin täytteen kanssa. Tämä oli siis vähän tämmöistä kokeilevaa leivontaa. :)

Vaalealla täytteellä tulee 15 kpl á 20 g palloja.
Tummalla täytteellä tulee 10 kpl á 20 g palloja. 

Tumma täyte:
110 g pehmeitä ja mehukkaita taateleita
75 g maapähkinävoita (tasaista)
20 g kaakaojauhetta
ripaus suolaa

Vaalea täyte:
60 g huoneenlämpöistä voita
95 g maapähkinvoita (tasaista)
½ tl vaniljasokeria
180 g tomusokeria
ripaus suolaa

Kuorrutteet:
n. 60 g tummaa suklaata
n. 60 g maitosuklaata
n. 60 g valkosuklaata
kourallinen suolapähkinöitä
sormisuolaa

Valmista ensin taatelitäyte. Poista taateleista kivet mikäli käytät kivellisiä taateleita. Mittaa sitten kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöritä tasaiseksi massaksi. Halutessasi voi punnita massasta tarkasti 20 gramman kasat tai tehdä pallot silmämääräisesti saman kokoisiksi. Pyöritä massa palloiksi ja laita jääkaappiin.

Valmista vaalea täytemassa. Vatkaa huoneenlämpöistä voita sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää sitten joukkoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Pyörittele massa palloiksi ja laita pallot jääkaappiin jähmettymään. Halutessasi voit myös laittaa pallot hetkeksi pakkaseen, jos et jaksa odottaa että pallot jähmettyvät jääkaapissa. 

Sulata suklaat erillisissä kulhoissa ja rouhi pähkinät pieneksi muruksi. Kuorruta palloja haluamallasi tavalla suklaissa ja pähkinärouheessa pyörittämällä. Osaa palloja voit koristella vielä suklaaraidoilla sekä pähkinärouheella ja sormisuolalla. Anna pallojen jähmettyä jääkaapissa. Säilytä valmiita palleroita jääkaapissa tiiviissä kannelissa rasiassa. 


Voi pojat kun nämä olivat hyviä. Aivan parhaita kahvin kanssa nautittuna! ♥


Jos pitäis valita oma lemppari yhdistelmä näistä, niin se olisi varmaankin vaalea täyte maitosuklaakuorrutteella ja sormisuolaa päällä. ♥♥ 

Myös taatelitäyte tumman suklaan kanssa toimi erityisen hyvin.
 Kaikki olivat kyllä mielestäni oikein hyviä! 


Nämä pallerot olivat kyllä helppoa valmistaa. Eniten aikaa meni ehkä noihin kuorrutuksiin mutta itse pallot olivat olivat todella nopea ja helppo valmistaa. 


Voi, kunpa näitä olisi vielä jäljellä mutta kun ei ole... 
Pitänee vissiin leipasta näitä heti uudestaan tulevana viikonloppuna. :D

Tosin mielessä olisi vielä pari muunnelmaa noista täytteistä, että ehkä kokeilen leipoa niitä, niin sitten pystyn taas vertailemaan, mitkä täytteet ja kuorruteyhdistelmät ovat toimvat parhaiten yhdessä. :)

7. huhtikuuta 2021

MÄMMIMUTAKAKKU VANILJAISELLA KUORRUTUKSELLA

Leivoin vielä pääsiäiseksi tuon sitruunamutakakun rinnalle hieman toisen tyyppisen mutakakun. Mämmimutakakun, jonka päälle tuli vielä tuollainen reilun kokoinen kerros vaniljaista täytettä. Lurps! 

Itse mutakakun ohjeen nappasin Liisa Westerbergin blogista ja hänen reseptin pääset kurkkaamaan täältä. Muuten tuon vaniljatäytteen ohjeen heitin päästä tekohetkellä ja siitä ei nyt aivan tullut sellainen kuin olisin halunnut - hieman olisi vaatinut resepti viel hiomista mutta hyvin kakku kuitenkin mastui. Tuo pohjana oleva mutakakku oli todella hyvää ja ihanan täyteläistä. Siinä maistui ihanasti suklaa ja mämmi, joka ei mielestä ollut yhtään liian vallitsevassa roolissa. ♥ 

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Mämmimutakkku:
150 g voita
150 g tummaa suklaata
2 dl mämmiä
3 munaa
1½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa

Vaniljatäyte:
3 liivatetta
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g vaniljatuorejuustoa
130 g turkkilaista jukurttia
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ rkl sitruunamehua

Koristelu:
keksimurua 
erilaisia makeisia/suklaata

Ota esille vuoka ja vuoraa se leivinpaperilla; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Mittaa kulhoon voi ja suklaa. Sulata mikrossa pienissä pätkissä välillä sekoitellen kunnes voi sekä suklaa ovat sulaneet ja seos on tasaista. Jäähdytä hetki ja sekoita sitten joukkoon mämmi. Vaahdota keskenään munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet erillisessä kulhossa. Lisää munasokerivaahdon joukkoon voi/suklaa/mämmi-seos. Sihtaa lopuksi kuivat aineet joukkoon ja sekoita vain sen verran että massa on tasaista. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä tahmeaksi. Anna kakun jäähtyä vuoassa täysin, kakku saa jäädä vuokaan sellaisenaan.

Valmista vaniljatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Vaahdota vaniljakastike paksuksi vaahdoksi. Sekoita kulhossa tuorejuusto, jukurtti, tomusokeri ja vaniljasokeri. Liuota pehmenneet liivatteet kiehautettuun sitruunamehuun ja kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Nostele joukkoon vaniljavaahto. Kaada valmis täyte jäähtyneen pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä mielellään yön yli jääkaapissa.

Irrota kakku varovasti vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla ja sitten vai herkuttelemaan. :)


Ensimmäistä kertaa jouduin toteamaan, että kyllä kakkukin voi olla täyttävää. Tätä syödessä meinasi ihan tulla ähky. Luulen, että tuo mämmi teki kakusta paljon täyttävämpää kuin yleensä. :D


Hyvää tämä kyllä oli ja varsinkin tuo itse mutakakku. 
Tuosta vaniljatäytteestä jättäisin jukurtin kokonaan pois jos tekisin sen uudestaan. 
Täytteestä tuli ehkä jopa liiankin paksukerros - pienempikin kerros olisi riittänyt. :D


Vaniljakerros kuitenkin raikasti kakkua kivasti, sillä yksinään tuo mämmimutakakku olisi ollut todella tuhtia syötävää. Hieman vaan tosiaan pienempi määrä täytettä ja ilman jukurttia, niin uskoisin kakun sitten olleen lähes täydellinen. :)





5. huhtikuuta 2021

SITRUUNAMUTAKAKKU

Tämä sitruunamutakakku on ollut suorastaan oikea someilmiö tuolla instagramin puolella tässä pääsiäisen aikoihin. Ohje on alunperin Annin uunissa-blogista ja hänen reseptiin pääset tästä.  Pitihän sitä itsekin kokeilla tehä tätä ja katsoa onko somen hehkutuksessa mitään perää. Olihan sillä! Tämä oli aivan älyttömän herkullista ja aivan loistava leivonnainen näin pääsiäisen herkutteluun. Ennen kaikkea tämä oli todella helppo tekoinen ja vain niin taivaallisen hyvää. ♥♥♥

Itse leivoin mutakakun 25 x 25 cm vuoassa ja leikkasin 16 pieneen palaan (4x4). 

Massa:
150 g voita 
2½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 isoa munaa
1 tl vanilja-aromia
1 sitruunan kuoria
2 rkl sitruunamehua
2 rkl lemon curdia
2½ dl vehnäjauhoja (tai glut. jauhoseosta)

Koristelu:
tomusokeria

Ota esille vuoka ja laita siihen leivinpaperi valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata voi ja jätä sivuun jäähtymään. Pese hyvin sitruuna, raasta kuori ja purista tarvittava määrä mehua valmiiksi. Mittaa kulhoon sokerit, munat, vanilja-aromia, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä lemon curd. Lisää viimeisenä joukkoon sulatettu voi ja sekoita nopeasti sekaisin. Lopuksi nostele joukkoon vehnäjauhot ja sekoita vain sen verran, että massa on tasaista. 

Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Mutakakku saa jäädä keskeltä pehmeäksi. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin yön ylitse. Leikkaa paloiksi ja sihtaa tomusokeria päälle. Jos et jaksa odottaa yön yli, jäähdytä kakku kunnolla ja leikkaa heti paloiksi. :) 


Varoitus! Näihin jää koukkuun! :D


Mun makuun nämä olivat aivan täydellisiä, eivät liian makeita vaan just sopia sitruunaisia herkkupaloja! Koristeeksi olisi sopinut vielä töräys kermavaahtoa mutta en jaksanut alkaa vatkata kermaa, hyvin nämä upposivat myös tuolla tomusokerihunnulla. ♥


Kunpa näitä olisikin vielä kaapissa... 
Kyllä näillä kelpasi kahvitella pääsiäispöydässä. :)


Voin kyllä lämpimästi suositella kokeilemaan tätä reseptiä. 
Ihan huippu hyvä ohje kun haluaa tehdä jotain helppoa ja herkullista. :)