27. huhtikuuta 2021

VAPPUKAKKU

Otin jo pienen varaslähdön vapun viettoon ja leivoin tämän herkullisen vappukakun menneenä viikonloppuna. :) Kakku pitää sisällään kardemummapohjan sekä pehmeää vaniljatäytettä suklaa- ja keksipalojen kera. Kuorrutteena toimii kinuskikerma ja valkosuklaasta tehdyt valumat. Koristeeksi leivoin myös ihan varta vasten uunissa paistettavia banaanikanelidonitseja.  Täytyy sanoa, että vaikka tästä tuli aikasta herkullinen kakku! Oma lempparini oli ehdottomasti tuo kardemummalla maustettu kakkupohja - niin hyvää! ♥

Kakkupohjat on leivottu 2 x 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohjat:
3 munaa
2½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1½ tl kardemummaa
75 g voita sulatettuna
1½ dl maitoa tai kermaa

Vaniljatäyte:
3 liivatetta
2 dl kermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
100 g vaniljajukurttia 
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1½ tl maitoa

+ 50 g Ahaa crisp-suklaata ja 2 kpl Biscoff-keksiä

Kostutus: 
noin 1-1½ dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Kuorrute:
2½ dl kinuskikermaa (Valio)
80 g maustamatonta tuorejuustoa

Valkosuklaavalumat:
75 g valkosuklaata
3/4 rkl öljyä
(+ caramel väristä pastaväriä)

Koristelu:
donitseja (itsetehtyjä tai kaupasta valmiita)
poppareita
karkkia/suklaata
keksimurua

Valmista pohjat. Ota esille kaksi 16 cm vuokaa, pingota pohjien väliin leivinpaperit ja laita vielä sisäreunoja kiertämään leivinpaperista suikaleet. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sulata voi ja jätä sivuun odottamaan. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Vaahdota keskenään munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon koko ajan vatkaten ensin voisula, sitten maito/kerma ja lopuksi kuivat aineet. Sekoita nopeasti sekaisin ja vain sen verran, että massa on tasaista. Jaa massa kahteen vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Anna jäähtyä ja leikkaa sitten molemmat pohjat kahteen osaan. Kakkua varten tarvitset vain kolme pohjapalaa. Voit herkutella jäljelle jääneen pohjan tai pakastaa sen myöhempää leivontainspiraatiota varten. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään tuorejuusto, jukurtti ja sokerit. Kiehauta maito mikrossa ja liuota siihen pehmenneet ja puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tuorejuustoseoksen joukkoo. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto. Rouhi suklaa ja keksit täyttöä varten ja jätä sivuun odottamaan. 

Kokoa kakku. Laita 16 cm irtopohjavuoan reuna suoraan tarjoilulautaselle ja kokoa kakku siihen. Laita sisäreunaan reunaa korkeampi suikale leivinpaperia, niin saat korkeammat reunat kakkua varten. Jaa täyte tasaisesti kakun kahteen väliin. Jaa myös suklaarouhe ja keksipalat tasaisesti molempiin väleihin täytekerrosten päälle. Muista kostuttaa pohjia täytön aikana vaniljasokerimaidolla. Peitä kakun pinta kelmulla ja anna hyytä/maustua yön yli jääkaapissa.

Kuorrutetta varten vaahdota kinuskikerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Irrota hyytyneen kakun ympäriltä vuokareuna ja kuorruta kakku kauttaaltaan kinuskikermaseoksella. Anna hetken aikaa kakun olla jääkaapissa. Tässä välissä voit vaikka valmistaa koristeeksi tulevat popparit; joko mikrossa tai kattilassa. 

Valmista suklaavaluma. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa pienissä erissä aina välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy ja lopuksi halutessasi pastaväri. Kaada suklaa kylmän kakun päälle ja levitä nopeasti suklaa tasaiseksi kerrokseksi palettiveitsen avulla niin, että sitä alkaa valua reunoja pitkin alas. Lopuksi koristele kakku haluamallasi tavalla. :)


Siis nyt pitää sanoa ISO NAM!
Kakku oli sen verran hyvää, että yhdestä palasta ei tullut kuin vihaiseksi. :D


Tuo kardemummapohja oli aivan täydellinen valinta ja siitä tulikin ihan sokerimunkkimainen maku kakkuun. Oikein hyvä ja jos voi sanoa vappumainen kakku makumaailmaltaan. :)

Koristelussa pääset helpommalla kun ostat valmiit donitsit kaupasta. Halusin vain itse leipoa donitsit kun teki niin kovasti mieli munkkeja ja nuo uunidonitsit valmistuvat niin nopeasti. :D Ohjeen noille donitseille löydät blogistani, jonne pääset seuraavasta linkistä kaneli-banaanidonitsit.


Pohjia kannattaa muistaa kostuttaa kunnolla, jotta kakusta tulee mehevä ja riittävän kostea. 
Ei pidä pelätä maidon käyttämistä kostuttamisessa. :) 

Vaniljatäyte oli myös oikein makoisa ja nuo suklaapalat toivat kivasti tekstuuria suutuntumaan. Keksipalat nyt olivat kerenneet pehmetä kakun välissä mutta kyllä sieltä vähän tuli Biscoffimaista keksimakua esille. Kinuskikerma kuorrutteeeksi oli myös herkullista ja sopi loistavasti kakun makumaailmaan.

Nam, tämä oli vain niin hyvää! 
Jopa mieskin sanoi, että nyt oli hyvää kakkua ja söi myös monta palaa. :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille