31. tammikuuta 2023

MANSIKKA-VALKOSUKLAA-LIMEKAKKU


No nyt oli onnistunut leivontakokeilu! Vaalea kakkupohja, jonka muokkasin kaakaoisesta kahvikakkureseptistä, mansikkahilloa ja kunnon kerros valkosuklaalla ja limellä maustettua kuorrutetta. Nam, tämä oli kyllä niin herkullista että! Ei kauaa mennyt kun koko kakku oli syöty. 🙂

Kakku on leivottu 20 x 20 cm vuoalla.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
75 g voita sulatettuna
200 g kermaviiliä
1 muna

Väliin:
mansikkahilloa tai - marmeladia
2-3 palaa valkosuklaata rouhittuna

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
200 g vanilja- tai maustamatonta tuorejuustoa
75 g valkosuklaata
2 rkl tomusokeria
1 limen mehu ja kuoriraaste

Koristelu:
keksimurua
valkosuklaapaloja
mansikkahilloa/marmeladia
limen kuoriraastetta 

Valmista pohja. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja lämmitä uuni 175 asteeseen. 
Sulata voi ja jätä sivuun jäähtymään hetkeksi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää joukkoon voisula, kermaviili ja muna. Sekoita sen verran vain että aineet sekoittuvat ja massa on tasaista.

Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia uunin tehosta riippuen. Jäähdytä.

Irrota pohja vuoasta ja aseta esimerkiksi leikkuulaudan päälle. Poraa omenaporalla reikiä pohjaan niin että pora ei mene ihan läpi saakka. Levitä tasainen kerros hilloa tai marmeladia pohjan päälle niin että kolot peittyvät hillolla. Rouhi muutama pala valkosuklaata ja ripottele ne pohjan päälle. 

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon ensin tomusokeri ja sitten sulatettu valkosuklaa. Pese hyvin lime, raasta kuori ja purista mehu. Sekoita ne massan joukkoon ja lopuksi nostele vaahdotettu kerma mukaan. Levitä valmis kuorrute pohjan päälle tasaiseksi paksuksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jonkin aikaa jääkaapissa. 

Siisti kakun reunat leikkaamalla kantit pois. Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja koristele haluamallasi tavalla. Valmista! 


Nam nam, hyvää tämä kyllä oli! ❤️


Mansikka, lime ja valkosuklaa on aika kova makutrio yhdessä. Lurps! 


Kuorrute oli ihanan raikasta ja vähän kirpsakkaa limen ansiosta. Ehkä olisi saanut olla jopa vähän kirpeämpääkin omaan makuun. 🙂


Kuvausassistentti häärii taustalla. 🙂


Pohja oli oikein onnistunut ja mehevä. Nytkin mielessä pyörii jo monta eri variaatiota tästä kakusta. 🙂


18. tammikuuta 2023

KINUSKI-VADELMAKAKKU


Joulun jämäpiparkakuista syntyi tämä herkullinen kakku, joka pitää sisällään kinuskia, vadelmia, suklaarouhetta ja kunnon kerroksen vaniljaista kermavaahtoa. Tämmöiset helpot ja nopeat kakut ovat nykyään mun lemppareita, kun ne valmistuvat niin nopeasti leivontavaiheet ovat yksinkertaisia. Mitä nopeammin pääsee syömään kakkua niin sen parempi! 🙂

Käytin kakun pohjaan tosiaan joulun jäljiltä jääneet piparkakut ja täytteeseen sain käytettyä kaapissa lojuneen vajaan karamellisoidun kondensoidun maidon. Kakusta tuli yllättävän hyvä vaikka en sitä sen kummemmin suunnitellut etukäteen. Piparkakut sopivat kivasti yhteen kinuskin kanssa ja suklaarouhe toi vielä hyvin purutuntumaa kakkuun. Vadelmat raikastivat mielestäni tosi hyvin kakkua ja kinuski nyt sopi aina yhteen vadelmien kanssa. Muuten aika makeaa makumaailmaa tasoitti myös kivasti kakun päälle tullut vaniljarahkalla maustettu kermavaahto. Oikein hyvää! Laitoin kakkua myös pari palaa pakkaseen pahan päivän varalle. 🙂

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g keksejä (pipareita ja kaurakeksejä)
90 g voita

Täyte:
vajaa purkki karamellisoitua kondensoituamaitoa
kokonaisia vadelmia (tuore tai pakaste)
4-5 palaa tummaa suklaata

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa 
1 tl vaniljasokeria

Koristelu:
pipareita tai muita keksejä 
suklaapaloja
vadelmia 
kultaisia nonparelleja yms.

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Voit myös laittaa sisäreunaan leivinpaperisuikaleen. 

Murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä keksimurun kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja nosta myös reunoille noin 5 cm. Laita jääkaappiin hetkeksi kovettumaan.

Levitä kinuski pohjan päälle ja painele kinuskiin kokonaisia vadelmia haluamasi määrä. Rouhi tummaa sukaa pieniksi paloiksi ja ripottele ne vuokaan kinuskin vadelmien sekaan. 

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon rahka ja vaniljasokeri. Levitä kuorrute täytteen päälle ja tasoita pinta. Koristele kakku lopuksi haluamallasi tavalla. Sitten vain kahvi porisemaan ja kakun kimppuun. 🙂


Lurps, herkullista kakkua! 


Jälkeenpäin mietin, että tuon kinuskin joukkoon olisi voinut sekoittaa vähän suolaa joukkoon. Täytyy muistaa ensi kerralla kun tekee tämän tyyppistä kakkua. 


Kyllä tällä kakulla kelpasi herkutella! 🙂

2. tammikuuta 2023

SUKLAA-POPCORNIKAKKU


Meidän uuden vuoden kakku oli tällä kertaa tällainen suklainen, kinuskinen ja poppareita sisältävä herkkupläjäys. Oli muuten aika hyvää vaikka itse sanonkin!

Halusin leivonnassa päästä suhteellisen helpolla ja käyttää myös kaapissa lojuneita suklaakonvehteja ja muitakin valmiina löytyneitä raaka-aineita. Niinpä sitten syntyi tämä herkullinen kakku uuden vuoden kunniaksi. 

Kakkupohja on hyvin kahvikakkumainen mutta todella mehevä ranskankerma ansiosta. Ahaa crisp-suklaapalat toivat myös ihanasti makua ja rapsakkuutta kakkuun. Mitäpä kakku olisi ilman kinuskia, joten laitoin karamellisoitua kondensoituamaitoa kunnon kerroksen valmiin pohjan päälle. Kakun kruunasi vielä kattilassa valmistetut ja kevyesti suolatut popparit. Nam, tämä oli kyllä koukuttavaa herkkua! ❤️

Kakku on leivottu noin 20x20 cm vuoassa.

Pohja:
75 g voita sulatettuna
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta 
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl soodaa
200 g ranskankerma
1 muna

noin 80 g Ahaa crisp-konvehteja

Koristelu:
2-3 isoa rkl karamellisoitua kondensoituamaitoa
poppareita
6 kpl Ahaa crisp-konvehtia

Voit aivan aluksi paistaa kakun päälle tulevat popparit valmiiksi pussin ohjeen mukaan. 

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata pohjaan tuleva voi mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita kulhossa kesu kaikki kuivat aineet. Lisää joukkoon voisula, ranskankerma ja muna - sekoita tasaiseksi massaksi esim. nuolijalla tai isolla lusikalla (ei tarvi vatkata massaa). 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Pilko suklaakonvehdit pienemmiksi paloiksi ja ripottele massan päälle vuokaan. Voit kevyesti painella suklaapaloja massaan. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia uunin tehosta riippuen. Anna jäähtyä täysin.

Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja voit halutessaan siistiä reunat leikkaamalla kantit pois. Aseta kakku tarjoilulautaselle. Levitä päälle kerros kinuskia tasaisesti. Laita poppareita reilulla kädellä kinuskin päälle keoksi. Halutessasi voit pilkkoa vielä konvehteja paloiksi ja ripotella niitä poppareiden päälle. Sulata noin 6 kpl konvehteja varovasti mikrossa ja laita sula suklaa leivinpaperista valmistettuun pursotuspussiin. Spritsaa suklaaraidat poppareiden päälle. Valmista tuli!


Nam, hyvää oli kyllä! ❤️
Pohjaa ei kannata paistaa liian kauan jotta se pysyy ihanan mehevänä. 


Suolaiset popparit tasapainottaa kivasti makeaa kinuskia. Tätä pysty syömään monta palaa yhdeltä istumalta, ainakin minä pystyin. 🙂


Hyvin kyllä vuosi vaihtui makeissa tunnelmissa tämän kakun myötä. 🙂

19. joulukuuta 2022

JOULUN DAIM-VADELMAJUUSTOKAKKU


Tuossa marraskuun alkupuolella tuli käytyä herkuttelemassa paikallisen kahvilan kakkubuffetissa jos minkälaista herkullista kakkua. Yksi näistä suussasulavista kakuista oli vadelmainen Daim-juustokakku ja se jäi kovasti kummittelemaan mieleeni. Kakusta inspiroituneena tein oman version herkusta ja jouluisen kakusta sai vielä käyttämällä pohjaan pipareita. Tämä oli kyllä aika hyvää kakkua! ❤️ 

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
150 g joulupipareita
50-60 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
2 kpl isoa Daim-patukkaa
4 dl vispikermaa
50 g valkosuklaata 
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
0,5-1 dl sokeria
2-3 rkl vettä
+ kokonaisia vadelmia (pakaste tai tuore)

Koristelu:
pipareita
Daim-paloja/muruja
vadelmia
marenkia
valkosuklaapaloja yms.

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan reunakalvo tai leivinpaperisuikale. 

Murskaa piparit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä. Painele seos vuoan pohjalle ja anna jähmettyä jääkaapissa sen aikaa kun valmistat täytteen.

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Rouhi Daimit suht pieneksi muruksi. Vaahdota kera valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja anna jäähtyä hetken aikaa. Sekoita kulhossa keskenään tuorejuusto, rahka ja sokeri. Säädä sokerin määrä oman makusi mukaan. Kiehauta vesi ja liuota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan  sekoittaen massan joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää sulatettu suklaa ja sekoita se hyvin massan joukkoon. Nostele vaahdotettu kerma massaan ja lopuksi lisää mukaan Daim-muru. Levitä noin puolet massasta vuokaan. Painele massaan vadelmia sinne tänne haluamasi määrä. Levitä päälle vielä loppumassa ja tasoita pinta. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli tai vähintään 4-5 tuntia.

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Poista mahdollinen reunakalvo/leivinpaperi ja tasoita kakun reunaa esim. palettiveitsellä mikäli siihen jäi isoja koloja. Koristele haluamallasi tavalla. 


Kakku ei ollut omaan makuun yhtään liian makeaa. 
Laitoin täytteeseen vain sen 0,5 dl sokeria niin makeus pysyi hyvin kurissa. 🙂


Daimia tulee todella harvoin ostettua itselle syötäväksi mutta näin kakun muodossa sitä voisi syödä kerralla enemmänkin. Hyvää! ❤️


Vadelmat raikastivat kyllä kivasti kakkua ja sopivat mielestäni tähän todella hyvin. 
Nam nam! ❤️

11. joulukuuta 2022

BISCOFF-FUDGE


Fudget kuuluvat mun ehdottomiin lemppareihini ja varsinkin näin joulun aikaan niitä on kiva tehdä ja antaa ystäville ja tutuille lahjaksi. Herkku on todella helppo valmistaa ja variointimahdollisuudet ovat käytännössä loputtomat. 🙂 Tällä kertaa fudge muovautui piparin ja Biscoffin makuiseksi. 

Aivan täysin tyytyväinen en ollut makuun mutta hyvää tämä kuitenkin oli. Biscoff olisi saanut maistua enemmänkin lopullisessa tuotteessa ja piparipaloja olisi myös saanut olla enemmänkin massan joukossa. Valkosuklaan maku oli aika dominoiva ja ehkä sitä olisikin voinut laittaa hiukan vähemmän ja Biscoff-levitettä enemmän.  Mun varmaan täytyy tehdä tätä pian uudestaan ja kokeilla vähän muuntaa noita raaka-aineiden suhteita. Nopeasti nämä herkkupalat kuitenkin katosivat kaapista ja veinpä niitä myös kunnon läjän ystävälle herkuteltavaksi. 🙂

Fudge on valmistettu noin 20x20 cm vuoassa.

Massa:
400 g valkosuklaata
180 g Biscoff-levitettä
1 prk (396 g) kondensoitua maitoa
n. 30 g pipareita

Leivinpaperoi vuoka valmiiksi. Murskaa piparit puukolla reilun kokoiseksi murskaksi ja jätä sivuun odottamaan.

Pilko suklaa pieniksi paloiksi kattilaan. Lisää mukaan Biscoff-levite ja kondensoitumaito. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos on tasaista ja suklaa on täysin sulanut massan joukkoon. 

Sekoita joukkoon noin puolet piparimurskasta ja kaada seos vuokaan. Tasoita nopeasti tasaiseksi ka painele pinnalle loput piparimurskat. Anna jäähtyä hetken aikaa huoneen lämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin noin 4-5 tunniksi tai anna olla siellä yön yli. 

Irrota fudge vuoasta ja leikkaa haluamasi kokoisiksi suupaloiksi. Säilytä valmiita paloja ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. 


Lurps, makeaa mutta vain niin hyvää! ❤️


Näihin jäi aivan koukkuun yhden palan jälkeen. 🙂


Sellofaanipussiin pakattuna nämä herkkupalat sopivat loistavasti lahjaksi annettaviksi. 🙂



6. joulukuuta 2022

PIPARIGRANOLA


Oikeastaan hetken mielijohteesta tein tätä todella herkullista piparigranolaa hetki sitten. Granola muodostui oikeastaan sellaisista aineista, joita sattui kaapista vain löytymään. Granolat ja myslit on siitä kivoja tehdä kun niihin voi laittaa oikeastaan mitä vain ja tehdä erilaisia makuvariaatioita. Näin joulun alla mun granolan mauiksi tuli piparkakkua

Mausteena käytin valmista piparkakkumaustetta mutta ihan hyvin laittaa erikseen kaikkia joulumausteita joista itse pidät. Valmiissa versiossa oli mielestäni melko hento piparin maku ja se olisi saanut olla voimaakkampikin mutta en tohtinut laittaa maustetta enempää kun en tiennyt miten vahvana se tulee maistumaan valmiissa tuotteessa. Hyvää tämä oli kyllä näinkin, ihana jouluinen herkku esim. jukurtin tai puuron kaveriksi. ❤️

Granolan ainekset:
2 dl kaurahiutaleita 
1 dl siemeniä (esim. auringonkukan- ja kurpitsan siemeniä)
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl mantelilastuja 
0,5 dl mantelirouhetta
2 tl piparkakkumaustetta
1 mm vaniljajauhetta (Foodin)
ripaus suolaa
2 rkl juoksevaa kookosöljyä
0,5 rkl vaahterasiirappia
1 rkl tummaa siirappia
+ kuivattuja karpaloita

Lämmitä uuni 170 asteeseen. Leivinpaperoi uunipelti valmiiksi.

Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet ja mausteet. Rouhi halutessasi pähkinöitä pienemmäksi ennen kulhoon lisäämistä. 
Lisää kuivien aineiden joukkoon öljy ja siirapit - sekoita hyvin sekaisin. 

Levitä valmis massa uunipellille tasaisesti ja paahda uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkkaile granolan paahtumista ettei se pääse palamaan. Vähennä tai lisää paistoaikaa tarvittaessa. Jäähdytä täysin ja lisää mukaan kuivatut karpalot. Säilö valmis granola ilmatiiviseen purkkiin. 


Nam, tämä on kyllä niin hyvää! En meinannut millään malttaa odottaa jäähtymistä. 🙂


Tajusin vasta granolan purkittamisen jälkeen, että tonne sekaanhan olisi voinut murskata vielä pipareita. Voi olla että teen sen vielä ja lisään murut joukkoon. Tätä meinaan syödä tänään iltapalaksi jukurtin kanssa. 🙂

27. marraskuuta 2022

JOULUINEN PIPARKAKKUPIIRAKKA


Nyt täytyy sanoa et iso NAM! Otin revanssin näistä jouluisista piparipaloista viime vuodelta ja leivoin niitä uudestaan nyt sillä kuorrutteella, millä alkujaan oli viime vuonna tarkoitus. Näistä tuli todella herkullisia! ❤️

Pohja on tosiaan sama viime vuotiseen piirakkaa verrattuna mutta kuorrute on nyt erilainen. Kuorrute on enemmänkin semmoinen mikä tulee yleensä porkkanapiirakan päälle mutta nyt maustettuna kanelilla tuoden ihanasti joulumakua lisää näihin herkkupaloihin. 

Palat on leivottu noin 25 x 25 cm vuoalla ja leikattu 12 palaan.

Pohja:
2 munaa
1½ dl fariinisokeria
50 g voita sulatettuna
½ dl öljyä
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa
vajaa ½ tl inkivääriä
vajaa ½ tl kardemummaa
1 dl maitoa

Kuorrute:
100 g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
2 dl tomusokeria

Koristelu:
piparimurua / sokeritähtiä / valkosuklaarouhetta / kultaisia nonparelleja jne.

Valmista pohja. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja leivinpaperoi vuoka valmiiksi. 

Sulata voi ja anna jäähtyä hetken. Vaahdota keskenään munat ja fariinisokeri. Lisää vaahdon joukkoon sulatettu voi ja öljy - sekoita nopeasti sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää massaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi ja kaada vuokaan. Tasoita pintaa tarvittaessa. Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia tai kunnes pohja tuntuu kypsältä. Anna jäähtyä täysin. 

Valmista kuorrute. Vaahdota pehmeä voi kuohkeaksi. Sekoita joukkoon voimakkaasti vatkaten tuorejuusto, vaniljasokeri ja kaneli. Lopuksi kääntele joukkoon nuolijan avulla tomusokeri.

Levitä valmis kuorrute piirakan päälle, tasoita pinta ja tee pintaan halutessasi kuviointia. Anna jähmettyä jääkaapissa 

Irrota piirakka vuoasta ja siisti reunat leikkaamalla kantit pois. Leikkaa piirakka 12 palaan ja koristele haluamallasi tavalla. 


Nam, nämä olivat kyllä todella hyviä. 
Helposti meni pari kolme palaa yhdeltä istumalta. 🙂


Kanelinen kuorrute oli mielestäni tosi herkullista ja sopi hyvin pohjan kaveriksi. Nämä herkkupalat ovat kyllä siitä kivoja kun niiden valmistus on helppoa ja suht nopeaa. Tulee varmasti leivottu vielä monet kerrat näitä. Onneksi laitoin pakkaseen pari palaa pahan päivän varalle. 🙂


19. marraskuuta 2022

JOULUN VALKOSUKLAA BLONDIEKEKSIT


Voi pojat kun näistä tuli hirmuisen hyviä keksejä! Aivan ihania ja maistuvat just sopivasti joulun mausteille. Nam!❤️

Keksien perusresepti on hyväksi havaitsemani valkosuklaa blondiekeksien ohje Lemonsleipoo blogista. Tällä reseptillä tulee mielestäni aivan täydellisiä keksejä. Tuunasin tämän ohjeen jouluisaksi lisäämällä keksimassaan kanelia, kardemummaa, inkivääriä ja neilikkaa. Keittiössä leijaili ihana jouluisa tuoksu näitä herkkuja paistellessa. Alkuperäisen Lemonsleipoo:n reseptin löydät täältä

Ohjeella tulee 17 kpl á 35 g keksiä.

Massa:
50 g voita
120 g valkosuklaata
130 g fariinisokeria
1 muna
½ tl vaniljapastaa tai -sokeria
155 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta 
1 tl suolaa
1 tl kanelia 
0,5 tl kardemummaa
vajaa 0,5 tl jauhettua inkivääriä
vajaa 0,5 tl neilikkaa
100 g Pandan suolainen hasselpähkinä valkosuklaata

Leivinpaperoi valmiiksi kaksi uunipeltiä ja lämmitä uuni 175 asteeseen. Rouhi tässä vaiheessa myös jo valmiiksi tuo Pandan suolainen hasselpähkinävalkosuklaa ja jätä sivuun odottamaan vuoroaan. 

Mittaa kulhoon voi ja valkosuklaa (120 g). Sulata mikrossa pienissä erissä aina välillä sekoittaen kunnes seos on tasaista valkosuklaa-voimassaa. Jätä sivuun odottamaan. Vaahdota keskenään fariinisokeri, muna ja vaniljapasta/sokeri - noin yhden minuutin ajan. Sekoita varovasti joukkoon sula valkosuklaa-voimassa nuolijalla käännellen.

Yhdistä jauhot, leivinjauhe, suola ja muut mausteet. Lisää massan joukkoon varovasti nuolijalla sekoittaen ja lopuksi lisää massaan vielä alussa rouhittu valkosuklaa. 

Ota massasta 35 g kasoja ja pyörittele ne palloiksi. Aseta pallot leivinpaperoidulle pellille jättäen hyvin leviämisvaraa pallojen väliin. Paista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä pari minuuttia pellin päällä ja siirrä sitten ritilän päälle jäähtymään kunnolla. Sitten vain herkuttelemaan! 


Näistä taisi tulla mun uudet joulun lempparikeksit. ❤️

Näihin jäi aivan koukkuun yhden syötyään. Voin lämpimästi suositella kokeilemaan keksien leipomista. 🙂



8. marraskuuta 2022

HERKULLINEN SUKLAAKAKKU ILMAN LISÄTTYÄ SOKERIA


Tästä on jo jonkin aikaa kun leivoin tätä herkullista suklaakakkua, johon ei tullut yhtään lisättyä sokeria. Olin vinkannut reseptin siskolleni joskus aikaisemmin ja hän tykästyi kakkuun kovasti. Niinpä munkin oli sitten kokeiltava oliko kakku niin hyvää, mitä siskoni väitti. 🙂

Kyseessä on Annin uunissa-blogista bongattu resepti ja alkuperäiseen reseptiin pääset täältä.  Joskus ihan kauhistuttaa leivonnaisiin tuleva sokerin määrä ja silloin aina mietin, että pitäisi kokeilla enemmän tehdä leivontaa ilman lisättyä sokeria. Tutkailin netissä paljon sokerittomien leipomusten reseptejä ja törmäsin tähän Annin ohjeeseen. Se kuulosti niin hyvälle, että laitoin reseptin itselleni muistiin. Nyt sitten viimein kerkesin kokeilla itsekin leipoa kakkua ja hyvähän siitä tulin. Tosin hieman erilaista kuin tavalliset kakut ja ei läheskään niin makeaa mutta hyvää tämä kyllä oli. Itse olen kyllä vain niin perso makean perään, että tämä ei tyydyttänyt makeahammastani alkuunkaan vaikka hyvää olikin. 😄 Tämä on kyllä kokeilemisen arvoinen resepti jos haluaa luontaisesti sokeria sisältävää herkkua kahvihetkien piristeeksi tai ihan muuten vain herkutteluun. Niin ja kakku on vieläpä myös gluteenitonkin! 

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g taateleita
1 dl vettä
1 rkl kookosöljyä
1 banaani
4 munaa
1,5 dl kaurajauhoja
1 dl kaakaojauhetta 
2 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 tl psylliumia
1/2 vaniljatangon siemenet

Kuorrutus:
2 dl vispikermaa
2 rkl maapähkinävoita
2 tl vaahterasiirappia

Koristelu:
vadelmia
suklaapaloja

Ota esille vuoka, leivinpaperoi pohja ja reunat. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Poista taateleista kivet ja laita ne pieneen kattilaan veden kanssa. Kiehauta ja keitä kunnes taatelit pehmenevät ja hajoavat.

Lisää joukkoon kookosöljy, sekoita ja kaada seos blenderiin. Pilko mukaan banaani ja riko joukkoon vielä myös munat. Aja seos tasaiseksi nopeasti.

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Yhdistä nestemäisen seoksen kanssa. Kääntele massa nopeasti tasaiseksi ja kaada kakkuvuokaan. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes kypsä. Jäähdytä.

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. 

Kuorrutetta varten vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita keskenään maapähkinävoi ja vaahterasiirappi. Yhdistä kermavaahto ja maapähkinävoiseos nopeasti sekoittaen. Älä sekoita liikaa ettei kuorrute juoksetu. Levitä valmis kuorrute pohjan päälle ja viimeistele vadelmilla ja suklaapaloilla. 


Tätä kakkua jouduin syömään monta palaa kerralla ennen kuin sain kakkukiintiöni täyteen. Hyvää kakku oli vaikkakin erilaista tavalliseen valkoisella sokerilla leivottiin kakkuun verrattuna. 😄


Taateleista ja banaanista tuli kivasti makua ja makeutta kakkuun. Kuorrute oli myös mielestäni herkullista maapähkinävoin ansiosta. Eiköhän tätä tule vielä toistekin leivottua kun tekee mieli jotain vähemmän makeaa herkkua. 🙂

28. lokakuuta 2022

HALLOWEEN; JÄÄTELÖKAKKUTIKKARIT



Nämä Halloween-teemaiset jäätelökakkutikkarit syntyivät oikeastaan vahingossa. Tarkoituksena oli käyttää pakkasessa kauan lojunut pieni kakkupohja ja Nutella-purkin jämät johonkin leivonnaiseen. Pienen pohdinnan jälkeen päädyin sitten tekemään aineksista näitä veikeitä kakkutikkareita ja olin yllättynyt kuinka hyviä näistä loppujen lopuksi sitten tulikaan. 🙂

Jäätelön malliset kakkutikkarit ovat todella nopeita ja helppoja valmistaa silikonisella muotilla. Tykkäsin näistä kyllä todella paljon. Eihän Nutellan ja valkosuklaan yhdistelmä voi olla muuta kuin hyvää! Tuo suolainen hasselpähkinävalkosuklaa sopi muuten loistavasti kuorruteeksi. Nam! 🙂

Reseptillä tulee 6 kpl pieniä jäätelökakkutikkareita.

Massa:
200 g vaniljaista kakkupohja
100 g Nutellaa
loraus maitoa tai muuta haluamaasi nestettä

Kuorrute + koristelu:
100 g suolaista hasselpähkinävalkosuklaata (Panda)
50 g valkosuklaata
noin 2 - 2,5 tl öljy
koristenonparelleja
sokerisilmiä

Murenna valmis kakkupohja kulhoon ja sekoita joukkoon hyvin Nutella. Mikäli seos tuntuu kovin kuivalta, lisää joukkoon pieni loraus maitoa tai muuta haluamaasi nestettä. Painele massa silikoniseen jäätelömuottiin ja paina vielö tikut paikoilleen. Anna jähmettyä rauhassa jääkaapissa. 

Sulata kuorruteeksi tulevat valkosuklaat varovasti mikrossa ja sekoita joukkoon öljy. Siirrä suklaa esim. korkeaan lasiin ja dippaa kakkutikkarit yksitellen sulaan suklaaseen. Anna ylimääräisen suklaan valua takaisin lasiin. Spritsaa jäljelle jääneellä suklaalla raitoja koristeeksi ja ripottele päälle vielä koristenonparelleja. Viimeistele koristelu sokerisilmillä. Laita jääkaappiin jähmettyä ja sitten vain nauttimaan herkuista. Säilytä valmiita herkkuja jääkaapissa. 


Hyviä olivat ja kaikki söin yksin! 🙂


Hauskaa Halloweenia kaikille! 

23. lokakuuta 2022

HALLOWEEN; BISCOFF-MUFFINSSIT


Voi pojat kun näistä tuli sitten hyviä! En taida edes muistaa milloin viimeksi olisin leiponut muffinsseja. Viime aikoina on kuitenkin pyörinyt mielessä mehevät Biscoffin makuiset muffinsit ja nyt sain viimein leivottua niitä. Jonkin aikaa pörräsin Internetin ihmeellisessä maailmassa ja päädyin tekemään itse muffinsimassan Vanilllacakes:n blogista löytyvällä ohjeella. Hieman muokkasin reseptiä ja vaihdoin piimän maitoon sekä käytin tavallisen sokerin rinnalla myös fariinisokeria. Alkuperäisen reseptin löydät täältä. Kuorrute on omasta päästä keksitty. Näistä tuli todella herkullisia! ❤️

Kuorrutin loppujen lopuksi vain kahdeksan muffinsia ja laitoin loput pakkaseen pahan päivän varalle. Ajattelin että ei tule syötyä ihan niin paljon jos ei kuorruta kaikkia 12 muffinsia kerralla. 😁 Reseptin kuorrutemäärällä saa täten runsaat pursotukset kahdeksaan muffinsiin mutta se riittää hyvin myös kaikkienkin muffinsien päälle hieman maltillisemmin pursotettuna. 

Nämä herkut sopisivat mielestäni tosi hyvin Halloweentarjoiluiksi. Aiheeseen liittyvät koristelukin syntyy helposti valmiilla hämähäkkikoristeilla. Hämiksethän voi myös tehdä itse sokerimassasta jos haluaa. Itse en siihen näpertämiseen jaksanut lähteä. 😁

Reseptillä tulee 12 isoa muffinsia.
Kuorrute reilusti 8 muffinsiin tai vähän maltillisemmin 12 muffinsiin. 

Massa:
150 g Biscoff-levitettä
1 dl rypsiöljyä
1,5 dl maitoa
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl hienosokeria
1 dl fariinisokeria
1-2 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta

Täyte/koristeluraidat:
140 g Biscoff-levitettä

Kuorrute:
50 g Biscoff-keksejä murustettuna
250 g mascarponea
2 dl vispikermaa
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Valmista muffinsit. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita muffinsitpellille paperiset formut valmiiksi.

Lämmitä Biscoff-levitettä hieman mikrossa. Sekoita levitteen joukkoon öljy, maito ja munat. Sekoita tasaiseksi massaksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää massan joukkoon nuolijalla varovasti sekoittaen. Jaa massa tasaisesti 12 formuun. Paista uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia. Jäähdytä. 

Tee 8 tai 12 muffinsien keskelle kolo esim. omenaporan avulla. Lämmitä täytteeksi tuleva Biscoff-levite notkemmaksi ja täytä muffinsien kolot sillä. Levitettä jää yli, säilytä se koristeraitoja varten. 

Valmista kuorrute. Murskaa keksit todella hienoksi muruksi ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa kaikki loput täytteen aineet kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele lopuksi joukkoon keksimurua nuolijan avulla. 

Pursota reilut tai maltilliset kuorrutukset muffinsien päälle ja viimeistele leviteraidoilla. Joudut varmaan vähän taas lämmittää levitettä jos se on kerennyt jähmettymään ennen kuin voit pursottaa sillä raitoja. Sitten vain hampaat kiinni herkkumuffareihin!


Nam, näistä tuli kyllä todella herkullisia! ❤️


Tuo Biscoff-levite on kyllä sitten niin hyvää. Sitä voisi syödä vain suoraan purkista lusikalla. 🙂


Kyllä näillä kelpaisi hyvin herkutella Halloweenia. 
Uskon kyllä, että näitä herkkumuffinseja tulee leivottua vielä moneen kertaan. 🙂

17. lokakuuta 2022

PORKKANAKAKKU


Porkkanakakku on aina kuulunut lempparileivonnaisiini ja kyseistä herkkua tuleekin usein leivottua juuri näin syksyllä. Se on vain niin herkullista ja mitä enemmän täytettä/kuorrutetta niin sen parempi.  🙂

Tällä kertaa halusin kuitenkin kokeilla tehdä kakun hieman eri tavalla kuin aikaisemminkin.  Kakku on valmistettu leipomolla ensin porkkanainen kääretorttupohja, jolle on levitetty täytettä. Levy leikataan sitten kolmeen osaan pituussuunnassa ja osat rullataan pystyyn tarjoilulautaselle. Kivaa vaihtelua tavalliselle kakkutyypille. Täytettä olisi vain saanut olla melkein tuplasti enemmän vaikka hyvää kakku oli näinkin. 🙂

Kakun ympärysmitaksi tulee noin 16-18 cm.

Pohja:
2 dl porkkanaraastetta
75 g voita sulatettuna 
5 munaa
1,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta 
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl suolaa

Täyte:
100 g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1,5 tl vaniljasokeria
+ mantelirouhetta

Kuorrute:
100 g valkosuklaata
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa

Koristelu:
60 g valkosuklaata + 1 tl öljyä
pähkinöitä/keksimurua/fudgea yms.

Valmista kääretorttupohja. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja leivinpaperoi uunipelti valmiiksi. Raasta porkkanaraaste valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota keskenään munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi ja anna hieman jäähtyä. Yhdistä kaikki kuivat aineet kulhossa. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon voisula ja kuivat aineet nuolijalla varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi massaan vielä porkkanaraaste varovasti nostellen. Kaada valmis massa pellille ja tasoita. Paista uunin keskitasolla noin 6-8 minuuttia. Kumoa valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista päälle oleva leivinpaperi varovasti. Anna pohjan jäähtyä.

Valmista täyte. Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto hyvin sekoittaen. Lopuksi kääntele nuolijalla massaan tomu- ja vaniljasokeri. Levitä valmis kuorrute pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele päälle vielä mantelirouhetta.

Leikkaa pohja kolmeen osaan pituussuunnassa. Rullaa ensimmäinen pala rullalle lyhyestä sivusta aloittaen rullaus. Aseta rulla suoraan tarjoilulautaselle. Aseta loput kaksi pohjapalaa rullan ympärille muodostaen tällöin pyöreän kakun. Anna kakun asettua hetken aikaa jääkaapissa. 

Valmista kuorrute. Sulata valkosuklaa ja sekoita se hyvin tuorejuuston kanssa sekaisin. Vaahdota kerma ja lisää se suklaa/tuorejuustoseokseen. Kuorruta kakku kauttaaltaan valmiilla kuorrutteella.

Koristelua varten sulata valkosuklaa ja sekoita joukkoon öljy. Levitä seosta lusikan avulla kakun päälle niin, että sitä alkaa valua kakun reunoja pitkin alas. Koristele kakku vielä lopuksi esimerkiksi erilaisilla pähkinöillä, keksimurulla ja fudgepaloilla. 


Kyllä se melkeinpä vain niin on, että ei ole porkkanakakun voittanutta. 🧡


Kauan on pitänyt kokeilla tuota rullaus tekniikkaa kakun tekemiseksi ja siitä tuli kyllä mielestäni aika kivan näköinen leikkauspinta. Täytettä olis vain tosiaan saanut olla enemmän sillä kakku tuntui ehkä vähän kuivalta. Hyvältö kakku kuitenkin maistui ja katosi nopeasti lautaselta. 🙂


Nam nam! 🧡

4. lokakuuta 2022

KARDEMUMMALLA JA KANELILLA MAUSTETTU PANNA COTTA-PIIRAKKA


Kovasti olisi tehnyt mieli leipoa tänään korvapuusteja kun on oikein kansallinen korvapuustipäivä mutta aikaa ei ole oikein tahtonut olla leipomiseen. Joudun nyt vain tyytymään tämän herkkupiirakan makumaailman muistoon, minkä leivoin viikonloppuna illanistujaisiin. Piirakka maistuu oikeastaan aika paljon korvapuustille ja oli ihan mielettömän hyvää. ❤️

Piirakan pohja on valmistettu Biscoff-kekseistä ja sen päällä kerros herkullista suolakinuskia vadelmasattumien kera. Konaisuuden kruunaa vielä valkosuklainen panna cotta-kerros, jonka maustoin kanelilla ja kardemummalla. Ai että, tää oli vaan NIIN hyvää! 

Ainut asia, mitä ihmettelin leivonnaisessa oli se, että välissä ollut kinuski alkoi jotenkin ihmeellisesti "hikoilla" ja sitä valui jonkin verran pohjan läpi tarjoilulautaselle. Outo sattuma mutta onneksi tämä ei vaikuttanut makuun millään tapaa. 🙂 Voin kyllä lämpimästi suositella tätä herkkua!

Piirakka on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g Biscoff-keksejä
90 g voita

Kinuski:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
0,5 dl vispikermaa
2 dl tomusokeria
0,5 tl suolaa
+ kokonaisia vadelmia (pakaste tai tuore)

Panna cotta:
2 x liivatelehteä
100 g valkosuklaata
2 dl vispi-tai kuohukermaa
2 rkl fariinisokeria
200 g turkkilaista jugurttia 
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia 
0,5 tl kardemummaa

Koristeltu:
1,5 dl vispikermaa
2-3 rkl maitorahkaa 
noin 3 rkl vaniljakreemijauhetta 
tomusokeria

valkosuklaata
pakastekuivattuja vadelmia
keksimurua

Ota esille vuoka, vuoraa pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä keskenään. Painele muruseos vuoan pohjalle ja myös reunoille noin 5 cm. Laita jääkaappiin hetkeksi kovettumaan.

Valmista kinuskia. Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja vispikerma. Lämmitä liedellä kunnes sokeri on sulanut muiden aineiden joukkoon ja seos on tasaista. Sihtaa joukkoon tomusokeri parissa erässä hyvin sekoittaen ja lisää lopuksi joukkoon suola. Anna kinuskin jäähtyä hetken ja kaada se sitten keksipohjan päälle. Painele kinuskin joukkoon vadelmia sinne tänne. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Kun kinuskikerros on jähmettynyt valmista panna cotta. Laita liivatteetvkylmään veteen noin 10 minuutiksi. Rouhi valkosuklaa pienemmiksi paloiksi ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri - lämmitä kiehumispisteeseen liedellä ja nosta kattila pois levyltä. Sekoita joukkoon pehmenneet liivatteet ja lisää joukkoon rouhittu valkosuklaa. Sekoittele kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää massaan jukurtti parissa erässä hyvin sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon mausteet. Kaada panna cotta varovasti vuokaan ja anna hyytyä mielellään yön yli jääkaapissa. 

Irrota hyytynyt piirakka vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Vaahdota kerma, lisää joukkoon maitorahka, vaniljakreemijauhe ja tomusokeria oman maun mukaan. Pursota koristeet piirakan päälle ja koristele vielä haluamallasi tavalla. Nam, sitten vain herkuttelemaan!


Naaamm, tämä oli kyllä todellista herkkua! ❤️


Piirakka maistuu tosiaan ihan korvapuustille kardemumman ansiosta.
 Biscoff-keksit olivat myös mielestäni aika nappivalinta pohjaksi. 🙂


Lurps, tämä oli kyllä sen verran hyvää että ihan varmasti tulee leivottua toistekin. ❤️


17. syyskuuta 2022

KANELINEN OMENAKAKKU

Nyt täytyy sanoa kyllä, että tulipas herkullista kakkua! Mielessäni oli jo pitemmän aikaa muhinut idea jonkin sortin omenakakusta ja tässä on nyt sitten lopputulos. Oli kiva kokeilla pitkästä aikaa jotain uutta. 🙂

Kakussa on mausteinen pohja, jossa käytin omenaa raastettuna. Tuli todella mehevä ja kostea pohja juuri tuon raasteen ansiosta. Täytteenä ja kuorrutteena on kanelilla maustettua mascarpone/tuorejuuustovaahtoa, itse keitettyä suolakinuskia ja paahdettuja pähkinöitä. Koristelussa käytin kaapissa olleen Biscoff-levitteen jämät ja pursotukset on tehty kerman sekä valmiin vaniljakreemin sekoituksella. Tämä oli kyllä todellakin kakku mun makuun - niin hyvää!! ❤️

Kakku on leivottu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2 omenaa (noin 2,5 dl raastettuna)
75 g fariinisokeria
1 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
vajaa 0,5 tl inkivääriä
2 munaa
180 g sokeria
150 g öljyä
180 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
vajaa 0,5 tl suolaa

Täyte:
100 g pähkinöitä (esim. pekaani/saksanpähkinä)

1 dl fariinisokeria 
1 dl vispi- tai kuohukermaa
0,5 tl suolaa

250 g mascarponea
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl vispikermaa
0,5 dl tomusokeria
1-2 tl kanelia

Valumat + koristelu:
100 g Biscoff-levitettä

noin 1-1,5 dl vispikermaa
noin 2-3 rkl valmista vaniljakreemiä (Valio)
1-2 tl vaniljakreemijauhetta

Biscoff-keksejä 

Valmista kakkupohja hyvissä ajoin ennen kakun täyttämistä, mieluiten jo päivää tai kahta ennen. 

Ota esille vuoka, vuoraa pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Kuori ja raasta omenat. Sekoita raasteen joukkoon fariinisokeri ja mausteet. Jätä sivuun odottamaan. Vaahdota keskenään munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon nuolijalla öljy ja raasteseos. Yhdistä loput kuivat aineet kulhossa ja sihtaa ne massan joukkoon. Sekoita nuolijalla varovasti massa tasaiseksi. Kaada valmis pohjamassa vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 40-50 minuuttia uunin tehosta riippuen. Kokeile kypsyyttä tikulla ja lisää tarvittaessa paistoaikaa. Anna pohjan jäähtyä, kääri kelmuun ja säilytä jääkaapissa.

Rouhi pähkinöitä vähän pienimmiksi paloiksi ja paahda nopeasti kuivalla pannulla. Jätä sivuun jäähtymään. 

Valmista kinuski. Mittaa kattilaan fariinisokeri, kerma ja suola. Keitä noin 8-10 minuuttia sekoitellen tai kunnes kinuski on valmista. Kylmään vesilasiin tiputtaessa kinuski pysyy pallona ja on täten valmista. Ota kinuski pois liedeltä ja jätä kattilaan odottamaan käyttöä. 

Valmista kanelitäyte. Mittaa kulhoon kaikki täytteen ainekset yhtä aikaa ja vatkaa sähkövatkaimella jämäkäksi vaahdoksi. Aloita sekoitus alhaisella teholla ettei kerma roisku aivan ympäriinsä. 🙂

Leikkaa pohja kolmeen osaan.  Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle. Aseta pohja lautaselle ja levitä sen päälle vähän vajaa puolet täytteestä. Levitä täyte pohjan päälle niin, että reunoilla on enemmän täytettä ja keskelle jää "kuoppa". Täytä tämä kuoppa paahdetuilla pähkinöillä ja valuta päälle puolet suolakinuskista. Tee toinen täyteväli samalla tavalla. Jätä täytettä vähän kakun päälle ja reunoille levitettäväksi. Laita kakku hetkeksi jääkaappiin. 

Lämmitä Biscoff-levitettä mikrossa lyhyissä erissä kunnes se on tarpeeksi juoksevaa. Levitä kakun päälle ja reunoille valumiksi. Anna jähmettyä jäädä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljakreemi ja -jauhe. Koristele kakku pursotuksilla ja kekseillä. Sitten vain herkuttelemaan!


Nam, tämä oli kyllä NIIN hyvää! ❤️


Pohja oli just sopivan mausteinen ja omenainen omaan makuun ja se oli niin mehevä, ettei erillistä kostutusta tarvinnut laisinkaan. 


Kanelitäyte oli myös oiva valinta kakkuun. Nam nam! Biscoff-levite sopii myös tosi kivasti kakun makumaailmaan ja oli todella helppo vaihtoehto valumien tekoon. Tätä kakkua teen varmasti vielä toistekin. ❤️