17. lokakuuta 2022

PORKKANAKAKKU


Porkkanakakku on aina kuulunut lempparileivonnaisiini ja kyseistä herkkua tuleekin usein leivottua juuri näin syksyllä. Se on vain niin herkullista ja mitä enemmän täytettä/kuorrutetta niin sen parempi.  🙂

Tällä kertaa halusin kuitenkin kokeilla tehdä kakun hieman eri tavalla kuin aikaisemminkin.  Kakku on valmistettu leipomolla ensin porkkanainen kääretorttupohja, jolle on levitetty täytettä. Levy leikataan sitten kolmeen osaan pituussuunnassa ja osat rullataan pystyyn tarjoilulautaselle. Kivaa vaihtelua tavalliselle kakkutyypille. Täytettä olisi vain saanut olla melkein tuplasti enemmän vaikka hyvää kakku oli näinkin. 🙂

Kakun ympärysmitaksi tulee noin 16-18 cm.

Pohja:
2 dl porkkanaraastetta
75 g voita sulatettuna 
5 munaa
1,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta 
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl suolaa

Täyte:
100 g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1,5 tl vaniljasokeria
+ mantelirouhetta

Kuorrute:
100 g valkosuklaata
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa

Koristelu:
60 g valkosuklaata + 1 tl öljyä
pähkinöitä/keksimurua/fudgea yms.

Valmista kääretorttupohja. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja leivinpaperoi uunipelti valmiiksi. Raasta porkkanaraaste valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota keskenään munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi ja anna hieman jäähtyä. Yhdistä kaikki kuivat aineet kulhossa. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon voisula ja kuivat aineet nuolijalla varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi massaan vielä porkkanaraaste varovasti nostellen. Kaada valmis massa pellille ja tasoita. Paista uunin keskitasolla noin 6-8 minuuttia. Kumoa valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista päälle oleva leivinpaperi varovasti. Anna pohjan jäähtyä.

Valmista täyte. Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto hyvin sekoittaen. Lopuksi kääntele nuolijalla massaan tomu- ja vaniljasokeri. Levitä valmis kuorrute pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele päälle vielä mantelirouhetta.

Leikkaa pohja kolmeen osaan pituussuunnassa. Rullaa ensimmäinen pala rullalle lyhyestä sivusta aloittaen rullaus. Aseta rulla suoraan tarjoilulautaselle. Aseta loput kaksi pohjapalaa rullan ympärille muodostaen tällöin pyöreän kakun. Anna kakun asettua hetken aikaa jääkaapissa. 

Valmista kuorrute. Sulata valkosuklaa ja sekoita se hyvin tuorejuuston kanssa sekaisin. Vaahdota kerma ja lisää se suklaa/tuorejuustoseokseen. Kuorruta kakku kauttaaltaan valmiilla kuorrutteella.

Koristelua varten sulata valkosuklaa ja sekoita joukkoon öljy. Levitä seosta lusikan avulla kakun päälle niin, että sitä alkaa valua kakun reunoja pitkin alas. Koristele kakku vielä lopuksi esimerkiksi erilaisilla pähkinöillä, keksimurulla ja fudgepaloilla. 


Kyllä se melkeinpä vain niin on, että ei ole porkkanakakun voittanutta. 🧡


Kauan on pitänyt kokeilla tuota rullaus tekniikkaa kakun tekemiseksi ja siitä tuli kyllä mielestäni aika kivan näköinen leikkauspinta. Täytettä olis vain tosiaan saanut olla enemmän sillä kakku tuntui ehkä vähän kuivalta. Hyvältö kakku kuitenkin maistui ja katosi nopeasti lautaselta. 🙂


Nam nam! 🧡

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille