4. lokakuuta 2022

KARDEMUMMALLA JA KANELILLA MAUSTETTU PANNA COTTA-PIIRAKKA


Kovasti olisi tehnyt mieli leipoa tänään korvapuusteja kun on oikein kansallinen korvapuustipäivä mutta aikaa ei ole oikein tahtonut olla leipomiseen. Joudun nyt vain tyytymään tämän herkkupiirakan makumaailman muistoon, minkä leivoin viikonloppuna illanistujaisiin. Piirakka maistuu oikeastaan aika paljon korvapuustille ja oli ihan mielettömän hyvää. ❤️

Piirakan pohja on valmistettu Biscoff-kekseistä ja sen päällä kerros herkullista suolakinuskia vadelmasattumien kera. Konaisuuden kruunaa vielä valkosuklainen panna cotta-kerros, jonka maustoin kanelilla ja kardemummalla. Ai että, tää oli vaan NIIN hyvää! 

Ainut asia, mitä ihmettelin leivonnaisessa oli se, että välissä ollut kinuski alkoi jotenkin ihmeellisesti "hikoilla" ja sitä valui jonkin verran pohjan läpi tarjoilulautaselle. Outo sattuma mutta onneksi tämä ei vaikuttanut makuun millään tapaa. 🙂 Voin kyllä lämpimästi suositella tätä herkkua!

Piirakka on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g Biscoff-keksejä
90 g voita

Kinuski:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
0,5 dl vispikermaa
2 dl tomusokeria
0,5 tl suolaa
+ kokonaisia vadelmia (pakaste tai tuore)

Panna cotta:
2 x liivatelehteä
100 g valkosuklaata
2 dl vispi-tai kuohukermaa
2 rkl fariinisokeria
200 g turkkilaista jugurttia 
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia 
0,5 tl kardemummaa

Koristeltu:
1,5 dl vispikermaa
2-3 rkl maitorahkaa 
noin 3 rkl vaniljakreemijauhetta 
tomusokeria

valkosuklaata
pakastekuivattuja vadelmia
keksimurua

Ota esille vuoka, vuoraa pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä keskenään. Painele muruseos vuoan pohjalle ja myös reunoille noin 5 cm. Laita jääkaappiin hetkeksi kovettumaan.

Valmista kinuskia. Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja vispikerma. Lämmitä liedellä kunnes sokeri on sulanut muiden aineiden joukkoon ja seos on tasaista. Sihtaa joukkoon tomusokeri parissa erässä hyvin sekoittaen ja lisää lopuksi joukkoon suola. Anna kinuskin jäähtyä hetken ja kaada se sitten keksipohjan päälle. Painele kinuskin joukkoon vadelmia sinne tänne. Anna jähmettyä jääkaapissa.

Kun kinuskikerros on jähmettynyt valmista panna cotta. Laita liivatteetvkylmään veteen noin 10 minuutiksi. Rouhi valkosuklaa pienemmiksi paloiksi ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri - lämmitä kiehumispisteeseen liedellä ja nosta kattila pois levyltä. Sekoita joukkoon pehmenneet liivatteet ja lisää joukkoon rouhittu valkosuklaa. Sekoittele kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää massaan jukurtti parissa erässä hyvin sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon mausteet. Kaada panna cotta varovasti vuokaan ja anna hyytyä mielellään yön yli jääkaapissa. 

Irrota hyytynyt piirakka vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Vaahdota kerma, lisää joukkoon maitorahka, vaniljakreemijauhe ja tomusokeria oman maun mukaan. Pursota koristeet piirakan päälle ja koristele vielä haluamallasi tavalla. Nam, sitten vain herkuttelemaan!


Naaamm, tämä oli kyllä todellista herkkua! ❤️


Piirakka maistuu tosiaan ihan korvapuustille kardemumman ansiosta.
 Biscoff-keksit olivat myös mielestäni aika nappivalinta pohjaksi. 🙂


Lurps, tämä oli kyllä sen verran hyvää että ihan varmasti tulee leivottua toistekin. ❤️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille