1. lokakuuta 2024

MUTAKAKKU MAAPÄHKINÄVOIKUORRUTUKSELLA


No johan oli suklaista ja herkullista kakkua! Maapähkinävoi on ihan mun lempparia ja tykkään paljon käyttää sitä myös leivonnassa. Tällä kertaa halusin yhdistää tämän herkun suklaisen ja mehevän mutakakun kanssa. Ei huono sanon minä! 🤎

Paiston kanssa saa olla tarkkana, ettei kakusta tule kuivaa. Itse pidin ehkä himpun verran liian kauan uunissa ja kakku pääsi kypsymään liikaa. Ole siis tarkkana paiston aikana! Mielummin vähän aikaisemmin ulos uunista, kuin liian myöhään. 🙂

Tarkkana saa olla myös kuorrutteen kanssa. Jos vatkaa liian kauan, vaarana on, että kuorrute juoksettuu. Niin meinasi mulle käydä ja oli ihan hilkulla, ettei kuorrute mennyt pilalle. Sekoita siis lopussa kerman lisäyksen jälkeen vain sen verran, että massa on tasaista. 

Kahvin kanssa nautittuna kakku maistui taivaalliselle ja tykkäsin erityisesti kun kuorrutteessa maistui kunnolla maapähkinävoi. Nam! 🤎

Kakku on leivottu 18 cm irtopohjavuoalla.

Mutakakku:
100 g voita 
100 g tummaa suklaata 70%
1 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
2 munaa
1,25 dl vehnäjauhoja 
1 rkl kaakaojauhetta 
ripaus suolaa

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
90 g maustamatonta tuorejuustoa 
100 g maapähkinävoita
40 g tomusokeria 

Koristelu:
suolapähkinöitä/suklaarouhetta/keksipaloja/vadelmia yms.

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Sulata voi ja suklaa yhdessä varovasti mikrossa aina välillä sekoittaen. Anna jäähtyä hetki jos massa tuntuu liian kuumalta.

Lisää massaan sokerit ja munat. Sekoita esim. pallovispilällä vain sen verran, että aineet sekoittuvat.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää lopuksi massan joukkoon nopeasti sekoittaen tasaiseksi. Vältä turhaa sekoittamista. 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia uunin tehosta riippuen. Anna jäähtyä täysin. 

Kun kakku on kunnolla jäähtynyt, valmista kuorrute. 

Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Yhdistä toisessa kulhossa tuorejuusto, maapähkinävoi ja tomusokeri. Lisää joukkoon lopuksi vaahdotettu kerma. HUOM! Sekoita varovasti vain sen verran, että kuorrute on tasaista. 

Siirrä mutakakku tarjoilulautaselle. Levitä kuorrute kakun päälle ja tasoita. Koristele lopuksi haluamallasi tavalla ja sitten herkuttelemaan. 🤎


Nam, nam ja vielä kerran nam! 😋


Kakku oli niin hyvää, että kerralla meni heti kättelyssä kaksi isohkoa palaa kahvin kanssa. 🤎 


Mutakakku on kyllä siitä kiva leivonnainen, kun se on niin helppo ja nopea leipoa. Ei mene kauan itse leipomisvaiheessa. Tuskallista on varmaan odottaa jäähtymistä, että pääsee kakun kimppuun. 😅


22. syyskuuta 2024

BANAANI-SUKLAAKAKKU KANELIKINUSKILLA


Kyllä se niin vain on, että banaanin ja suklaan liittoa ei voita mikään. Ne vain niin täydellisesti täydentävät toisiaan ja maistuvat kertakaikkisen herkullisesta yhdessä. Tiiättekö mikä myös sopii hyvin yhteen näiden kahden kanssa? No kinuski tietysti! Mihinkäpä se ei sopisi. 😁 

Mehevässä banaanipohjassa on mukana tummasta suklaasta rouhittuja paloja tuomaan lisää makua ja rouhetta purutuntumaan. Pohjaan on myös porattu omenaporalla reikiä, jotta väliin tuleva kinuski uppoaisi näihin koloihin ja kinuskia saa täten enemmän kakkuun. Maustoin kinuskin Ceylonin kanelilla ja voi pojat kun siitä tuli hyvää. Ihan taivaallisen herkullista! Kinuskin päälle tulee vielä maitosuklaarouhetta ja koko komeus viimeistellään pehmeällä maitosuklaakuorrutteella. Voin sanoa, että tämä kakku toimii makujen puolesta ihan täydellisesti! 🤤👌🏼

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
1  kananmuna
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 
1 banaani (100 g)
+ 100 g tummaa suklaata rouhittuna 

Kanelikinuski:
50 g voita
1 dl fariinisokeria 
0,5 dl kermaa
2 dl tomusokeria 
vähän vajaa 1 tl kanelia (Ceylon)

+ kinuskin päälle 50 g maitosuklaarouhetta

Kuorrute + koristelu:
120 g maitosuklaata 
2 dl vispikermaa 
100 g maustamatonta tuorejuustoa 
tomusokeria
vaniljasokeria 
suklaarouhetta 
kaurakeksejä

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa vuoka leivinpaperilla (pohja+sisäreuna). 

Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muusattu banaani, muna, öljy ja ranskankerma - sekoita. Sekoituksen loppuvaiheessa lisää massaan vielä rouhittu suklaa ja sekoita vain sen verran, että massa on tasaista. 

Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia tai uunin tehosta riippuen kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä pohja.

Valmista kanelikinuski. Mittaa pieneen kattilaan voi, fariinisokeri, ja kerma. Lämmitä seosta kunnes voi ja sokeri ovat sulaneet ja seos on tasaista. Ei tarvitse keittää seosta. Ota kattila pois levyltä ja sihtaa joukkoon tomusokeri parissa erässä hyvin sekoittaen. Mausta lopuksi kanelilla. Anna kinuskin jäähtyä ja jähmettyä jonkin aikaa. 

Aseta jäähtynyt pohja suoraan tarjoilulautaselle ja aseta ympärille reunakalvo tai leivinpaperi sekä irtoreunavuoka. Poraa pohjaan reikiä omenaporalla. Reikien ei tarvitse mennä ihan pohjaan asti, noin puoleen väliin pohjaa. Kaada pohjan päälle kanelikinuski, levitä tasaisesti ja katso, että kinuski peittää kaikki reiät. Rouhi vielä maitosuklaa ja ripottele palat pehmeän kinuskin päälle tasaisesti. Voit vielä painella suklaat kevyesti kiinni kinuskiin. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Kun kinuski on jähmettynyt kunnolla, valmista kuorrute. 

Sulata kuorrutteen maitosuklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Mittaa tuorejuuston joukkoon tomu- ja vaniljasokeria oman maun mukaan- sekoita hyvin. Paljoa niitä ei tarvita, ite laitoin ehkä noin 1 tl tomusokeri ja 0,5 tl vaniljasokeria. Lisää seuraavakin sulatettu suklaa massaan ja sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi kääntele joukkoon vaahdotettu kerma.

Levitä noin 3/4 kuorrutteesta jähmettyneen kinuskin päälle ja tasoita pinta. Pursota lopulla kuorrutteella koristepursotukset kakun päälle. Viimeistele koristelu keksipaloilla ja suklaarouheella. Sitten vain kakkua lautaselle ja ääntä kohti. 🙂


Nam, mä vaan sitä niin rakastan tätä kakkua ja sen makumaailmaa. Niin hyvää! 🤎💛


Kanelikinuski kakun välissä oli todella herkullista. Onneksi sitä oli ihan reilusti. 🙂


Sen verran hyvää kakku oli, että söin sen ihan yksin kahdessa päivässä. 😅


Mä voisin ihan helposti elää pelkästään kakuilla eikä tekis edes tiukkaa. Nam... 😋




19. syyskuuta 2024

UUNISSA PAISTETTU PORKKANAJUUSTOKAKKU


Mitä tulee kun yhdistetään herkullinen porkkanakakku uunissa paistettavan juustokakkutäytteen kanssa? Jotain aivan älyttömän hyvää ja suussa sulavaa herkkua. Sitä tämä kakku kyllä oli! 🧡🤎

Kakussa siis yhdistettynä ihanaa porkkanakakkumassaa ja vaniljaista tuorejuustotäytettä. Massoja on ladottu vuorotellen vuokaan ja hiukan sekoitettu, "marmoroitu", keskenään. Paiston ja jäätymisen jälkeen kakku on vielä saanut ylleen aivan ihanan kanelisin kuorrutteen. Nam, nam ja vielä kerran nam! 😋

Aivan täydellinen kakusta ei tullut paiston suhteen. Olisi saanut olla hiukan pitempään uunissa mutta eipä tämä haitannut yhtään. Hyvää oli silti ja maistui herkulliselta. Tykkäsin erityisesti tuosta kanelisesta kuorrutteesta. Se mielestäni kruunasi kakun täydellisesti. Jos ei kuorrutetta jaksa jostain syystä valmistaa, niin ihan hyvin menee kakku ilman sitäkin mutta suosittelen kyllä kuorrutteen tekoa. Se on NIIN hyvää!🤤

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Porkkanakakkumassa:
75 g porkkanaraastetta
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl fariinisokeria 
2 tl Ceylon-kanelia
0,5 tl soodaa 
0,5 tl suolaa
3/4 dl öljyä 
1 kananmuna 
150 g ranskankermaa

Juustokakkumassa:
200 g maustamatonta tuorejuustoa 
50 g ranskankermaaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria 
1 rkl maissitärkkelystä
1 kananmuna 

Kanelikuorrute:
130 g maustamatonta tuorejuustoa 
40 g pehmeää voita
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl Ceylon-kanelia 
1,5 dl tomusokeria 

Koristelu:
manteli rouhetta
hasselpähkinärouhetta 
pähkinöitä 
nougatpaloja, suklaarouhetta tms.

Vuoraa vuoan pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Valmista porkkanakakkumassa. Pese, kuori ja raasta porkkanoista tarvittava määrä raastettua. Jätä sivuun odottamaan. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon ranskankerma, öljy ja muna. Lisää sekoituksen loppuvaiheessa mukaan porkkanaraaste ja sekoita vain sen verran, että aineet ovat sekoittuneet ja massa on tasaista. Jätä sivuun odottamaan. 

Valmista juustokakkumassa. Notkista tuorejuustoa kulhossa. Lisää mukaan ranskankerma ja sokerit - sekoita hyvin sekaisin. Tämän jälkeen sekoita nopeasti massaan maissitärkkelys ja lopuksi kääntele joukkoon muna. 

Levitä ensin vuoan pohjalla tasainen kerros porkkanakakkumassa (noin puolet tai vähän alle) ja sitten puolet juustokakkumassasta. Levitä sitten loput porkkanamassasta ja marmoroi massoja kevyesti sekaisin. Viimeiseksi levitä loput juustokakkumassasta päälle tasaiseksi kerrokseksi. 

Paista uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten peitettynä yöksi jääkaappiin. 

Valmista kuorrute. Notkista tuorejuustoa sähkövatkaimella muutama minuutti. Toisessa kulhossa vaahdota pehmeä voi vaaleaksi ja kuohkeaksi. Yhdistä keskenään voi ja tuorejuusto sekä lisää joukkoon vaniljasokeri ja kaneli. Lopuksi sihtaa mukaan tomusokeri parissa erässä ja vatkaa kuorrute kuohkeaksi.

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Levitä kanelikuorrute kakun päälle ja koristele lopuksi haluamallasi tavalla. Nam! 🙂


Olipa kyllä hyvää kakkua! 🧡


Porkkanakakku on mun mielestä ihan parasta. 😋



Hieman tosiaan jäi paisto turhan lyhyeksi mutta eipä tuo pieni raakuus pohjassa mitään haitannut. Hyvin kakku upposi siitä huolimatta. 😅


10. syyskuuta 2024

BOYNTY-PATUKAT


Ei oo varmaan jäänyt epäselväksi, että tykkään kookoksesta paljon! Bounty-patukat ovat yksiä omia lemppareitani suklaapatukoista ja aina välillä on kiva tehdä näiden jäljitelmiä kotikeittiössä. Jotenkin ajattelen, että itsetehtyinä nämä herkut eivät olisi niin pahoja ja niitä voi herkutella paremmalla omallatunnolla. 😁

Tällä kertaa kokeilin itselle uutta tapaa valmistaa näitä ihania kookoksen ja suklaan yhdistelmäherkkuja. Näihin ei tule mitään muuta aineksia kuin kookoshiutaleita, kondensoitua maitoa ja tummaa- tai maitosuklaata. Herkut ovat täten todella helppoja valmistaa ja niihin ei tarvita mitään erikoisia muotteja tai tarvikkeita. Kuorrutesukaan voi itse valita kummasta tykkää enemmän, tummasta- vai maitosuklaasta. Itse taisin käyttää näiden yhdistelmää, kun ei ollut tarpeeksi vain jompaa kumpaa suklaata kaapissa. Tässä on siis oiva tapa valmistaa ihania herkkuja nopeasti. Suosittelen kokeilemaan!

Vinkki! Voit käyttää ylijääneen kondensoidun maidon vaikka pienen fudgeannoksen tekemiseen. Ite tein juuri näin. Laitoin 250 g valkosuklaata ja noin 250 g kondensoitua fudgemassaan ja lopuksi lisäsin joukkoon vielä rouhittua Daimia. Oli yllättävän hyvää ja koukuttavaa! 😊

Massasta tulee 9 kpl á 20 g patukkaa. 

Massa:
100 g kookoshiutaleita
noin 100 g kondensoitua maitoa

Kuorrute + koristelu:
150 g suklaata (tumma tai maito) + vähän öljyä
koookoshiutaleita

Sekoita keskenään massaan tulevat kookoshiutaleet ja kondensoitu maito. Lisää maitoa varovasti, jotta saat massaan sopivan koostumuksen patukoiden muotoilua varten. 

Ota massasta 20 gramman palloja ja muotoile niistä suklaapatukan mallisia pötköjä. Laita valmiit pötköt leivinpaperoiden lautasen tai pienen leikkuulaudan päälle. Laita pakkaseen noin puoleksi tunniksi tai kunnes pötköt ovat jähmettyneet tarpeeksi. 

Sulata suklaa varovasti mikrossa. Voit halutessasi lisätä joukkoon vähän öljyä notkistamaan suklaata, jolloin kuorruttaminen on helpompaa. Dippaa yksitellen jähmettyneet pötköt suklaaseen ja kopauta ylimääräiset suklaa astian reunaan. Ripottele heti päälle kookoshiutaleita, ettei kuorrute kerkeä jähmettyä liikaa. 

Laita pötköt jääkaappiin jähmettymään kunnolla ja säilytä valmiita myös jääkaapissa. Sitten vain herkuttelemaan! 😋


Kookos + suklaa = 🤎🤎


Namii, niin hyvää! My kind of treat. 🤎

25. elokuuta 2024

KINUSKINEN OMENAPIIRAKKA


Lurps, tästä kinuskisesta omenapiirakasta tuli aika hyvää vaikka itse sanonkin. Namii! 🤎

Pehmeän piirakkapohjan päällä on kunnon kerros suolalla maustettua valmista kinuskikreemiä ja hasselpähkinärouhetta. Piirakan kruunaa mehevät omenaviipaleet, jotka on pyöritelty fariinisokerissa ja Ceylonin kanelissa. Päälle on vielä lorautettu vähän vaahterasiirappia. Ai että, kun oli hyvää! 

Piirakka on leivottu noin 24 cm piirakkavuoalla.

Pohja:
100 g voita 
2,75 dl vehnäjauhoja 
1 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
1 tl leivinjauhetta 
1 kananmuna 
100 g ranskankermaa

Pohjan päälle:
200 g kinuskikreemiä (Valio)
0,5 tl suolaa 
hasselpähkinärouhetta

3 kpl pientä omenaa (Granny Smith)
noin 1,5-2 tl kanelia (Ceylon)
3 tl fariinisokeria 
vaahterasiirappia 

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele/sprayaa vuokaspraylla piirakkavuoka.

Sulata pohjaan tuleva voi ja anna jäähtyä hetki. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää joukkoon muna, ranskankerma ja voisula - sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä pohjamassa vuokaan tasaisesti.

Sekoita kinuskikreemin joukkoon suola. Levitä varovasti pohjan päälle ihan pohjan reunoja myöten. Ripottele päälle haluamasi määrä hasselpähkinärouhetta. Itse laitoin aika reippaasti koska tykkään hasselpähkinärouheesta leivonnaisissa.

Kuori ja pilko omenat ohuiksi viipaleiksi. Laita omenat kulhoon, mittaa sekaan fariinisokeri ja kaneli. Sekoittele hyvin, jotta sokeri ja ja kaneli levittyvät omenaviipaleisiin. Lado omenat tasaisesti haluamallasi tavalla piirakan päälle. Lorauta omenien päälle vielä vähän vaahterasiirappia.

Paista uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Anna jäähtyä hetki ja nauti lämpöisenä sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Nam!


Lämpöisenä piirakka oli taivaallisen pehmeää ja herkullista! 🤎


Hasselpähkinärouhe toi kivasti pähkinäistä makuvivahdetta ja ennen kaikkea purutuntumaan piirakkaan. Tykkäsin kovasti! 😋


Harmitti kun ei ollut jemmassa vaniljakastiketta eikä edes jäätelöä piirakan kaveriksi. Hyvin meni kyllä ilman lisukkeitakin mutta uskon, että kastike olisi ollut juuri nappivalinta kruunaamaan makukonkonaisuuden. Suosittelen kokeilemaan tätä piirakkaa! On hyvää ja ennen kaikkea todella helppo leipoa. 🙂


7. elokuuta 2024

MUSTIKKA-KAURAMURUKAKKU


Niin vain tämä kesäloma alkaa vedellä viimeisiä ja huomenna palataan taas töiden pariin. Oon kyllä toisaalta odottanut jo töihinpaluuta, eikä tunnu yhtään pahalta, että nyt se loma on sitten loppu. Eihän se loman loppuminen ole mitään ilman kakkua ja niinpä sen kunniaksi valmistui tämä herkullinen mustikkainen kauramurukakku. Tämä herkku sai innoituksen jo aikaisemmin kesällä leivotusta mansikan makuisesta kauramurukakusta ja jo silloin ajattelin, että tätä täytyy kokeilla vielä mustikalla. Jonkin verran eri tyylillä tein tämän mustikkaversion mansikkaan verrattuna mutta hyvää tästä tuli silti. En osaa näin äkkiseltään sanoa kumpi kakuista on oma suosikki. Molemmat ovat herkullisia! 💜

Mustikkaa tästä kakusta ei mielestäni puutu, kun sitä löytyy reilusti sekä pohjasta että sitten kuorrutteen seasta ja vielä myös koristelusta. Pensasmustikat olivat kiva lisä kuorrutteen seassa ja poksuivat kivasti syödessä. Sitruuna ei mielestäni maistunut kovasti pohjassa kun kauramurun kardemumma jyräsi sen alleen. Siksi ehkä laittaisin melko varovasti tuota kardemummaa murun sekaan tai ehkä sen voisi myös jopa kokeilla vaihtaa kaneliin. Mietin kuumeisesti tekovaiheessa kumpaa maustetta käyttäisin ja päädyin sitten kuitenkin kardemummaan. 😀 Kauramurussa voi myös hyvin käyttää tavallista sokeria mutta halusin kokeilla tällä kertaa fariinia ja se toimi mielestäni aika kivasti. Nam!

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja: 
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl soodaa
1 kananmuna
3/4 dl öljyä
200 g ranskankermaa
noin 1 tl sitruunan kuorta
100 g mustikoita (pakaste) + perunajauhoa

Kauramuru:
30 g voita sulatettuna
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl fariinisokeria
vajaa 0,5 tl kardemummaa

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
125 g mascarponea
0,5 - 1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
+ pensasmustikoita

Koristelu:
pensasmustikoita
valkosuklaapaloja
paahdettuja mantelilastuja

Ota vuoka ja vuoraa se leivinpaperilla; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy, ranskankerma ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita vain sen verran sekaisin, esim. nuolijalla, jotta aineet sekoittuvat. Sekoita pakastemustikoiden joukkoon pieni määrä perunajauhoja. Lisää noin puolet musikoista massan joukkoon ja nostele varovasti sekaisin. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele loput mustikat pohjan päälle ja painele niitä kevyesti massaan. 

Valmista kauramuru. Sulata voi mikrossa ja sekoita joukkoon loput muruainekset. Murusta seos vuokaan pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia tai kunnes kypsä. Anna jäähtyä täysin.

Valmista kuorrute vasta kun pohja on kunnolla jäähtynyt. 

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään mascarpone, tomu- ja vaniljasokeri. Yhdistä keskenään ja sekoita napakaksi kuohkeaksi vaahdoksi. 

Aseta pohja suoraan tarjoilulautaselle. Levitä pohjan päälle noin 1/3 kuorrutteesta ja sen päälle ripottele pensasmustikoita. Levitä päälle loppu kuorrute ja tasoita pinta. Koristele lopuksi käyttäen pensasmustikoita, valkosuklaata ja paahdettuja mantelilastuja. 

Huom! Muista paahtaa mantelilastut hyvissä ajoin, jotta ne kerkeävät jäähtyä. 


Kyllä kunnon kakkua ei voita sitten mikään ja vielä mustikkaista sellaista... 💙


Nam, oli herkkua! Yksi pala ei riittänyt mihinkään kahvin kanssa. 😁


Kardemumman kanssa saa olla kyllä sitten tarkka ettei sitä tule liikaa ja jyrää muita makuja alleen. 


Kyllähän tällä kakulla kelpasi päättää tämän kesän loman! Nyt kohti syksyä ja uusia leipomuksia. 🙂

24. heinäkuuta 2024

MINI BISCOFF-JUUSTOKAKUT LASISSA


Biscoff-keksit, Biscoff-tahna... Kaikki mikä vaan sisältää Biscoffia jossain muodossa on vain niin hyvää, tykkään kovasti. Voin siis syödä tuota tahnaa ihan vaan suoraan purkista lusikalla kauhomalla koska se on niin herkkua. Nam! 🤎

Tässä on jo jokunen aika tehnyt mieli Biscoff-juustokakkua mutta jostain syystä perinteinen kakkumallinen herkku ei tällä kertaa jotenkin innostanut yhtään. Niinpä päädyinkin sitten tekemään herkun tällaisiin kivan pieniin laseihin, jotka itse asiassa ostin ihan tällaista käyttöä varten kesän alussa. 🙂 Tämä oli myös suhteellisen pieni annos, jonka valmistin niin ei tullut vedettyä ihan hirveitä herkkuövereitä. Tällä reseptillä valmistuu kolme pientä tai vaihtoehtoisesti kaksi vähän isompaa annosta. Ite päädyin tosiaan tekemään kolme pientä. Tuntui kivemmalta itsestä kun sai ottaa lisää herkkua. 😅

Näillä määrillä täytteestä tulee melko pehmeää mutta se ei haittaa kun pysyy hyvin kasassa lasien ansiosta. Jos haluat täytteestä vähän napakampaa niin lisää hiukan tuorejuustoa tai vaihtoehtoisesti laita vähemmän kermaa. Ite tykkäsin kyllä kun täyte oli pehmeää ja helposti lusikoitavaa. 🙂

Reseptillä tulee kaksi isoa tai kolme pientä annosta.

Pohja:
65 g Biscoff-keksejä 
20 g voita

Täyte:
1 dl kermaa
30 g tomusokeria 
100 g maustamatonta tuorejuustoa 
70 g Biscoff-tahnaa 

Päälle + koristelu:
120 g Biscoff-tahnaa 
1 dl kermaa 
1-2 rkl maustamatonta tuorejuustoa 
1 rkl tomusokeria 
Biscoff-keksejä + -keksimurua

Ota valmiiksi esille annoslasit. 

Murskaa keksit hienoksi muruksi esim. pakastepussissa kaulimen avulla. Sulata voi ja sekoita hyvin keksimurun joukkoon. Jaa seos annoslasien pohjalle ja painele kevyesti. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Täytettä varten vatkaa kerma ja tomusokeria löysäksi vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa tuorejuusto ja Biscoff-tahna hyvin sekoittaen. Lisää parissa erässä vaahdotettu kerma joukkoon nuolijalla käännellään kunnes seos on tasaista. Jaa valmis täytemassa laseihin ja tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunnin verran tai niin kauan että pinta on vähän jämäköitynyt.

Notkista kuorrutteeksi tuleva tahna varovasti lyhyin lämmityserin mikrossa aina hyvin sekoittaen jokaisen lämmitys kerran jälkeen. Tahnan ei tarvitse olla ihan juoksevaa, sellaista että saat sen hyvin levitettyä täytteen päälle. Jaa tahna taas tasaisesti annoslaseihin ja tasoita. Jos kuorrute tuntuu todella pehmeältä, anna jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa. 

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri. Pursota haluamallasi tavalla kermaa koristetöräykset kuorrutteiden päälle ja viimeistele keksipaloilla ja -murulla. Sitten vain herkuttelemaan! 🤎


Kertakaikkiaan herkullista! 🤤


Nam nam! Vaikka nämä olivat suhteellisen makeita, niin helposti meni kaksi annosta yhdellä kertaa. 😅


Näitä tulee ihan varmasti tehtyä vielä monet kerrat. Sen verran hyviä olivat. 🤎


19. heinäkuuta 2024

ARABIALAINEN MAUSTEKAKKU


Tässä jokin aika sitten mun alkoi ihan älyttömästi tehdä mieli arabialaista maustekakkua. Se on yksi niistä kahvikakuista, jota on aina ollut lapsuudessani ja yhä edelleenkin tarjolla kaikissa eri juhlissa. Ihan paras kakku mun mielestä! 🤎

Eipä siinä auttanut sitten muuta kuin kääriä hihat ylös ja leipoa kyseistä kakkua. Tein tosin vain puoliskareseptin ja siitä tuli kiva tälläinen pieni kakku. Juuri sopiva sen hetken kakkuhimoon! Tiedän, että jos olisin tehnyt ison, normaalikokoisen kakun, olisin syönyt sen varmaankin kokonaan yksin. Kuten kävi myös tämän pikkukakun kohdalla. 😁

Parasta kakussa on ehdottomasti kuorrute. Vaikka teinkin vain pienen kakun, niin silti valmistin ison kakun kuorrutemäärän. Halusin kunnon kerroksen tuota ihanuutta kakun päälle. Tiedän, että tästäkin kakusta on jos monenlaista reseptivariaatiota olemassa mutta näin meidän perheessä on aina kakku leivottu. 

Kakku on leivottu pienellä noin 16 cm torvivuoalla.

Massa:
100 g voita
1,9 dl sokeria 
2 kananmuna 
2,5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl soodaa
1/4 tl leivinjauhetta 
0,5 tl vaniljasokeria 
0, 5 tl kanelia 
1 rkl kaakaojauhetta 
0,5 dl mantelijauhetta
1 dl kermaa (käytin tällä kertaa turkkilaista jogurttia)

Kuorrute:
75 g pehmeää voita
noin 4 dl tomusokeria
2,5 tl kanelia 
2-3 rkl kahvia

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele/sprayaa vuokaspraylla torvivuoka hyvin. 

Vaahdota massaan tulevaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sen jälkeen munat yksitellen hyvin sekoittaen. 

Yhdistä kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää massaan ja sekoita. Lisää lopuksi kerma (turkkilainen jogurtti) ja sekoita tasaiseksi massaksi. 

Kaada valmis massa vuokaan tasaisesti ja kopauta vuokaa pari kertaa pöytää vasten, jotta massa asettuu hyvin vuokaan. Pyöräytä sormella tai lusikalla massan pintaan pieni, ympyrän mallinen vako/ura. Tämä auttaa kakkua kohoamaan nätimmin paiston aikana.

Paista uunin alatasolla noin 35-45 minuuttia uunin tehosta riippuen. Kokeile kypsyyttä tikun avulla ja lisää/vähennä paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna valmiin kakun levätä hetki vuoassa uunista oton jälkeen ja kumoa sitten jäähtymään. Pidä vuokaa kakun päällä kumoamisen jälkeen jäähtymisvaiheessa. Näin kakku pysyy kosteana ja mehevänä.

Kuorruta kakku vasta sitten kun se on täysin jäähtynyt. 

Kuorrutetta varten, vaahdota keskenään voi ja tomusokeri. Lisää mukaan kaneli ja varovasti kahvia sopiva määrä, ettei kuorrutteesta tule liian löysää. Kuorruta kakku kauttaaltaan herkkukuorrutteella ja iske hampaat kiinni kakkuun! 🤎


Aijai, parempaa kahvikakkua saa kyllä hakea. Aina yhtä hyvää ja herkullista! 🤎


Yleensä olen tavannut laittaa kuorrutteeseen vielä yhden munan keltuaisen mutta nyt kokeilin jättää sen pois. Hyvin toimi ilmankin kuorrute ja oli hyvää. 😋


Tätä kakkua kun ottaa yhden palan, ei voi olla ottamatta toista, kolmatta, neljättä... Tähän tulee vain yksinkertaisesti himo. 😁


Yritin mukamas laittaa pari palaa pakkaseen myöhempiä herkkuhetkiä varten mutta jouduin jo seuraavana päivänä laivaa palat pakkasesta
Ei ne kauaa kerennyt siellä vanheta. 😅
 


15. heinäkuuta 2024

BISCOFF-MANSIKKAKAKKU


Tadaa, tässä tulee mun tämän vuotinen synttärikakku, herkullinen Biscoff-mansikkakakku. Mansikoita olisi saanut olla vain reilusti enemmän kakussa mutta leivontahetkellä hyvien mansikoiden saatavuus oli todella huono ja en raaskinut ostaa kuin vain yhden luomumansikkarasian. Hyvää kakku oli joka tapauksessa vaikka mansikoita olikin vähän hintsusti. 😋

Kyllä synttärit ei olisi mitään ilman kakkua, se vain kuuluu tähän päivään! Olin tosin jo ehkä vähän hätäinen kun leivoin kakun viikonlopuksi vaikka varsinainen juhlapäivä on vasta tänään maanantaina. 😅

Kakussa on luottopohjani osin fariinisokerilla leivottuna, limemascarponetäyte, Biscoff-tahnaa ja -keksejä sekä tuoreita mansikoita. Kuorrutteena mascarponekermaa ja koristeiksi laitoin simppelisti vain pensasmustikoita ja tuoreita mansikoita. Nam, oli hyvää! ❤️

Kakku on leivottu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl sokeria 
0,5 dl fariinisokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
1 x kananmuna
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankerma

Kostutus: 
noin 0,5-1 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Täyte:
2 dl vispikermaa 
125 g mascarponea 
0,5 dl tomusokeria 
1 limen kuoriraaste

150 g Biscoff-tahnaa
reilusti tuoreita mansikoita 
2-3 kpl Biscoff-keksiä

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
125 g mascarponea 
vajaa 1 dl tomusokeria 
(1 tl vaniljasokeria)

Koristelu:
pensasmustikoita 
mansikoita

Valmista pohja jo täyttöä edeltävänä päivänä. Näin ei tarvitse kaikkia vaiheita tehdä yhden päivän aikana ja pohjaa on myös ehkä vähän helpompi käsitellä kun se on saanut olla yön jääkaapissa. 

Ota esille vuoka ja leivinpaperilla se; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita kulhossa ensin pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. (Ei tarvita sähkövatkainta.)

Kaada valmis massa vuokaan, tasoita pinta ja paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia uunin tehosta riippuen. Testaa kypsyyttä tikun avulla ja lisää tai vähennä paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna valmiin pohjan jäähtyä hetki vuoassa ja irrota se sitten siitä. Kääri lämpöisenä kelmuun ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä sitten jäähtynyt pohja jääkaappiin yöksi.

Leikkaa pohja varovasti kolmeen osaan ja valmista täyte. Mittaa täytteen kerma, mascarpone, tomusokeri ja limeraaste kulhoon ja vispaa napakaksi vaahdoksi. Älä kuitenkin vatkaa liikaa ettei täyte juoksetu!

Notkista Biscoff-tahna ja siirrä pursotuspussiin. Poista mansikoista kannat ja pilko pienemmiksi paloiksi.

Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle. Aseta ensimmäinen pohja lautaselle ja kostuta kevyesti vaniljamaidolla. Levitä puolet täytteestä pohjan päälle niin että reunat ovat korkeammat ja keskelle jää semmonen syvempi kraateri muita täytteitä varten. Pursota Biscoff-tahnaa spiraalimuodossa kraateriin ja aseta mansikkapalat päälle sekä murusta keksiä reiluksi paloiksi sinne tänne. Toista sama toisen kerroksen kanssa. Laita kakun reunaan tukeva reunakalvo ja/tai reunavuoka ja peitä pinta kelmulla. Anna maustua jääkaapissa seuraavana päivään.

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Toisessa kulhossa sekoita keskenään mascarpone, tomusokeri ja vaniljasokeri. Yhdistä kermavaahdon kanssa ja vatkaa napakaksi. 

Irrota kakun ympäriltä kaikki kalvot, vuoat ja kelmut. Kuorruta kakku kauttaaltaan tasaisesti kuorrutteella ja viimeistele koristelemalla mansikoilla ja mustikoilla. 


Vähän jäi harmittamaan kun en saanut kakkuun niin paljon mansikoita kuin olisin halunnut. Täytteeseen olisin tosiaan kaivannut lisää marjoja. Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisin halunnut vuorata koko kakun pinnan ja reunat mansikanpuolikkailla mutta nyt sai vähempi kelvata. 😅


Nam, oli kyllä hyvää kakkua! 😋


Biscoff-tahna on kyllä niin hyvää ja sitä löytyykin reilusti kakun välistä. 🤎


Tällainen kakku tänä vuonna synttäreillä. Saa nähä mitä sitä keksii taas ensi vuonna. 🙂



9. heinäkuuta 2024

MAAPÄHKINÄVOI-JOGURTTIJÄÄTELÖT


En edes tiedä, kuinka kauan mun mielessä on pyörinyt idea maapähkinävoijäätelöstä. Voin sanoa, että kauan! Vihdoin sain aikaiseksi toteuttaa idean, tosin hieman erilaisena kuin olin alunperinkin ajatellut. 🙂

Ihan alkuperäisen suunnitelman mukaan mun piti tehdä jäätelö isoon vuokaan käyttämällä mm. kermaa ja kondensoituamaitoa. Sitten suunnitelmat muuttuivatkin ihan lennosta, kun huomasin turkkilaisen jogurtin päiväyksen olevan ihan pian umpeutumassa ja halusin jotenkin hyödyntää sitä leivonnassa. Niinpä sitten syntyivät nämä herkulliset maapähkinävoi-jogurtti tikkujäätelöt. Hyviä näistä tuli mitta pientä hienosäätöä kaipaavat vielä ollakseen täydellisiä. En tiiä, mikä päähän pisto mulle tuli tehdä näistä ns. terveellisiä versioita ilman sen kummempia makeutuksia yms. Olisi pitänyt vaan tuntea itsensä paremmin, että terveysleivonnaiset ei oo mun juttu ollenkaan. 😆

Näissä jäätelöissä on siis vain maapähkinävoita, turkkilaista jogurttia, suklaata ja suolapähkinärouhetta. Turkkilaisen jogurtin ansiosta jäätelöstä tuli aika raskaista ja käyttäisinkin näihin jatkossa jotain vähemmän rasvaista jogurttia kuten esim. kreikkalaista jogurttia. Massan sekaan laittaisin myös vähän tomusokeria tai vaahterasiirappia tuomaan makeutta lisää, sillä itse olen melko person makealle. 😅 Kuorrutteeksi kokeilin sekä maito- että tummaa suklaata ja tuo maitosuklaa vei kyllä selvästi voiton ollen parempaa. Kokeilin myös käyttää suolapähkinöitä eri tavoin kuorrutteen kanssa; sekoitettuna suklaan sekaan ja sitten ripottelemalla rouhetta kuorrutetun jäätelön päälle. Jälkimmäinen tyyli vei voiton ja näin jäätelöstä tuli mielestäni paljon kivemman näköinen. 🙂

Jäätelöt oli todella helppoja valmistaa ja varmasti tulee jatkossa tehtyä näitä vielä uudestaan pienin muokkauksin. Mikäs sen kivempaa kuumina hellepäivinä nautiskella itsetehdyllä herkkujäätelöllä! 🙂

Reseptillä tulee 7 kpl pieniä jäätelöitä silikonimuotilla tehtynä. 

Massa:
150 g turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
150 g maapähkinävoita

Kuorrute + koristelu:
200 g suklaata (maito- tai tummaa tai sekä että)
öljyä
noin 30 g suolapähkinöitä 

Ota valmiiksi esille silikoniset jäätelömuotit ja tikut. 

Sekoita keskenään maapähkinävoi ja jogurtti tasaiseksi massaksi. Lisää halutessasi tomusokeria. Jaa massa tasaisesti seitsemään muotin koloon ja tasoita pinnat. Laita tikit paikoilleen muotteihin ja laita muotit pakkaseen pariksi tunniksi tai yön ylitse. Niin kauan kuitenki, että massa jähmettyy ihan kovaksi muoteissa.

Kuorrutetta varten, sulata suklaa tai suklaat. Lisää joukkoon loraus öljyä, jotta saat suklaasta vähän juoksevampaa ja näin ollen kuorruttaminen on helpompaa. Rouhi pähkinät pienemmiksi puukolla. 

Irrota jäätelöt yksitellen muotista ja dippaa aina sulaan suklaaseen ja ripottele heti päälle pähkinärouhetta. Osan jäätelöistä voit myös kuorruttaa niin, että sekoita pähkinärouhetta suklaan joukkoon ja dippaat jäätelöt siihen. Voit myös jättää pähkinät kokonaan pois ja kuorruttaa jäätelöt vain pelkällä suklaalla. Ihan mistä itse eniten tykkäät. 🙂

Laita valmiit jäätelöt jääkaappiin. Jos tiedät että ne tulee syötyä pikimmiten, voit säilyttää niitä jääkaapissa. Muutoin, säilytä pakkasessa ja ota aina sieltä kun tekee mieli herkutella. 😋


Namskis! 🤎


Omaan makuun nämä olivat ehkä tosiaan liian "terveellisiä" ja kaipasin lisää makeutta näihin.  😅


Vaikka nämä hieman raskaita olivatkin niin silti kaikki hupenivat parempiin suihin. 😁


En tiedä, miksi tulee niin harvoin tehtyä ite tämmöisiä pikkujäätelöitä vaikka ne ovat niin kivoja herkkuja, varsinkin näin kesällä. 🙂


Oma suosikki oli selvästi tuo maitosuklaalla kuorrutettu versio, jossa on pähkinät ripoteltu kuorrutteen päälle. Nam! 😋


5. heinäkuuta 2024

AHAA-BROWNIE SUKLAAGANACHELLA


Yleensä kun haluan jotain hyvää ja suklaista herkkua, niin leivon brownieta ja muuntelen makumaailmaa aina tilanteen ja fiiliksen mukaan. Aika usein on tullut tehtyä just Ahaan makuisena tätä herkkua ja eipä se tälläkään kertaa pettänyt. Oli meinaan ihan superhyvää, ai että! 🤎

Browniemassan seassa on tosiaan reilusti Ahaa-paloja ja ne kyllä sopivat tähän todella hyvin. Ensin meinasin jättää brownien vain pelkäksi pohjaksi koristeiden kera mutta ihan viime hetkillä sain idean vielä tuosta suklaaganachekerroksesta päälle. Tämä viime hetkellä lisäys kyllä kannatti, sillä suklaakerros jotenkin viimeisteli makumaailman ja teki suklaasta entistä voimakkaamman makuisen. Olihan palat myös paljon hienomman ja viimeistelyimmän näköiset suklaakuorrutteen ansiosta. 

Brownien alkuperäinen resepti on tosiaan Annin uunissa- blogista aikoinaan napattu ja todella hyväksi todettu. Yleensä muuntelen aina tuota massaan tulevaa suklaata, niin jo pelkästä sillä saa nopeasti muutettua makumaailmaa. Tämä brownieresepti kuuluu vakioleivonnaisteni listalle, ihan paras. 🤎Kannattaa kokeilla joskus jos et ole jo kerennyt!

Brownie on leivottu noin 20x20 cm vuoalla ja leikattu 16 pieneen palaan.

Browniemassan:
100 g voita
2 kananmunaa 
1, 5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
2 rkl tummaa siirappia 
0,5 tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja 
0,5 dl kaakaojauhetta 
ripaus suolaa 
+ 100 g Ahaa- suklaata rouhittuna

Kuorrute:
100 g tummaa suklaata 
100 g kermaa (kuohu tai vispi)

Koristelu:
1 dl vispikermaa 
noin 2 rkl mascarponea 
tomusokeria 
mansikoita 
pensasmustikoita 
Ahaa-suklaata

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi.

Sulata voi ja jätä sivuun jäähtymään. Vatkaa kevyesti pallovispilällä sekaisin munat, sokerit ja siirappi. Lisää joukkoon jäähtynyt voisula ja kevyt sekoitus.

Yhdistä kuivat aineet ja lisää massaan. Sekoita mahdollisimman vähän, vain niin et aineet sekoittuvat just ja just. Lopuksi rouhi vielä suklaa ja lisää rouhe kevyesti nostellen massan joukkoon.

Kaada valmis massa vuokaan, tasoita pinta ja paista uunin keskitasolla noin 15-18 minuuttia. Älä ylipaista, ettei browniesta tule kuivaa. Jäähdytä. 

Tee jäähtyneen brownien päälle suklaakuorrute. Mittaa pieneen mikronkestävään kippoon suklaa ja kerma. Lämmitä mikrossa varovasti pienissäkin erissä aina välillä sekoittaen kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna hetken aikaa jäähtyä ja jähmettyä. Kaada sitten kuorrute brownien päälle vuokaan. Laita jääkaappiin jähmettymään. 

Irrota jähmettynyt brownie vuoasta ja aseta se leikkuulaudan päälle. Siisti puukolla reunat leikkaamalla pienet kantit pois. Tämän jälkeen leikkaa pieniksi paloiksi (4x4). Vinkki! Käytä puukkoa aina ennen jokaista leikkausta kuumassa vedessä ja pyyhkäisee puukon pinta paperilla kuivaksi. Näin saat siistin leikkauspinnan paloille. 

Vaahdota koristeeksi tuleva kerma ja lisää loppuvaiheessa mukaan mascarpone ja tomusokeria oman maun mukaan. Pursota pienet ruusukkeet jokaisen palan päälle ja viimeistele koristelu mansikoilla/mustikoilla/suklaalla. 


Nam, niin ihania pieniä herkkupaloja, tykkäsin todella paljon! 🤎


Paiston kanssa kannattaa kyllä olla tarkka, ettei lipsahda liian kypsäksi. Kun paisto on onnistunut, palat ovat täydellisen tahmaisia ja meheviä sisältä. 🤤


Varoitus! Näihin tulee himo yhden palan otettuaan. 😁


Nami nam! 🤎