19. heinäkuuta 2024

ARABIALAINEN MAUSTEKAKKU


Tässä jokin aika sitten mun alkoi ihan älyttömästi tehdä mieli arabialaista maustekakkua. Se on yksi niistä kahvikakuista, jota on aina ollut lapsuudessani ja yhä edelleenkin tarjolla kaikissa eri juhlissa. Ihan paras kakku mun mielestä! 🤎

Eipä siinä auttanut sitten muuta kuin kääriä hihat ylös ja leipoa kyseistä kakkua. Tein tosin vain puoliskareseptin ja siitä tuli kiva tälläinen pieni kakku. Juuri sopiva sen hetken kakkuhimoon! Tiedän, että jos olisin tehnyt ison, normaalikokoisen kakun, olisin syönyt sen varmaankin kokonaan yksin. Kuten kävi myös tämän pikkukakun kohdalla. 😁

Parasta kakussa on ehdottomasti kuorrute. Vaikka teinkin vain pienen kakun, niin silti valmistin ison kakun kuorrutemäärän. Halusin kunnon kerroksen tuota ihanuutta kakun päälle. Tiedän, että tästäkin kakusta on jos monenlaista reseptivariaatiota olemassa mutta näin meidän perheessä on aina kakku leivottu. 

Kakku on leivottu pienellä noin 16 cm torvivuoalla.

Massa:
100 g voita
1,9 dl sokeria 
2 kananmuna 
2,5 dl vehnäjauhoja
1/4 tl soodaa
1/4 tl leivinjauhetta 
0,5 tl vaniljasokeria 
0, 5 tl kanelia 
1 rkl kaakaojauhetta 
0,5 dl mantelijauhetta
1 dl kermaa (käytin tällä kertaa turkkilaista jogurttia)

Kuorrute:
75 g pehmeää voita
noin 4 dl tomusokeria
2,5 tl kanelia 
2-3 rkl kahvia

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele/sprayaa vuokaspraylla torvivuoka hyvin. 

Vaahdota massaan tulevaa pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sen jälkeen munat yksitellen hyvin sekoittaen. 

Yhdistä kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää massaan ja sekoita. Lisää lopuksi kerma (turkkilainen jogurtti) ja sekoita tasaiseksi massaksi. 

Kaada valmis massa vuokaan tasaisesti ja kopauta vuokaa pari kertaa pöytää vasten, jotta massa asettuu hyvin vuokaan. Pyöräytä sormella tai lusikalla massan pintaan pieni, ympyrän mallinen vako/ura. Tämä auttaa kakkua kohoamaan nätimmin paiston aikana.

Paista uunin alatasolla noin 35-45 minuuttia uunin tehosta riippuen. Kokeile kypsyyttä tikun avulla ja lisää/vähennä paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna valmiin kakun levätä hetki vuoassa uunista oton jälkeen ja kumoa sitten jäähtymään. Pidä vuokaa kakun päällä kumoamisen jälkeen jäähtymisvaiheessa. Näin kakku pysyy kosteana ja mehevänä.

Kuorruta kakku vasta sitten kun se on täysin jäähtynyt. 

Kuorrutetta varten, vaahdota keskenään voi ja tomusokeri. Lisää mukaan kaneli ja varovasti kahvia sopiva määrä, ettei kuorrutteesta tule liian löysää. Kuorruta kakku kauttaaltaan herkkukuorrutteella ja iske hampaat kiinni kakkuun! 🤎


Aijai, parempaa kahvikakkua saa kyllä hakea. Aina yhtä hyvää ja herkullista! 🤎


Yleensä olen tavannut laittaa kuorrutteeseen vielä yhden munan keltuaisen mutta nyt kokeilin jättää sen pois. Hyvin toimi ilmankin kuorrute ja oli hyvää. 😋


Tätä kakkua kun ottaa yhden palan, ei voi olla ottamatta toista, kolmatta, neljättä... Tähän tulee vain yksinkertaisesti himo. 😁


Yritin mukamas laittaa pari palaa pakkaseen myöhempiä herkkuhetkiä varten mutta jouduin jo seuraavana päivänä laivaa palat pakkasesta
Ei ne kauaa kerennyt siellä vanheta. 😅
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille