7. elokuuta 2024

MUSTIKKA-KAURAMURUKAKKU


Niin vain tämä kesäloma alkaa vedellä viimeisiä ja huomenna palataan taas töiden pariin. Oon kyllä toisaalta odottanut jo töihinpaluuta, eikä tunnu yhtään pahalta, että nyt se loma on sitten loppu. Eihän se loman loppuminen ole mitään ilman kakkua ja niinpä sen kunniaksi valmistui tämä herkullinen mustikkainen kauramurukakku. Tämä herkku sai innoituksen jo aikaisemmin kesällä leivotusta mansikan makuisesta kauramurukakusta ja jo silloin ajattelin, että tätä täytyy kokeilla vielä mustikalla. Jonkin verran eri tyylillä tein tämän mustikkaversion mansikkaan verrattuna mutta hyvää tästä tuli silti. En osaa näin äkkiseltään sanoa kumpi kakuista on oma suosikki. Molemmat ovat herkullisia! 💜

Mustikkaa tästä kakusta ei mielestäni puutu, kun sitä löytyy reilusti sekä pohjasta että sitten kuorrutteen seasta ja vielä myös koristelusta. Pensasmustikat olivat kiva lisä kuorrutteen seassa ja poksuivat kivasti syödessä. Sitruuna ei mielestäni maistunut kovasti pohjassa kun kauramurun kardemumma jyräsi sen alleen. Siksi ehkä laittaisin melko varovasti tuota kardemummaa murun sekaan tai ehkä sen voisi myös jopa kokeilla vaihtaa kaneliin. Mietin kuumeisesti tekovaiheessa kumpaa maustetta käyttäisin ja päädyin sitten kuitenkin kardemummaan. 😀 Kauramurussa voi myös hyvin käyttää tavallista sokeria mutta halusin kokeilla tällä kertaa fariinia ja se toimi mielestäni aika kivasti. Nam!

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja: 
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl soodaa
1 kananmuna
3/4 dl öljyä
200 g ranskankermaa
noin 1 tl sitruunan kuorta
100 g mustikoita (pakaste) + perunajauhoa

Kauramuru:
30 g voita sulatettuna
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl fariinisokeria
vajaa 0,5 tl kardemummaa

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
125 g mascarponea
0,5 - 1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
+ pensasmustikoita

Koristelu:
pensasmustikoita
valkosuklaapaloja
paahdettuja mantelilastuja

Ota vuoka ja vuoraa se leivinpaperilla; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Yhdistä pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy, ranskankerma ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita vain sen verran sekaisin, esim. nuolijalla, jotta aineet sekoittuvat. Sekoita pakastemustikoiden joukkoon pieni määrä perunajauhoja. Lisää noin puolet musikoista massan joukkoon ja nostele varovasti sekaisin. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele loput mustikat pohjan päälle ja painele niitä kevyesti massaan. 

Valmista kauramuru. Sulata voi mikrossa ja sekoita joukkoon loput muruainekset. Murusta seos vuokaan pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Paista pohjaa uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia tai kunnes kypsä. Anna jäähtyä täysin.

Valmista kuorrute vasta kun pohja on kunnolla jäähtynyt. 

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään mascarpone, tomu- ja vaniljasokeri. Yhdistä keskenään ja sekoita napakaksi kuohkeaksi vaahdoksi. 

Aseta pohja suoraan tarjoilulautaselle. Levitä pohjan päälle noin 1/3 kuorrutteesta ja sen päälle ripottele pensasmustikoita. Levitä päälle loppu kuorrute ja tasoita pinta. Koristele lopuksi käyttäen pensasmustikoita, valkosuklaata ja paahdettuja mantelilastuja. 

Huom! Muista paahtaa mantelilastut hyvissä ajoin, jotta ne kerkeävät jäähtyä. 


Kyllä kunnon kakkua ei voita sitten mikään ja vielä mustikkaista sellaista... 💙


Nam, oli herkkua! Yksi pala ei riittänyt mihinkään kahvin kanssa. 😁


Kardemumman kanssa saa olla kyllä sitten tarkka ettei sitä tule liikaa ja jyrää muita makuja alleen. 


Kyllähän tällä kakulla kelpasi päättää tämän kesän loman! Nyt kohti syksyä ja uusia leipomuksia. 🙂

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille