15. heinäkuuta 2024

BISCOFF-MANSIKKAKAKKU


Tadaa, tässä tulee mun tämän vuotinen synttärikakku, herkullinen Biscoff-mansikkakakku. Mansikoita olisi saanut olla vain reilusti enemmän kakussa mutta leivontahetkellä hyvien mansikoiden saatavuus oli todella huono ja en raaskinut ostaa kuin vain yhden luomumansikkarasian. Hyvää kakku oli joka tapauksessa vaikka mansikoita olikin vähän hintsusti. 😋

Kyllä synttärit ei olisi mitään ilman kakkua, se vain kuuluu tähän päivään! Olin tosin jo ehkä vähän hätäinen kun leivoin kakun viikonlopuksi vaikka varsinainen juhlapäivä on vasta tänään maanantaina. 😅

Kakussa on luottopohjani osin fariinisokerilla leivottuna, limemascarponetäyte, Biscoff-tahnaa ja -keksejä sekä tuoreita mansikoita. Kuorrutteena mascarponekermaa ja koristeiksi laitoin simppelisti vain pensasmustikoita ja tuoreita mansikoita. Nam, oli hyvää! ❤️

Kakku on leivottu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl sokeria 
0,5 dl fariinisokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
1 x kananmuna
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankerma

Kostutus: 
noin 0,5-1 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Täyte:
2 dl vispikermaa 
125 g mascarponea 
0,5 dl tomusokeria 
1 limen kuoriraaste

150 g Biscoff-tahnaa
reilusti tuoreita mansikoita 
2-3 kpl Biscoff-keksiä

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
125 g mascarponea 
vajaa 1 dl tomusokeria 
(1 tl vaniljasokeria)

Koristelu:
pensasmustikoita 
mansikoita

Valmista pohja jo täyttöä edeltävänä päivänä. Näin ei tarvitse kaikkia vaiheita tehdä yhden päivän aikana ja pohjaa on myös ehkä vähän helpompi käsitellä kun se on saanut olla yön jääkaapissa. 

Ota esille vuoka ja leivinpaperilla se; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita kulhossa ensin pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon muna, öljy ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. (Ei tarvita sähkövatkainta.)

Kaada valmis massa vuokaan, tasoita pinta ja paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia uunin tehosta riippuen. Testaa kypsyyttä tikun avulla ja lisää tai vähennä paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna valmiin pohjan jäähtyä hetki vuoassa ja irrota se sitten siitä. Kääri lämpöisenä kelmuun ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä sitten jäähtynyt pohja jääkaappiin yöksi.

Leikkaa pohja varovasti kolmeen osaan ja valmista täyte. Mittaa täytteen kerma, mascarpone, tomusokeri ja limeraaste kulhoon ja vispaa napakaksi vaahdoksi. Älä kuitenkin vatkaa liikaa ettei täyte juoksetu!

Notkista Biscoff-tahna ja siirrä pursotuspussiin. Poista mansikoista kannat ja pilko pienemmiksi paloiksi.

Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle. Aseta ensimmäinen pohja lautaselle ja kostuta kevyesti vaniljamaidolla. Levitä puolet täytteestä pohjan päälle niin että reunat ovat korkeammat ja keskelle jää semmonen syvempi kraateri muita täytteitä varten. Pursota Biscoff-tahnaa spiraalimuodossa kraateriin ja aseta mansikkapalat päälle sekä murusta keksiä reiluksi paloiksi sinne tänne. Toista sama toisen kerroksen kanssa. Laita kakun reunaan tukeva reunakalvo ja/tai reunavuoka ja peitä pinta kelmulla. Anna maustua jääkaapissa seuraavana päivään.

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Toisessa kulhossa sekoita keskenään mascarpone, tomusokeri ja vaniljasokeri. Yhdistä kermavaahdon kanssa ja vatkaa napakaksi. 

Irrota kakun ympäriltä kaikki kalvot, vuoat ja kelmut. Kuorruta kakku kauttaaltaan tasaisesti kuorrutteella ja viimeistele koristelemalla mansikoilla ja mustikoilla. 


Vähän jäi harmittamaan kun en saanut kakkuun niin paljon mansikoita kuin olisin halunnut. Täytteeseen olisin tosiaan kaivannut lisää marjoja. Alkuperäisen suunnitelman mukaan olisin halunnut vuorata koko kakun pinnan ja reunat mansikanpuolikkailla mutta nyt sai vähempi kelvata. 😅


Nam, oli kyllä hyvää kakkua! 😋


Biscoff-tahna on kyllä niin hyvää ja sitä löytyykin reilusti kakun välistä. 🤎


Tällainen kakku tänä vuonna synttäreillä. Saa nähä mitä sitä keksii taas ensi vuonna. 🙂



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille