7. syyskuuta 2023

OMENAJUUSTOKAKKU UUNISSA


Kaikessa yksinkertaisuudessaan, tämä kakku oli taivaallisen hyvää! Kyllä se vain niin on, että näin syksyn tullessa on aina pakko leipoa jostain omenoista ja tällä kertaa halusin tehdä uunissa paistettavan juustokakun. Onneksi tein, sillä tämä oli NIIN herkullista! Kanelin, kardemumman ja vaniljan liitto ei pettänyt tälläkään kertaa ja tällä kakulla jos millä saa suun makiaksi. Nam! 😋

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
180 g kaurakeksejä
0,5 tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
1 rkl fariinisokeria
80 g voita 

Karamellisoidut omenat:
2 omenaa (n. 200 g)
1 tl kanelia
1 rkl fariinisokeria
nokare voita

Kauramuru:
60 g pehmeää voita
1 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1-2 tl kanelia

Juustokakkutäyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljarahkaa
1-1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl maissitärkkelystä
2 munaa

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Laita ristikkäin kaksi palaa foliota ja nosta vuoka niiden keskelle. Kääri folion reunat ylös vuoan reunoja vasten, jotta paiston aikana valuva rasva ei pääse valumaan uuniin. Voitele/sprayaa vuokaspraylla vielä vuoan sisäreuna hyvin. Lämmitä uuni 160 asteeseen. 

Murskaa pohjan keksit hienoksi muruksi esim. pussissa kaulimen avulla. Sekoita keksimurun joukkoon sokeri ja mausteet. Sulata voi ja sekoita sekin keksimurun joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja ihan vähän myös reunoille. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. 

Karamellisoi omenat. Kuori omenat ja pilko pieniksi kuutioiksi. Paista omenoita pannulla voin, sokerin ja kanelin kanssa kunnes ne ovat vähän pehmenneet. Jätä sivuun odottamaan.

Valmista kakun päälle tuleva kauramuruseos. Mittaa kaikki muruseoksen aineet kulhoon ja nypi sormin sekaisin. Jätä sivuun odottamaan.

Valmista seuraavaksi juustokakkumassa. Laita tuorejuusto kulhoon ja notkista sitä hieman. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit. Huom! Riittää, että sekoitat kaikki vaiheet esim. isolla lusikalla, nuolijalla tms. Lisää joukkoon sitruunamehu ja sekoita. Seuraavaksi sekoita nopeasti massan joukkoon maissitärkkelys ja lopuksi munat yksitellen varovasti sekoittaen. 

Laita kakkumassaa ehkä noin 1/3 esipaistetun pohjan päälle tasaisesti. Levitä sen päälle karamellisoidut omenat ja sitten loppu täytemassa omenoiden päälle. 

Murusta kauraseosta kauttaaltaan kakun pinnalle mahdollisimman tasaisesti.

Paista kakkua uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia. Kakku saa olla keskeltä vielä hieman hyllyvää. Sammuta uuni ja anna kakun olla vielä jälkilämmössä noin 25-30 minuuttia. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten peitettynä jääkaappiin yön ylitse. 

Irrota valmis kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Kakun kaveriksi tarjoiluun sopii hyvin esimerkiksi vaniljakastike. Sitten vain herkuttelemaan! 


Nam nam! Tämä oli NIIN herkullista! 😋


Paistokin onnistui tosi hyvin ja kakku oli ihanan pehmeää ja suussa sulavaa. 


Palakuvaa en kerennyt edes ottamaan kakusta kun oli niin kiire maistaa sitä. Leikkauspinta oli kyllä tosi kivan näköinen kun omenapalat tulivat kivasti esiin siinä. 🙂


Voin olla varma, että tätä kakkua leivon takuuvarmasti vielä uudestaan, oli sen verran hyvää! 😋


31. elokuuta 2023

KORVAPUUSTIKEKSIT


Nam, näistä kekseistä tuli aikasta hyviä! Kokeilin tuunata inkivääri-kardemummakeksien reseptiä vähän uuteen uskoon ja yritin saada aikaan korvapuustimaista makumaailmaa. Siinä onnistuinkin mielestäni melko hyvin! 😋

Lämpöisenä maistettuani keksejä, olin hieman pettynyt niiden pliisuun makuun. Onneksi keksien maku voimistui jäähtymään jälkeen ja paistosta seuraavana päivänä maku oli todella hyvä. Kyllä keksit maistuivat aivan korvapuusteilta kuten oli tarkoituskin. 

Laitettuani keksitangot uuniin kävi mielessä, että tangot olisi voinut kierittää raesokerissa ennen paistoa. Siitä olisi tullut vielä enemmän pullamaista fiilistä kekseihin. Tämä täytyy ehdottomasti muistaa ensi kerralla testata kun leivon näitä uudestaan. 🙂

Reseptillä tulee noin 20-22 kpl keksejä.

Massa:
100 g pehmeää voita
45 g hienoa sokeria
45 g fariinisokeria
40 g vaaleaa siirappia
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
135 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja leivinpaperoi uunipelti valmiiksi. 

Mittaa kulhoon pehmeä voi, sokerit, siirappi ja mausteet. Vaahdota sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. 

Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeria ja suola. Lisää seos vaahdotetun massan joukkoon nuolijalla sekoittaen. Muovaa lopuksi massa isoksi palloksi käsillä. Jaa pallo kahtia ja pyöreitä osat pitkiksi tangoiksi pellille. Painele tankoja kevyesti linttaan. Paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti ja leikkaa tangot heti puukolla vinottain kekseiksi. Anna valmiiden keksien jäähtyä rauhassa pellin päällä. 


Nam, tuli melkoisen herkullisia keksejä! 🤎


Tämän tyyliset ja malliset keksit on ollut ihan mun lemppareista viime aikoina. Helppoja leipoa ja tosi herkullisia! Erilaisia makuvariaatioitakin on helppo ja kiva testata. 🙂


Nam! 🤎


Keksit ovat kerta kaikkisen hyviä kahvin kaverina. Ei voi jättää syömistä vain yhteen keksiin. 😁

26. elokuuta 2023

MUSTIKKAPIIRAKKA


Alkoi tehdä yhtäkkiä ihan kauheasti mieli mustikkapiirakkaa. Eihän siinä auttanut muu kuin käärästä hihat ja alkaa leipoa. Onneksi kaikki tarvittava löytyi kaapista ettei tarvinnut lähteä kauppaan. 🙂 

Kyllä perusleivonnaiset ne vaan on sitten parhaita, nam! Laitoin pohjaan sitruunan kuoriraastetta ja vielä myös täytteeseen lorauksen sitruunamehua. Nämä rakastivat kivasti piirakkaa ja teki siitä entistäkin herkullisemman. 

Piirakka on leivottu noin 25 cm piirakkavuoalla.

Pohja:
100 g voita
2,75 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuoriraaste 
1 muna 
100 g kermaviiliä

Täyte:
noin 2-3 dl mustikoita

100 g kermaviiliä
200 g vaniljarahkaa
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
puolikkaan sitruunan mehu

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja voitele piirakkavuoka tai sprayaa vuokaspraylla.

Sula pohjaan tuleva voi mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään. 

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää joukkoon voisula, muna ja kermaviili. Sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi. Levitä valmis massa vuokaan. 

Ripottele pohjan päälle mustikat tasaisesti.

Sekoita kaikki täytteen aineet tasaiseksi seokseksi ja levitä mustikoiden päälle. 

Paista uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia uunin tehosta riippuen. Anna jäähtyä ja herkuttele!


Nami nami, just tällainen mustikkapiirakka on ihan yks mun lemppareista! 💙


Niin hyvää ja ennen kaikkea niin helppo ja nopea leipoa ettei tässä kauaa nokka rihise kun valmis piirakka on jo pöydällä. 🙂


Taidanpa mennä keittämään kahvit ja ottamaan palan jos toisenkin tätä herkkua. 😁

8. elokuuta 2023

SUKLAA-BANOFFEEKAKKU


No nyt tuli leivottu kyllä semmoista herkkua, että oksat pois. Tää oli NIIN hyvää!! Koko kakku tuli syötyä parissa päivässä vaikka se suhteellisen makeaa olikin mutta syömistä ei vain voinut lopettaa ja äkkiä se kakku olikin sitten jo loppu. 😁

Kyseessä on siis suklainen banoffeekakku reilulla määrällä kinuskia ja baanilla tietty. Banoffee on aina ollut yksi lempiherkuistani vaikka sitä tuleekin tehtyä melko harvoin. Nyt kuitenkin twin tätä herkkua hieman erilaisella twistillä perinteiseen leivonnaiseen verrattuna. Halusin kokeilla, miten Valion kinuskikreemi toimii itselle jo aivan luottoreseptitiksi muovautuneessa kakku/leivospohjassa. Hyvinhän se toimi ja pohjasta tuli aivan super hyvää! Sitä olisi voinut syödä ihan vain pelkkää pohjaakin kun se oli niin herkullista. 🙂 Kinuskisen pohjan kaveriksi tuli vielä reilusti suolakinuskia, banaania sekä suolapähkinöitä ja koko komeuden kruunaa maitosuklaakuorrute. Ai että, tämä oli vain niin kerta kaikkiaan hyvää! Makeaa tämä kyllä oli mutta todella koukuttavaa. 😁

Kakku on leivottu noin 25x25 cm vuoalla.

Pohja:
75 g sulatettua voita 
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
200 g kinuskikreemiä (Valio)
1 muna

Täyte:
1 prk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
1 tl suolaa
1 keskikokoinen banaani
reilu kourallinen suolapähkinöitä

Kuorrute:
125 g maitosuklaata
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa

Koristelu:
suolapähkinöitä
kakkupohjan palat 
suklaata
kinuskia

Valmista kakkupohja. Ota vuoka ja leivinpaperi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sulata voi esim. mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään hetkeksi. Mittaa kulhoon kaikki pohjan aineet ja sekoita esimerkiksi nuolijalla sekaisin tasaiseksi massaksi. Massaa ei tarvi sen kummemmin vatkata, riittää että aineet sekoittuvat keskenään. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Lisää tai vähennä paistoaika tarvittaessa. Anna pohjan jäähtyä. 

Kun pohja on jäähtynyt voit halutessasi siistiä reunat leikkaamalla kantit pois. Tämä vaihe ei ole pakollinen. Aseta pohja suoraan tarjoiluvadille. Poraa omenaporalla reikiä pohjaan ja säästä poratut pohjapalat koristeluun. Huom! Älä poraa reikiä ihan läpi asti. 

Siirrä karamellisoitua kondensoitumaito erilliseen kippoon ja se sekoita siihen hyvin suola. Levitä suolakinuskia pohjan päälle reilu kerros ja niin, että reiät peittyvät kinuskilla. Huom! Kinuskia jää jonkin verran yli, ei mene koko purkkia. Viipaloi banaani ja aseta ne kinuskin päälle. Rouhi pähkinöitä hieman pienemmäksi muruksi puukolla ja ripottele banaanien/kinuskin päälle. 

Valmista kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja anna jäähtyä hieman. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa ja sekoita siihen sitten sulatettu suklaa hyvin sekoittaen. Nostele lopuksi joukkoon kermavaahto. Levitä valmis kuorrute pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. 

Koristele kakku haluamallasi tavalla käyttäen pohjapaloja, pähkinöitä, suklaata ja ylijäänyttä kinuskia. Itse laitoin kinuskia pieneen spritsauspussiin ja pursottelin kinuskia sinne tänne. Anna kakun olla hetken aikaa jääkaapissa niin kuorrute jähmettyy hiukan. Sitten vain suut makiaksi! 🙂


Oli jo aivan myyty ensimmäisen suupalan jälkeen. Kakku oli kyllä todella herkullista! 😋


Pohja maistui itsessään jo ihanasti kinuskilta kreemin ansiosta ja suolakinuski vielä lisäsi makua entisestään. Banaani maistui välissä ihanalta ja pähkinät toivat kivaa tekstuuria suupaloihin. Makoisa maitosuklaakuorrute oli vielä täydellinen valinta tähän kakkuun. 🙂


Aijai, kunpa vielä olisikin tätä kakkua jäljellä kahvin kanssa herkuteltavaksi. Täytyy vissiin pian leipoa tätä uudestaan. 😁


2. elokuuta 2023

KESÄKURPITSA-SUKLAAKAKKU


Työkaverilta sain tässä jokin aika sitten ihan jäätävän kokoisen kesäkurpitsan, jolla oli painoa noin kolmisen kiloa. Siinä olikin miettimistä mihin kaikkeen kurpitsaa oikein käyttäisin ja ensimmäiseksi halusin testata tätä ihanalta kuulostaa suklaista kesäkurpitsakakkua Annin uunissa-blogin reseptin mukaan. Pieniä muutoksia jouduin reseptiin tehdä kun en jaksanut lähteä kauppaan hakemaan tiettyä aineita. Muuten kakku on reseptin mukaan leivottu mutta tumma suklaa on vaihdettu maitosuklaaseen ja jogurtin sijasta käytin kermaviiliä. Kuorrutteen tein myös vähän erilaiseksi kuin alkuperäisessä ohjeessa. Hyvin toimi näilläkin muutoksilla kakku ja kuorrute! 🙂

Kakku oli kyllä todella mehevää ja herkullista. Ehkä paistoa olisi voinut jatkaa muutamalla minuutilla kun alapohja jäi hieman liian mutamaiseksi mutta muuten kakku onnistui hyvin. Suklaisen kuorrutteen päälle laitoin vielä muutaman ruokalusikallisen kinuskia kun sitä oli jäänyt hieman yli toisesta leivonnaisesta. Kinuski ei ole pakollinen laittaa kakkuun mutta mun mielestä se toi kivaa lisämakua ja aina voi laittaa kinuskia mihin vain. 🙂

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Massa:
350 g kesäkurpitsaraastetta
75 g maitosuklaata
150 g voita
1 tl vaniljajauhetta tai -sokeria
3 munaa
1 dl kermaviiliä
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta 
1 tl soodaa

Kuorrute+koristelu:
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
125 g maitosuklaata
(3-4 rkl kinuskia/karamellisoitua kond.maitoa)

Osta esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Pese ja raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Jätä sivuun odottamaan.

Mittaa kulhoon suklaa ja voi, sulata varovasti mikrossa aina välillä sekoittaen. Lisää joukkoon vanilja sekoittaen ja jätä sivuun jäähtymään.

Vispaa yhteen kulhossa munat ja kermaviiliä. Lisää seos suklaaseoksen joukkoon ja sekoita hyvin. 

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne vähitellen massaan hyvin sekoittaen. 

Nostele lopuksi kesäkurpitsaraaste varovasti esim. nuolijan avulla massan joukkoon. 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 50-55 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja irrota sen jälkeen vuoasta ritilälle jäähtymään.

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja sekoita hyvin tuorejuuston joukkoon. Yhdistä lopuksi kermavaahdon kanssa varovasti sekoittaen. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja lusikoi kinuskia sinne tänne kakun pinnalle. Marmori kinuskia kuorrutteen kanssa kevyesti pikkulusikan lusikkaosalla painellen. Sitten vain herkuttelemaan!


Kesäkurpitsan ansiosta kakku oli todella mehevä ja kurpitsa ei kyllä yhtään maistunut valmiissa tuotteessa. Suklaa ja kaakaojauhe peitti hyvin sen makua ja kesäkurpitsa on muutenkin itsessään aika mauton ilman kunnon maustamista. Ei siis kannata pelätä kurpitsan käyttöä tässä ohjeessa. 🙂


Suklaakuorrute viimeisteli kyllä kakun maun täydellisesti. Ihanan pehmeä maitosuklaakuorrute on aina varma valinta ja kinuski oli vielä piste i:n päälle. Nam! 🙂



21. heinäkuuta 2023

BRITAKAKKU


Kyllä perinteinen britakakku osaakin sitten vain olla niin hyvää, nam! Myös tämä mansikkainen britakakku koristi synttärieni kahvipöytää edellisen mutakakun kaverina. Sehän on niin, että mun synttäreillä pitää olla aina mansikkakakkua jossain muodossa. 🙂

Tuoreiden mansikoiden kaverina kakusta löytyy kunnon kerros limellä maustettua tuorejuustokermakuorrutetta. Ai että, kun tämä oli hyvää!  Mulla kävi vain hauska kömmähdys mantelirouheen kanssa. Mun piti laittaa se lopuksi marengin päälle mutta jostain syystä laitoinkin sen pohjan päälle ennen marenkia. Nooh... ei tämä nyt onneks haitannut niin paljoa ja eipä ainakaan rouhe päässyt palamaan kun oli turvassa marengin alla. 😁Oli muuten myös aika kiva laittaa pieniä orvokkeja kakun koristeeksi niin ulkonäöstä tuli ihanan kesäinen. 

Kakku on leivottu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohjamassa:
62,5 g pehmeää voita
0,5 dl sokeria
hieman vajaa 2 keltuaista
1 dl vehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl maitoa 
(+ mantelirouhetta)

Marenki:
hieman vajaa 2 valkuaista
0,75 dl sokeria
ripaus vaniljasokeria 

Täyte:
2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
2 rkl turkkilaista jogurttia
1-2 rkl tomusokeria
1 limen kuoriraaste
vähän vajaa 1 limen mehu puristettuna

Koristelu:
tuoreita mansikoita
valkosuklaarouhetta
keksimurua
pieniä orvokkeja 

Ota esille irtopohjavuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Erottele valmiiksi valkuaiset ja keltuaiset, tarvitset molempia pohjan valmistuksessa. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeria - sekoita. Mittaa vielä myös valmiiksi maito desin mittaan.

Vatkaa keskenään pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keltuaiset yksitellen hyvin sekoittaen. 
Sekoita massaan kuivat aineet ja lopuksi maito. Kaada valmis massa vuokaan ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle halutessasi mantelirouhetta. Voit myös laittaa rouheen vasta marengin päälle. Jätä vuoka sivuun odottamaan.

Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa sokerit pienissä erissä hyvin sekoittaen. Vatkaa marenki kuohkeaksi ja kovaksi vaahdoksi. Levitä valmis marenki pohjan päälle. 

Paista uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia. Jäähdytä.

Valmista kuorrute/täyte. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa keskenään tuorejuusto, jogurtti, tomusokeri, limen kuoriraaste ja limemehu. Yhdistä lopuksi kermavaahdon kanssa. 

Aseta jäähtynyt pohja tarjoilulautaselle. Levitä koko täyte pohjan päälle rennosti lusikan tai lastan avulla. Koristele mansikoilla, valkosuklaarouheella, keksimurulla ja kukilla. Sitten vain herkuttelemaan! 


Kakku oli ihanan raikas mutta kuitenkin samalla sopivan makoisa. Niin hyvää! ❤️


Tämän herkun syömistä ei voinut jättää vain yhteen palaan. Nam! 🙂


Makeaa mahan täydeltä! ❤️

16. heinäkuuta 2023

MANSIKKA-VALKOSUKLAAMUTAKAKKU


Eilen sain taas viettää synttäreitäni ja eihän ne synttärit olisi mitään ilman kakkua. Ollaan nyt vietetty kesälomaa täällä kotikonnuilla Lappajärvellä ja sain leivontakaveriksi siskontytön, kuka on muuten opiskelemassa tällä hetkellä leipuri-kondiittoriksi. 😁 Leivottiin hänen kanssaan parikin kakkua ja tässä niistä ensimmäinen.

Alkukesästä tuli leivottua Liisa Westerbergin reseptillä todella herkullinen raparperi-valkosuklaamutakakku ja hän teki myöhemmin tästä myös mansikkaisen version. Halusin ehdottomasti kokeilla myös tätä mansikoilla leivottua kakkua ja mikäs olikaan parempi ajankohta kokeilla reseptiä kuin omat synttärit.  Tämä ihanan suussa sulava mansikka-valkosuklaamutakakku on siis leivottu ihanan Liisan ohjeella. Hänen alkuperäinen resepti raparperikakusta löytyy täältä ja mansikkakakun resepti Instagramin puolelta.
  

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Massa:
150 g valkosuklaata 
125 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja 
2 tl vaniljasokeria
1 sitruuna
10-15 mansikkaa paloina


Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan myös leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata suklaa varovasti miksossa pienissä pätkissä sekoittaen hyvin jokaisen lämmityskerran jälkeen. Jätä sivuun odottamaan. 

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri yhteen. Lisää munat ja sekoita massa tasaiseksi. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa, sitten vanilja ja sitruunan raastettua kuori. Purista mukaan myös sitruunan mehu. Lisää seuraavaksi jauhot ja sekoita tasaiseksi. 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paloittele tuoreet mansikat ja ripottele ne kakun päälle. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Älä paista liikaa, kakku saa olla keskeltä taikinamainen. Jäähdytä. 

Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja tarjoile halutessasi esim. vaniljajäätelön kanssa. Kakku maistuu kyllä hyvin myös ihan sellaisenaankin. 😁


Aah että... Kakku oli kyllä ihan super hyvää! 🙂


Sitruuna sopii täydellisesti yhteen makean valkosuklaan kanssa ja on toimiva kombo mansikoiden kaverina. Nam! 


Lurps! Tuli syötyä monta palaa kakkua yhden kahvittelunnaikana kun se oli niin herkullista. Kannattaa muistaa olla tarkkana paiston kanssa, jotta kakku pysyy mutakakkumaisena ja ei kypsy liikaa. 🙂


9. heinäkuuta 2023

VALKOSUKLAA-LIME BRITAKAKKU MARJOILLA


Oijoi, tulipas tästä hyvää kakkua! Aivan täydellinen kakku ei kuitenkaan ole, sillä pientä viilaamista löytyy kyllä täytteen suhteen. Hyvää tämä on joka tapauksessa! 

Mielessä oli jo pitemmän aikaa muhinut idea muhkeasta britakakusta. Meinasin alunperin toteuttaa tämän idean jo juhannuksena mutta helteet ja kämpän kuumuus saivat mut toisiin aatoksiin uunin käytöstä. Nyt kun lämpötila on ollut hieman maltillisempi niin päätin toteuttaa tämän herkkukakun.

Kyseessä on siis britakakku, jossa on kaksi marenkikuorrutteista pohjaa ja niiden välissä valkosuklaa-limetäyte tuoreiden vadelmien ja mansikoiden kera. En osannut päättää kumpaa marjaa olisin käyttänyt niin laitoinpa sitten molempia. Näin jälkikäteen ajateltuna, laittaisin nyt vain pelkkiä vadelmia. Mansikat menee täyttäessä vähän turhan vetisiksi omaan makuun ja saavat myös hieman "käyneen" maun jos mansikat ovat vähänkään ylikypsiä leivontavaiheessa. Täytteen lime olisi myös saanut maistua paljon voimakkaammin, joten ei kannata pihistellä limen käytön kanssa. Täytteestä tuli myös aika jämäkkää... Joko lisäisin kerman määrää, niin voisi tulla parempi ja hieman paksumpi täytekerros. Tai sitten vähentäisin hieman valkosuklaan määrää tai jättäisin yhden liivatteen pois täytteestä. 

Kakku on kyllä sen verran hyvää, että varmasti tulee leivottua uudestaan niin pääsee muokkaamaan tuota täytettä hieman paremmaksi. Kakusta sai myös todella näyttävän koristepursotusten ansiosta niin tämä sopisi mainiosti esim. johonkin juhliin herkkupöytään. Kakun makumaailmaa on myös todella helppo muokata tilanteeseen ja vuodenaikaan sopivaksi. 🙂

Kakku on leivottu 2 x 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohjat:
125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
3 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
(+ mantelilastuja)

Marenki:
3 valkuaista
1,5 dl sokeria

Täyte:
2 liivatetta
120 g valkosuklaata
2,5 dl vispikermaa (Flora)
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl tomusokeria
2 limen kuoriraaste
1,5 rkl limen puristettua mehua
+ tuoreita mansikoita ja vadelmia

Koristelu:
2 dl vispikermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria
vadelmia/mansikoita/valkosuklaamakeisia

Ota esille kaksi 20 cm irtopohjavuokaa, pingota pohjille leivinpaperi ja laita sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Erottele valmiiksi erilleen valkuaiset ja keltuaiset, tarvitset molempia pohjien valmistuksessa. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeria - sekoita. Mittaa vielä myös valmiiksi maito desin mittaan.

Vatkaa keskenään pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keltuaiset yksitellen hyvin sekoittaen. 
Sekoita massaan kuivat aineet ja lopuksi maito.  Jaa pohjamassa kahteen vuokaan ja levitä tasaisiksi kerroksiksi. Jätä vuoat sivuun odottamaan.

Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa sokeri pienissä erissä hyvin sekoittaen. Vatkaa marenki kuohkeaksi ja kovaksi vaahdoksi. Jaa valmis marenki kahden pohjan päälle ja levitä tasaisesti. Ripottele halutessasi toisen tai molempien pohjien päälle mantelilastuja. Voit myös jättää lastut kokonaan poiskin. 

Paista pohjia uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Jäähdytä.

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa pienissä erissä sekoittaen jokaisen lämmityskerran jälkeen. Jätä sivuun jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä myös sivuun odottamaan. Mittaa tuorejuusto kulhoon ja sekoita joukkoon vanilja- ja tomusokeri sekä limen kuoriraaste. Kaada joukkoon valkosuklaa ja sekoita hyvin sekaisin. Purista limestä mehu ja kuumenna se kiehuvaksi mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuosta liivatteet kuumaan limemehuun hyvin sekoittaen. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita taas hyvin sekaisin. Lopuksi lisää täytteeseen vaahdotettu kerma parissa erässä ja kääntele sekaisin esim. nuolijan avulla. 

Kokoa kakku. Ota esille tarjoilulautanen. Irrota jäähtynyt pohja varovasti vuoasta ja aseta lautaselle. Laita pohjan ympärille korkea reunakalvo tai leivinpaperisuikale. Aseta sen ympärille korkea reunavuoka tai sitten irtopohjavuoan reunaosa. Itse käytin just korkean irtopohjavuoan reunaa tässä vaiheessa. Levitä pohjan päälle noin puolet täytteestä. Ripottele päälle vadelmia ja mansikoita. Voit kevyesti painelle marjoja täytteeseen. Levitä päälle lopputäyte tasaiseksi kerroksen. Irrota toinen pohja taas varovasti vuoasta ja aseta se täytteen päälle kanneksi. Painele kevyesti pohjaa mutta varo ettei marenki murskaannu täysin. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään noin 4-5 tuntia.

Kun kakku on hyytynyt, irrota ympäriltä reuna ja mahdolliset kalvot/leivinpaperit. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto ja oman maun mukaan tomusokeria - vaahdota loppuun. Laita kerma pursotuspussiin haluamasi tyllan kera ja Pursota koristeet kakun päälle. Viimeistele kakku tuoreilla marjoilla ja suklaamakeisilla. 


Kakusta tuli kyllä ihanan kesäinen. 🙂


Vähän harmittaa ehkä, että en jättänyt tämän leivontaa viikon päästä oleville synttäreilleni mutta täytyy sinne sitten keksiä jokin toisenlainen kakku. 🙂


Nam! ❤️


Kyllähän tällä kaakulla kelpaa herkutella näin kesäisenä viikonloppuna. 
Onneksi tätä herkkua löytyy vielä jääkaapista. 🙂


24. kesäkuuta 2023

LIME-VALKOSUKLAA PANNACOTTA - PIIRAKKA


Aurinkoista juhannusta kaikille! En millään viitsinyt lämmittää uunia leipoakseni juhannusherkkuja niin päädyin sitten ihan ekstempore tekemään tämän herkullisen pannacotta-piirakan limen makuisena versiona. Onneksi löytyi kaikkia tarvittavia aineksia kaapista niin sai leipastua piirakan ilman kaupassakäyntiä. 🙂

Piirakan pohjassa käytin kaurakeksejä ja ihan muutaman Biscoff-keksin kun kaurakeksejä jäi jonkin verran uupumaan tarvittavasta määrästä. Kaurakeksit on mun mielestä kyllä niin hyviä tällaisissa leivonnaisissa ja ylipäätään hyydykekakuissa. 

Kokeilin nyt ekaa kertaa tehdä tuon perinteisen panna cotta-täytteen limen makuisena ja siitä tuli kyllä aika hyvä. Ehkä lime olisi vain saanut maistua enemmänkin omaan makuuni. Käyttämäni limet olivat jo ehkä hieman nähneet parhaat päivänsä, joten se varmasti vaikutti makuun ratkaisevasti. Ja mikäs sen parempi kaveri limelle olisikaan näin kesällä kuin tuoreet mansikat. Nam! 🙂

Piirakka on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g kaurakeksejä
90 g voita 

Täyte:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
1 rkl hienoa sokeria
1 rkl fariinisokeria
1,5 limen mehu
noin 2 limen kuoriraaste
2 dl turkkilaista jogurttia
0,5 tl vaniljasokeria

+ 1-2 rkl mansikkahilloa

Koristelu:
2 dl vispikermaa
2 -3 rkl turkkilaista jogurttia
2 rkl vaniljakreemijauhetta
tomusokeria oman maun mukaan
tuoreita mansikoita
limen kuoriraastetta

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Laita sisäreunaan reunakalvo tai leivinpaperisuikaleet. 

Sulata voi. Murskaa keksit hienoksi muruksi kestävässä pussissa kaulimen avulla. Sekoita voisula keksimurun joukkoon ja painele seos vuoan pohjalle ja myös noin 5 cm verran reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5-8 minuutiksi. Rouhi suklaa puukolla pienemmiksi paloiksi. Pese hyvin limet ja raasta kuori. Mittaa pienehköön kattilaan kerma ja sokeri. Laita kattila liedelle ja ala lämmittää sitä koko ajan rauhassa sekoitellen. Purista joukkoon limen mehu ja sekoita hyvin sekaisin. Lämmitä seos juuri ja juuri kiehumispisteeseen ja ota kattila pois levyltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois sekoita hyvin kuuman kerman joukkoon. Lisää kattilaan paloiteltu suklaa ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna seoksen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä asettamalla kattilan kylmään vesialtaaseen. Muista sekoitella seosta välillä. 

Levitä tässä välin hieman kovettuneen keksipohjan päälle pieni sipaisu mansikkahilloa. 

Kun täyteseos on jäähtynyt tarpeeksi. Sekoita joukkoon jogurtti parissa erässä. Lisää mukaan vielä raastettua limen kuoriraaste ja mausta vaniljasokerilla. 

Kaada valmis täyte varovasti vuokaan ja poista mahdolliset ilmakuplat varovasti taputtamalla vuoan pohjaa. Anna hyytyä jääkaapissa noin 4-5 tuntia tai mielellään yön yli. 

Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon jogurtti, vaniljakreemijauhe ja tomusokeria oman maun mukaan. Pursota ruusukkeet piirakan reunaan ja viimeistele koristelu tuoreilla mansikoilla ja limen kuoriraasteella. 


Nam! 
Tästä tuli tosi hyvää, kivan raikas herkku! 💚


Lime olisi tosiaan saanut maistua vielä voimakkaammin piirakassa. Hyvää tämä oli joka tapauksessa ja kyllä tällä kelpaa juhlistaa juhannusta. 🙂

20. kesäkuuta 2023

RAPARPERI-VALKOSUKLAAMUTAKAKKU


Siis apua, miten hyvää tämä raparperi-valkosuklaamutakakku oikeen olikaan! Ihan törkeän hyvää herkkua! 🙂

Törmäsin tämän herkkukakun reseptiin Liisa Westerbergin instagramissa ja ajattelin heti, että tätä on pakko testata. Eipä kyllä tälläkään kertaa Liisan resepti tuottanut pettymystä. Aah, tämä oli vain NIIN herkullista! En tehnyt tällä kertaa mitään omia muokkauksia reseptiin vaan menin ihan alkuperäisen mukaan. 🙂

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Massa:
150 g valkosuklaata 
125 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja 
2 tl vaniljasokeria
1 lime
2-3 dl raparperipaloja
1 rkl raesokeroa tai hienoa sokeria

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan myös leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata suklaa varovasti miksossa pienissä pätkissä sekoittaen hyvin jokaisen lämmityskerran jälkeen. Jätä sivuun odottamaan. 

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri yhteen. Lisää munat ja sekoita massa tasaiseksi. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa, sitten vanilja ja limen raastettua kuori. Purista mukaan myös limen mehu. Lisää seuraavaksi jauhot ja sekoita tasaiseksi. 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele päälle raparperit ja raesokeri/hienosokeri. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Älä paista liikaa, kakku saa olla keskeltä taikinamainen. Jäähdytä. 

Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja tarjoile esimerkiksi vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Nam! 😁


Valkosuklaa sopii todella hyvin yhteen raparperin kanssa. Nam! 


Lime maistui ihanasti piirakassa ja raikastaa tosi kivasti muuten melkoisen makeaa makumaailmaa. 💚


Tuo raesokeri oli myös tosi kiva kakun päällä. Se toi vähän purutuntumaa kakkuun ja muutenkin täydensi makua. 


Kakku oli ihanan pehmeää ja aivan suli suuhun. 😋


Vaniljakastike oli oiva lisä kakkuun mutta voisin kuvitella, että vaniljajäätelö sopisi myös tämän kanssa loistavasti. Kakku oli kyllä sen verran hyvää ja todella helppo tehdä, että tulen varmasti leipomaan tätä toistekin.  🙂



16. kesäkuuta 2023

RAPARPERIRAHKAPIIRAKKA


En voinut vastustaa kiusausta olla leipomatta vielä raparperista versiota tästä herkullisesta rahkapiirakasta. Sen voin kertoa, että tästä tuli toooosi hyvää! Ehkä tämä on mun lemppari kaikista näistä eri rahkapiirakoista, mitä on tullut leivottua tässä viime aikoina. Piirakkapalat eivät meinaan kovin kauaa kerennyt kaapissa vanheta. 😁

Käytin piirakkaan pakkasessa olleita viime vuoden raparperipaloja. Sanoisin kuitenkin, että tuoreista raparpereista tulisi vielä herkullisempi piirakka.  Nam nam! 😋

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla.

Pohja:
75 g sulatettua voita 
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1,5-2 tl vaniljasokeria
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
200 g kermaviiliä
1 muna

Väliin:
noin 2 dl raparperipaloja

Täyte:
200 g vaniljarahkaa
1 dl maustamatonta jogurttia
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 limen mehu
1 muna
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta 

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sulata voi ja jätä sivuun jäähtymään. Sekoita keskenään pohjan kuivat aineet. Lisää joukkoon voisula, kermaviili ja muna - sekoita esim. nuolijalla tai isolla lusikalla sekaisin. Kaada valmis pohjamassa vuokaan ja tasoita pinta.

Sulata raparperit, jos käytät pakastettuja versioita, ja ripottele ne pohjan päälle tasaisesti. Muussa tapauksessa pese/kuori/paloittele raparperit ensin ja levitä sitten pohjan päälle.

Valmista täyte. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään vaniljakreemijauhetta lukuunottamatta. Lisää lopuksi jauhetta sen verran, että saat täytteestä sopivan paksuista ja makuista omaan makuusi. Kaada valmis täyte raparperinen päälle tasaisesti. Paista uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Jäähdytä.

Leikkaa jäähtynyt piirakka paloiksi ja herkuttele. 🙂


Tästä tuli ihanan kesäinen piirakka! ☀️


Raparperi sopii kyllä niin hyvin yhteen vaniljan kanssa, tykkään! 🙂


Nyt luulen, kyllä että nyt nämä rahkapiirakat saa jäädä hetkeksi ja on tehtävä tilaa muillekin leivonnaisille. 😁


7. kesäkuuta 2023

OMENARAHKAPIIRAKKA


Kyllähän mun oli pakko tehdä tähän rahkapiirakkaperheeseen vielä omenainenkin versio. Tästä tuli myös tosi hyvää!! 

Tämäkin versio piirakasta on todella helppo ja nopea leipoa. Paistoaika on ehkä hitusen verran pitempi aikaisempiin verrattuna ja maku on kerta kaikkisen herkullinen. Rahkapinnan alle tulevat omenat pyörittelin kaneli-fariinisokeriseoksessa ja ne antoivat ihanasti makua piirakkaan. Nam nam! 💚

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla. 

Pohja:
75 g sulatettua voita 
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
200 g kermaviiliä
1 muna

Omenat:
1 keskikokoinen omena
2 tl kanelia (Ceylon)
2 rkl fariinisokeria

Täyte:
200 g vaniljarahkaa
1,5 dl maustamatonta jogurttia
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta 

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sulata voi ja jätä sivuun jäähtymään. Sekoita keskenään pohjan kuivat aineet. Lisää joukkoon voisula, kermaviili ja muna - sekoita esim. nuolijalla sekaisin. Kaada valmis pohjamassa vuokaan ja tasoita pinta.

Kuori omena ja pilko suht pieniksi paloiksi. Pyörittele omenapalat kaneli-fariinisokeriseoksessa. Ripottele omenat tasaisesti vuokaan pohjan päälle.

Valmista täyte. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään vaniljakreemijauhetta lukuunottamatta. Lisää lopuksi jauhetta sen verran, että saat täytteestä sopivan paksuista ja makuista omaan makuusi. Kaada valmis täyte omenapalojen päälle tasaisesti. Paista uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Jäähdytä.

Leikkaa jäähtynyt piirakka paloiksi ja herkuttele. 🙂


Lurps, olipas tämäkin versio hyvää! Kaneli tekee piirakkaan ihanan maun. 💚


Piirakka olisi saanut olla parisen minuuttia kauemmin uunissa mutta eipä tämä haitannut mua ainakaan yhtään. Hyvin palat katosivat kaapista. 🙂


Nyt luulen, että rahkapiirakat saa riittää hetkeksi mun osalta. Tosin... Raparperinen versio kiinnostaisi vielä. 🙂