9. heinäkuuta 2023

VALKOSUKLAA-LIME BRITAKAKKU MARJOILLA


Oijoi, tulipas tästä hyvää kakkua! Aivan täydellinen kakku ei kuitenkaan ole, sillä pientä viilaamista löytyy kyllä täytteen suhteen. Hyvää tämä on joka tapauksessa! 

Mielessä oli jo pitemmän aikaa muhinut idea muhkeasta britakakusta. Meinasin alunperin toteuttaa tämän idean jo juhannuksena mutta helteet ja kämpän kuumuus saivat mut toisiin aatoksiin uunin käytöstä. Nyt kun lämpötila on ollut hieman maltillisempi niin päätin toteuttaa tämän herkkukakun.

Kyseessä on siis britakakku, jossa on kaksi marenkikuorrutteista pohjaa ja niiden välissä valkosuklaa-limetäyte tuoreiden vadelmien ja mansikoiden kera. En osannut päättää kumpaa marjaa olisin käyttänyt niin laitoinpa sitten molempia. Näin jälkikäteen ajateltuna, laittaisin nyt vain pelkkiä vadelmia. Mansikat menee täyttäessä vähän turhan vetisiksi omaan makuun ja saavat myös hieman "käyneen" maun jos mansikat ovat vähänkään ylikypsiä leivontavaiheessa. Täytteen lime olisi myös saanut maistua paljon voimakkaammin, joten ei kannata pihistellä limen käytön kanssa. Täytteestä tuli myös aika jämäkkää... Joko lisäisin kerman määrää, niin voisi tulla parempi ja hieman paksumpi täytekerros. Tai sitten vähentäisin hieman valkosuklaan määrää tai jättäisin yhden liivatteen pois täytteestä. 

Kakku on kyllä sen verran hyvää, että varmasti tulee leivottua uudestaan niin pääsee muokkaamaan tuota täytettä hieman paremmaksi. Kakusta sai myös todella näyttävän koristepursotusten ansiosta niin tämä sopisi mainiosti esim. johonkin juhliin herkkupöytään. Kakun makumaailmaa on myös todella helppo muokata tilanteeseen ja vuodenaikaan sopivaksi. 🙂

Kakku on leivottu 2 x 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohjat:
125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
3 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
(+ mantelilastuja)

Marenki:
3 valkuaista
1,5 dl sokeria

Täyte:
2 liivatetta
120 g valkosuklaata
2,5 dl vispikermaa (Flora)
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl tomusokeria
2 limen kuoriraaste
1,5 rkl limen puristettua mehua
+ tuoreita mansikoita ja vadelmia

Koristelu:
2 dl vispikermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria
vadelmia/mansikoita/valkosuklaamakeisia

Ota esille kaksi 20 cm irtopohjavuokaa, pingota pohjille leivinpaperi ja laita sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Erottele valmiiksi erilleen valkuaiset ja keltuaiset, tarvitset molempia pohjien valmistuksessa. Mittaa kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeria - sekoita. Mittaa vielä myös valmiiksi maito desin mittaan.

Vatkaa keskenään pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keltuaiset yksitellen hyvin sekoittaen. 
Sekoita massaan kuivat aineet ja lopuksi maito.  Jaa pohjamassa kahteen vuokaan ja levitä tasaisiksi kerroksiksi. Jätä vuoat sivuun odottamaan.

Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa sokeri pienissä erissä hyvin sekoittaen. Vatkaa marenki kuohkeaksi ja kovaksi vaahdoksi. Jaa valmis marenki kahden pohjan päälle ja levitä tasaisesti. Ripottele halutessasi toisen tai molempien pohjien päälle mantelilastuja. Voit myös jättää lastut kokonaan poiskin. 

Paista pohjia uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Jäähdytä.

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa pienissä erissä sekoittaen jokaisen lämmityskerran jälkeen. Jätä sivuun jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä myös sivuun odottamaan. Mittaa tuorejuusto kulhoon ja sekoita joukkoon vanilja- ja tomusokeri sekä limen kuoriraaste. Kaada joukkoon valkosuklaa ja sekoita hyvin sekaisin. Purista limestä mehu ja kuumenna se kiehuvaksi mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuosta liivatteet kuumaan limemehuun hyvin sekoittaen. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita taas hyvin sekaisin. Lopuksi lisää täytteeseen vaahdotettu kerma parissa erässä ja kääntele sekaisin esim. nuolijan avulla. 

Kokoa kakku. Ota esille tarjoilulautanen. Irrota jäähtynyt pohja varovasti vuoasta ja aseta lautaselle. Laita pohjan ympärille korkea reunakalvo tai leivinpaperisuikale. Aseta sen ympärille korkea reunavuoka tai sitten irtopohjavuoan reunaosa. Itse käytin just korkean irtopohjavuoan reunaa tässä vaiheessa. Levitä pohjan päälle noin puolet täytteestä. Ripottele päälle vadelmia ja mansikoita. Voit kevyesti painelle marjoja täytteeseen. Levitä päälle lopputäyte tasaiseksi kerroksen. Irrota toinen pohja taas varovasti vuoasta ja aseta se täytteen päälle kanneksi. Painele kevyesti pohjaa mutta varo ettei marenki murskaannu täysin. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään noin 4-5 tuntia.

Kun kakku on hyytynyt, irrota ympäriltä reuna ja mahdolliset kalvot/leivinpaperit. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto ja oman maun mukaan tomusokeria - vaahdota loppuun. Laita kerma pursotuspussiin haluamasi tyllan kera ja Pursota koristeet kakun päälle. Viimeistele kakku tuoreilla marjoilla ja suklaamakeisilla. 


Kakusta tuli kyllä ihanan kesäinen. 🙂


Vähän harmittaa ehkä, että en jättänyt tämän leivontaa viikon päästä oleville synttäreilleni mutta täytyy sinne sitten keksiä jokin toisenlainen kakku. 🙂


Nam! ❤️


Kyllähän tällä kaakulla kelpaa herkutella näin kesäisenä viikonloppuna. 
Onneksi tätä herkkua löytyy vielä jääkaapista. 🙂


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille