24. kesäkuuta 2023

LIME-VALKOSUKLAA PANNACOTTA - PIIRAKKA


Aurinkoista juhannusta kaikille! En millään viitsinyt lämmittää uunia leipoakseni juhannusherkkuja niin päädyin sitten ihan ekstempore tekemään tämän herkullisen pannacotta-piirakan limen makuisena versiona. Onneksi löytyi kaikkia tarvittavia aineksia kaapista niin sai leipastua piirakan ilman kaupassakäyntiä. 🙂

Piirakan pohjassa käytin kaurakeksejä ja ihan muutaman Biscoff-keksin kun kaurakeksejä jäi jonkin verran uupumaan tarvittavasta määrästä. Kaurakeksit on mun mielestä kyllä niin hyviä tällaisissa leivonnaisissa ja ylipäätään hyydykekakuissa. 

Kokeilin nyt ekaa kertaa tehdä tuon perinteisen panna cotta-täytteen limen makuisena ja siitä tuli kyllä aika hyvä. Ehkä lime olisi vain saanut maistua enemmänkin omaan makuuni. Käyttämäni limet olivat jo ehkä hieman nähneet parhaat päivänsä, joten se varmasti vaikutti makuun ratkaisevasti. Ja mikäs sen parempi kaveri limelle olisikaan näin kesällä kuin tuoreet mansikat. Nam! 🙂

Piirakka on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g kaurakeksejä
90 g voita 

Täyte:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
1 rkl hienoa sokeria
1 rkl fariinisokeria
1,5 limen mehu
noin 2 limen kuoriraaste
2 dl turkkilaista jogurttia
0,5 tl vaniljasokeria

+ 1-2 rkl mansikkahilloa

Koristelu:
2 dl vispikermaa
2 -3 rkl turkkilaista jogurttia
2 rkl vaniljakreemijauhetta
tomusokeria oman maun mukaan
tuoreita mansikoita
limen kuoriraastetta

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Laita sisäreunaan reunakalvo tai leivinpaperisuikaleet. 

Sulata voi. Murskaa keksit hienoksi muruksi kestävässä pussissa kaulimen avulla. Sekoita voisula keksimurun joukkoon ja painele seos vuoan pohjalle ja myös noin 5 cm verran reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5-8 minuutiksi. Rouhi suklaa puukolla pienemmiksi paloiksi. Pese hyvin limet ja raasta kuori. Mittaa pienehköön kattilaan kerma ja sokeri. Laita kattila liedelle ja ala lämmittää sitä koko ajan rauhassa sekoitellen. Purista joukkoon limen mehu ja sekoita hyvin sekaisin. Lämmitä seos juuri ja juuri kiehumispisteeseen ja ota kattila pois levyltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois sekoita hyvin kuuman kerman joukkoon. Lisää kattilaan paloiteltu suklaa ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna seoksen jäähtyä noin kädenlämpöiseksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä asettamalla kattilan kylmään vesialtaaseen. Muista sekoitella seosta välillä. 

Levitä tässä välin hieman kovettuneen keksipohjan päälle pieni sipaisu mansikkahilloa. 

Kun täyteseos on jäähtynyt tarpeeksi. Sekoita joukkoon jogurtti parissa erässä. Lisää mukaan vielä raastettua limen kuoriraaste ja mausta vaniljasokerilla. 

Kaada valmis täyte varovasti vuokaan ja poista mahdolliset ilmakuplat varovasti taputtamalla vuoan pohjaa. Anna hyytyä jääkaapissa noin 4-5 tuntia tai mielellään yön yli. 

Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon jogurtti, vaniljakreemijauhe ja tomusokeria oman maun mukaan. Pursota ruusukkeet piirakan reunaan ja viimeistele koristelu tuoreilla mansikoilla ja limen kuoriraasteella. 


Nam! 
Tästä tuli tosi hyvää, kivan raikas herkku! 💚


Lime olisi tosiaan saanut maistua vielä voimakkaammin piirakassa. Hyvää tämä oli joka tapauksessa ja kyllä tällä kelpaa juhlistaa juhannusta. 🙂

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille