24. joulukuuta 2020

JOULUKAKKU; PIPARKAKKU-VALKOSUKLAA-SUOLAKINUSKI


Tämän vuoden joulukakkuna meillä tulee olemaan tällainen herkku, jossa on piparkakkupohja, välissä valkosuklaamoussea ja piparimurua, suolakinuskia kuorrutteena ja vielä tummasta suklaasta valumat. Tein tästä kakusta koeversion ja siitä tuli aivan täydellistä, juuri sellaista kuin olin suunnitellutkin. ♥

Kakku on valmistettu 2 x 16 cm vuoalla.

Pohjat:
3 munaa
2 dl fariinisokeria
½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa
vajaa ½ tl inkivääriä
vajaa ½ tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
75 g voita sulatettuna
1½ dl kermaa tai maitoa

Kostutus:
1½ - 2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Täyte:
2 liivatetta
2 dl kermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
n. 2 rkl jukurttirahkaa
1 rkl sokeria
100 g valkosuklaata
1 rkl maitoa
+ piparimurua

Suolakinuski:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl kermaa
2 dl tomusokeria
½ tl suolaa

Suklaavaluma:
n. 50 g tummaa suklaata + öljyä

Koristelu:
suklaakarkkeja/konvehteja
pipareita
nonparelleja jne.

Ota esille kaksi 16 cm vuokaa; pingota pohjille leivinpaperi ja laita sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Valmista pohjamassa. Sulata voi ja jätä sivuun jäähtymään. Mittaa valmiiksi maito tai kerma. Yhdistä kuivat aineet. Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon voisula ja maito/kerma sekoittaen samalla sähkövispilän hitaimmalla teholla. Lisää sitten kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi. Jaa massa kahteen vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Jäähdytä täysin ja leikkaa molemmat pohjat sitten kahteen osaan.

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan vuoroaan. Sekoita kulhossa tuorejuusto, jukurttirahka ja sokeri. Kiehauta maito ja liuota siihen pehmenneet ja puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon valkosuklaa ja sekoita taas hyvin sekaisin. Nostele lopuksi täytteeseen kermavaahto. Voit myös tässä välissä murskata väliin tulevat piparit valmiiksi, noin 6 kappaletta.

Kokoa kakku 16 cm vuokaan ja tee leivinpaperista korkeammat reunat vuokaan tai jos omistat korkean 16cm vuoaan, niin voit koota kakun siihen. Jää täyte tasaisesti kakun kolmeen väliin ja kostuta pohjilla täytön aikana vaniljasokerimaidolla. Ripottele jokaiseen täyteväliin piparimurua täytteen päälle. Laita kakun päälle kelmua ja anna hyytyä/maustua jääkaapissa yön yli.

Valmista kinuskikuorrute. Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Lämmitä liedellä kunnes sokeri on sulanut ja poista kattila liedeltä. Sihtaa joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin sekaisin. Mausta kinuski lopuksi suolalla. Anna kinuskin jäähtyä ja jähmettyä kunnes se on sopivaa levitettäväksi. Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kaada kinuskia kakun päälle ja tasoita pinta. Levitä kinuskia myös kakun reunoille melko ohueksi kerrokseksi. Liian paksulti laitettuna kinuskia alkaa valua reunoilta alaspäin. Ohuesti laitettuna kakun reunat jää kivan rustiikkisen näköiseksi. :) Laita jääkaappin hetkeksi jotta kinuski jähmettyy kakun pinnalla.

Sulata suklaa varomasti mikrossa ja ohenna sitä öljyllä, kunnes se on koostumukseltaan sopivan notkeaa. Valuta suklaata lusikan avulla kakun reunalle niin, että se lähtee valumaan kauniista. Koristele kakku lopuksi. 


Tämä jos mikä maistui aivan joululle! ♥


Pohja maistui ihanasti piparille ja valkosuklaatäyte oli mielestäni oiva valinta kakun täytteeksi. Ja mikä se leivonnainen olisi ilman kinuskia. Olen huomannut, että mun leipomukset sisältää aika usein kinuskia. :D


Kakun voi myös ihan hyvin valmistaa yhdellä 18 cm vuoalla mutta silloin kakusta tulee vain matalampi. Näin kahdella pienemmällä vuoalla tehtynä kakusta tuli näyttävän korkea. :)


Tämän kakun saattelemana toivotan kaikille oikein hyvää ja rauhallista Joulua! ♥♥



22. joulukuuta 2020

PIPARKAKKUPALAT KANELI-SUOLAKINUSKIKUORRUTTEELLA

No nyt tuli tehtyä jotain aivan älyttömän herkullista leivonnaista!! Valmistin näitä järjettömän hyviä piparkakkupaloja kanelisella suolakinuskikuorrutteella yhteiseen kahvitteluhetkeen hyvän ystäväni kanssa näin joulun alla. ♥ Resepti tälle herkulle on bongattu Makeaa-blogista pienin muutoksin toteutettuna. Alkuperäisen ohjeen pääset kurkkaamaan täältä

Palat on leivottu 25x25 cm vuoalla ja leikattu 16 palaan.

Pohja: 
2 munaa
1½ dl fariinisokeria
50 g voita sulatettuna
½ dl öljyä
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa
vajaa ½ tl inkivääriä
vajaa ½ tl kardemummaa
1 dl maitoa

Kuorrute:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl kuohukermaa
½ tl kanelia
2 dl tomusokeria
½ tl suolaa

Koristelu:

suklaapiparipalloja/sokeritähtiä/kultahippuja jne.


Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Sulata pohjaan tuleva voi valmiiksi. Mittaa öljy ja maito valmiiksi. Yhdistä kuivat aineet omassa kulhossaan myös valmiiksi. Vaahdota keskenään munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon voisula ja öljy - sekoita varovasti. Lisää massaan vuorotellen maitoa ja kuivia aineita. Vältä turhaa sekoittamista, vain sen verran että aineet sekoittuvat tasaisesti. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia ja jäähdytä täysin ennen kuorruttamista.

Valmista kuorrute. Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri, kaneli ja kerma. Lämmitä liedellä kunnes sokeri sulaa. Ota kattila pois liedeltä ja sihtaa joukkoon tomusokeri - sekoita hyvin sekaisin. Lisää lopuksi kuorrutteeseen suola. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja vaihda vuokaan puhdas leivinpaperi. Laita pohja takaisin vuokaan niin, että ylös jää pohjapuoli ja paistopinta jää puolestaan vuokaa vasten. Kaada kuorrute pohjan päälle ja levitä varovasti reunoja kohti. Anna jähmettyä jääkapissa noin puolisen tuntia tai kunnes kuorrute on kunnolla jähmettynyt. Nosta pohja vuoasta leivinpaperin avulla leikkuulaudalle ja siisti reunat leikkaamalla pienet suikaleet pois. Leikkaa sitten 16 palaan (4x4) ja koristele palat. 


Lurps, niin ihanan mehevää, pehmeää ja suolaisen makeaa. Kaikki maut olivat niin hyvin tasapainossa, että ei meinannut millään malttaa olla ahmimatta kaikkia paloja kerralla. :D:D


Ystäväni tykkäsi myös kovasti paloista. 
Kyllä näillä kelpasi kahvitella ja vaihtaa kuulumiset ennen joulun  viettoon siirtymistä. ♥

Paloista sai myös todella hyvin energiaa sillä päivän juoksulenkkikin sujui kuin unelma näiden voimalla. :D


21. joulukuuta 2020

JOULUINEN KINUSKI-SUKLAAPIIRAS/KAKKU

En oikein tiennyt kutsuako tätä herkkua piiraaksi vai kakuksi... Noh, olkoot kumpi hyvänsä niin HYVÄÄ tämä oli kuitenkin. Melko makeaa kylläkin mutta eipä ainakaan tarvinnut syödä montaa palaa kerralla. :) Idea tähän herkkuun lähti kaapissa olleesta karamellisoidusta kondensoidusta maitopurkista. Halusin kinuskin kaveriksi ehdottomasti suklaata ja tuo kermapäällinen oli kivan kevyt ja ilmava kerros verrattuna kahteen melko raskaaseen täytekerrokseen. Kyllä tällä kelpasi herkutella! ♥


Piiras/kakku on valmistettu 18 cm normaalikorkuisella irtopohjavuoalla.

Pohja:
180 g piparkakkuja
75-80 g voita

Kinuskikerros:
1 prk (á 397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
ripaus suolaa
kuivattuja karpaloita (n. kourallinen)

Suklaaganache:
25 g voita
1 dl kermaa
150 g tummaa suklaata
 
Kermakerros:
2 dl vispikermaa + tomusokeri + vaniljasokeri
n. 20 g piparimurua

Koristelu:
pipareita/karkkeja/mysliä/kuivattuja karpaloita/nonparelleja

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Laita myös vuoan sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Murskaa pohjan piparit hienoksi muruksi ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja nosta myös reunoille melkein vuoan reunan korkeudelle. Laita jääkaappiin hetkeksi, jotta pohja vähän kovettuu.

Sekoita kondensoidun maidon joukkoon suola ja pieni kuivattu karpaloita vähän puukolla. Levitä kaikki karamellisoitu kondensoitumaito piparipohjan päälle ja ripottele päälle vielä karpalot. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet suklaakerroksen.

Valmista suklaaganache. Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan voi ja sulata se - kaada joukkoon sitten kerma ja lämmitä kiehumispisteeseen asti. Lisää joukkoon suklaa ja sekoittele kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Levitä valmis ganache varovasti lusikan avulla kinuskitäytteen päälle ja tasoita tasaiseksi. Anna olla jääkaapissa kunnes suklaakerros on jähmettynyt täysin. 

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta tomu- ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon myös piparimurut. Lusikoi valmis kerma jähmettyneen suklakerroksen päälle ja koristele lopuksi haluamallasi tavalla. Sitten vain suut makiaksi! :)


Nam, tämä oli kyllä mielestäni hyvää vaikka makeaa olikin! ♥


Tykkään tällaisista kakuista/piiraista, joissa ei tarvitse käyttää uunia. 
Nämä valmistuvat nopeallakin aikataululla ja maistuvat herkullisilta. :)


Tämä jos mikä toi jouluisen fiiliksen makumaailmaltaan. ♥


Ai että, kunpa olisi vielä edes pala jäljellä mutta ei... 
Täytyy siis piakkoin tehdä uudestaan tätä herkkua. ♥


19. joulukuuta 2020

PIPARKAKKUFUDGE

Nam nam! Olispas tämä herkulista fudgea ja ihan maistui siltä kuin olisi syönyt piparkakkutaikinaa. Tykkäsin kovasti! ♥ Hieman ehkä keittämisvaiheessa lämpötila pääsi liian korkeaksi, mikä vaikutti fudgen rakenteeseen mutta hyvältä nämä kuitenkin maistuivat. 

Reseptin tälle herkulle bongasin Liisa Weterbergin Makeaa Joulua- kirjasta.

Fudge on leivottu 20x20 cm vuaolla.

Massa:
1 prk (á 397 g) kondensoitua maitoa
1½ dl kermaa
3 dl sokeria
1½ dl fariinisokeria
½ tl inkivääriä
½ tl kanelia
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl kardemummaa
115 g voita

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja lämmitä seosta miedolla lämmöllä kunnes sokeri sulaa. Nosta lämpöä ja keitä koko ajan sekoittaen kunnes seoksen lämpötila on 118 astetta. Käytä apuna digitaalista paistomittaria tai sokerilämpömittaria.

Kun seon on saavuttanut 118 asteen lämpötilan, otan kattila pois liedeltä ja sekoita massaa kunnes se paksunee. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Anna jäähtyä hetken aikaa huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa kovettunut fudge paloiksi. 


Aijai, nämä maistuivat niin hyvältä että! Kunnon jouluinen makupläjäys. ♥


Hieman rakenteesta tuli tuollaista lohkeilevaa mutta eipä se onneksi makua pahemmin haitannut. :)


Fudget kuuluvat kyllä lempimakeisiini ja niiden valmistus on kivaa puuhaa. 
Fudget ovat myös mielestäni kiva lahjaidea näin joulun alla. :)


Lurps! :)


16. joulukuuta 2020

LAKRITSI-SUKLAATRYFFELIT


Oi, olipas nämä hyviä! Ihanan tuhtia suklaata yhdistettynä lakritsijauheen kanssa - ei voi olla muuta kuin herkullista! Nämä täyteläiset laku-suklaatryffelit ovat todella helppoja valmistaa ja näillä jos millä saa makean himon taltutettua. ♥♥

Ohjeen näihin herkkuihin löysin Annin uunissa-blogista ja alkuperäiseen reseptiin pääset täältä. :)
Puolitin tuon ohjeen, kun en viitsinyt tehdä ihan niin isoa satsia pallukoita. Ei ainakaan tullut syötyä niin paljoa kun teki vähemmän. :D

Ohjeella tulee noin 16 kpl pieniä tryffelipalloja.

100 g tummaa suklaata 70 %
3/4 dl kuohukermaa
10 g voita
1 tl tomusokeria
lakritsijauhetta

Pilko suklaa pieniksi paloiksi veitsen avulla. Sulata voi pienessä kattilassa ja lisää joukkoon kerma. Lämmitä kiehuamispisteeseen ja ota pois kattila pois levyltä. Kaada joukkoon suklaat ja sekoita kunnes suklaa on sulanut ja massa on tasaista. Sekoita joukkoo vielä tomusokeri. Kaada valmis tryffelimassa pieneen kulhoon, peitä pinta kelmulla ja anna jähmettyä jääkaapissa.

Ota jähmettyneestä massasta teelusikallinen massaa ja pyöritä palloksi. Käytä pyöritellyt pallot jääkaapin kautta jos massa kerkesi kovasti lämmetä käsissä pyörittelyvaiheessa. Kun pallot on vähän taas jähmettynyt - kierittele ne lakujauheessa. Valmista ja sit vain herkuttelemaan! :)


Nam, ihanan tuhtia herkkua ja tykkäsin niin kovasti tuosta lakujauheesta tryffelin pinnalla. ♥


Jos näistä haluaa vielä vähän makeampia niin tomusokeria voi laittaa enemmän. 
Omaan makuun nämä olivat juuri sopivia. :)


Namskis! 

14. joulukuuta 2020

HYYDYTETTY KORVAPUUSTIJUUSTOKOKAKKU

Tämän kakun resepti jäi niin hyvin kummittelemaan mieleeni nähtyäni sen Makeaa-blogissa jokin aika sitten. Onneksi tuli tilaisuus leipoa ja kokeilla tätä herkullista ohjetta... Ja voin sanoa, että oli pojat sitten HYVÄÄ kakkua, ihan parasta näin korvapuustifanille. ♥ Hieman muokkailin ohjetta mutta alkuperäisen ohjeen kakulle löydät siis tuolta Liisa Westerbing blogista.

Leivoin kakun reilu viikko sitten, kun istuin iltaa kahden kaverini kanssa glögiä juoden ja juustoja maistellen. Kakku oli sopiva jälkiruoka juustojen jälkeen ja voi että, miten tykkäsinkään tästä kakusta. Kaikki maut olivat niin hyvin tasapainossa ja tuo kanelilla maustettu kinuski oli kyllä todella hyvää. Nam! ♥

Kakku on leivottu 18 cm vuoalla.

Kanelikinuski:
2 dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria
1½ tl kanelia
1½ - 2 liivatelehteä

Pohja:
150 g täytettyjä kanelipullakeksejä (Kantolan)
30 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl turkkilaista jukurttia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
½ dl maitoa

Koristelu:
pipareita/keksejä/mysliä/raesokeria 

Valmista ensin kinuski. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Mittaa kattilaan kerma, fariinisokeria ja kaneli. Keitä noin 2 minuuttia ja liuota sekaan puristellut liivatteet. Sekoita hyvin sekaisin ja jätä sivuun jäähtymään välillä sekoittaen. 

Valmista pohja. Ota esille vuoka, leivinpaperoi pohja ja sisäreuna. Murskaa keksit ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalla ja laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. 

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan vuoroaan. Sekoita kulhossa tuorejuusto, jukurtti, sokerit ja kardemumma. Kuumenna maito ja liuota pehmenneet/puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateseos tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää lopuksi joukkoon kermavaahto ja sekoita varovasti sekaisin. 

Kaada noin puolet täytteestä vuokaan ja tasoita. Lusikoi muutama ruokalusikallinen kinuskia täytteen päälle. Kaada lopputäyte vuokaan ja sekoita kevyesti lusikan varren avulla kinuskia täytteen joukkoon. Tarkoituksena on, että kinuski jää raidoiksi täytteen joukkoon eikä sekoitu siihen kunnolla. Tasoita kakun pinta ja kaada hyvin varovasti loppu kinuski lusikan avulla kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna kakun hyytyä yön yli jääkaapissa. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilualustalle. Koristele haluamallasi tavalla. :) 


Aijai, tämä jos mikä oli suurta herkkua! ♥


Kakku maistui aivan korvapuustille ja oli todella maukasta. 
Täyte oli ihanan pehmeää ja turkkilainen jukurtti sopiva loistavasti mielestäni täytteeseen. :)


Ja tuo kanelilla maustettu kinuski - täydellistä!
 Tämä oli kyllä sellainen kakku, jota tulee aivan varmasti tehtyä vielä moneen kertaan. :)


10. joulukuuta 2020

GLÖGIJUUSTOKAKKU (glut./lakt.)

Piparkakun, appelsiinin ja glögin yhdistelmä tässä jouluisessa juustokakussa oli kyllä melkoisen osuva ja kakku maistui herkulliselta. Appelsiinin ansiosta maku oli raikas eikä yhtään liian raskas tai makea. :)

Kaikki tässä kakussa ei mennyt kuitenkaan niin kuin olin suunnitellut. Ongelmia oli nimittäin paljon tuon glögikiilteen kanssa. En muista milloin leipominen olisi vastustanut niin paljon kuin tässä kakussa!! :) Ensimmäisellä kerralla kun tein kiilteen ja kaadoin sen hyytyneen täytteen päälle, se valui vuoan reunoista keittiön pöydälle. Tässä vaiheess iski panikki koska eihän mulla ollut mitään kakkos suunnitelmaa, kun ajattelin kiilteen onnistuvan ilman mitään ongelmia. Olin sen verran väsynyt ja epätoivoinen sillä hetkellä, että olin ihan viittä vaille luovuttaa kakun suhteen ja heittää sen päin seinään. Onneksi en tätä tehnyt! Hetken aikaa rauhoituttuani ja mietittyäni keksin miten saisin kiilteen tehtyä kakun päälle. Hyydytin pelkän kiilteen kakkua pienemmässä vuoassa ja kumosin sen sitten kakun päälle. Tämäkään ei heti ensi yrittämällä onnistunut vaan vaati kaksi yritystä ennen kuin sain silmääni miellyttävän lopputuloksen. :D Reunat sain onneksi siistiksi kermapursotuksella, jolloin täytteen ja kiilteen yhtymäkohta jäi kätevästi kerman alle piiloon. :)

Loppujen lopuksi olin kuitenkin tyytyväinen, millainen kakusta tuli vaikkakin se ei vastannut alkuperäistä suunnitelmaa yhtään. Pääasia oli että kakku maistui hyvältä! ♥

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoassa. (Kiille 18 cm vuoassa)

Pohja:
200 g glut. piparkakkuja (Semper)
65-70 g voita (lakt.)

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa (lakt.)
200 g vaniljatuorejuustoa (lakt.)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (lakt.)
200 g turkkilaista jukurttia (lakt.)
2 tl vaniljasokeria
½-1 dl sokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna
½ dl appelsiinimehua

Kiille + koristelu:
2 liivatelehteä
½ dl vettä
1½ dl glögitiivistettä (Marli)
2 dl vispikermaa (lakt.)+ tomusokeria + vaniljasokeria
glut. pipareita 
sokerikoristeita

Ota esille 20 cm vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita vuoan sisäreunaan reunakalvo tiiviisti ettei jää mitään ilmarakoja. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja yhdistä voisulan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja myös reunoille noin 3-4 cm matkalta. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. 

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu samaisesta appelsiinista valmiiksi. Sekoita keskenään tuorejuustot, jukurtti, sokerit ja appelsiinin kuoriraaste. Kiehauta mehu ja liuota puristellut liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin. Nostele joukkoon kermavaahto ja sekoita taas hyvin. Kaada valmis täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli tai vähintään 4-5 tuntia. 

Valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5 minuutiksia. Mittaa glögitiiviste kulhoon ja kiehauta vesi kattilassa/mikrossa. Liuota pehmenneet liivatteet veteen ja sekoita hyvin glögin joukkoon. Sekoita hyvin liivate glögin joukkoon ja anna jäähtyä hetken mikäli seos tuntuu kuumata. Kaada kiille varovasti lusikkaa apuna käyttäen täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan. 

Irrota kakku vuoasta ja siirrä varovasti tarjoilulautaselle. Kerma pursotuksia ei ole pakko laittaa jos ei halua. En olisi itsekään niitä laittanut, mikäli kiille olisi onnistunut niin kuin oli tarkoitus. :D Koristele haluamallasi tavalla. 


Harmittaa niin paljon, kun kuvat ovat pimeitä ja suttusia. 
Silloin oli niin pimeä ja harmaa aamupäivä kun kuvasin kakun. :/


Kakku näytti paljon kivemmalta livenä kuin näissä kuvissa. :D 


Kakku oli kuitenkin herkullista kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. 
Kivan jouluinen kakku mielestäni. ♥


Lurps, kyllähän tätä herkutteli heti monta palaa putkeen. Nam nam nam! :D

4. joulukuuta 2020

SUOLAKINUSKI PANNA COTTA PÄHKINÄPRALIINILLA


Nyt täytyy sanoa että iso NAM!! Tein tätä järkyttävän herkullista suolakinuski panna cottaa viime viikonloppuna illanistujaisten jälkiruoaksi ja muhun tämä ainakin osui ja upposi. Oli niin hyvää, että syömistä oli vaikea lopettaa kesken. Suola yhdistettynä makean kinuskin kanssa on vain niin lyömätön yhdistelmä että oksat pois. :D Rapea pähkinäinen praliini kruunasi vielä jälkiruoan tehden siitä entistä herkullisempaa. Tätä voin lämpimästi suositella kokeilemaan, todella toimiva kokonaisuuus! ♥

Ohje on bongattu Makeaa-blogista ja alkuperäiseen reseptin pääset täältä. Tuon praliinin tein hieman erilaisella ohjeella kuin reseptissä oli ja hyvää tuli. En mitannut pähkiöiden määrää vaan laitoin silmämääräisesti hyvän määrän niitä sulatettuun sokeriin nähden. :)

Ohjeella tulee 4-5 reilun kokoista annosta. 

Panna cotta:
2 liivatetta
3 dl kuohukermaa
1 prk (á 397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
3/4 tl suolaa

Paraliini:
1 dl sokeri
manteleita/hasselpähkinärouhetta/tms. pähkinöitä
+ esim. kuivattuja karpaloita praliinin rinnalle koristeeksi

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen ja liuota pehmenneet liivatteet kuumaan kermaan hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja suola - sekoita hyvin. Annoste valmis panna cotta annosmaljoihin/laseihin/purkkeihin ja peitä kannelle tai esim. kelmulla. Anna hyytyä jääkaapiisa muutamia tunteja tai mieluiten yön yli. 

Valmista praliini. Kaada sokeri pannulle ja anna sen sulaa rauhassa. Kun sokeri on saanut kauniin kullankeltaisen/meripihkan värin lisää pannulle haluamasilaisia pähkinöitä ja sekoita. Kaada seos leivinpaperoidulle alustalle ja tasoita tasaiseksi levyksi. Anna jäähtyä rauhassa. Murra jäähtynyt levy paloiksi ja koristele niillä panna cotta. Sit vain herkuttelemaan! :)



Panna cotta oli ihanan pehmeää ja vanukasmaista. 
Kinuski ja suola - ne vain toimivat niin hyvin yhdessä mun mielestä. ♥


Rapea praliini oli piste i:n päälle ja viimeisteli hienosti tämän jälkiruoan. Praliinia tuli aika iso satsi ja sitä jäi mulla ainakin yli jonkin verran mutta onneksi sitä on hyvä rouskutella vaikka jukurtin kanssa. :)


Oli kiva tehdä pitkästä aikaa panna cottaa ja kokeilla uutta reseptiä perinteisen valkosuklaisen version sijaan, jota on tullut yleensä aina tehtyä kun on tehnyt mieli herkutella panna cotalla. :)


2. joulukuuta 2020

PIPARKAKKUTALO


Siitä onkin vierähtänyt aikaa kun viimeksi olen tehnyt piparkakkutalon. Voin vain sanoa tästä tämän vuoden talosta, että se ei ollut mikään helppo projekti ja vastoinkäymisiltäkään ei voinut välttyä. :D

Ihana rakas kissani, Tepakolli, onnistui nimittäin hajottamaan suurimman osan paistetuista talon osista tiputtamalla ne lattialle. Onneksi sain osat liimattua kasaan jotenkuten ja nyt sitten pidänkin sormia ristissä että osat pysyvät kasassa liimauksella. :) Sitten kävi vielä niin tuossa pikeerikoristeluvaiheessa että tomusokeri loppui kesken eikä mulla ollut kaapissa varapakettia (mikä yleensä aina löytyy mutta ei tällä kertaa) ja hätäpäissäni jatkoin pikeeriä maissitärkkelysjauholla. :D:D Hyvin sekin näköjään toimi mutta pikeeristä tuli kuitenkin kellertävää ja siitä en tykännyt yhtään. Noh, talo on kuitenkin pystyssä ja saa kelvata tuollaisenaan. Ehkä ensi vuonna sitten parempi onni taloprojektin kanssa. :D


Hyi, keltaista lunta!! :D:D


Eikä talosta tullut muutenkaan ihan sellainen kun olin aluksi suunnitellut. Koristelua piti muuttaa alkuperäisestä suunnitelmasta, kun piti saada peitettyä liimausjälkiä mahdollisimman paljon. :D

Nooh, kyllä tästä kuitenkin tulee jouluinen fiilis noiden valojen ansiosta. 
Että ei tämä nyt ihan vikaan kuitenkaan mennyt. :D

21. marraskuuta 2020

HERKULLISET PIPARKAKKUPALAT

Tämän viikon aikana joulufiilis on alkanut iskeä päälle ja mieli tekisi koko ajan leipoa jotain jouluisia herkkuja. Eihän tässä ole enää kuin vähän reilu kuukausi jouluun, niin kait sitä saa jo alkaa fiilistellä joulua leivonnaisten merkeissä. :D

Ensimmäinen joululeivonnainen tälle vuotta ovat nämä herkulliset piparkakkupalat. Voisi sanoa, että nämä ovat jouluinen versio mokkapaloista. Pohjassa maistuvat ihanasti joulun maut; kaneli, neilikka, inkivääri ja tietysti kardemumma. Päällisenä toimii puolestaan vaniljainen tuorejuustokuorrute, mikä on on ihan mun lempparia. ♥ Pohjan ohjeen olen ottanut Liisa Westerbergin Makeaa Joulua- kirjasta, puolitin vain ohjeen niin sain vähän pienemmän satsin tehtyä. Kuorrute on taas oma resepti, jota olen yleensä käyttänyt aina porkkanakakussa/piirakassa. Hmm... Nämä olivat niin hyviä! :)

Palat on leivottu 25x25 cm vuoalla ja leikattu 9 isohkoon palaan.

Pohja:
2 munaa
1½ dl fariinisokeria
50 g voita sulatettuna
½ dl öljyä
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa
vajaa ½ tl inkivääriä
vajaa ½ tl kardemummaa
1 dl maitoa

Kuorrute:
50 g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2½ dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristelu:
valkosuklaisia pallo-pipareita  (Kantolan)
kultaisia sokeritähtiä/nonparelleja

Aloita pohjasta. Ota esille vuoka ja laita siihen valmiiksi leivinpaperi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Sulata voi mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja mittaa öljy sekä maito valmiiksi omiin kuppeihinsa. Vaahdota keskenään munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää varovasti vaahdon joukkoon sulatettu voi ja öljy. Lisää massaan vuorotellen kuivia aineta ja maitoa - kääntele tasaiseksi ja levitä massa vuokaan tasaisesti. Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä täysin ennen kuorruttamista. 

Valmista kuorrute. Vaahdota pehmeä voi kulhossa vaaleaksi ja kuohkeaksi. Notkista tuorejuusto ja yhdistä voin kanssa. Sihtaa tomusokeri parissa erässä joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää vielä vaniljasokeri ja sekoita. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja kumoa pohja esim. leikkuulaudan päälle ja irrota pohjalla ollut leivinpaperi. Levitä kuorruta tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle. Voit jättää pinnan tasaiseksi tai tehdä sahareunaisella raapalla koristeet pintaan. Anna olla niin kauan jääkaapissa että kuorrute jähmettyy - parisen tuntia tai yön yli. Siisti reunat leikkaamalla jokaisesta reunasta pienet suikaleet pois ja leikkaa sitten haluamasi kokoisia paloja. Koristele mielesi mukaan. Säilytä valmiita paloja jääkaapissa. 


Nam nam ja vielä kerran nam! 
Nämä jos mitkä maistuivat joululle, tykkäsin todella paljon! ♥♥


Pohja oli ihanan mehevää ja vaniljainen kuorrute sopi hienosti yhteen jouluisten mausteiden kanssa. 
Ai että, tästä taisi tulla yksi uusi lemppari joululeivonnaisten arsenaaliin. :D


Nuo Kantolan valkosuklaiset pallopiparit olivat muuten kans todella hyviä - ostin niitä nyt ensimmäistä kertaa. Ostin myös niitä maitosuklaisia palloja mutta niitä en ole vielä kerennyt maistaa. Uskon, että ne ovat varmasti yhtä hyviä kuin nämä valkosuklaaversiotkin. :)

Onneksi mieheni lähti käymään äitinsä luona, niin sain laitettua muutaman palan sinne heille mukaan
 Ei tule ihan kaikkia syötyä yksin... :D:D:D


16. marraskuuta 2020

SALMIAKKIFUDGE


Tämä herkullinen salmiakkifudge on ollut to do-listallani jo vaikka kuinka kauan. Nyt sain viimein kokeiltua tehdä herkkuja ja hyväähän siitä tuli. :)

Vähän kyllä meinasi tuottaa tuskaa tuo massan värjääminen mustalla pastavärillä. Väri ei nimittäin  mielestäni tekovaiheessa näyttänyt yhtään mustalta vaan pikemminkin semmoiselta todella tumman vihreältä. Olin aivan maassa kun ajattelin, että nyt meni fudget ihan pilalle pastavärin takia. En ymmärrä miten siinä noin kävi! Sitten aloin tarkemmin katsoa väriputkiloa ja huomasin värin menneen jo vanhaksi jokin aika sitten. Ehkä se syy oli sitten siinä tai sitten siinä, että pastavärimerkki oli eri, mitä olen yleensä käyttänyt. Yleensä käytän aina Progelin värejä, mutta nyt olin ostanut erästä toista merkkiä testaus mielessä ja metsäänhän se näköjään meni heti. :D No, mutta onneksi tämä värikkömmähdys ei vaikuttanut fudgen makuun ja fudge oli kertakaikkisen hyvää. Kunniaa en itse voi reseptistä ottaa vaan iso kiitos ihanasta reseptistä lähtee Dr. Sugarille. ♥ Voit kurkata heidän alkuperäisen reseptin täältä

Fudget on valmistettu 20 x 20 cm vuoassa.

Massa:
3 dl kuohukermaa
4 dl hienoa sokeria
½ dl glukoosisiirappia
50 g voita
1 pss turkinpippureita murskattuna
200 g maitosuklaata
+ mustaa pastaväriä

Koristelu:
koristerakeita

Ota esille 20x20 cm vuoka, leivinpaperoi se ja suihkuta ihan vähän vuokasprayta paperille. Murskaa turkinpippurit esim. morttelissa, pilko myös suklaa valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan vuoroaan.

Mittaa isoon paksupohjaiseen kattilaan kaikki ainekset paitsi ei suklaata ja pastaväriä.

Lämmitä seosta koko ajan sekoittaen ja varmista, että turkkarit sulavat kunnolla joukkoon. Lämmitä niin kauan kunnes massa saavuttaa 120 asteen lämpötilan. Käytä apuna digitaalista lämpömittaria tarkan lämpötilan  mittaamiseksi. Massa on tärkeä lämmittää juuri oikeaan lämpötilaan, jotta fudgen koostumuksesta tulee hyvä. 

Siirrä seos sitten lämmönkestävään kulhoon, lisää pilkottu suklaa ja lisää vielä myös pastaväriä. Lisää väriä muutama tippa kerrallaan, kunnes saat haluamasi värin aikaiseksi. Sekoita seosta kahden minuutin ajan sähkövatkaimella, jotta kaikki aineet on varmasti hyvin sekaisin. 

Kaada valmis massa vuokaan ja koristele halutessasi koristerakeilla. Anna jäähtyä hetki huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tai mielellään yön ylitse.  

Leikkaa fudge terävällä veitsellä paloiksi ja säilytä valmiita fudgeja viileässä tiiviissä kannellisessa rasiassa. 


Olipas nämä hyviä, ihan olivat viedä kielen mennessään! 
Ei tätä reseptiä turhaan oltu kehuttu. ♥


Mikä yllätys olikaan, kun fudget oikeasti näyttivätkin mustilta päivänvalossa kuvattuna. 
Illalla näitä tehdessäni, fudgemassa näytti aivan vihreältä lampun valossa katsottuna.
 Kyllä nuo hivenen taittavat sinne vihreän puolelle mutta ei niin pahasti. :)


Ai että, näin isona salmiakin ystävänä nämä kyllä osu ja uppos meikäläiseen. Ihan törkeen hyviä! ♥ Koostumuskin oli juuri täydellinen, nam nam! 


15. marraskuuta 2020

VADELMA-SUOLAKINUSKIKÄÄRETORTTU


Voi pojat kun tämä kääretorttu oli sitten hyvää!! ♥ Herkku syntyi ihan hetken mielijohteesta enkä ollut yhtään suunnitellut sitä etukäteen. Sain perjantaina illalla tietää, että meille tulisi lauantaina vieraita ja pitihän sitä jotain keksiä tarjottavaksi kahvin kyytipojaksi. Menin "luottoleivontablogiini" eli Liisa Westerbergin kirjoittamaan Makeaa-blogiin etsimään inspiraatiota kahvinpöydän herkuksi. Liisalla on aina niin hyviä ja herkullisen näköisiä reseptejä, että siinä ei pahasti voi vikaan mennä, kun leipoo hänen resepteillään. ♥ Eipä siinä kauaa aikaa mennyt kun bongasin hänen sivuiltaan Snickers-kääretortun reseptin ja tykästyin siihen heti. En kuitenkaan tohtinut käyttää maapähkinävoita tortussa, kun en ollut varma onko vieraat allergisia pähkinälle tai tykkäävätkö ylipäätään siitä. Niinpä hiukan muuntelin reseptiä ja tällainen siitä sitten tuli. Liisan alkuperäisen reseptin Snickers-kääretortulle löytyy täältä

Siis tästä tuli kyllä omaan makuun juuri täydellinen ja tuo suolakinuski oli aivan parasta tortun päällä.
Ai että... Tätä tulee varmasti leivottua vielä joskus toistekin. :)

Pohja:
4 munaa
1 1/4 dl sokeria + vähän sokeroimiseen paiston jälkeen
2 tl vaniljasokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
+ vadelmia

Kuorrute:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl kuohukermaa
2 dl tomusokeria
ripaus suolaa

Koristelu:
vadelmia
keksejä
suklaakarkkeja
mysliä

Valmista pohja. Laita pellille valmiiksi leivinpaperi ja lämmitä uuni 200 asteeseen. Vaahdota keskenään munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet, sihtaa varovasti vaahdon joukkoon ja nostele varovasti esim. nuolijan avulla sekaisin. Kaada valmis massa pellille ja tasoita tasaiseksi levyksi. Paista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Kumoa valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle, irrota paiston aikana ollut leivinpaperi pohjan päältä ja anna pohjan jäähtyä. 

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vielä tuorejuusto ja vanijasokeri. Levitä täyte pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja murustele päälle vadelmia (käytin pakastemarjoja). Painele marjoja hiukan täytteen sisään. Kääri pohja napakalle rullalla ja kääri torttu vielä leivinpaperin sisään ja anna oleentua jääkaapissa noin puolisen tuntia. 

Valmista kuorrutteeksi tuleva suolakinuski. Mittaa kattilaan kaikki muut aineet paitsi tomusokeri ja suola. Lämmitä liedellä kunnes sokeri on sulanut ja seos on tasaista. Sihtaa joukkoon tomusokeri parissa erässä ja sekoita hyvin sekaisin. Mausta lopuksi suolalla. Voit myös halutessasi jättää suolan pois. Anna kuorrutteen jäähtyä ja jähmettyä jonkin aikaa. Voit nopeuttaa jäähdytystä pitämällä kattilaa kylmässä vesialtaassa välillä sekoittaen. 

Ota torttu jääkaapista ja siisti sen molemmat päät leikkaamalla pienet palat pois. Laita kääretorttu tarjoiluvadille ja kuorruta kinuskilla. Voit myös pitää torttua ritilän päällä, kuorruttaa siinä ja siirtää sitten tarjoiluvadille. Täten ylimääräinen valuva kinuski ei päädy tarjoilulautaselle. Anna tortun ihan hetken aikaa olla jääkaapissa, jotta kuorrute hiukan jähmettyy ja koristele sitten haluamallasi tavalla. Sitten vain kahvipannu porisemaan ja herkuttelemaan! :)


Siis tämä oli vain NIIN hyvää!! ♥♥


Täytteen valdelmat raikastivat torttua tosi kivasti ja tasapainottivat muuten niin makeaa kinuskia. 
Suola oli myös kiva lisä kuorrutteessa, minkä keksin lisätä ihan viime tingassa. :)


Otin pienen riskin kun koristelin kakun Snickers-patukan paloilla juuri sen pähkinäallergiavaaran takia. Onneksi vierailla ei sit ollut mitään allergiaa ja pystyin hengähtää helpotuksesta. :D


Lurps, onneksi jääkaapissa on vielä pieni pala jäljellä tätä herkkua.
 Meinaan sen vielä kyllä herkutella illalla kahvin kanssa. ♥