10. joulukuuta 2020

GLÖGIJUUSTOKAKKU (glut./lakt.)

Piparkakun, appelsiinin ja glögin yhdistelmä tässä jouluisessa juustokakussa oli kyllä melkoisen osuva ja kakku maistui herkulliselta. Appelsiinin ansiosta maku oli raikas eikä yhtään liian raskas tai makea. :)

Kaikki tässä kakussa ei mennyt kuitenkaan niin kuin olin suunnitellut. Ongelmia oli nimittäin paljon tuon glögikiilteen kanssa. En muista milloin leipominen olisi vastustanut niin paljon kuin tässä kakussa!! :) Ensimmäisellä kerralla kun tein kiilteen ja kaadoin sen hyytyneen täytteen päälle, se valui vuoan reunoista keittiön pöydälle. Tässä vaiheess iski panikki koska eihän mulla ollut mitään kakkos suunnitelmaa, kun ajattelin kiilteen onnistuvan ilman mitään ongelmia. Olin sen verran väsynyt ja epätoivoinen sillä hetkellä, että olin ihan viittä vaille luovuttaa kakun suhteen ja heittää sen päin seinään. Onneksi en tätä tehnyt! Hetken aikaa rauhoituttuani ja mietittyäni keksin miten saisin kiilteen tehtyä kakun päälle. Hyydytin pelkän kiilteen kakkua pienemmässä vuoassa ja kumosin sen sitten kakun päälle. Tämäkään ei heti ensi yrittämällä onnistunut vaan vaati kaksi yritystä ennen kuin sain silmääni miellyttävän lopputuloksen. :D Reunat sain onneksi siistiksi kermapursotuksella, jolloin täytteen ja kiilteen yhtymäkohta jäi kätevästi kerman alle piiloon. :)

Loppujen lopuksi olin kuitenkin tyytyväinen, millainen kakusta tuli vaikkakin se ei vastannut alkuperäistä suunnitelmaa yhtään. Pääasia oli että kakku maistui hyvältä! ♥

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoassa. (Kiille 18 cm vuoassa)

Pohja:
200 g glut. piparkakkuja (Semper)
65-70 g voita (lakt.)

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa (lakt.)
200 g vaniljatuorejuustoa (lakt.)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (lakt.)
200 g turkkilaista jukurttia (lakt.)
2 tl vaniljasokeria
½-1 dl sokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna
½ dl appelsiinimehua

Kiille + koristelu:
2 liivatelehteä
½ dl vettä
1½ dl glögitiivistettä (Marli)
2 dl vispikermaa (lakt.)+ tomusokeria + vaniljasokeria
glut. pipareita 
sokerikoristeita

Ota esille 20 cm vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita vuoan sisäreunaan reunakalvo tiiviisti ettei jää mitään ilmarakoja. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja yhdistä voisulan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja myös reunoille noin 3-4 cm matkalta. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. 

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Raasta appelsiinin kuori ja purista mehu samaisesta appelsiinista valmiiksi. Sekoita keskenään tuorejuustot, jukurtti, sokerit ja appelsiinin kuoriraaste. Kiehauta mehu ja liuota puristellut liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin. Nostele joukkoon kermavaahto ja sekoita taas hyvin. Kaada valmis täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli tai vähintään 4-5 tuntia. 

Valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5 minuutiksia. Mittaa glögitiiviste kulhoon ja kiehauta vesi kattilassa/mikrossa. Liuota pehmenneet liivatteet veteen ja sekoita hyvin glögin joukkoon. Sekoita hyvin liivate glögin joukkoon ja anna jäähtyä hetken mikäli seos tuntuu kuumata. Kaada kiille varovasti lusikkaa apuna käyttäen täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan. 

Irrota kakku vuoasta ja siirrä varovasti tarjoilulautaselle. Kerma pursotuksia ei ole pakko laittaa jos ei halua. En olisi itsekään niitä laittanut, mikäli kiille olisi onnistunut niin kuin oli tarkoitus. :D Koristele haluamallasi tavalla. 


Harmittaa niin paljon, kun kuvat ovat pimeitä ja suttusia. 
Silloin oli niin pimeä ja harmaa aamupäivä kun kuvasin kakun. :/


Kakku näytti paljon kivemmalta livenä kuin näissä kuvissa. :D 


Kakku oli kuitenkin herkullista kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. 
Kivan jouluinen kakku mielestäni. ♥


Lurps, kyllähän tätä herkutteli heti monta palaa putkeen. Nam nam nam! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille