24. joulukuuta 2020

JOULUKAKKU; PIPARKAKKU-VALKOSUKLAA-SUOLAKINUSKI


Tämän vuoden joulukakkuna meillä tulee olemaan tällainen herkku, jossa on piparkakkupohja, välissä valkosuklaamoussea ja piparimurua, suolakinuskia kuorrutteena ja vielä tummasta suklaasta valumat. Tein tästä kakusta koeversion ja siitä tuli aivan täydellistä, juuri sellaista kuin olin suunnitellutkin. ♥

Kakku on valmistettu 2 x 16 cm vuoalla.

Pohjat:
3 munaa
2 dl fariinisokeria
½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa
vajaa ½ tl inkivääriä
vajaa ½ tl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
75 g voita sulatettuna
1½ dl kermaa tai maitoa

Kostutus:
1½ - 2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Täyte:
2 liivatetta
2 dl kermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
n. 2 rkl jukurttirahkaa
1 rkl sokeria
100 g valkosuklaata
1 rkl maitoa
+ piparimurua

Suolakinuski:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
½ dl kermaa
2 dl tomusokeria
½ tl suolaa

Suklaavaluma:
n. 50 g tummaa suklaata + öljyä

Koristelu:
suklaakarkkeja/konvehteja
pipareita
nonparelleja jne.

Ota esille kaksi 16 cm vuokaa; pingota pohjille leivinpaperi ja laita sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Valmista pohjamassa. Sulata voi ja jätä sivuun jäähtymään. Mittaa valmiiksi maito tai kerma. Yhdistä kuivat aineet. Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon voisula ja maito/kerma sekoittaen samalla sähkövispilän hitaimmalla teholla. Lisää sitten kuivat aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi. Jaa massa kahteen vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsiä. Jäähdytä täysin ja leikkaa molemmat pohjat sitten kahteen osaan.

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan vuoroaan. Sekoita kulhossa tuorejuusto, jukurttirahka ja sokeri. Kiehauta maito ja liuota siihen pehmenneet ja puristellut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon valkosuklaa ja sekoita taas hyvin sekaisin. Nostele lopuksi täytteeseen kermavaahto. Voit myös tässä välissä murskata väliin tulevat piparit valmiiksi, noin 6 kappaletta.

Kokoa kakku 16 cm vuokaan ja tee leivinpaperista korkeammat reunat vuokaan tai jos omistat korkean 16cm vuoaan, niin voit koota kakun siihen. Jää täyte tasaisesti kakun kolmeen väliin ja kostuta pohjilla täytön aikana vaniljasokerimaidolla. Ripottele jokaiseen täyteväliin piparimurua täytteen päälle. Laita kakun päälle kelmua ja anna hyytyä/maustua jääkaapissa yön yli.

Valmista kinuskikuorrute. Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Lämmitä liedellä kunnes sokeri on sulanut ja poista kattila liedeltä. Sihtaa joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin sekaisin. Mausta kinuski lopuksi suolalla. Anna kinuskin jäähtyä ja jähmettyä kunnes se on sopivaa levitettäväksi. Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kaada kinuskia kakun päälle ja tasoita pinta. Levitä kinuskia myös kakun reunoille melko ohueksi kerrokseksi. Liian paksulti laitettuna kinuskia alkaa valua reunoilta alaspäin. Ohuesti laitettuna kakun reunat jää kivan rustiikkisen näköiseksi. :) Laita jääkaappin hetkeksi jotta kinuski jähmettyy kakun pinnalla.

Sulata suklaa varomasti mikrossa ja ohenna sitä öljyllä, kunnes se on koostumukseltaan sopivan notkeaa. Valuta suklaata lusikan avulla kakun reunalle niin, että se lähtee valumaan kauniista. Koristele kakku lopuksi. 


Tämä jos mikä maistui aivan joululle! ♥


Pohja maistui ihanasti piparille ja valkosuklaatäyte oli mielestäni oiva valinta kakun täytteeksi. Ja mikä se leivonnainen olisi ilman kinuskia. Olen huomannut, että mun leipomukset sisältää aika usein kinuskia. :D


Kakun voi myös ihan hyvin valmistaa yhdellä 18 cm vuoalla mutta silloin kakusta tulee vain matalampi. Näin kahdella pienemmällä vuoalla tehtynä kakusta tuli näyttävän korkea. :)


Tämän kakun saattelemana toivotan kaikille oikein hyvää ja rauhallista Joulua! ♥♥



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille