21. joulukuuta 2020

JOULUINEN KINUSKI-SUKLAAPIIRAS/KAKKU

En oikein tiennyt kutsuako tätä herkkua piiraaksi vai kakuksi... Noh, olkoot kumpi hyvänsä niin HYVÄÄ tämä oli kuitenkin. Melko makeaa kylläkin mutta eipä ainakaan tarvinnut syödä montaa palaa kerralla. :) Idea tähän herkkuun lähti kaapissa olleesta karamellisoidusta kondensoidusta maitopurkista. Halusin kinuskin kaveriksi ehdottomasti suklaata ja tuo kermapäällinen oli kivan kevyt ja ilmava kerros verrattuna kahteen melko raskaaseen täytekerrokseen. Kyllä tällä kelpasi herkutella! ♥


Piiras/kakku on valmistettu 18 cm normaalikorkuisella irtopohjavuoalla.

Pohja:
180 g piparkakkuja
75-80 g voita

Kinuskikerros:
1 prk (á 397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
ripaus suolaa
kuivattuja karpaloita (n. kourallinen)

Suklaaganache:
25 g voita
1 dl kermaa
150 g tummaa suklaata
 
Kermakerros:
2 dl vispikermaa + tomusokeri + vaniljasokeri
n. 20 g piparimurua

Koristelu:
pipareita/karkkeja/mysliä/kuivattuja karpaloita/nonparelleja

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Laita myös vuoan sisäreunaan leivinpaperisuikaleet. Murskaa pohjan piparit hienoksi muruksi ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja nosta myös reunoille melkein vuoan reunan korkeudelle. Laita jääkaappiin hetkeksi, jotta pohja vähän kovettuu.

Sekoita kondensoidun maidon joukkoon suola ja pieni kuivattu karpaloita vähän puukolla. Levitä kaikki karamellisoitu kondensoitumaito piparipohjan päälle ja ripottele päälle vielä karpalot. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet suklaakerroksen.

Valmista suklaaganache. Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan voi ja sulata se - kaada joukkoon sitten kerma ja lämmitä kiehumispisteeseen asti. Lisää joukkoon suklaa ja sekoittele kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Levitä valmis ganache varovasti lusikan avulla kinuskitäytteen päälle ja tasoita tasaiseksi. Anna olla jääkaapissa kunnes suklaakerros on jähmettynyt täysin. 

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta tomu- ja vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon myös piparimurut. Lusikoi valmis kerma jähmettyneen suklakerroksen päälle ja koristele lopuksi haluamallasi tavalla. Sitten vain suut makiaksi! :)


Nam, tämä oli kyllä mielestäni hyvää vaikka makeaa olikin! ♥


Tykkään tällaisista kakuista/piiraista, joissa ei tarvitse käyttää uunia. 
Nämä valmistuvat nopeallakin aikataululla ja maistuvat herkullisilta. :)


Tämä jos mikä toi jouluisen fiiliksen makumaailmaltaan. ♥


Ai että, kunpa olisi vielä edes pala jäljellä mutta ei... 
Täytyy siis piakkoin tehdä uudestaan tätä herkkua. ♥


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille