31. elokuuta 2019

MUSTIKKA-PANNACOTTAPIIRAKKA



Juhannuksena tein Kinuskissan reseptillä raparperipannacottapiirakkaa vegaanisena versiona. Siitä inspiroituneena kehitin tällaisen mustikkaisen version pannacottapiirakasta. Voin sanoa että aikasta hyvä piirakka tuli ainakin omaan makuun. Tykkäsin kovasti! ♥

Hyvää tässä piirakassa on myös se, että herkku valmistuu ilman vehnäjauhoja. Oon viime aikoina pyrkinyt välttää vehnäjauhon käyttöä kaikin mahdollisin tavoin sen mun vehnäjauhopölyallergian takia. Kyllä sitä keksii vaikka mitä leivottavaa myös ilman vehnäjauhoja. :D

Piirakka on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
180 g kaurakeksejä
80 g voita

Mustikkatäyte:
2 liivatetta
200 g mustikoita
1 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Pannacottatäyte:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
2 rkl ruokosokeria
2 dl turkkilaista jukurttia
1 tl vaniljasokeria

Koristelu:
pensasmustikoita
vadelmia
valkosuklaarouhetta
kultarakeita

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita vielä sisareunaan leivinpaperisuikaleet. 

Murskaa keksit pussissa kaulimen avulla ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja myös reunoille. Laita jääkaappin siksi aikaa kun valmistat mustikkatäytteen.

Valmista mustikkatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Soseuta mustikat sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon sokeri. Kiehauta sitruunamehu mikrossa ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Kaada seos mustikkasoseen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Kaada valmis täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkapissa noin 1-2 tuntia tai kunnes pinta tuntuu koskiessa kiinteältä. 

Valmista pannacottatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Rouhi valkosuklaa ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa kattilaan kerma ja ruokosokeri. Kiehauta seos sekoitellen ja ota pois liedeltä. Liuota liivatteet kuuman kerman joukkoo hyvin sekoittaen. Lisää seokseen suklaarouhe ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Jäähdytä seosta. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmään vesiastiaan. Kun seos on jäähtynyt sopivasti, sekoita joukkoon jukurtti ja mausta lopuksi vaniljasokerilla. Kaada valmis pannacotta varovasti hyytyneen mustikkatäytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Irrota hyytynyt piirakka varovasti vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele mustikoilla, suklaarouheella ja kultarakeilla. 


Lurps, tämä oli herkullista! Mustikkatäyte sopi loistavasti yhteen pannacotan kanssa. ♥


Kaurakeksit olivat myös oiva valinta tähän piirakkaan. 
Toivat enemmän makua piirakkaan kuin tavalliset digestivet. :)


Tätä piirakkaa pysty syömään parikin palaa kerrallaan sillä se ei ollut ainakaan omaan makuun yhtään liian makeaa. ♥


Piirakan leikkauspinta on myös mielestäni tosi kivan näköinen. 
Tumma mustikkatäyte tuo kivaa kontrastia vaaleaan pannacottatäytteeseen. :)


Tätä piirakkaa tulee kyllä varmasti tehtyä vielä uudestaan ja ehkäpä voisi kokeilla myös vaihtaa tuon mustikkatäytteen vadelmaan. Se voisi kans toimia hyvin. :)

Mietin myös tuossa tekovaiheessa että tuohon mustikkatäytteeseen olisi voinut lisätä pienen tujauksen kardemummaa. Se toisi varmasti vielä kivan lisän makumaailmaan. En sitten kuitenkaan viitsinyt laittaa sitä - ehkä sit ensi kerralla voisi kokeilla. ;)



27. elokuuta 2019

KIHLAJAISKAKUT



Viikko takaperin juhlittiin siskon poikani kihlajaisia. Sain tehtäväkseni leipoa juhliin täytekakut ja tällaiset niistä sitten tuli. :)

Kakkujen pohjana on oma lempparini, mehevä suklaapohja ja täytteeksi valmistin punaherukkamoussea kokonaisten vadelmasattumien kera. Nam! Tää on nykyään ihan mun lemppariyhdistelmä kakussa. :) Kostukkeena kakuissa käytin vaniljasokerilla maustettua maitoa ja kuorrutus on kerman ja rahkan sekoitusta. Koristeina käytin aitoja kukkia, pensasmustikoita, pehmeitä hopeahelmiä ja sokerimassasta valmistettuja nimilaattoja. Kaikki kakut on laktoosittomia, osa tavallisilla vehnäjauhoilla leivottu ja yksi valmistui gluteenittomaksi.


Kuvat ovat nyt vähän mitä sattuu nopeesti kännykällä otettuja ja valotuksetkin on vähän miten sattuu. Mutta nooh... :D


Mielestäni kakut onnistuivat kivasti ja olin kyllä tyytyväinen lopputulokseen. ♥


18. elokuuta 2019

PUNAHERUKKA-MUTAKAKKU LAKRITSITWISTILLÄ


Joskus aikoja sitten valmistin samantyylisen kakun vadelmatäytteellä. Nyt halusin kokeilla puolestaan miten punaherukka sopii lakritsisen mutakakun rinnalle. Mielestäni tämä oli todella toimiva yhdistelmä ja tykkäsin kakusta paljon. Resepti tähän kakkuun on alunperin Liisa Westerbergiltä napattu ja tosiaan täytteen vadelmat vaihdettu punaherukoihin. :)

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Mutakakkupohja:
150 g tummaa suklaata
150 g voita
3 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
noin 2 rkl lakritsijauhetta

Punaherukkatäyte:
3 liivatetta
300 g punaherukoita
1 dl sokeria
250 g mascarponea
2½ dl vispikermaa

Koristelu:
pensasmustikoita
irtokarkkeja
suklaata

Valmista mutakakkupohja. Ota esille vuoka ja leivinpaperoi pohja ja reunat. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Mittaa kuumutta kestävään kulhoon suklaa ja voi. Sulata varovasti mikrossa välillä sekoittaen tasaiseksi seokseksi. Vaahdota keskenään munat ja sokeri. Sekoita vaahdon joukkoon voisuklaaseos. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita varovasti massan joukkoon. Kaada valmis massa vuokaan, tasoita pinta ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä vuoassa irrottamatta sitä. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Kiehauta herukat ja sokeri kattilassa - keitä parin minuutin ajan. Paseeraa marjat siivilän läpi. Liuota pehmeennet liivatteet kuumaan herukkamehuun ja anna jäähtyä. Laita kulhoon mascarpone ja kerma - vaahdota keskenään. Lisää vaahdon joukkoon hieman jäähtynyt liivateseos varovasti sekoittaen. Varo ettei massa juoksetu, joten älä turhaan sekoita. Kaada valmis massa vuokaan jäähtyneen pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla käyttäen pensasmustikoita ja erilaisia karkkeja. Sitten vain herkuttelemaan! ♥


Hmm, herkullista oli! Tuo lakritsimutakakku on aivan parasta. ♥


Kirpsakka punaherukka toimi loistavasti suklaisen mutakakun rinnalla. Nam! :)


Kakusta tuli mielestäni todella kivan näköinen vaikka itse sanonkin. :D


En kyllä osaa sanoa kumpi oli täytteistä parempi tässä kakussa, vadelma vai punaherukka. Molemmat olivat kyllä herkullisia. Ehkä mun pitäis vielä kokeilla tätä mustikkatäytteellä. :D:D


Lurps, niin herkullista! ♥


6. elokuuta 2019

PIKNIKKI VALKOSUKLAAPANNACOTTA



Tuossa helteiden aikaan tuli käytyä pienellä piknikillä, jonne valmistin tätä herkullista valkosuklaapannacottaa. Nam, tuo on vain niin hyvää!! Juuri sopivaa herkkua nautittavaksi kuumalla kelillä. ♥

Tällä ohjeella tulee noin 6-8 annosta riippuen kuinka isoja annoksia tekee.

Pannacotta:
2 liivatetta
200 g valkosuklaata
4 rkl ruokosokeria
4 dl kuohukermaa
4 dl turkkilaista jukurttia
2 tl vaniljasokeria

Koristelu:
vadelmia
mustikoita
keksimurua

Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi. 

Mittaa kattilaan kuohukerma ja ruokosokeri. Kiehauta seos sekoitellen ja ota pois liedeltä. Liuota joukkoon pehmenneet liivatteet ja sekoita hyvin. Lisää massaan valkosuklaarouhe ja sekoittele rauhassa kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Jäähdytä seosta kylmässä vesiastiassa. Kun massa on jäähtynyt sekoita joukkoon jukurtti ja mausta lopuksi vaniljasokerilla. 

Kaada valmis pannacotta haluttuihin astioihin ja peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkapissa muutama tunti tai yön yli. Koristele annokset ennen tarjoilua marjoilla ja keksimurulla. 


 Nam nam nam ♥


Pannacotta on kyllä todella hyvää! 

Noissa kätevissä lasipurkeissa herkku oli kätevä ottaa mukaan piknikille ja kiva kun jokaiselle oli oma annospurkkinsa. :) 

4. elokuuta 2019

OREO-VALKOSUKLAAFUDGE



Viime viikolla saimme kärvistellä kovien helteiden keskellä ja meidän kämpässä lämpötilat huitelivat 30 asteen luokkaa. Siinä vaiheessa ei enää huvittanut laittaa uunia päälle ja alkaa leipoa. :D Silloisen vapaapäivän kunniaksi halusin kuitenkin jotain herkkua valmistaa itselleni. Niinpä päädyin tekemään tätä super helppoa ja hyvää oreo-valkosuklaafudgea. Fudgea on tullut tehtyä monet kerrat mutta oreversiota en ollut aikaisemmin kokeillut. :)

Fudge on valmistettu 20 x 20 cm vuoalla.

Ainekset:
n. 1 pötkö oreoita
400 g valkosuklaata (Panda)
½ prk kondensoitua maitoa

Ota esille vuoka ja laita siihen leivinpaperi valmiiksi. Paperi kannattaa rutata/rypistää niin se pysyy paremmin vuoassa.

Rouhi keksit pienemmiksi paloiksi/muruksi puukolla. Pilko suklaa kattilaan pieniksi paloiksi ja kaada joukkoon kondensoitu maito. Lämmitä seosta miedolla lämmöllö koko ajan sekoittaen. Kun suklaa on sulanut maidon joukkoon ja seos on tasaista - ota kattila pois liedeltä ja sekoita melkein kaikki keksimurut massan joukkoon. Tämä vaihe pitää tehdä nopeasti sillä massa alkaa nopeasti jähmettyä. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita se nopeasti esim. lusikan avulla. Painele kevyesti levyn pinnalle loput keksimurut. Anna fudgen hetken aikaa jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä se sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi. 

Leikkaa valmis fudge halutun kokoisiksi paloiksi ja herkuttele. 


Nämä kondensoidusta maidosta valmistettavat fudget ovat kyllä helppoja ja niin herkullisia! :)


Hyväähän tämäkin oli vaikkakin melkoisen makeaa. 
Silti tähän jäi koukkuun yhden palan otettuaan. :)


Aivan niin hyvää tämä ei mielestäni ollut kuin aikaisemmin valmistamani lakritsi-valkosuklaafudge.
Se on mielestäni parasta mutta tämä oreoversio tulee kyllä hyvänä kakkosena. :) 



27. heinäkuuta 2019

BANAANI-SUKLAAKAKKU KINUSKITWISTILLÄ



Banaani ja suklaa ovat lyömätön kombo niin jäätelössä kuin kakussakin. Tämä kakku syntyi pelkästä makean himosta, mihin liittyi banaani ja suklaa. Mietin että kakku kaipaisi näiden makujen lisäksi vielä jotain muutakin ja niinpä keksin sitten lisätä vielä tuon kinuskin. Ei ollenkaan hullumpi kakku vaikka itse sanonkin. Voisin aivan hyvin tehdä tätä toistekin. ♥

Banaani maistuu kakkupohjassa, jonka leivoin Emma Iivanaisen reseptin mukaisesti. Muistin joskus aikaisemmin tehneeni pohjan samaisella ohjeella ja se oli aivan taivaallisen hyvää. Eikä resepti pettänyt tälläkään kertaa. :) Kakun väliin tulevan suklaatäytteen valmistin puolestaan Annin uunissa-kirjan reseptin mukaan. Täyte oli kerrassaan herkullista. ♥ 

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Kakkupohja:
2 dl banaania soseutettuna
1 rkl sitruunamehua
1½ dl huoneenlämpöistä maitoa
1 tl omenaviinietikkaa
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
1/4 tl suolaa
½ dl fariinisokeria
1½ dl rypsiöljyä
2 munaa

Suklaatäyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 dl kermaa
300 g tummaa suklaata

Kinuski:
1 dl fariinisokeria
1 2/3 dl kuohukermaa

Kuorrute:
100 g pehmeää voita
250 g mascarponea
150 g maitosuklaata
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Drippi valuma:
50 g maitosuklaata
noin ½ rkl öljyä

Koristelu:
banaanilastuja
pensasmustikoita
fudgepaloja
suklaapalloja

Valmista kakkupohja. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla; pohja + reunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Soseuta banaanit ja yhdistä sitruunamehun kanssa. Sekoita keskenään maito ja omenaviinietikka. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita kulhossa fariinisokeri, öljy ja munat. Lisää tähän seokseen banaani-sitruunamössö ja sekoita. Lopuksi lisää massaan kuivat aineet ja sekoita sekaisin. Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai tarpeen mukaan vähemmän tai kauemmin. Tarkkaile kypsyyttä tikulla testaamalla ja lisää paistoaikaa tarvittaessa. Anna pohjan jäähtyä rauhassa ja leikkaa sitten kolmeen osaan. 

Valmista suklaatäyte. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja vaahdota kerma - jätä molemmat sivuun odottamaan. Sekoita keskenään tuorejuusto ja sokerit. Lisää tuorejuustoseoksen joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi nostele joukkoon vaahdotettu kerma. 

Valmista myös kinuski tällä välin valmiiksi. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Keitä seosta noin 10 minuuttia tai kunnes kinuski on valmista. Tiputa kylmään vesilasiin tippa kinuskia - jos tippa pysyy kasassa on kinuski valmista. 

Kokoa kakku kakkuvuokaan, jossa pohja paistettiin. Leivinpaperoi pohja ja tarpeen mukaan tee leivinpaparista vuoalle korkeammat reunat. Huom! Kakkua ei tarvitse kostuttaa millään. Jaa suklaatäyte tasaisesti kakun kahteen väliin ja samoin myös keitetty kinuski. Tein niin, että levitin kerroksen suklaatäytettä pohjan päälle ja siihen päälle kinuskia. Kinuskin päälle laitoin vielä vähän täytettä niin, että kinuski jäi täytekerroksen väliin raidaksi. Peitä kakku ja anna hyytyä/maustua yön yli jääkaapissa. 

Valmista suklaakuorrute kakulle. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota pehmeä voi kuohkeaksi ja yhdistä notkistetun mascarponen kanssa. Sekoita joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi lisää kuorrutteesen vaniljasokeri ja tomusokeri hyvin sekoittaen. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kuorruta kakku kauttaaltaan suklaakuorrutteella. Laita hetkeksi jääkaappiin, jotta kuorrute hiukan jähmettyy. 

Valmista drippikuorrute. Sulata suklaa mikrossa ja sekoita  joukkoon öljyä sen verran, että saat oikean koostumuksen. Valuta kuorrutetta lusikan avulla kakun reunoille niin, että se valuu kauniisti reunoja pitkin alas. Viimeistele kakku koristelemalla mielesi mukaan. :)


Aijai, tämä oli NIIN herkullista!! ♥♥


Pohja oli ihanan mehevä ja ei tosiaan tarvinnut mitään kostuttamista laisinkaan. :)


Suklaatäyte oli myös todella hyvää ja sopi tuon baanipohjan kanssa hienosti yhteen.
Täytettä tulikin oikein kunnon kerrokset kakun väliin, mikä oli todella hyvä asia. :)


Väliin tullut kinuski ei hirveästi maistunut ainakaan omaan makuun kakun välistä, mutta ei se haitannut. Se toi kuitenkin sellaista pientä makeutta lisäksi kakkuun. Tykkäsin! :)


Kaiken kaikkiaan kokonaisuus tässä kakussa oli mielestäni todella onnistunut. Kaikki osat sopivat hienosti yhteen ja maku oli kohdillaan. Tätä tulen takuuvarmasti leipomaan vielä toistekin. ♥


Hmmm, niin hyvää! :)


19. heinäkuuta 2019

MANSIKKAINEN SYNTTÄRIKAKKU



Kuluneen viikon maanantaina mulla oli synttärit. Taas tuli vuosi lisää ikämittariin ja vaikea kuvitella että oon nyt jo 32-vuotias. Aika menee niin nopeaa nykyään ettei perässä tahdo pysyä. :)

Mitäpä ne synttärit olisikaan ilman kakkua. Perinteitä kunnioittaen leivoin itselleni mansikkakakun ja hyvää oli. ♥

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta

Kostutus:
noin 2-2½ dl vaniljasokerimaitoa

Täyte:
noin 220 g mansikoita soseutettuna
4 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
½ dl tomusokeria/sokeria tai oman maun mukaan
noin 1 dl vaniljakreemijauhetta
+ tuoreita mansikoita paloiteltuna

Kuorrute:
145 g valkosuklaata (Panda)
100 g pehmeää voita
250 g mascarponea
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria

Koristelu:
tuoreita mansikoita
vaahtokarkkeja
suklaarouhetta
suklaapalloja
sokerihelmiä

Aloita valmistamalla kakkupohja. Ota esille vuoka ja leivinpaperoi pohja ja reunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sihtaa parissa erässä vaahdon joukkoon varovasti nuolijalla nostellen sekaisin. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia uunista riippuen. Jäähdytä ja leikkaa kolmeen osaan. 

Valmista täyte. Soseuta mansikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon vaniljarahka ja tomusokeri/sokeri. Lisää joukkoon mansikkasose ja sekoita. Lopuksi sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe ja tarkista onko täytteen koostumus hyvää. Jos tuntuu liian löysältä, lisää vähän vaniljakreemijauhetta ja sekoita. Pilko tuoreet mansikat paloiksi. 

Kokoa kakku samaan vuokaan, jossa pohja paistettiin. Pingota pohjalle leivinpaperi ja tee tarvittaessa leivinpaperista korkeat reunat vuokaan, mikäli sinulla ei ole korkeareunaista vuokaa. 

Kostuta pohjia vaniljasokerimaidolla täytön yhteydessä. Jaa mansikkatäyte tasaisesti kakun kahteen väliin ja upota väleihin masikanpaloja. Peitä kakku ja anna hyytyä/maustua jääkaapissa yön yli.

Valmista kuorrute. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään. Vaahdota pehmeää voita vaaleaksi. Notkista mascarponea toisessa kulhossa. Yhdistä  voi ja mascarpone, sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita. Lopuksi sekoita kuorrutteeseen vaniljasokeria ja tomusokeri. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Kuorruta kakku kauttaaltaan tasaisesti kuorrutteella. Voit ensin tehdä ohuen kuorrutekerroksen ja antaa sen jähmettyä jääkaapissa. Sitten kuorruttaa vielä uuden kerroksen. Tai sitten vain kerralla levittää kaiken kuorrutteen kakun päälle ja reunoille. :) Koristele kakku haluamallasi tavalla. 


Hmm, mansikkakakku se on vain parasta! ♥


En halunnut perinteistä kermakuorrutusta ja niinpä tuo valkosuklaa-mascarponekreemi oli oiva valinta tähän kakkuun. :)


Mansikat ♥


Kyllä tällä kakulla kelpasi juhlia ikääntymistä. :D


12. heinäkuuta 2019

SITRUUNA-MUSTIKKA JUKURTTI/JUUSTOKAKKU (gluteeniton, laktoositon)



Tämän hyydytettävän kakun leivoin jo parisen viikkoa sitten kun mieheni jäi töistä kesäloman viettoon. Hän pyysi minua leipomaan kakun, jonka voisi viedä työpaikalleen lomalle jäämisensä kunniaksi. :)

Päädyin pienen pohdinnan jälkeen tekemään tämän herkullisen sitruuna-mustikkakakun. Tällä kertaa en aio kirjoittaa reseptiä tänne kakusta, sillä haluan pitää reseptin omana "salaisuutena". :) Sen verran voin kertoa, että olen käyttänyt kakussa mm. turkkilaista jurkuttia. Aah että, se sopii mun mielestä tähän niin loistavasti! ♥

Kakun lisäksi leivoin vielä myös vadelma-mustikkapiirakan, jotta kaikille varmasti riitti herkkua kahvin kanssa. Tästä piirakasta en vain muistanut ottaa kuvia ollenkaan. Hyvä minä! :D Molemmat herkut leivoin sekä gluteenittomana että laktoosittomana. 


Sitruun + mustikka =


Kakusta tuli kivan kesäisen näköinen tuoreiden mansikoiden aniosta koristelussa. :)


Hyvin olivat kuulemma leipomukset tehneet kauppansa työpaikalla. Hyvä niin! :)


9. heinäkuuta 2019

VADELMA-VALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU



Tämä kakku syntyi hetken mielijohteesta, kun alkoi juustokakkuhammasta kolottaa. Tarkistin mitä kaikkea kaapista löytyi ja saatavilla olevista raaka-aineista sain aikaiseksi tällaisen kahden kerroksen juustokakun. Kakku oli erittäin hyvää ja se kelpasi jopa miehellenikin. Sanoi oikein, että tämä on kakku hänen makuunsa. :D

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
150 g suklaahippukeksejä
50 g voita

Valkosuklaatäyte:
3 liivatetta
200 g valkosuklaata
200 g vaniljatuorejuustoa
100 g vaniljarahkaa
2 rkl tomusokeria
2½ dl vispikermaa
tilkka vettä

Vadelmatäyte:
3 liivatetta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g vaniljarahkaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
noin 100-120 g vadelmia soseutettuna
2½ dl vispikermaa
tilkka vettä

Koristelu:
pensasmustikoita
vadelmia
ananaskirsikoita
valkosuklaata valettuna pieniin suklaamuotteihin

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja aseta sisäreunaan reunakalvo. Vaihtoehtoisesti voita myös öljytä/sprayata reunan ja tomusokeroida sen. 

Murskaa keksit ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Valmista valkosuklaatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan vuoroaan. Sekoita keskenään tuorejuusto, rahka ja tomusokeri. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-rahkaseoksen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Sekoita joukkoon seuraavaksi valkosuklaa. Viimeiseksi nostele joukkoon varovasti kermavaahto. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa noin tunnin ajan tai kunnes pinta tuntuu sormella koskiessa jähmettyneeltä. 

Valmista vadelmatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen 10 minuutiksi. Soseuta vadelmat. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, rahka, tomusokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-rahkaseoksen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Sekoita joukkoon vadelmasose. Lopuksi sekoita taas varovasti joukkoon vatkattu kerma. Kaada täyte hyytyneen valkosuklaakerroksen päälle ja tasoita pinta tasaiseksi. Anna kakun hyytyä mielellään yön yli jääkaapissa. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla. 


Nami, kun tämä oli herkullista! ♥


Olin vähän laiska kun en jaksanut paseerata noita vadelmansiemeniä pois täytteestä. 
Mutta nooh, joskus voi mennä sieltä missä aita on matalin. Eikös? :D


Tykkäsin erityisesti tuosta valkosuklaatäytteestä. 
Se oli juuri oikeanlaista omaan makuuni, pehmeää ja maistui hyvin valkosuklaalle. ♥


Olin myös yllättynyt kuinka mukavasti nuo suklaahippukeksit sopivat kakun pohjaksi. 
Oli oikein oiva löytö kaapin perukoilta. :)


Tästä kakusta ei paljoa jäänyt jäljelle kun mieheni kanssa syötiin sitä niin paljon.
Hyvä niin, ettei tarvinnut paljoa heittää roskiin. :D

Kokeilin myös ekaa kertaa tehä koristeita tuollaisella "minisuklaalevy-muotilla". Tykkäsin kovasti  muotista ja nuo minisuklaalevyt oli niin söpöjä - sopivat loistavasti koristeiksi kakkuihin. :)

1. heinäkuuta 2019

PUOLUKKA-VANILJAKAKKU


Mielessäni oli jo kauan pyörinyt idea sellaisesta hyydykekakusta, jossa toinen maku on leivottu kakun sisään piiloon. Oon joskus kauan sitten tehnyt vastaavanlaisen kakun mutta halusin kokeilla tehdä nyt vähän erilaisen version. Aivan täydellinen tästä ei tullut mutta pienillä muutoksilla kakusta tulee hyvä. :)

Aivan omasta päästä en tätä reseptiä ole keksinyt vaan olen aika pitkälti noudattanut Valion reseptiä, jonka voi katsoa täältä. Jonkin verran tein omia muunnoksia omaan makuun sopivaksi. Olin juuri ajatellut mauiksi puolukkaa ja vaniljaa - niinpä tämä resepti tuli kuin tilauksesta vastaan nettiä selaillessani. :)

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla ja sisätäyte 16 cm vuoalla. 

Keksipohja:
165 g kaurakeksejä
60 g voita

Puolukkatäyte:
5 liivatetta
250 g maitorahkaa
130 g puolukoita
1 1/4 dl sokeria
2 dl kermaa
1½ rkl vettä

Vaniljatäyte:
4 liivatetta
200 g turkkilaista jukurttia
200 g vaniljajukurttia
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kermaa
2 tl situunamehua
2 tl vettä

Puolukkakiille:
4 liivatetta
3 dl vettä
130 g puolukoita
3/4 dl sokeria

Koristelu:
puolukoita + valkuaista + sokeria
mustikoita + valkuaista + sokeria
rosmariinioksia

Ota esille vuoka ja pingota sen pohjalle leivinpaperi. Voit halutessasi laittaa vuoan sisäreunaan reunakalvon tai öljytä ja tomusokeroida reunan. Murskaa keksit ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Valmista puolukkatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Soseuta maitorahka, puolukat (sulatetut) ja sokeri sauvasekoittimella. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana puolukkatäytteeseen koko ajan sekoittaen. Varo, sillä täyte on todella juoksevaa ja roiskuu sekoittaessa jonkin verran. Lopuksi sekoita joukkoon varovasti vaahdotettu kerma. Aseta keksipohjan päälle 16 cm kakkurengas. Voit öljytä ja tomusokeroida renkaan sisäreunan, niin se irtoaa helposti. Kaada puolukkatäyte vuokaan ja anna hyytyä noin 2 tuntia jääkaapissa. 

Valmista vaniljatäyte. Laita liivatteet taas kylmään veteen. Vaahdota kerma ja jätä sivuun. Sekoita keskenään jukurtit ja sokerit. Yhdistä sitruunamehu ja vesi - kiehauta ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos jukurttiseokseen hyvin sekoittaen. Lopuksi sekoita varovasti joukkoon kermavaahto. Irrota pieni kakkurengas varovasti. Kaada vaniljatäyte vuokaan puolukkatäytteen ympärille ja myös sen päälle. Tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli. 

Valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen. Mittaa kattilaan vesi, puolukat ja sokeri. Anna kiehua pari minuuttia. Paseeraa seos siivilän läpi ja liuota liivatteet kuumaan puolukkamehuun. Anna jäähtyä haaleaksi. Kaada sitten liivatemehu varovasti lusikan avulla kakun pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 3-4 tuntia. 

Valmista huurteiset marjat. Erottele munan valkuinen erilleen keltuaisesta. Pyörittele marjoja valkuaisessa. Pyyhi liika valkuainen paperiin ja pyörittele marjat sitten hienossasokerissa. Anna marjojen kuivaa ja säilytä jääkaapissa. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele huurteisilla marjoilla ja rosmariininoksilla. 


Omasta mielestä tästä kakusta tuli tosi kivan näköinen. 
Puolukkakiille on ihanan punainen ja korostuu hyvin vaaleaa vaniljatäytettä vasten. :)


Kaurakeksipohja oli nappivalinta tähän kakkuun. ♥


Sisällä oleva puolukkatäyte oli mielestäni onnistunut ja hyvä. Ehkä siihen olisi riittänyt liivatetta vain 4 tai 4½ kappaletta - tällöin täyte olisi ollut hiukan pehmeämpi. :)


Vaniljatäytteessä olisi vielä hiukan parannettavaa jotta se olisi omaan makuun täydellinen. Liivatetta siihen olisi saanut laittaa yhden lisää eli yhteensä 5 kpl ja lisäisin vielä joko kerman määrää hiukan tai ehkä jopa jukurtinkin määrää. Tällöin täytettä tulisi vähän enemmän ja sitä saisi paksumman kerroksen tuon puolukkatäytteen päälle. :)


Kiille oli myös aika hyvä maultaan mutta vähän liian hyytelömäinen omaan makuun. Vähemmän liivatetta niin sit on hyvä tai sitten vain laittaisi ohuemman kerroksen kiillettä kakun päälle. Jossain vaiheessa syöntiä alkoi itsellä ainakin tökkiä tuon kiilteen koostumus kun se oli niin jämäkkää hyytelöä. :)


Tosi kivan näköinen kakku kyllä oli leikatessa. Just tälläista kakkua halusinkin! 
Oli myös kiva tehdä vaihteeksi sellainen hyydykekakku, jossa ei ole käytetty ollenkaan tuorejuustoa. :)


 Kokeilin nyt myös ensimmäistä kertaa tehdä noita huurteisia marjoja. Tosi kiva idea koristeluun! Tykkään! ♥