31. elokuuta 2019

MUSTIKKA-PANNACOTTAPIIRAKKA



Juhannuksena tein Kinuskissan reseptillä raparperipannacottapiirakkaa vegaanisena versiona. Siitä inspiroituneena kehitin tällaisen mustikkaisen version pannacottapiirakasta. Voin sanoa että aikasta hyvä piirakka tuli ainakin omaan makuun. Tykkäsin kovasti! ♥

Hyvää tässä piirakassa on myös se, että herkku valmistuu ilman vehnäjauhoja. Oon viime aikoina pyrkinyt välttää vehnäjauhon käyttöä kaikin mahdollisin tavoin sen mun vehnäjauhopölyallergian takia. Kyllä sitä keksii vaikka mitä leivottavaa myös ilman vehnäjauhoja. :D

Piirakka on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
180 g kaurakeksejä
80 g voita

Mustikkatäyte:
2 liivatetta
200 g mustikoita
1 rkl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Pannacottatäyte:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
2 rkl ruokosokeria
2 dl turkkilaista jukurttia
1 tl vaniljasokeria

Koristelu:
pensasmustikoita
vadelmia
valkosuklaarouhetta
kultarakeita

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita vielä sisareunaan leivinpaperisuikaleet. 

Murskaa keksit pussissa kaulimen avulla ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja myös reunoille. Laita jääkaappin siksi aikaa kun valmistat mustikkatäytteen.

Valmista mustikkatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Soseuta mustikat sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon sokeri. Kiehauta sitruunamehu mikrossa ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Kaada seos mustikkasoseen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Kaada valmis täyte keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkapissa noin 1-2 tuntia tai kunnes pinta tuntuu koskiessa kiinteältä. 

Valmista pannacottatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Rouhi valkosuklaa ja jätä sivuun odottamaan. Mittaa kattilaan kerma ja ruokosokeri. Kiehauta seos sekoitellen ja ota pois liedeltä. Liuota liivatteet kuuman kerman joukkoo hyvin sekoittaen. Lisää seokseen suklaarouhe ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Jäähdytä seosta. Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kattilan kylmään vesiastiaan. Kun seos on jäähtynyt sopivasti, sekoita joukkoon jukurtti ja mausta lopuksi vaniljasokerilla. Kaada valmis pannacotta varovasti hyytyneen mustikkatäytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Irrota hyytynyt piirakka varovasti vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele mustikoilla, suklaarouheella ja kultarakeilla. 


Lurps, tämä oli herkullista! Mustikkatäyte sopi loistavasti yhteen pannacotan kanssa. ♥


Kaurakeksit olivat myös oiva valinta tähän piirakkaan. 
Toivat enemmän makua piirakkaan kuin tavalliset digestivet. :)


Tätä piirakkaa pysty syömään parikin palaa kerrallaan sillä se ei ollut ainakaan omaan makuun yhtään liian makeaa. ♥


Piirakan leikkauspinta on myös mielestäni tosi kivan näköinen. 
Tumma mustikkatäyte tuo kivaa kontrastia vaaleaan pannacottatäytteeseen. :)


Tätä piirakkaa tulee kyllä varmasti tehtyä vielä uudestaan ja ehkäpä voisi kokeilla myös vaihtaa tuon mustikkatäytteen vadelmaan. Se voisi kans toimia hyvin. :)

Mietin myös tuossa tekovaiheessa että tuohon mustikkatäytteeseen olisi voinut lisätä pienen tujauksen kardemummaa. Se toisi varmasti vielä kivan lisän makumaailmaan. En sitten kuitenkaan viitsinyt laittaa sitä - ehkä sit ensi kerralla voisi kokeilla. ;)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille