1. heinäkuuta 2019

PUOLUKKA-VANILJAKAKKU


Mielessäni oli jo kauan pyörinyt idea sellaisesta hyydykekakusta, jossa toinen maku on leivottu kakun sisään piiloon. Oon joskus kauan sitten tehnyt vastaavanlaisen kakun mutta halusin kokeilla tehdä nyt vähän erilaisen version. Aivan täydellinen tästä ei tullut mutta pienillä muutoksilla kakusta tulee hyvä. :)

Aivan omasta päästä en tätä reseptiä ole keksinyt vaan olen aika pitkälti noudattanut Valion reseptiä, jonka voi katsoa täältä. Jonkin verran tein omia muunnoksia omaan makuun sopivaksi. Olin juuri ajatellut mauiksi puolukkaa ja vaniljaa - niinpä tämä resepti tuli kuin tilauksesta vastaan nettiä selaillessani. :)

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla ja sisätäyte 16 cm vuoalla. 

Keksipohja:
165 g kaurakeksejä
60 g voita

Puolukkatäyte:
5 liivatetta
250 g maitorahkaa
130 g puolukoita
1 1/4 dl sokeria
2 dl kermaa
1½ rkl vettä

Vaniljatäyte:
4 liivatetta
200 g turkkilaista jukurttia
200 g vaniljajukurttia
1 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kermaa
2 tl situunamehua
2 tl vettä

Puolukkakiille:
4 liivatetta
3 dl vettä
130 g puolukoita
3/4 dl sokeria

Koristelu:
puolukoita + valkuaista + sokeria
mustikoita + valkuaista + sokeria
rosmariinioksia

Ota esille vuoka ja pingota sen pohjalle leivinpaperi. Voit halutessasi laittaa vuoan sisäreunaan reunakalvon tai öljytä ja tomusokeroida reunan. Murskaa keksit ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Valmista puolukkatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Soseuta maitorahka, puolukat (sulatetut) ja sokeri sauvasekoittimella. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana puolukkatäytteeseen koko ajan sekoittaen. Varo, sillä täyte on todella juoksevaa ja roiskuu sekoittaessa jonkin verran. Lopuksi sekoita joukkoon varovasti vaahdotettu kerma. Aseta keksipohjan päälle 16 cm kakkurengas. Voit öljytä ja tomusokeroida renkaan sisäreunan, niin se irtoaa helposti. Kaada puolukkatäyte vuokaan ja anna hyytyä noin 2 tuntia jääkaapissa. 

Valmista vaniljatäyte. Laita liivatteet taas kylmään veteen. Vaahdota kerma ja jätä sivuun. Sekoita keskenään jukurtit ja sokerit. Yhdistä sitruunamehu ja vesi - kiehauta ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos jukurttiseokseen hyvin sekoittaen. Lopuksi sekoita varovasti joukkoon kermavaahto. Irrota pieni kakkurengas varovasti. Kaada vaniljatäyte vuokaan puolukkatäytteen ympärille ja myös sen päälle. Tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli. 

Valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen. Mittaa kattilaan vesi, puolukat ja sokeri. Anna kiehua pari minuuttia. Paseeraa seos siivilän läpi ja liuota liivatteet kuumaan puolukkamehuun. Anna jäähtyä haaleaksi. Kaada sitten liivatemehu varovasti lusikan avulla kakun pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 3-4 tuntia. 

Valmista huurteiset marjat. Erottele munan valkuinen erilleen keltuaisesta. Pyörittele marjoja valkuaisessa. Pyyhi liika valkuainen paperiin ja pyörittele marjat sitten hienossasokerissa. Anna marjojen kuivaa ja säilytä jääkaapissa. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele huurteisilla marjoilla ja rosmariininoksilla. 


Omasta mielestä tästä kakusta tuli tosi kivan näköinen. 
Puolukkakiille on ihanan punainen ja korostuu hyvin vaaleaa vaniljatäytettä vasten. :)


Kaurakeksipohja oli nappivalinta tähän kakkuun. ♥


Sisällä oleva puolukkatäyte oli mielestäni onnistunut ja hyvä. Ehkä siihen olisi riittänyt liivatetta vain 4 tai 4½ kappaletta - tällöin täyte olisi ollut hiukan pehmeämpi. :)


Vaniljatäytteessä olisi vielä hiukan parannettavaa jotta se olisi omaan makuun täydellinen. Liivatetta siihen olisi saanut laittaa yhden lisää eli yhteensä 5 kpl ja lisäisin vielä joko kerman määrää hiukan tai ehkä jopa jukurtinkin määrää. Tällöin täytettä tulisi vähän enemmän ja sitä saisi paksumman kerroksen tuon puolukkatäytteen päälle. :)


Kiille oli myös aika hyvä maultaan mutta vähän liian hyytelömäinen omaan makuun. Vähemmän liivatetta niin sit on hyvä tai sitten vain laittaisi ohuemman kerroksen kiillettä kakun päälle. Jossain vaiheessa syöntiä alkoi itsellä ainakin tökkiä tuon kiilteen koostumus kun se oli niin jämäkkää hyytelöä. :)


Tosi kivan näköinen kakku kyllä oli leikatessa. Just tälläista kakkua halusinkin! 
Oli myös kiva tehdä vaihteeksi sellainen hyydykekakku, jossa ei ole käytetty ollenkaan tuorejuustoa. :)


 Kokeilin nyt myös ensimmäistä kertaa tehdä noita huurteisia marjoja. Tosi kiva idea koristeluun! Tykkään! ♥


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille