27. elokuuta 2018

VANILJAINEN OMENAKAKKU



Idean tähän herkulliseen omenakakkuun sain työkaveriltani, joka oli leiponut koekakun omia häitään varten. Aivan täydellinen kakusta ei tullut mutta pienen jatkokehittelyn jälkeen kakusta tulisi aivan varmasti perfecto. :D

Kakun välistä ja itse täytteestä löytyy itse keitettyä vanilja-omenahilloketta. Tämä itsetehty hillo oli aivan superhyvää!! Söin sitä vaan suoraan purkista kun se oli niin herkullista. :D Pohjana kakussa toimii mehevä fariinisokeripohja, joka sopii loistavasti yhteen omenatäytteen kanssa. Kakun kruunaa itselle tutuksi tullut vaniljainen tuorejuustovoikreemi. Nam! :)

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
3 muna
2 dl fariinisokeria
½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
75 g voita sulatettuna
1½ dl kermaa

Omenahilloke:
500-600 g happamia omenoita
noin 1 dl vettä
½ vaniljatanko
1½ dl hillo/marmeladisokeria
+ sitruunamehua

Omenatäyte:
3 liivatetta
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljavaahtoa
250 g mascarponea
3 dl omenahilloketta
1 rkl sitruunasta puristettua mehua
+ kakun pohjien päälle ohut kerrot omenahilloketta

Kostutus:
vaniljasokerimaitoa

Kuorrutus:
113 g pehmeää voita
2,25 dl tomusokeria
1½ tl vaniljasokeria
3 tl maitoa
300 g maustamatonta tuorejuustoa

Koristelu:
oikeita kukkia
marenkimuruja

Valmista kakkupohja. Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja vuoraa myös sisäreuna leivinpaperilla. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vaahdota keskenään munat ja sokerit. Yhdistä kuivat aineet. Sulata voi. Lisää vaahdon joukkoon sulatattu voi, kerma ja kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttita tai kunnes kypsä. Anna pohjan jäähtyä täysin. 

Valmista omenahilloke. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja laita ne kattilaan. Lisää joukkooon vesi ja anna kiehua miedolla lämmöllä. Kun seos höyryää lisää kattilaan puolikkaan vaniljatangon siemenet ja itse tanko. Lisää seokseen vielä marmeladisokeri ja anna kiehua noin 10-15 minuuttia ja niin että omenat ovat pehmeitä.  Soseuta omenat sauvasekoittimella. Jätä hillokke raffiksi eli älä soseuta hilloketta aivan sileäksi, joukkoon saa jäädä kunnon omenapaloja. Purista joukkoon vielä sitruunamehua ja sekoita. Kaada valmis hilloke purkkiin ja anna jäähtyä. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vaahdota vaniljakerma ja lisää joukkoon mascarpone - sekoita hyvin. Sekoita täytteeseen omenahilloke. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. 

Täytä kakkua. Kokoa kakku samaan vuokaan, jolla paistoit pohjan. Jos vuoka ei ole korkeareunainen, tee leivinpaperista vuoalle korkeat reunat. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Aseta pohja vuokaan ja kostuta se vaniljasokerimaidolla. Sivele pinnalle kerros omenahilloketta ja kaada puolet täytteestä pohjan päälle. Tee toinen täyteväli samalla tapaa. Anna kakun hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia tai seuraavaan päivään. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Valmista kuorrute. Vatkaa pehmeää voita hetken aikaa ja lisää tomusokeri parissa erässä hyvin sekoittaen. Lisää mukaan vaniljasokeri ja maito. Sekoita hyvin. Notkista tuorejuustoa sähkövatkaimella. Nostele juusto kuorrutteen sekaan varovasti nuolijalla. Älä sekoita liikaa ettei kuorrute juoksetu. Levitä valmis kuorrute tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle ja reunoille. 

Koristele kakku. Kääri kukkien varsien ympärille foliota ja tökkää kukat kakkuun. Lisää vielä halutessasi marenkimurua kakun päälle. Sitten vain nauttimaan! :)


Aijai kun tämä oli hyvää!! Ihanan syksyinen kakku. :D


Kakun leikkauspinta on kivan näköinen kun täytteen omenapalat näkyvät niin kivasti. :)

Tuo marenki ei ehkä ollut paras valinta kakun päälle koristeeksi koska se suli niin nopeasti. Laittaisin tilalle ehkä valkosuklaamurua tai jättäisin murun kokonaan pois. :)


Vaikka kakku olikin hyvää, niin jäin kaipaamaan enemmän omenan makua täytteessä. Ehkä hilloketta olisi saanut laittaa reilusti enemmän tuomaan omenaista makua. 

Mietin myös että hillokkeen vaniljatangon/siemet olisi voinut korvata kanelilla. Ehkä se olisi voinut tuoda omenan makua enemmän esille. Tätä täytyy ehkä vielä joskus kokeilla. :)


Vaniljakuorrute sopi aivan täydellisesti tähän kakkuun! :) 
Tuntui että kakun maku vain parani mitä kauaemmin se oli jääkaapissa. :)


17. elokuuta 2018

MANSIKKA-MASCARPONEJUUSTOKAKKU


Tämän kesäisen mansikka-mascarponejuustokakun leivoin viime viikolla, kun äiti ja siskon tyttö tulivat käymään kylässä. Pitihän sitä olla jotain tarjottavaa kahvin ja mehun kanssa. ;)

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
160 g vaniljatäytekeksejä
40 g voita

Täyte:
4 liivatetta
noin 250 g mansikoita
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g mascarponea
2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljatahnaa (Dr. Oetker) tai 1-2 tl vaniljasokeria
1½ rkl sitruunamehua

Koristelu:
valkosuklaarouhetta
keksimurua
minivaahtokarkkeja
pinkkejä candy meltsejä

Ota esille vuoka - pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan reunakalvo. Sulata voi ja yhdistä murskattujen keksien kanssa massaksi. Painele seos vuoan pohjalla ja laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Soseuta mansikat. Vaahdota vaniljakerma ja sekoita joukkoo mascarpone, tomusokeri ja vaniljatahna. Lisää lopuksi mansikkasose ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Kaada valmis täyte vuokaan ja tasaoita pinta. Anna hyytyä mielellään yön yli jäääkaapissa. 

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele haluamallasi tavalla. :)


Kesäinen herkku ja omasta mielestä tästä tuli super söpön näköinen kakku. :D


Kakun koostumus oli kivan pehmeä ja tuntui kuin se olisi sulanut suuhun. :) 
Mansikka olisi kyllä ehkä saanut maistua vielä voimakkaammin mut hyvää tämä oli kuitenkin. :)


Kyllähän tämä hyvin upposi kahvin kanssa. 
Syötiin Neean (siskon tytön) kanssa melkein koko kakku kahdestaan. :D:D


Lurps! :)


9. elokuuta 2018

RISTIÄISKAKKU JA SUOLAISTA PIIRAKKAA (GLUT.)



Sain kunnian tehdä pienen Alex-pojan ristiäisin makean kakun sekä suolaisena purtavana piirakkaa. :)
Makeaan kakkuun toivottiin koristeiksi tossuja, kukkia ja väriä maailmaksi mainittiin valkoinen, sininen ja mintunvihreä. Mielestäni tästä tuli aika kivan näköinen kakku. :)

Kakku on mitoitettu noin 20 hengelle ja pitää sisällään gluteenittoman pohjan. Täytteiksi valikoituivat mansikka- ja valkosuklaamousset. Kuorrutus ja kaikki koristeet on valmistettu sokerimassasta. 


Kakun pintamassa on värjätty hempeän mintunvihreäksi. <3


Siniset tossukat pääsivät kakun päälle koristeiksi. :)


Suolaiseksi purtavaksi valmistui pellillinen kana-fetapiirakkaa ja tämäkin on toteutettu gluteenittomana. Piirakka on leikattu 30 palaan. 


:D

4. elokuuta 2018

KUNINGATARPIIRAKKA



Tästä piirakasta on muodostunut itselleni jo ihan perusleivonnainen sen hyvän maun ja ennen kaikkea nopean valmistuksen ansiosta. Niinsanottu luottoleivonnainen. :D Tämä se vain on niin hyvää!!

Yleensä olen käyttänyt tuossa pohjassa ja täytteessä vaniljajukurttia. Tällä kertaa käytin pohjassa kuitenkin ranskankermaa ja täytteessä vaniljarahkaa, kun niitä sattui sopivasti löytymään kaapista. Voin sanoa, että toimivat myös erittäin hyvin jukurtin korvikkeina! :)

Reseptillä tulee noin 25 cm halkaisijaltaan oleva pyöreä piirakka. 

Pohja:
1 dl sokeria
2,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1  muna
1 dl sulatettua voita
150 g ranskankermaa

Pohjan päälle:
noin 2-3 dl mustikoita
noin 1 dl vadelmia

Pinnalle:
0,75 dl sokeria
1 muna
200 g vaniljarahkaa
1 tl vaniljasokeria

Ota esille piirakkavuoka ja voitele se hyvin tai sprayaa vuokaspraylla. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Sulata pohjaan tuleva voi varovasti mikrossa tai kattilassa liedellä. Sekoita keskenään sokeri, jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeria. Lisää joukkoon muna, sulatettu voi ja ranskankerma. Sekoita vain sen verran että ainekset ovat sekoittuneet keskenään. Kaada valmis pohjamassa vuokaan ja levitä tasaisesti pohjalle. 

Ripottele pohjan päälle marjat. 

Valmista pinnalle tuleva seos. Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi ja kaada marjojen päälle. 

Paista piirakkaa uunin  alatasolla noin 30-35 minuuttia tai kunnes kypsä. Jäähdytä ja nauti esimerkiksi vaniljakastikkeen kera. :)


Hmmm... Mikään ei voita vastapaistetun marjapiirakan tuoksua. <3


Lurps! :)


Tämä on sellainen piirakka, joka syödään meillä oikeastaan aina yhdeltä istumalta. Sitä ei pahemmin jää myöhemmällä tai saatika toiselle päivälle. :D:D

31. heinäkuuta 2018

YKSISARVISKAKKU



Pääsinpäs pitkästä aikaa tekemään tällaisen yksisarviskakun tytön synttäreille. Nämä ovat mielestäni ihania kakkuja! :) Hieman vain kuumat helteet hankaloittivat työskentelyä, mutta selvisin kuitenkin hyvin kakun kanssa loppujen lopuksi. :)

Kakku on mitoitettu noin 15 hengelle ja pitää sisällään vaalean sokerikakkupohjan. Täytteiksi valikoituivat vanilja- ja mansikkamousset. Kakun kuorrutus on ihanan pehmeää vaniljaista tuorejuustokreemiä ja pursotukset on tehty vaniljatuorejuustokermalla. Kaikki koristeet on valmistettu sokerikamassasta ja kakku on täysin laktoositon.


Oon kyllä ihan rakastanut tuohon kultaiseen väriin. Sillä saa niin kivasti väritettyä koristeita. :D


Nämä yksisarviskakut jaksavat vielä pitää pintansa kutsuilla. :)


:D

17. heinäkuuta 2018

LEMON CURD-MANSIKKAKAKKU



Juhannuksen pavlovakakun kaveriksi tein vielä myös tämän toisenkin kakun. Ihan tavallinen kermakakku, jossa maistuvat raikas lemon curd ja tuoreet kotimaiset mansikat. Hmmmmm, niin hyvää!! :)

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
3 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lemon curd:
1½ dl vettä
½ dl sitruunamehua puristettuna
2 keltuaista
3/4 dl sokeria
1½ tl maizenaa
15 g voita

Täyte:
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g mascarponea
3 rkl lemon curdia
3-4 tl vaniljakreemijauhetta
+ tuoreita mansikoita

Kostutus: vaniljasokerilla maustettua maitoa

Kuorrute:
2½ vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
2-3 tl vaniljakreemijauhetta

Koristelu:
tuoreita mansikoita
pensasmustikoita

Valmista kakkupohja. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla; pohja + reunat. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sihtaa vaahdon joukkoon. Nostele varovasti sekaisin. Kaada valmis massa vuokaan ja paista uuni alatasolla noin 25-30 minuutti. Jäähdytä ja leikkaan pohja kolmeen osaan. 

Valmista lemon curd. Tämän voit tehdä jo hyvissä ajoin ennen täyttöpäivää. Purista sitruunamehu. Mittaa kattilaan mehu, vesi, sokeri, keltuaiset ja maizena. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja muutta sakeammaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi pieninä paloina joukkoon ja sekoita kunnes voi on sulanut ja täyte on tasaista. Jäähdytä kunnolla ja säilytä valmista tahnaa jääkaapissa. 

Valmista täyte. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita joukkoon mascarpone, lemon curd ja vaniljakreemijauhe. Sekoita hyvin. 

Kokoa kakku samaan vuokaan, jolla paistoit pohjan. Laita leivinpaperista vuoalle korkeammat reunat. Aseta pohja vuokaan ja kostuta. Sivele ohut kerros lemon curdia pohjan päälle ja laita puolet täytteestä päälle. Pilko täytteeseen tuoreita kotimaisia mansikoita. Aseta toinen pohja päälle ja toista toinen täyttöväli samalla tavalla. Peitä valmis kakku ja anna mielellään maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai jopa yön yli. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Valmista kuorrute. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka sekä vaniljakreemijauhe. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Koristele tuoreilla mansikoilla ja pensasmustikoilla.


Kesällä ei ole mitään niin hyvää kuin mansikkakakku! Tämä oli oikein maittava ja herkullinen kakku lemon curdi twistillä. Lurps! :)


Vaikka juhannuksena olikin kurja keli niin onneksi tämä kakku piristi kummasti tunnelmaa! :)


Nam nam! Kakku oli ihanan raikas lemon curdin ansiosta ja eikä ollut yhtään liian makeaa. :D


Yleensä en laita kermakkujen kuorrutuskerman joukkoon mitään mutta tälla kertaa kokeilin tuota vaniljarahkaa ja se kyllä toimi kivasti. Vähän jotain erilaista. :D


Voi kun saisi vielä palan tätä kakku!! :D


12. heinäkuuta 2018

PAVLOVA TUOREILLA MARJOILLA



Tajusin tuossa jokin aika sitten, että en ole vielä koskaan itse tehnyt perinteistä herkkua pavlovaa. Monet kerrat olen sitä kylläkin syönyt mutta itse en vain jostain syystä ole saanut aikaiseksi tehdä sitä. Nyt juhannuksena siihen tuli poikkeus, sillä valmistin juhannuksen herkkupöytään pienen pavlovakakun. Nam, kyllä oli hyvää! :)

Ohjeella tulee pieni noin 16 cm kakku kahdella marenkipohjalla tai sitten voi tehdä yhden isomman pohjan. 

Marenkipohjat:
4 valkuaista
2½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
2 tl maissitärkkelystä Maizenaa

Täyte/koristelu:
2½ dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
2 tl vaniljakreemijauhetta
+ itse tehtyä lemon curdia
+ tuoreita marjoja

Voit valmistaa marenkipohjat jo edellisenä päivänä ennen täyttöä. Lämmitä uuni 100 asteeseen ja leivinpaperoi uunipelti. Voit halutessasi piirtää leivinpaperille kaksi 16 cm halkaisijaltaan olevaa ympyrää valmiiksi. 

Erottele keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä vaahdon joukkoo ja jatka vatkaamista vielä. Kun seos on kiiltävää, lisää mukaan vaniljasokeri ja sitruunamehu/etikka. Sihtaa joukkoon maizena ja sekoita. 

Lusikoi täyte kahdeksi ympyräksi pellille ja jätä pohjien reunat korkeammksi kuin keskustat. Paista pohjia keskitasolla noin 1½ tuntia ja jätä pohjat vielä uunin jälkilämpöön noin tunnin ajaksi. 

Kääri pohjat tiiviisti pussiin jäähdyttyään, mikäli täytät kakun vasta myöhemmin. 

Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljakreemijauhe. Aseta toinen pohjista suoraan tarjoiluvadille. Lusikoi noin puolet täytteestä pohjan päälle. Lusikoi lemon curdia täytteen päälle raidoiksi. Ei haittaa vaikka se alkaisi valkua reunoja pitkin. Pilko väliin vielä tuoreita marjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia). Aseta päälle toinen pohja. Lusikoi päälle loput täytteestä ja taas lemon curdiraidat. Koristele kakku rusaalla määrällä marjoja ja halutessasi voi myös laittaa kiiwiä tuomaan väriä kakkuun. 

Pavlova kannattaa tarjoilla välittömästi täytön jälkeen. Marenkipohjat alkavat nopeasti sulaa/pehmetä kerman vaikutuksesta. Suut makiaksi! :)


Aijai, kun oli herkkua! Makeaa mutta vain niin hyvää. :)


Marjojen ja lemon curdin ansiosta kakku oli makeudestaan huolimatta kuitenkin raikas. :)


Tähän jäi aivan koukkuun yhden palan syötyään. :D


Kyllä tällä kakulla sai suut makiaksi juhannuksen kunniaksi. :D


29. kesäkuuta 2018

OMAR-RAPARPERIPIIRAKKA



Tässä jo jokin aika sitten törmäsin Meillä kotona- nettisivuilla raparperipiirakkaohjeeseen, jossa oli käytetty myös noita Omar-karkkeja piirakan murupinnassa. Tämä resepti jäi kovasti "vaivaamaan" mieltäni ja ei siinä sitten muu auttanut kuin kokeilla leipoa piirakkaa tällä ohjeella. Resepti on otettu siis suoraan tuolta heidän nettisivuiltaan.  Hieman vain lisäsin itse raparperin määrää, sillä ohjeessa oleva määrä tuntui niin vähäiseltä. :)

Ohjeella tulee uunipellin kokoinen piirakka. 

Pohja: 
6 dl raparperin paloja
3 munaa
3 dl sokeria
4½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1½ tl vaniljasokeria
150 g voita
1½ dl kädenlämpöistä maitoa

Muruseos:
1 pss Omar karkkeja
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
50 g voita

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja laita uunipellille paperi valmiiksi. Pese, kuori ja paloittele raparperin varret. Voit myös vaikka tässä vaiheessa jo kuoria Omar-karkit käärepapereistaan ja laittaa karkit kulhoon odottamaan myöhempää käyttöä.

Vaahdota keskenään munat ja sokeri. Yhdistä keskenään kuivat aineet. Lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi. Sulata voi. 

Nostele voisula ja lämmin maito vuorotellen munasokerivaahdon joukkoon. Sihtaa mukaan kuivat aineet ja sekoita varovasti tasaiseksi massaksi. Kaada valmis massa pellille ja tasoita. Ripottele päälle raparperipalat tasaisesti.

Valmista muruseos. Sulata karkit varovasti mikrossa välillä sekoittaen. Lisää joukkoon loput muruseoksen ainekset ja sekoita murumaiseksi seokseksi. Ripottele seos piirakan/raparperin päälle. 

Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi. Nam! :)


Lurps, olipas herkkua! Piirakka oli todella mehevää ja tuntui aivan sulavan suuhun. :D


Omaan makuun nuo Omarit eivät juurikaan maistunut piirakassa mutta ne toivat kuitenkin kivasti makeutta piirakkaan. :) 

Onneksi piirakasta tuli niin iso, että sain myös jonkin verran sitä pakkaseen jemmaan makeanhimon varalle. ;)

26. kesäkuuta 2018

KERMAKAKKU VALMISTUNEELLE (gluteeniton/laktoositon)



Tämän ison kermaisen kakun tein jo muutamia viikkoja sitten siskon poikani valmistujaisiin. Hän valmistui ammattikoulusta "rekkamieheksi" kuten näin perheen kesken olemme sanoneet. :D Ja eihän sitä rekkamiehelle voinut tehdä muuta kuin rekka-aiheinen kakku. :)

Toiveena oli kermakku ja teemaksi toivottiin myös tuota rekka-aihetta. Kakku on mitoitettu noin 30 hengelle ja se on sekä gluteeniton että laktoositon. Kakun täytteinä on itse tehtyä lemon curdia ja raikasta mansikkamoussea. Kakun kuorrutus on tehty kermalla ja kakkua koristaa syötävälle sokeripaperille tulostettu Scania-kuva. Viimeistelyyn käytin tuoreita mansikoita ja pensasmustikoita sekä gluteenittomia keksejä murustettuna.

Tein juhliin myös lohipiirakkaa (glut./lakt.) mutta siinä tohinassa unohdin aivan tyystin kuvata tämän piirakan. Hyvää se kyllä oli! :D


Kakku oli kyllä hyvää vaikka itse sen sanonkin. :D 
Lemon curd ja mansikkmousse sopivat loistavasti yhteen. :) 


Tuoreet marjat tekivät kakusta jotenkin viimeistellymmän näköisen ja toi kivasti kesän tuntua kakkuun. :) 


Onneksi kakku oli myös juhlasankarin mieleen! :D

19. kesäkuuta 2018

LIMEPIIRAKKA - KEY LIME PIE



Tässä jokin aika sitten mun alkoi ihan mahottomasti tehä mieli limepiirakkaa eli tuota kuuluisaa key lime pieta. Onneksi tämä herkku oli nopea valmistaa niin sitä sai nopsaa makean himoon. :D:D

Resepti on napattu K-ruoka nettisivuilta ja hieman muuntelin tuota pohjan reseptiä omaan makuun sopivaksi. :) 

Piirakka on valmistettu 24 cm piirakkavuoalla (irtopohja).

Pohja:
200 g kaurakeksejä
75 g voita

Täyte:
4 keltuaista
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa (ei valmiiksi karamellisoitua!)
1 1/4 dl limemehua puristettuna (3-4 limeä)
2 tl limen raastettua kuorta

Koristelu:
noin 1 dl vispikermaa
limen kuorta

Ota esille piirakkvuoka ja leikkaa pohjalle pohjan kokoinen pala leivinpaperia. Voitele voilla tai sprayaa vuokaspraylla vuoan reunat.  Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Murskaa keksit, sulata voi ja yhdistä. Painele seos vuoan pohjalle ja painele myös muutaman sentin verran ylöspäin. Esipaista pohjaa noin 8 min. 

Valmista täyte. Erottele keltuaiset valkuaisista ja riko rakenne rikki vispilällä. Lisää joukkoon kondensoitu maito, puristettu limemehu ja raastettu limen kuori. Sekoita hyvin sekaisin. 

Kaada valmis täyte pohjan päälle. Paista piirakkaa uuni alatasolla noin 10-15 minuuttia kunnes keskusta "höllyy" vielä vähän. Jäähdytä piirakka ja siirrä yöks jääkaappiin.

Irrota piirakka vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Vatkaa kerma vaahdoki ja pursota nätistä piirakan päälle haluamallasi tyylillä. Raasta vielä hieman limen kuorta koristeeksi. Sitten vain kahvipannu porisemaan ja piirakan kimppuun. :D


Tämä on aivan parasta! <3


Mielestäni kaurakeksit sopivat kivasti pohjaan ja tuo lisämakua esim. tavallisiin digestivekekseihin verrattuna. :)


Makeaahan tämä herkku on mutta samalla niin ihanan raikasta. 
Tähän jää aivan koukkuun! :)


Lurps! :D


13. kesäkuuta 2018

RAPARPERI-MANSIKKAJUUSTOKAKKU UUNISSA


Tämä oli nyt ensimmäinen uunijuustokakku tässä kämpässä ja en vielä ihan kohdilleen saanut paistoa uunin kanssa. Ensi kerralla tiedän vähän paremmin sopivan lämpötilan ja paistoajan täydellisen lopputuloksen kannalta. Hieman kakku pääsi liian kypsäksi ja reunat tummuivat liikaa, mutta onneksi kakku oli tästä huolimatta herkullista. :)

Näin kesän alkuvaiheessa on kiva tehdä leivonnaisia raparperista. Ja mikä sopisikaan raparperin kaveriksi paremmin kuin mansikka - siitä lähti sitten idea tähän kakkuun. :) 

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
150 g digestivekeksjä
90 g voita

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g vaniljatuorejuustoa
150 g ranskankermaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl limemehua
½ dl vehnäjauhoja 
3 munaa

+ noin 2 vartta raparperia
mansikoita

Koristelu:
tuoreita mansikoita
valkosuklaarouhetta
limen kuorta raastettuna 


Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Voitele / sprayaa vuokaspraylla reunat. Kääri foliota vuoan pohjalle ja nosta reunat ylös. Näin rasva ei pääse valumaan uunin pohjalle paiston aikana. 

Lämmitä uuni 170 asteeseen. Murskaa keksit, sulata voi ja yhdistä. Painele seos vuoan pohjalle ja hieman reunoille. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Pese, kuori ja pilko raparperi pieniksi paloiksi.

Valmista täyte. Notkista tuorejuustot sähkövatkaimella kulhossa. Lisää joukkoon ranskankerma ja sokerit - sekoita hyvin sekaisin. Purista täytteeseen limen mehu - sekoita. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti sekaisin. Lopuksi nostele joukkoon munat yksitellen ja vältä turhaa vatkaamista. 

Kaada esipaistetun pohjan päälle noin puolet täytteestä. Ripottele päälle raparperin palat ja mansikoita oman maun mukaan. Kaada päälle loppu täyte ja tasoita pinta. Paista kakkua noin 45-50 minuuttia tai kunnes kakun keskusta hyllyy vielä jonkin verran. Sammuta uuni ja anna kakun olla vielä jälkilämmössä puolisen tuntia. Jäähdytä kakku huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin yön yli.

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele tuoreilla mansikoilla ja valkosuklaarouheella.  Raasta vielä vähän limen kuorta mansikoiden päälle. Sitten vain kakkua leikkaamaan ja herkuttelemaan! :)


Ihanaa - kesä ja tuoreita mansikoita! <3


Nämä uunijuustokakut eivät kovin paljoa voi mennä vikaan, aina yhtä herkullista! :) 


Hieman tosin kakku pääsi liian kypsäksi omaan makuun mutta maistui kuitenkin hyvin siitä huolimatta.  :D


Täytteeseen olisi voinut upottaa hieman enemmän raparperin paloja ja mansikoita myöskin. :) 



Lurps, kesäistä herkkua! :)