27. elokuuta 2018

VANILJAINEN OMENAKAKKU



Idean tähän herkulliseen omenakakkuun sain työkaveriltani, joka oli leiponut koekakun omia häitään varten. Aivan täydellinen kakusta ei tullut mutta pienen jatkokehittelyn jälkeen kakusta tulisi aivan varmasti perfecto. :D

Kakun välistä ja itse täytteestä löytyy itse keitettyä vanilja-omenahilloketta. Tämä itsetehty hillo oli aivan superhyvää!! Söin sitä vaan suoraan purkista kun se oli niin herkullista. :D Pohjana kakussa toimii mehevä fariinisokeripohja, joka sopii loistavasti yhteen omenatäytteen kanssa. Kakun kruunaa itselle tutuksi tullut vaniljainen tuorejuustovoikreemi. Nam! :)

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
3 muna
2 dl fariinisokeria
½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
75 g voita sulatettuna
1½ dl kermaa

Omenahilloke:
500-600 g happamia omenoita
noin 1 dl vettä
½ vaniljatanko
1½ dl hillo/marmeladisokeria
+ sitruunamehua

Omenatäyte:
3 liivatetta
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljavaahtoa
250 g mascarponea
3 dl omenahilloketta
1 rkl sitruunasta puristettua mehua
+ kakun pohjien päälle ohut kerrot omenahilloketta

Kostutus:
vaniljasokerimaitoa

Kuorrutus:
113 g pehmeää voita
2,25 dl tomusokeria
1½ tl vaniljasokeria
3 tl maitoa
300 g maustamatonta tuorejuustoa

Koristelu:
oikeita kukkia
marenkimuruja

Valmista kakkupohja. Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja vuoraa myös sisäreuna leivinpaperilla. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vaahdota keskenään munat ja sokerit. Yhdistä kuivat aineet. Sulata voi. Lisää vaahdon joukkoon sulatattu voi, kerma ja kuivat aineet. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttita tai kunnes kypsä. Anna pohjan jäähtyä täysin. 

Valmista omenahilloke. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Pilko omenat pieniksi kuutioiksi ja laita ne kattilaan. Lisää joukkooon vesi ja anna kiehua miedolla lämmöllä. Kun seos höyryää lisää kattilaan puolikkaan vaniljatangon siemenet ja itse tanko. Lisää seokseen vielä marmeladisokeri ja anna kiehua noin 10-15 minuuttia ja niin että omenat ovat pehmeitä.  Soseuta omenat sauvasekoittimella. Jätä hillokke raffiksi eli älä soseuta hilloketta aivan sileäksi, joukkoon saa jäädä kunnon omenapaloja. Purista joukkoon vielä sitruunamehua ja sekoita. Kaada valmis hilloke purkkiin ja anna jäähtyä. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vaahdota vaniljakerma ja lisää joukkoon mascarpone - sekoita hyvin. Sekoita täytteeseen omenahilloke. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. 

Täytä kakkua. Kokoa kakku samaan vuokaan, jolla paistoit pohjan. Jos vuoka ei ole korkeareunainen, tee leivinpaperista vuoalle korkeat reunat. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Aseta pohja vuokaan ja kostuta se vaniljasokerimaidolla. Sivele pinnalle kerros omenahilloketta ja kaada puolet täytteestä pohjan päälle. Tee toinen täyteväli samalla tapaa. Anna kakun hyytyä jääkaapissa 3-4 tuntia tai seuraavaan päivään. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Valmista kuorrute. Vatkaa pehmeää voita hetken aikaa ja lisää tomusokeri parissa erässä hyvin sekoittaen. Lisää mukaan vaniljasokeri ja maito. Sekoita hyvin. Notkista tuorejuustoa sähkövatkaimella. Nostele juusto kuorrutteen sekaan varovasti nuolijalla. Älä sekoita liikaa ettei kuorrute juoksetu. Levitä valmis kuorrute tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle ja reunoille. 

Koristele kakku. Kääri kukkien varsien ympärille foliota ja tökkää kukat kakkuun. Lisää vielä halutessasi marenkimurua kakun päälle. Sitten vain nauttimaan! :)


Aijai kun tämä oli hyvää!! Ihanan syksyinen kakku. :D


Kakun leikkauspinta on kivan näköinen kun täytteen omenapalat näkyvät niin kivasti. :)

Tuo marenki ei ehkä ollut paras valinta kakun päälle koristeeksi koska se suli niin nopeasti. Laittaisin tilalle ehkä valkosuklaamurua tai jättäisin murun kokonaan pois. :)


Vaikka kakku olikin hyvää, niin jäin kaipaamaan enemmän omenan makua täytteessä. Ehkä hilloketta olisi saanut laittaa reilusti enemmän tuomaan omenaista makua. 

Mietin myös että hillokkeen vaniljatangon/siemet olisi voinut korvata kanelilla. Ehkä se olisi voinut tuoda omenan makua enemmän esille. Tätä täytyy ehkä vielä joskus kokeilla. :)


Vaniljakuorrute sopi aivan täydellisesti tähän kakkuun! :) 
Tuntui että kakun maku vain parani mitä kauaemmin se oli jääkaapissa. :)


2 kommenttia:

  1. Näyttää ihan älyttömän ihanalta! ♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! ❤️❤️Tämä oli kyllä todella hyvää ja varsinkin tuo omenahilloke. Lurps! 🙂

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille