15. huhtikuuta 2013

MANSIKKAKERMAKAKKU


 
Samaisille synttäreille, joille tein edelliset banaanisuklaa-muffinsit, väsäsin myös tälläisen perinteisen kermakakun. Kakun täyteeksi laitoin toiveita noudattaen mansikkahilloa ja paljon kermavaahtoa. :)

Kakkupohja:
6 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ vehnäjauhoja
1½ perunajauhoja
(1 tl leivinjauhetta)
 
Täyte:
mansikkahilloa
1 pss Dr. Oetkerin vaniljakakkumoussea
2 dl maitoa
1½ vispikermaa
noin 2 dl appelsiinimehua
 
Koristelu:
noin 5-5½ dl vispikermaa
tomusokeria + vaniljasokeria
rosa pastaväriä
sokerimassakukkia (valmistettua jo aikaisemmin viikolla)

Valmista kakkupohja jo edellisenä päivänä ennen täyttämistä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja siivilöi ne parissa erässä vaahdon joukkoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (24 cm) ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30-35 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla ja jatka paistamisa 5 minuttia kerrallaan tarvittaessa.
 
Valmista vaniljamoussetäyte maidosta ja kermasta pussin ohjeen mukaisesti. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin kerros appelsiinimehulla. Laita sitten kerrosa mansikkahilloa ja vaniljamoussesa. Itse laitoin kunnon kerrokset täytteitä. :) Tee näin myös toinenkin kerros. Annoin täytetyn kakun olla jääkaapissa yön yli kelmuun ja muovipussiin laitettuna ja koristelin kakun vasta synttäripäivä aamuna.
 
Koristeluja varten vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen yhteydessä joukkoon tomusokeria ja vaniljasokeria haluamasi määrä. Erota valmiista vaahdosta pieni osa toiseen kulhoon ja värjää se pastaväriää vaaleanpunaiseksi. Väriä ei tarvitse laittaa paljoa, sillä se antaa jo pienelläkin määrällä paljon väriä. :) Tähtiylliä apuna käyttäen pursota kakun reunat ja päällinen haluamallasi tavalla. Itse päädyin kuvan mukaiseen kuvioon. :) 
 
Tarkoituksena oli myös laittaa valmiin kakun päälle aikaisemmin valmistamiani sokerimassakukkia, mutta niitä en vielä kotona viitsinyt laittaa kakun päälle, etteivät koristeet olisivat sulaneet/vettyneet kermavaahdon vaikutuksesta. Niinpä pakkasin vain koristeet mukaan ja ne asetettiin kakun päälle juuri ennen tarjoilua. :) Harmikseni en muistanut ollenkaan ottaa kuvaa kakusta korsteiden kera. :/ Mutta ihan hienolta kakku näytti koristeiden kanssa. :)




Kukkakoristeiden pintaan on laitettu helmiäisspräytä tuomaan kiiltoa ja väriä. Keskustat ovat vain ihan tavallisia sokerihelmiä, jotka on kiinnitetty sokerikuorrutteella.

 
Tykkään hirveästi tehä kaikkia tällaisia kukkakoristeita. Niitä on niin kiva näpertää vaikka aikaa niihin saakin kulumaan tovin jos oikein innostuu. :D
 
Kakku maistui myös hyvälle ja olin ihan tyytyväinen lopputulokseen ja makuun. :) Onneksi laitoin kakun väliin oikein ekstra paljon mansikkahilloa ja kermaa. :D
 
 
 

14. huhtikuuta 2013

BANAANI-SUKLAA- MUFFINSIT


 
Eilen oli hyvän ystäväni lapsen synttärikemut ja parin kakun lisäksi leivoin näille synttäreille vielä yhden satsin banaanimuffinseja. Olin aikaisemmin viikolla ostanut hirveän määrän banaaneita kaupasta ja mun oli pakko keksiä niille jotain käyttöä ennen kuin ne olisivat menneet huonoksi. Niinpä banaanit päätyivät muffinsien muotoon ja synttärisankarin herkkupöytään. :)
 
Mielestäni muffinsit näyttivät hieman tylsiltä ilman mitään kuorrutetta tai koristeita. Näin ollen dippailin valmiit ja hyvin jäähtyneet muffinsit tummaan suklaaseen ja koristelin strösseleillä. :) Alla olevalla ohjeella tuli noin 15 kappaletta muffinseja. Määrä riippuu tietysti minkä kokoisia muffinsivuokia haluaa käyttää. :)
 
Taikina:
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
1½ dl sokeria
3 banaania
1 kananmuna
100 g margariinia sulatettuna
 
Kuorrute:
100 g tummaa suklaata
strösseleitä
 
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Muussaa banaanit mössöksi ja sulata margariini mikrossa. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään sekaisin.
 
Sekoita banaanimössö, kananmuna ja sulatettu margariini erillisessä kulhossa. Lisää sitten kuivat aineet seokseen ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
 
Jaa valmis taikina muffinsivuokiin. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarkista muffinsien kypsyys tikulla ja jatka paistamista pienissä erissä mikäli tarpeen. Anna valmiiden muffinsien jäähtyä kunnolla.
 
Kuorrutetta varten sulata suklaa varovasti mikossa miedolla teholla pienissä erissä. Dippaa muffinsit yksi kerrallaan sulaan suklaaseen ja ripottele heti päälle strösseleitä koristeeksi. Valmiit muffinsit kannattaa säilyttää jääkaapissa suklaakuorrutteen vuoksi.


BANAANI + SUKLAA = NAM! :D
 
 
Nämä muffinsit olivat mielestäni todella hyviä ja maistuivat kunnolla banaaneilta. Suklaakuorrute kruunasi maun ja sopi hyvin yhteen baanaanin kanssa. Mikä kivointa, nämä muffinsit oli todella helppo valmistaa ja aikaa ei tainnut mennä kuin maksimissaan puolisen tuntia. Helppoa ja hyvää! :)



9. huhtikuuta 2013

MYSLI

 

 
Viikonloppuna innostuin ensimmäistä kertaa tekemään itse mysliä. Olen nyt aina aamuisin ennen töihin lähtöä alkanut syyä jugurttia ja mysliä. Jotenkin nuo kauppojen myslit eivät enää maistu ja tarkemmin perehdyttyäni niihin, nehän sisältävät ihan hirveesti ylimääräistä sokeria. Kotitekoinen mysli on siis huomattavasti terveellisempää ja ennen kaikkea PALJON parempaa kuin kaupasta ostetut. :)
 
Apua myslin valmistukseen pyysin eräältä kaverilta ja hän neuvoikin kurkistamaan Voisilmäpeliä-blogia, josta löytyi hyvä ohje myslin tekoon. Niinpä tämän mysliherkun pohjana on käytetty reseptiä tuolta blogista ja mukaan on lisätty aineksia oman maun mukaan. :)

8 dl kaurahiutaleita
2 dl kolmen viljan leseitä (Kuidukas, Myllyn Paras)
1 pss salaattisiemeniä (Pirkka)
1 dl cashewpähkinöitä
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
ripaus suolaa
1 dl rypsiöljyä
3-4 rkl juoksevaa hunajaa
 
kookoshiutaleita
kuivattuja hedelmiä (banaanilastu, papaija, rusina)

Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja sekoita sekaisin. Lämmitä rypsiöljyä hieman kattilassa ja sekoita hunaja joukkoon. Hunaja sekoittuu paremmin kun öljy on lämmintä.
 
Kaada hunaja/öljyseos kuiviin aineesiin ja sekoita hyvin. Kaada valmis seos leivinpaperillisen uunipellin päälle ja levitä tasaisesti. Paahda mysliä uunin keskitasolla 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Kääntele mysliä muutamaan otteeseen paahtamisen aikana. Huom! Ole tarkkana paahtamisen kanssa, sillä mysli kärähtää helposti.
 
Anna valmiin myslin jäähtyä hieman ja lisää lopuksi joukkoon kookoshiutaleet ja kuivatut hedelmät. Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan! :)

 
HERKULLISTA... :D

 
Tykkään syyän ihan vaan pelkästäänkin tätä mysliä mutta aivan parasta se on mielestäni jugurtin kanssa nautittuna. :)
 

 
 

 
Tulihan Lordekin vähän kahtomaan mitä herkkua olin oikeen väsännyt. Ois varmaan sillekin maistunut tämä herkullinen mysli mutta enpäs antanutkaan sen maistaa. :)
 
Itsetehtynä myslistä saa juuri sellaisen kuin itse haluaa ja lisät juuri sellaisia aineksia, joista itse tykkää eniten.  Ensi kerralla ajattelin valmistaa muuten samanlaista mysliä mutta lisään joukkoon kuivattuja karpaloita. :)
 
Ps. Olen muuten jo syönyt toisen noista purkeista tyhjäksi. :)
 
 
 

1. huhtikuuta 2013

PÄÄSIÄISEN VIETTOA

Tällä kertaa vietimmekin pääsiäistä koko konkkaronkan kanssa Lappajärvellä. Pakkasin kissat kantoboxiin ja lähdin torstaina ajelemaan kohti kotikonnuja. :)
 
Matka ei vain ollut kovin mieluisa, sillä Teukka maukui melkein koko automatkan. Hän ei oikein pidä autossa olemisesta. Jostain syystä se menee aina ihan paniikkiin, kun sen laittaa boxiin ja sitten se läähättää autossa kuin koirat ja riehuu ympäri boxia. Tämä on aina niin kurjaa, kun reissaaminen on Teuvolle niin kova paikka. :(  Hassua toisaalta, kun Lollero taas oikein nauttii autossa olemisesta. Yleenä se menee jo valmiiksi boxiin oottamaan lähtöä, kun nostan boxin valmiiksi eteisen lattialle. :) Lorde vain nukkuu aina koko matkan autossa ja välillä voi päästellä jotain ääniä, mutta pääsääntöisesti se on yleensä unten mailla. On siinä sisarukset! :)

Tänä pääsiäisenä pääsinkin suhteellisen helpolla leipomisen suhteen. Äitini oli jo tehnyt vaikka mitä herkkuja jääkaappiin ja pakkaseen valmiiksi. Näin ei itse tarvinnut sen suurempia leipomuksia tehä. Onhan se aina kiva välillä mennä vain valmiiseen pöytään herkuttelemaan. :) Sen verran autoin äitiä, että tein appelsiini-valkosuklaajuustokakun. Nuo juustokakut on niin helppo ja vaivaton tehä, että siinä ei kauaa nokka tuhissut kun kakku oli jo jääkaapissa jähmettymässä. :)


Alla oleva herkullinen täytekakku on äitini käsialaa. Kakku on ihan perinteinen vaaleapohjainen kakku, jonka välissä on omena-mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Kostutukseen on käytetty tavallista appelsiinimehua ja koristeina on viinirypäleitä. Nam, kyllä tällaiset perinteiset herkut ovat vain parhaita. :)

 

 
 
Näihin pieniin kermaleivoksiin äiskä oli jo aikaisemmin valmistanut kääretortun, jonka välissä oli sitruunarahkaa ja omenahilloa. Tarjouluhetkellä vatkasin muutaman desin kermaa ja värjäsin sen keltaisella pastavärillä ja pursotin tyllan avulla kermavaahdon leikattujen palojen päälle. Koristeeksi laitoin vain tavallisia nonparelleja. Yksinkertaista ja hyvää! :)


NAM! :)
 
 
Mielestäni näissä kuvissa olevat lautaset ja kahvikupit ovat kertakaikkisen ihanat! En muista millä vuosikymmenellä nuo astiat on hankittu meille kotiin, mutta ne ovat kyllä tosi kivat. Juon aina kahvini noista mukeista, kun olen käymässä kotona Lappiksella. :)



Kissoille vierailut Lappikselle ovat aina mukavia ja uskon että molemmat, Teuvo ja Lollero, oikein nauttivat, kun pääsevät isoon taloon tutkimaan ja nuuhkimaan paikkoja. Onhan se ihan eri asia olla isossa omakotitalossa, kuin meiän pienessä kerrostalokämpässä. Joskus tuntuu etteivät kissat haluaisia lähteä ollenkaan takaisin kotiin. :)
Ehkä sekin vaikuttaa asiaan, kun äitillä ja isällä on myös kissa kotonaan, Manu. Itseasiassa, Manu on mun kissa ja sekin on asustellut täällä Vaasassa jonkin aikaa. Vuosia sitten kun lähin koulusta vaihtoon Thaimaahan, niin jouduin viiä Manun Lappikselle hoitoon kolmeksi kuukaudeksi. Tänä aikana Manu tottui olemaan ulkona ja täällä kaupungissa se ei taas onnistunut. Niinpä jouduin jättämään Manun sitten kokonaan Lappajärvelle. En olisi voinut ottaa sitä enää sisäkissaksi tänne, kun se oli jo tottunut pääsemään ulos aina kun halusi. Mutta nyt Manusta on tullut kunnon landekissa ja se nauttii olla isän ja äitin passattavana. :)

Saanen esitellä, alhaalla komeilee pieni kuvasarja meiän iki-ihanasta Manusta. Vaikkakin Manu on tyttökissa, niin olen antanut sille aikoineen nimeksi Manu, en tiiä miksi. :D  Manulla on myös paljon erilaisia lempinimiä, kuten esimerkiksi Manusta, Manuliini, Pumpulikissa ja Luru. :)


Miu, hän on niin söpö!! :)
 

Ala kuvassa Manusta leikkee Teukan ja Lolleron puuhkalla. Kyllä vanhakin vielä jaksaa leikkiä kun sitä joku vain jaksaa leikittää. :) Muistaakseni Manuska on jo viiden vuoden ikäinen.

 
Kurrrnauuuu.... :)


Yläkuvassa Manu taitaa vahtia Teukkaa ja Lordea, on sen verran tuiman näköinen. Olemmekin keksineet siskoni kanssa Manulle yhdeksi lempinimeksi "Järkkäri eli järjestyksenvaljoja", koska se joutuu niin kovasti vahtia meiän kissojen perään. Ne eivät oikein meinaa tulla hyvin toimeen keskenään ja Manu joutuu aina välillä sähistä ja koppasta Lordea ja Teuvoa. :)

 
Lollero kyllä tykkää niin kovasti olla Lappikselle ja tutkia kaikkia paikkoja. Hän on sellainen seikkailija kissa! :)

 
Teuvo on löytänyt oman nukkumapaikan ja piilopirtin itselleen keittiöstä kaapin päältä. Korkealla on hyvä nukkua rauhassa ja sieltä näkee hyvin, mitä muut touhuilevat. :)

 
Molemmat katit tykkäävät istua olohuoneen ikkunalaudoilla. Äiti joutuu aina meidän tullessa, ottaa kaikki koriste-esineet pois ikkunoilta, etteivät kissat pudota niitä. Tuossa on hyvä istua ja katsella ulos. :)

 
Teukan uusin lempipaikka on nukenrattaat. En tiiä miten se noissa tykkää olla, mutta siinä se nyt monesti olla köllötteli ja nukui. Hassu-Teukka! :)


Pitäähän sitä myös varpaanvälit pitää puhtaana! :)


MAU, hyvää pääsiäistä vielä kaikille! :)
 
 

26. maaliskuuta 2013

MARMORILEIVÄT

 
 
Eräänä päivänä mieleeni tulivat lapsuudestani tutut marmorileivät, joita mummuni ja äitini tapasi aina silloin tällöin leivoskella herkuteltavaksi. Muistan myös että näitä pikkuleipiä valmistettiin aina ennen meidän perheessä kaikkiin juhliin. :) Niinpä rimpautin äitille ja pyysin häntä lähettämään mulle näiden herkullisten pikkuleipien ohjeen.
 
En ole ennen leiponut näitä itse, joten jännityksellä odotin millaisen lopputuloksen saisin aikaiseksi. Nämä pikkuleivät olivat aika työläitä ja veivät paljon aikaa. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä olin varannut koko illan varta vasten näiden valmistukseen. :)
 
Alla olevalla ohjeella tuli itselläni noin 40-45 pyöreää pikkuleipää, joidenka halkaisija on noin 4 cm.

Taikina:
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
 
Täyte:
1½ dl kuohukermaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
2 tl voita
1 tl vanilliinisokeria
 
Koristelu:
225 g tomusokeria
1 kananmunanvalkuainen
 ½-1 rkl vettä
1 tl kaakaojauhetta

Aloita vaahdottamalla voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitten joukkoon kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinaan. Anna taikinan kovettua jääkaapissa noin tunnin ajan.
 
Kaaviloi kovettunut taikina kolmeksi ohueksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla paloja, jotka ovat halkaisijaltaan noin 4 cm. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia.
 
Valmista täyte. Mittaa kattilaan kuohukerma, sokeri ja fariinisokeri. Keitä seosta hiljalleen noin 10 minuutin ajan välillä sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon voi ja vanilliinisokeria. Anna seoksen jäähtyä.
 
Täytä paistetut keksit täysin jäähtyneenä. Laita täytettä noin ½ tl keksin pohjapuolella ja aseta toinen keksi kanneksi varovasti painaen.
 
Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen ja vesi. Mikäki tahna tuntuu kovin jähmeältä, lisää vettä vähän kerrallaan kunnes seos tuntuu notkealta ja hyvältä levittää keksien päälle. Erota tahnasta noin 1 ruokalusikallinen toiseen astiaan ja sekoita tähän kaakaojauhe. Laita täytettyjen keksien päälle noin ½ tl valkoista tomusokerimassaa ja kasta sitten esimerkiksi haarukan kärki ruskeaan massaan ja tee sillä koristees valkoiseen massaan. Voit myös käyttää koristeviivojen käyttöön hammastikkua. Koristele tällä tavalla kaikki pikkuleivät ja voit käyttää mielikuvitusta ruskeiden koristeviivojen teossa. :) Huom! Älä koristele kovin montaa pikkuleipää yhdellä kertaa, ettei valkoinen tomusokerimassa kerkiä kuivaa ennen koristeviivojen tekoa.

 
NAMI NAM... :D



 
Mielestäni nämä pikkuleivät onnistuivat hyvin ja maistuivat aivan siltä kuin muistelinkin niiden maistuvan. :) Vaikka aikaa näihin menikin kauan, niin olivat ne kuitenkin sen arvoisia. :)
 
 

24. maaliskuuta 2013

RUOHOSIPULISÄMPYLÄT

 
 
Löysin Leivotaan-lehdestä hyvältä kuulostavan reseptin ruohosipulisämpylöille. Eihän siinä auttanut sitten muuta kuin alkaa testaamaan ohjetta. En muista milloin olisin viimeksi tehnyt itse sämpylöitä, siitä on kyllä aikaa. Tätä ohjetta oli kiva kokeilla ja sämpylät olivat hyvän makuisia. Ruohosipuli antoi kivan mauan tavallisille sämpylöille. Nämä sämpylät olivat todella hyviä lämpyisenä voin kanssa nautittuna. Nam nam.. :)

 
Taikina:
3 dl kaurahiutaleita
3 dl maitoa
1½ rkl auringonkukkaöljyä (tai tavallista öljyä)
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1½ tl sokeria
1 dl ruohosipulia silputtuna
 
Voiteluun: maitoa
(merisuolaa)

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Mittaa kulhoon kaurahiutaleet ja lisää joukkoon maito sekä öljy. Anna taikinan turvota noin 5 minuuttia.
 
Sekoita jauhoihin leivinjauhe, suola, sokeri ja silputtu ruohosipuli. Lisää jauhoseos taikinaan ja alusta. Jaa taikina paloiksi ja pyörittele palat sämpylöiksi. Nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille.
 
Voitele sämpylät maidolla ja voit halutessasi ripotella päälle vielä vähän merisuolaa. Paista sämpylöitä uunin alatasolla noin 12-15 minuuttia. Tarjoile lämpöisenä voin kera. :)



 
Nam, pitää kyllä useammin itse tehdä sämpylöitä, kun ne on niin helppoja tehdä ja maistuvat paljon paremmille itse tehtyinä kuin kaupasta ostettuina. :)
 
 

23. maaliskuuta 2013

PUOLUKKA-MASCARPONE WHOOPIES

 
 
 
Viime viikonloppuna tuli kyläiltyä hyvän ystävän luona Oulussa ja tarjolla kahvipöydässä oli muun muassa tällaisia puolukka-marcarpone-whoopies leivoksia/keksejä. Olin heti myyty näillä suussa sulaville herkuille ja päätin tuolloin, että mun on aivan pakko tehä myös itse näitä. Niinpä sitten eilen päästyäni töistä aloin heti väsätä puolukkaisia whoopiesseja. En oikein tiiä ovatko nämä whoopiet ennemmin keksejä vai leivoksia? Kait se on ihan sama mitä nimitystä niistä käyttää. :)
 
Mulla kävi vain pieni kämmi taikinan teossa. Unohdin nimittäin lisätä heti alkumetreillä fariinisokerin tavallisen sokerin ja voin vaahdotusvaiheessa. Huomasin tämän vasta sitten kun olin saanut taikinan jo tehtyä. Silloin pääsi kyllä pari ärräpäätä suusta... :D Mutta sekoitin sitten tarvittavan fariinisokerin määrän lopuksi taikinan joukkoon. Taikinan onnistui kuitenkin hyvin ja lopputulos ei ollut yhtään kehnonpi. :) Tämä resepti on lähtöisen Pirkan sivuilta.

 
Keksitaikina:
100 g voita
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
3/4 dl maitoa
 
Täyte:
1 prk (250g) mascarponejuustoa
1 ½ dl puolukoita
½ dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria

Aloita vatkaamalla pehmeä voi ja molemmat sokerit vaahdoksi. (Älä tee samaa virhettä kuin minä! :D ) Lisää sitten muna joukkoon hyvin vatkaten.
 
Yhdistä vehnäjauhot, manteli- ja leivinjauhe sekä vanilliinisokeri keskenään. Sekoita jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan.
 
Nosta taikinasta lusikoiden avulla pieniä nokareita pellille leivinpaperin päälle. Muista jättää vähän leviämisvaraa nokareiden väliin. Paista keksejä uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10-12 minuuttia. Anna keksien jäähtyä kunnolla.
 
Valmista seuraavaksi täyte. Sekoita mascarponejuuston joukkoon kohmeiset puolukat ja sokerit. Levitä täytettä esimerkiksi lusikan avulla puolelle kekseistä ja paina kevyesti toiset puolikkaat kanneksi leivoksille. Säilytä whoopiesseja jääkaapissa.
 
 
 

 
Nämä whoopiet ovat kyllä todella hyviä. Puolukka ja marcarponejuusto sopivat hyvin yhteen ja tuloksena ei ole ollenkaan liian makea täyte. Näitä pystyy syömään useammankin kuin van yhden kerrallaan. Nämä herkut ovat myös siitä hyviä, että näitä voi pakastaa esimerkiksi yllätysvieraiden varalle.
 

 
Olihan tuo meiän Teukka taas kuvioissa mukana leipomis- ja kuvaussessioiden aikana. Kun olin ottamassa kuvia valmiista leivoksista, niin eiköhän Teukka ryökäle napannut kameran suojakotelon ja alkoi leikkiä sillä. En meinannut millään saaha sitä pois siltä. Miu! :)
 

18. maaliskuuta 2013

KINKKUPASTEIJAT

 
 
Viime perjantaina leivoin ihania kinkkupasteijoita. Olen tehnyt näitä jo useaan otteeseen, kun nämä ovat niin hyviä ja helppo tehdä. :)

1 pkt (500g) lehtivoitaikinalevyjä
1 rs ruohosipulituorejuustoa
1 pss (230g) kinkkusuikaleita
suolaa
mustapippuria
 
Ota lehtitaikinalevyt hyvissä ajoin sulamaan pakkasesta. Kauli hieman sulaneita levysä sekä pituus että levyyssuunassa. Näin saat yhdestä levystä kaksi pasteijaa.
 
Valmista täyte. Sekoita kulhossa tuorejuusto, kinkkusuikaleet ja mausteet hyvin sekaisin. Leikkaa taikinalevyt kahteen osaan ja laita jokaiselle neliölle noin lusikallinen kinkkutuorejuustomössä. Taittaele lopuksi palat kiinni kolmioiksi tai pitkuloiksi pasteijoiksi. Voitele pasteijat ennen paistamista. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.



 
Vaihtelua pasteijoihin saa esimerkiksi käyttämällä jotain toista tuorejuustoa, korvata kinkkusuikaleet jauhelihalla tai lisätä joukkoon vaikka pieniä paprikakuutioita. :)
 
 
 
 

10. maaliskuuta 2013

SUKLAA-MANGO-PASSION -KAKKU


 
Perjantaisen naistenpäivän kunniaksi leivoin itselleni herkullisen suklaisen mango-passion kakun. Pohjan ohjeen nappasin Kinuskikissan kirjasta ja täytteet tein sitten oman mieltymyksen mukaan. :)

Kaapissani oli jo kauan aikaa lojunut mango-passion mousse jauhepusseja ja niinpä ajattelinkin sitten valmistaa siitä täytteen sulkaiseen kakkuuni. Halusin myös jotain muutakin kakun väliin kuin vain tuota moussea ja niinpä kipaisin kauppaan hakemaan purkin appelsiinimarmeladia. Hyvä kakku tuli kyllä näistä aineksista. :)

Suklaakakkupohja:
5 kananmunaa
150 g tummaa leivontasuklaata
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
200 g voita
2 dl fariinisokeria

Täyte:
1½ dl vispikermaa
1 pss mango-passion mousse jauhetta (Blå Band)
1 prk (230g) appelsiinimarmeladia (Saarioinen)

Kostutus:
noin 2 dl omenmehua

Koristelu:
suklaalastuja


Vuoraa ensin noin 24 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Laitoin itse paperin sekä pohjalle että kiertämään vuoan reunoja. Tällä tavalla ei tarvitse korppujauhottaa vuokaa.

Erottele kanamunien valkuaiset ja keltuaiset erilleen. Sulata tumma suklaa mikrossa pienissä erissä välillä sekoittaen. Sekoita sitten keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola.

Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Sekoita tämän jälkeen vaahdon joukkoon keltuaiset yksitellen vatkaten. Lisää sulatettu suklaa parissa erässä taikinan joukkoon kevyesti vatkaten.

Lisää seuraavaksi kuivat aineet taikinaan muutamassa erässä. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto taikinaan kevyesti vatkaten.

Kaada valmis taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40-50 minuuttia. Itse pidin kakkua noin 45 minuuttia uunissa ja hyvä tuli. :) Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä.

Leikkaa kakkupohja kahteen tai kolmeen osaan. Itse leikkasin vain kahteen osaan. Valmista täytemousse vispaamalla kerma mango-passion jauheen kanssa vaahdoksi. Kostuta pohjat omenamehulla. Laita kerros appelsiinimarmeladia ja valmista moussea täyteväliksi. Nosta päälle kansipala ja kostuta mehulla. Laita vielä myös kannen päälle marmeladia ja kerros moussea. Koristele suklaalastuilla ja valmista tuli. Nopeaa ja helppoa! :)
 
 






 
 
Kahvin kanssa tämä kakkui maistui todella hyvälle. Taidankin mennä taas keittämään sumpit ja herkuttelemaan kakkua! :)
 
 

4. maaliskuuta 2013

ANGRY BIRDS-KAKUT: KELTAINEN LINTU JA KUNINGASPOSSU

 
 
Viime viikonloppuna matkaan lähti tällaiset Angry Birds-kakut sukulaisen synttäreille. Olin oikein mielissäni kun multa kysyttiin josko voisin tehdä pikkupojan synttäreille kaksi kakkua. Pienen pohdinnan jälkeen päädyttiin sitten tekemään tuo keltainen lintu ja kuningaspossu. Olinkin jo kauan miettinyt että haluan kokeilla tehdä tuon veikeän possukakun ja nyt sain siihen hyvän mahdollisuuden. :)
 
Molemmat kakut haluttiin gluteenittomana, joten näissä kakuissa ei ole käytetty ollenkaan tavallisia vehnäjauhoja. Koristelut kaikki on tehty eri värisillä sokerimassoilla. Toiveena kakkujen täytteeksi oli jotain suklaista ja mansikkaista. :)
 
Mielestäni molemmat kakut onnistuivat hyvin. ainakin ulkonäöllisesti. Valitettavasti nyt en tällä kertaa päässyt itse maistamaan kakkuja. Toivon kovasti että kakun olivat syötäviä. :)
 
Gluteenittomat kakkupohjat:
(tein alla olevalla ohjeella yhden vaalean pohjan ja kaksi kaakaopohjaa)
 
5 kananmunaa
1½ dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
 
Suklaiseen pohjaan: 1½ dl perunajauhoja + ½ dl kaakaojauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä perunajauhot (+kaakaojauhe), leivinjauhe, vaniljasokeri ja siivilöi munasokerivaahdon joukkoon. Sekoita varovasti esimerkiksi nuolijalla taikina tasaiseksi.  Laita leivinpaperi uunipellille ja voitele paperi öljyllä. Kaada taikian voidellulle paperille ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.

Suklaamousse:
 
1 pss Dr. Oetkerin suklaamoussea
2 dl maitoa
1½ vispikermaa
vaniljakreemijauhetta
 
Mansikkamousse:
1 pss Dr. Oetkerin mansikkamoussea
2 dl maitoa
1½ vispikermaa
vaniljakreemijauhetta

Toimi suklaa- että mansikkamoussen valmistuksessa samalla tavalla. Sekoita moussepussin sisältö sähkövatkaimella maidon kanssa hyvin sekaisin. Vispaa erikseen kerma ja sihtaa vispauksen yhteydessä joukkoon hiukan vaniljakreemijauhetta. Yhdistä lopuksi kermavaahto ja maito/mousseseos keskenään.
 
 
Molemmat kakut on koottu 3,5 litran muovikulhoihin. Possukakku on koottu vaaleasta kakkupohjasta, suklaamoussesta ja mango piltistä. Kostutuksena on appelsiinimehua ja sokerimassan tarttumapintana kaakaovoikreemi. Lintukakku on puolestaan tehty kaakaopohjasta, mansikkamoussesta ja vadelmahillosta. Kostukkeena on vaniljasokerimaito ja tarttumapintana sokerimassalle mansikkavoikreemi.
 
Koristeet molempiin kakkuhin on tehty pelkästään eri värisistä sokerimassoista.




 
RÖH RÖH! :)
 
 
Vaikka näihin kakkuihin meni aika paljon aikaa, niin tykkäsin silti ihan hirveästi tehdä näitä! :)