30. kesäkuuta 2015

MANSIKKALEIVOS (GLUTEENITON)



Viime viikonloppuna saimme vieraita, joista yksi oli gluteenittomalla ruokavaliolla. Pähkäilin kauan, että mitä hyväskää sitä oikein leipoisi gluteenittomana versiona. Sitten mieleeni juolahti kesäiset mansikkaleivokset, jotka oli helppo toteuttaa ilman jauhoja. :)

Tällä ohjeella tulee noin 7 leivosta. Riippuen toki minkä kokoisia leivoksia haluaa tehä. :)

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
mansikkahilloa
2½ dl mansikkakermaa (Valio)
1 rkl vaniljakreemijauhetta
200 g vaniljatuorejuustoa (Valio)
mansikkamarmeladia

Kostutus: maitoa+vaniljasokeria

Koristelu:
tuoreita mansikoita
kiiwiä

Valmista ensin leivospohja (kääretorttu). Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä perunajauhot ja leivinjauhe. Sihtaa ne vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti nuolijan avulla sekaisin. Kaada massa leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskitasolla, 225 asteessa noin 8-10 minuuttia. Kumoa valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista pinnalta pohjalla ollut leivinpaperi. Anna jäähtyä.

Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen yhtä isoon palaan pitkittäissuuntaisesti. Vatkaa kerma vaniljakreemijauheen kanssa vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa joukkoon tuorejuusto. Aseta yksi pohjapala pöydälle ja kostuta molemmin puolin. Levitä kerros mansikkahilloa ja täytettä. Laita päälle toinen pohjapala, kostuta, laita mansikkahilloa ja täytettä. Aseta päälle viimeinen pohjapala ja kostuta. Sivele pinnalle tasainne kerros mansikkamarmeladia. Siisti leivospötkön reunat ja päädyt siisteiksi. Leikkaa pötkö paloiksi ja koristele mansikoilla ja kiiwillä.  


Namskis, kyllä se on vain niin että mansikka ja kaikki siihen liittyvät leivonnaiset kuuluvat kesään! :)


Marjojen päälle olisi vielä voinut laittaa hyytelösokerista kiilteen, mutta laiskuus iski enkä jaksanut alkaa kiillettä keittelemään. :D Mutta hyviä nämä olivat ilman kiillettäkin, vaikkakin se olisi tuonut vielä viimeisen silauksen leivoksen ulkonäöllle. :)


Kyllä tuo gluteeniton pohja onkin sitten vain hyvää! Ehkä jopa parempaakin normi pohjaan verrattuna. Ehkä jatkossa päädyn tekemään vain gluteenittomia pohjia. :)

Pienenä vinkkinä voisin antaa sellaisen, että kannattaa käyttää tuota mansikkamarmeladia myös pohjien välissä. Itsellä ollut hillo oli niin liukasta, että täytettä ei meinannut saada levitettyä kunnolla hillon päälle. Täten tuo marmeladi olisi parempi vaihtoehto myös leivosten väliin. 


23. kesäkuuta 2015

TUULIHATUT KINKKUTÄYTTEELLÄ



No niin.... juhannus oli ja meni. Itsellä tosin pyhäpäivät menivät flunssan ja kuumeen kourissa. :/ Olin niin suunnitellut leipovani kaikkia hyvä herkkuja jussin aikana mutta toisin kävi. Voimat oli niin pois ettei vaan yksinkertaisesti jaksanut leipoa. Sen verran pakotin itteni kuitenkin hellan ääreen, että sain tehtyä nämä pienet suolapalat - kinkkutuulihatut. :)

Ohjeella tulee noin 20-30 kappaletta tuulihattuja, riippuen kuinka suuria haluaa tehä.

Massa:
75 g voita
1½ dl vettä
1½ dl jauhoja
3 munaa

Täyte:
400 g palvikinkkua
200 g ruohosipulituorejuustoa
150 g cream fraiceha
ruohosipuli
sinappia
suolaa
mustapippuria
+ koristeeksi basilikan lehtiä

Kuumenna vesi ja voi kattilassa kiehuvaksi. Lisää jauhot joukkoon puuharukalla koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes taikinasta syntyy kiinteä pallo ja se irtoaa kattilan reunoista. Anna massan jäähtyä jonkin aikaa. 

Vatkaa munat yksi kerrallaan massan joukkoon voimakkaasti vatkaten. Pidä munien lisäysten välillä aikaa noin nelisen minuuttia. Pursota valmiista massasta pieniä palleroita leivinpaperoiduille pelleille ja paista uunin keskitasolla, 200 asteessa noin 25 minuuttia. Huom! Älä avaa luukkua kesken paiston tai tuulihatut voivat lässähtää. Anna valmiiden hattujen jäähtyä kunnolla. 

Valmista täyte. Kuutioi kinkku pieneksi, yhdistä sitten kaikki täytteen aineet keskenään ja mausta oman maun mukaan mausteilla. Anna tekeytyä jonkin aikaa jääkaapissa. 

Leikkaa jäähtyneet tuulihatut keskeltä simpukan malliin. Täytä hatut kinkkutäytteellä ja laita vielä koristeeksi basilikan lehdet. Säilytä valmiita tuulihattuja jääkaapissa. 


Tarkotuksena oli myös tehä näitä hattuja makealla täytteellä mutta voimat eivät enää siihen riittäneet. Kyllä nämä suolaisetkin maistuivat hyvin. :D


Basilikan lehdet toivat kivasti väriä suolapaloihin ja sopi myös maultaakin yhteen täytteen kanssa. :)


9. kesäkuuta 2015

APPELSIINI-SUKLAARAHKAKAKKU



Viimein sain aikaiseksi testata Valion uutuus makurahkaa - appelsiinia. Mun on jo töissäkin pitänyt sitä kokeilla, mutta ajan puutteen vuoksi en ole millään kerennyt vaikka raaka-aineet ovat odottaneet jääkaapissa. :D Viime viikonloppuna sitten otin itseäni niskasta kiinni ja leivoin suussasulavan appelsiini-suklaarahkakakun. 

Resepti on suoraan Valion sivuilta pienin muutoksin toteutettuna. :)

Käytin kakkuun 18 cm irtopohjavuokaa mutta vähän isompi vuoka olisi ollut parempi. Joko 20-22 cm vuoka olisi ollut huomattavasti parempi, jolloin koko täyte olisi mahtunut vuokaan. 

Pohja:
175 g digestive keksejä
50 g voita sulatettuna

Suklaatäyte:
3 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
200 g taloussuklaata
1 prk (á 200 g) appelsiinirahkaa
3/4 dl sokeria
2 rkl suklaalikööriä

Appelsiinitäyte:
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
2 prk (á 200 g) appelsiinirahkaa
2 rkl sokeria
2 rkl appelsiinimehua

Koristelu:
tuoreita mansikoita
valkosuklaakiehkuroita

Ota vuoka esiin, laita pohjalle leivinpaperi ja sisäreunaan reunakalvo. Murskaa keksit, sulata voi, yhdistä nämä ja painele vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin. 

Laita suklaatäytteen liivatteet kylmään veteen. Vispaa kerma vaahdoksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Yhdistä keskenään rahka, sokeri ja sula suklaa. Kuumenna likööri kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon lopuksi vatkattu kerma. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkapissa noin 30-60 minuuttia. Kun pinta on on hyytynyt, valmista toinen täyte.

Laita toisen täytteen liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä rahkat ja sokeri keskenään. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja lisää joukkoon liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi taas joukkoon kermavaahto. Kaada täyte suklaatäytteen päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkpissa 3-4 tuntia tai mielellään yön yli.

Siirrä hyytynyt kakku tarjoiluvadille. Koristele tuoreilla mansikoilla ja suklaakiehkuroilla.


 Hmmmm.... Ei huoano! :D


Appelsiini ja suklaa sopivat kyllä hyvin yhteen, kuin nenä päähän! :)


Nam nam, tuoreet mansikat on NIIN hyviä. :D


Kakusta tuli ainakin korkea. Tuo vaalea täyte ei tosin aivan kokonaan mahtunut vuokaan ja JOUDUIN valitettavasti syömään ylijäävän täytteen. Eihän sitä nyt roskiinkaan voinut heittää. :D


Hekullista oli kyllä! Valion reseptit ja tuotteet on kyllä sitten aina hyviä. Harvoin olen joutnut pettymään niihin leivonnassa. :D


1. kesäkuuta 2015

LEIPOMUKSIA VALMISTUJAISIIN

Viime viikko oli kyllä yhtä hulinaa töissä ja myös kotona. Viime lauantain valmistujaiset työllistivät kyllä kovasti leipomon puolella kuin myös omassa kotikeittiössä. Lupasin teräälle tutulle valmistaa tarjottavat heidän lapsensa valmistujaisiin. Siinä olikin mulle sitten kivasti iltahommia koko viime viikolle. :)

Sain tehtäväksi valmistaa kolme kinkkuvoileipäkakkua, kolme isoa mansikkatäytekakkua, kaksi uunissa paistettavaa juustokakkua sekä hampaan muotoisen muotokakun. Haastetta ja tekemistä näissä kyllä riitti, mutta kiva näitä oli tehdä! :)

Voileipäkakut valmistin 24 cm irtopohjavuokiin, joidenka täytteinä oli kinkku ja meetvurstitäytteet. Kostutukeen käytin lihalientä ja leipänä kaikissa kakuissa oli sekä täysjyvä- että ruispaahtoleipää. 


Juustokakuista en ikävä kyllä muistanut ottaa valokuvia laisinkaan. :( Mutta tein tosiaan saman mustikkamarmorikakun, joka jo löytyy aikaisemmin täältä blogista. Varastin kuvan sieltä. :) Sit se toinen juustokakku oli ihan tavallinen muropohjalla ja reunoilla varustettu kakku, jonka täyte oli maustettu sitruunalla ja vaniljalla. Tuosta kakusta ei kuvaa ole valitettavasti tarjolla. 


Täytekakuiksi haluttiin ihan perus mansikkakermakakkua. Tein kolme kymmenen munan tavallista kakkupohjaa, jotka täytin mansikkahillolla ja vaniljakreemilllä maustetulla kermavaahdolla. Päälle ja reunoille kermapursotukset sekä tuoreita mansikoita. Nam! :)


Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä... hammaskakku! :) En nyt tiiä tulko siitä niin hieno kuin olin päässänäni ajatellut, mutta asiakas ainakin oli todella tyytyväinen kakkuun. :) Paistoin kakkua varten kolmen munan vaalean pohjan, täytin sen kuningatarhillolla, vaniljarahka- ja kuningatarrahhkatäytteillä. Valkoisen sokerimassan alle laitoin sokeri/voikreemin, jotta se pitäisi kosteuden aisoissa, eikä pilaisi sokerimassaa. Mitään koriteluja hammaskakkuun ei haluttu, joten kakku oli alla olevan kuvan mukaan hyvin pelkistetty. :)


Tuota hammaskakkua oli kyllä kiva tehä, kun en ollut aikaisemmin tehnyt hampaan muotoista kakkua. Aina sitä oppii jotain uutta! :)



25. toukokuuta 2015

BANAANI-SUKLAAKUPPIKAKUT



Kuppikakkujen/muffinsien teko sen kuin jatkuu keittiössäni. :) Tämän taikinaohjeen nappasin Emma Iivanaisen uusimmasta kirjasta ja täytyy kyllä sanoa et NAM! Kuorrute on meikäläisen omaa käsialaa. :D

Ohjeella valmistuu 12 kappaletta normikokoista kuppikakkua.

Massa:
2 banaania
200 g kermaviiliä
1 1/4 dl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjahetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
noin 2 dl maitosuklaata rouhittuna

Kuorrute ja koristelu:
2½ dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
noin 100 g tummaa suklaata
banaanilastuja
suklaarakeita
1 rasia smurffi suklaatikkuja

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita paperisiet vuoat muffinsipellille valmiiksi. 

Muussaa banaanit haarukan avulla. Sekoita suht isossa kulhossa banaanimössö, kermaviili ja öljy hyvin sekaisin. Yhdistä kuivat aineet erillisessä kipossa ja sihtaa massan joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi. Rouhi suklaa ja kääntele massan joukkoon. Laita massa pursotuspussiin ja pursota vuokiin. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä.

Valmista kuorrute. Sulata suklaa mikrossa. Notkista tuorejuusto kipossa ja sekoita sula suklaa siihen hyvin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Yhdistä sitten kermavaahto ja suklaatuorejuustoseos, sekoita hyvin. Pursota kuorrutetta reilusti jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele lopuksi banaanilastuilla, suklaarakeilla ja suklaatikuilla. 


Voih, nää oli kyllä NIIN hyviä! :)


Banaanin ja suklaan yhdistelmä on kyllä erinomaisen hyvä!


Suosittelen kokoilemaan näitä! :D Kuorrutetta tuli sen verran iso annos, että sitä multa jäi jonkin verran yli. Sama homma oli myös tuon massan kanssa. Siitä olisi kyllä tullut vielä muutama kuppikakku lisää, mutta en jaksanut tehä enempää kuin tuon 12 kappaletta. :)


21. toukokuuta 2015

KINUSKI-MARSIPAANILEIVOS




Eräs lauantai iltapäivä mulla oli tylsää ja niinpä päätin alkaa leipomaan... Yllätys, yllätys! :D Ja näin syntyivät tällaiset kinuskiset marsipaanileivokset. Näitä oli kiva väsätä! 

Tämä on sellaisen leivos, jota pystyy varioimaan omaan makuun sopivaksi. Aikaa nämä tosin veivät jonkin verran, mutta mikäs siinä tehdessä kun ei ollut mihinkään kiire ja sai rauhassa tehä jokaisen työvaiheen. :)

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
marjahilloa (Roberts)
2½ dl visipikermaa
1½ dl kinuskikastiketta
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Kostutus: omenamehua

Kuorrute ja koristelu:
2 dl vispikermaa
½ dl kinuskikastiketta
500 g valkoista marsipaania
muutama pala tummaa suklaata
valkosuklaakoristelaattoja

Aloita valmistamalla normaali kääretorttupohja. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet erillisessä kulhossa ja sihtaa vaahdon joukkoon. Sekoita varovasti nuolijalla sekaisin. Kaada massa leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskitasolla noin 10 min. Kumoa valmis pohja sokeroidulle leivinpaperille ja poista päältä leivinpaperi. Anna jäähtyä.

Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon kinuskikastike ja vaniljakreemijauhe. Sekoita sekaisin. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta noin 10 cm leveä ja pitkän sivun pituinen pitkä pohja leivoksellle. Kostuta pohja omenamehulla kevyesti. Laita hillo pursotuspussiin ja pursota pohjan keskelle hilloraita. Laita valmis täytevaahto isoon pursotuspussiin ja leikkaa siihen iso reikä. Pursota täyte hilloraidan ympärille ja päälle paksuksi kerrokseksi. Leikkaan sitten jäljelle jääneestä pohjasta vielä toinen pala, joka on parisen senttiä leveämpi kuin pohjapala. Kostuta mehulla. Laita tämä pala pursotetun täytteen päälle kanneksi ja painele kevyesti muotonsa ja tasoita päästä pursuavat täytteet. Laita leivospohja pakastimeen noin tunnin ajaksi, jotta sitä on helpompi jatkossa työstää. 






Vatkaa kuorrutteen kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon kinuskikastike. Ota leivospohja pakkaseta ja levitä tasainen kerros kinuskivaahtoa kauttaaltaan pohjan päälle. Huom! Älä laita kaikkea vaahtoa vaan säästä vähän. Kaulaa sitten valkoinen marsipaani ohueksi levyksi ja nosta leivospohjan päälle. Painele se hyvin kiinni, leikkaa ylimääräinen marsipaani pois ja tasoita päät leikkaamalla palat pois molemmista päistä. Leikkaa pötkö tasakokoisiksi paloiksi. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja spritsaa sillä raidat leivosten päälle. Pursota jäljelle jääneestä kinuskikermasta pienet ruusukkeet jokaisen leivoksen päälle ja koristele vielä valkosuklaalaatoilla. 

 Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan! :D


Nam nam... :D


Tuo käyttämäni hillo ei ollut mistään parhaimamsta päästä, koska se oli liian vetelää. Se ei meinannut pysyä kuosissaan leivoksen täyttävaiheessa. Suosittelenkin käyttämään enemmin jotain marmelaadia tai muuta vastaavaa täytettä, joka olisi jämäkempää. :)


17. toukokuuta 2015

SUKLAAKUPPIKAKUT APPELSIINIKUORRUTTEELLA



Huomasin kaupassa, että Valiolta on tullut uutta appelsiinirahkaa myyntiin. En voinu vastustaa kiusausta, vaan sitä oli sitten ostetta uutta rahkaa pari purkkia kaappiin jemmaan leivontaa varten. :D

Mietin pitkään mitä rahkasta tekisin ja sit päädyin lopulta tekemään suklaamuffinseja appelsiinirahkatuorejuusto kuorrutteella. :)

Muffinsi ohjeen bongasin taasen Pullahiireltä ja voin kyllä sanoa, että nämä muffinsit/kuppikakut on kyllä toooosi hyviä! :) Kuorrutteen keksin omasta päästä käyttäen nyt tuota uutuus rahkaa. :D

Reseptillä tulee muffinseja 12 kappaletta.

Massa:
2½ dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
½ dl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
80 g voita
1 muna
100 g kermaviiliä
1 dl maitoa/kermaa
½ dl ölljyä

Kuorrute:
200 g appelsiinirahkaa (Valio)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl tomusokeria
1 tl  vaniljasokeria
oranssia pastaväriä

Lämmitä uuni 175 asteesen ja valmistele muffinsipelti valmiiksi laittamalla paperivuoat paikoilleen.

Sekoita keskenään jauhot, sokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri. Sulata voi mikrossa ja anna sen jäähtyä. 

Sekoita muna, kermaviili ja maito keskenään. Lisää seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon vielä öljy ja sulatettu voi, sekoita massa tasaiseksi ja jaa vuokiin. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 min. Tarkista kypsyys tikulla! Jäähdytä.

Valmista kuorrute. Sekoita keskenään rahka, tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljasokeri. Maista ja lisää sokereita mikäli tarpeen. Värjää kuorrutetta vielä halutessasi oranssilla pastavärillä. Pursota kauniisti muffinsien päälle. Säilytä jääkaapissa. 


Muffinsit olivat ihanan pehmeitä ja kosteita, erittäin hyviä! :)


Tykkäsin myös tosi paljon tuosta rahkasta, olisin voinut syyä sitä vain suoraan purkista lusikalla. :) Mielestäni muffarit eivät tällä kertaa kaivanneet muita koristeluja kuorrutteen lisäksi, ne olivat kauniita juuri tuollaisena. Ehkä myös pieni laiskuus iski tekijälle. ;)


15. toukokuuta 2015

MANSIKKASYDÄNMUFFINSIT



Nämä muffinsit pyöräytin tuossa viikolla yksi päivä kun ei ollut muutakaan tekemistä. Mikäs sen mukavempaa kuin leipoa kaappi täyteen herkkuja. :D

Muffinsimassan resepti on otettu Pullahiiren Kuppikakut-kirjasta. Tuossa kirjassa on kyllä paljon hyviä ohjeita! Kuorrutuksen ja koristelut tein aineksista, joita nyt sattui kaapissa olemaan leipomishetkellä. :)

Ohjeella tulee 12 kappaletta normikokoisia muffareita. 

Massa:
2 munaa
1½ dl sokeria
150 g ranskankermaa
½ dl maitoa
1 dl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Täyte: mansikkahilloa

Kuorrute ja koristelu:
2½ dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa (Valio)
1-2 rkl vaniljakreemijauhetta
pinkkiä pastaväriä
sokerimassakukkia

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja laita muffinsipellille valmiiksi paperivuoat. 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään ranskankerma, maito ja öljy. Yhdistä toisessa kipossa kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet ja ranskankermaseos vuorotellen munavaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi. 

Lusikoi valmis massa vuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anma muffinsien jäähtyä hyvin ennen täyttöä ja kuorruttamista. Voit esimerkiksi tässä vaiheessa valmistaa koristeita varten kukat. Voit myös käyttää valmiita koristeita. :)

Koverra omenaporalla kolot jäähtyneiden muffinsien keskellä. Laita mansikkahilloa pursotuspussiin ja pursota hillo koloihin. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuustoa ja kreemijauhe. Jaa kuorrute kahteen kippoon ja värjää toinen pinkillä pastavärillä. 

Ota iso pursotuspussi ja laita siihen tähtitylla. Laita molemmat kuorrutteen pussiin, molemmat eri puolille pussia. Pursota sitten ruusukkeet jokaisen muffinsien päälle ja aseta vielä koristeeksi kukat. 


 Nam nam nam.... :)


Kylläpäs näistä tuli hempeitä! :)


Mansikkahillo piristi kivasti muffinsia! Kuorrutekin oli hyvää ja tämä taisi olla eka kerta kun pursotan tuollaista kahden värin kuorrutetta. :D

Tässä ohjeessa oli nostatusaineena käytetty leivinjauheen sijaan soodaa. Tämän huomasi myös tuosta muffinsin koostumuksesta. Omasta mielestä soodamuffareista tulee paljon tiviimpiä ja jollain tapaa "kumimaisempia" leivinjauheella leivottuihin verraten. Itse tykkään ehkä enemmän leivinjauheella leivotuista muffinseista enemmän. Mutta eivät nämäkään pahoja ollut! :D


11. toukokuuta 2015

TYRNIVALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU


Meiän äiskä sai eilen äitienpäivän kunniaksi tällaisen tyrnivalkosuklaajuustokakun. En oo ennen tehnyt oikeastaan mitään leivonnaisia tyrnistä ja tämä kyllä yllätti mut positiivisesti maullaan. :)  

Kakku on tehnyt 20 cm irtopohjavuokaan.

Pohja:
175 g suklaakaurakeksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte:
7 liivatetta
130 g leivontaan tarkoitettua valkosuklaata
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2½ dl vispikermaa
1½ dl tyrnimehua (laimentamatonta)

Kiille:
2 liivatetta
noin 1 dl tyrnimehua (laimentamatonta)
2 tl sokeria
½ dl vettä

Koristelu:
muutama pala valkosuklaata
nonparelleje

Ota irtopohjavuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan reunakalvo. Murskaa keksit, sulata voi ja yhdistä nämä. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen. 

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen. Sekoita keskenään tuorejuusto ja sokerit. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja anna jäähtyä hetken. Vispaa kerma vaahdoksi. Sekoita suklaa juuston joukkon. Kuumenna tyrnimehu kattilassa, ota kattila pois liedeltä ja liuota liivaatteet joukkoon. Anna jäähtyä  vähän aikaa! Kaada liivateseos ohuena nauhana juustoseokseen  koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Kääntele lopuksi kerma joukkkoon. Kaada valmis täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa 1-2 tuntia ennen kiilteen tekoa. 

Valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen. Sekoita keskenään mehu, vesi ja sokeri. Maista miltä mehu maistuu ja jos tarpeen, niin lisää sokeria oman maun mukaan. :) Ota mehusta erilleen noin ½ dl ja kuumenne se kiehuvaksi mikrossa. Liuota siihen liivatteet ja yhdistä sitten lopun mehun kanssa. Kaada mehuliivateseos hyytyneen kakaun pinnalle ja anna hyytyä mielellään yön yli jääkaapissa. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilualustalle. Sulata mikrossa muutama pala valkosuklaata ja laita se pieneen pursotuspussiin. Spritsaa valkosuklaaraidat kakun päälle ja ripottele vielä päälle vähän nonparelleja koristeeksi. 


Aluksi meinasin olla vähän epäluuloinen, minkä makuinen kakusta tulee.... Mutta onneksi kakusta tuli hyvää ja se ei maistunut yhtään liian kirpeällä kuten olin kuvitellut. :)


Nuo päälle laitetut nonparellit oli kyllä virhe! :) Vaikka ne noissa kuvissa näyttää vielä kauniita, mutta parissa tunnissa ne olivat ihan sulaneet kiilteen päällä. Täten en suosittele laittamaan niitä koristeiksi, parempi keksiä jotain muuta. :)

Äiskäkin tykkäsi kakusta, joten se oli siten kaikin puolin onnistunut lahja äitienpäivänä. :)



7. toukokuuta 2015

MOKKAPALAKUPPIKAKUT



Viime viikonloppuna testailin Pullahiiren eli Taru Vihavaisen uusimmasta Kuppikakut- kirjasta mokkapalakuppikakkujen ohjetta. Jo pelkkänä sanana mokkapalakuppikakut kuulosti hyvältä, ettei auttanut muu kuin ryhtyä leipomaan. :) Pettymään en joutunut, sillä kuppikakuista tuli TOOSI hyviä! :)

Ohjeella tulee 12 kappaletta kuppikakkuja.

Massa:
2 munaa
1½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g voita
 1 dl kahvia

Kuorrute + koristelu:
200 g huoneenlämpöistä voita
½ dl kahvia (lämmintä)
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
nonparelleja

Keitä melko vahvaa kahvia. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Asettele muffinsipaperit valmiiksi muffinsipellille. 

Mittaa kulhoon munat ja sokeri. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sulata voi mikrossa ja sekoita joukkoon kuuma kahvi. Sekoita sitten vuorotellen vaahdon joukkoon kuivia aineita ja kahvi-voiseosta. Sekoita massa tasaiseksi ja jaa se 12 vuokaan lusikan avulla. Paista noin 15 -20 minuttia ja tarkista kypsyys tikulla. Anna jäähtyä täysin.

Valmista kuorrute. Vartkaa kaikki kuorrutteen aineet hyvin sekaisin keskenään. Pursota kuorrute tähtityllan avulla jokaisen kuppikakun päälle ja koristle vielä nonparelleilla. Säilytä valmiita kuppikakkuja jääkaapissa. 


Hmmm...erittäin hyvää! :D


Joo-o, nämä eivät olleet ollenkaan hullumpia! Tykkään kyllä kaikista leivonnaisista, joihin tulee kahvia. Melko makeita nämä tosin olivat ja tuo kuorrute oli aika stydii kamaa. :D Eipä tuo haitannut ja kuppikakut hävisivät kaapista parissa päivässä. :) Hmm... mitähän kuppikakkureseptiä testaisin seuraavaksi Pullahiiren kirjasta? :)

4. toukokuuta 2015

MADELEINE LEIVOKSET


Jokin aika sitten ostin kaupasta madeleineleivospellin. :) Olihan uutta peltiä pakko päästä heti testaamaan. En ollut ennen kuullutkaan näistä tällaisista madeleineleivoksista, mutta onneksi on netti, josta voi aina googlettaa kaikkea. :D Niinpä löysin mm. Valion sivuilta hyvän ohjeen näihin helppoihin pikkuleivoksiin. Hmm.... Näistä tuli ihana sitruunan tuoksu keittiöön paiston aikana. :)

Ohjeella tulee noin 20 kpl leivoksia.

Taikina:
2 munaa
½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1½ tl sitruunankuorta
50 g voisulaa

Koritelu:
tomusokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot keskenään. Sulata voi mikrossa ja lisää joukkoon vaniljasokeri ja sitruunan raastettu kuori. Sihtaa jauhoseos munavaahtoon ja kaada joukkoon voiseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa!

Voitele pellin kolot ja lusikoi noin 1 rkl taikinaa jokaiseen koloon. Paista uunin keskitasolla noin 5-7 minuuttia tai kunnes kypsiä ja saanet kauniin vaalean kultaisen värin. Anna jäähtyä hetken pellillä ja kippaa sitten leivokset jäähtymään leivinpaperin päälle. Pyyhi pelti paperilla, voitele uudestaan ja paista vielä toinen satsi leivoksia.

Sihtaa jäähtyneiden leivosten päälle tomusokeria ja sitten ei muuta kuin nauttimaan pikkuherkuista! :)


Nämä olivat kivoja pieniä herkkuja, jotka oli parilla haukulla popsittu mahaan. :)


Tosi helppoja tehä ja maistuivat hyviltä! Näistä tuli ihan mieleen sitruunapullat, joita teemme töissä kondispuolella. Aivan samalta maistuvat mun mielestä. :) Näitä tulee varmasti tehtyä vielä useamman kerran. Sitruunan tilalla voisi joskus kokeilla limeä tai jäähtyneet leivokset voisi dipata suklaaseen tai vain spritsata raidat päälle. Vaihtoehtoja kyllä löytyy. :)

1. toukokuuta 2015

VAPUN SOKERIMUNKIT



Eilen töistä päästyäni, ajattelin etten kyllä jaksa alkaa tekemään munkkeja täksi vapuksi. Oli ollut sen verran raskas työpäivä takana... :/ Mut pää ei antanut periksi ja niinpä tekasin sitten tällaisen minitaikinan, josta tuli kivasta kymmenen kappaletta jättimunkkeja. :) 

Taikina:
2½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

Paistoon:
900 ml rypsiöljyä

Koristelu:
hienosokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murenna hiiva joukkoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut kokonaan. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita sekaisin. Lisää jauhoja hiljalleen, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa jonkin aikaa ja lisää vaivauksen loppuvaiheessa pehmeä voi joukkoon. Anna taikina nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. 

Pyörittele nousseesta taikinasta pikkupalloja ja anna niiden vielä nousta jonkin aikaa liinan alla. 

Kaada öljy kattilaan ja aseta digitaalinen lämpömittari paikoilleen, jotta pystyt seuraaman öljyn lämpötilaa. Kuumenna öljy noin 180 asteeseen ja yritä pitää lämpöä siinä. Ota taikinapallo käteen ja tee keskelle reikä sormilla. Tiputa rinkula varovasti kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin noin 2-4 minuuttia. Paistoaika riippuu munkkien koosta! Ota valmis munkki reikäkauhalla lautaselle, jossa on talouspaperia. Paperi imee ylimääräisen öljyn itsensä. Anna hetken jäähtyä ja pyörittele sitten sokerissa.


Munkeista tuli kyllä melkoisen kokoisia! Nooh, eipä tarvinnut montaa syyä kerralla... :D


Jotenkin aina pelottaa ja myös laiskottaa tuo rasvalla paistaminen. Tällä kertaa paisto meni kyllä hyvin ja joutuisasti, kun oli vain niin pieni taikina. :) Vielä lämpimät munkit maistuvat kaikista parhaimmalta kylmän maidon kanssa. Tällä kertaa tosin söin munkkeja kuoharin kera! Nam nam! :D

Hauskaa vappua kaikille! :)


27. huhtikuuta 2015

MANSIKKAHYYDYKEKAKKU LIMETWISTILLÄ



Viikonloppuna alkoi ihan hirveästi tehä mieli mansikkakakkua! Tavallista täyskäriä en jaksanut alkaa tekemään, kun pakkasessakaan ei ollut pohjaa valmiina. Niinpä tekasin sitten tällaisen hyydykekakun pakastemansikoista limellä höystettynä. Kelpasi kyllä mansikkakakun nälkään! :)

Pohja:
175 g digestivekeksejä
2 tl kaakaojauhetta
40 g voisulaa

Täyte:
5 liivatetta
2½ dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
1-2 rkl sokeria
250 g mansikoita (pakaste)
1 limen raastettu kuori 
1 limen mehu puristettuna

Koristelu:
noin 50 g valkosuklaata
sokerimassaruusu + lehdet

Valmista pohja. Pingota 20 cm irtopohjavuovan pohjalle leivinpaperi ja laita reunakalvo kiertämään vuoan sisäreunaa. Murskaa keksit ja sulata voi. Lisää keksimurskan joukkoon kaakaojauhe ja voi, sekoita sekaisin. Painele seos vuoan pohjalle ja laita odottamaan jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen. 

Laita liivatteet kylmään veteen. Sulata mansikat ja soseuta se sauvaskoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kulhossa tuorejuusto, rahka ja sokerit, sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon mansikkasose ja limen kuoriraaste. Sekoita sekaisin. 

Purista limestä mehu lasiin ja kuumenna mikrossa kiehuvaksi. Lisää joukkoon puristetut liivatteet ja sekoita tasaiseksi liemeksi. Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto. Kaada valmis täyte pohjan päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä jääkapissa mieluiten yön yli. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja laita tarjoilulautaselle. Raasta juustohöylällä lastujan kakun pinta täyteen ja aseta itse tehty ruusu lehtineen koristeeksi. 


Lime toi kivasti lisäpotkua ja raikkautta kakkuun. :) Täytteen koostumus oli myös mielestäni hyvä, oikein pehmeä ja helposti leikkaantuva. :)


Aivan tyytyväinen en kuitenkaan ollut kakkuun. Jotenkin maku jäi melko pliisuksi ja olisin halunnut mansikan mauan voimakkaammin esille. 


Väsäsin koristeeksi nopsaa perinteisen valkoisen ruusun. Lehdet jouduin tekemään turkoosin värisiksi, kun olin jättänyt töihin vihreän pastavärini. Jotenkin oon onnistunut tässä viime aikoina roudaamaan omia tarvikkeitani töihin ja sille tiellehän ne on sitten jäänyt. :D


Jos nyt tekisin tämän kakun uudestaan.... Laittaisin varmaan maustamattoman tuorejuuston tilalle vaniljatuorejuustoa tai sitten korvaisin vispikerman vaahtouvalla vaniljakermalla. Ehkä nuo muutokset toisivat enemmän makua kakun täytteeseen. Tai sitten joukkoon voisi laittaa valkosuklaata sulatettuna. Se toisi enemmän makeutta. Täytynee testata ensi kerralla. :)