1. toukokuuta 2015

VAPUN SOKERIMUNKIT



Eilen töistä päästyäni, ajattelin etten kyllä jaksa alkaa tekemään munkkeja täksi vapuksi. Oli ollut sen verran raskas työpäivä takana... :/ Mut pää ei antanut periksi ja niinpä tekasin sitten tällaisen minitaikinan, josta tuli kivasta kymmenen kappaletta jättimunkkeja. :) 

Taikina:
2½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

Paistoon:
900 ml rypsiöljyä

Koristelu:
hienosokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murenna hiiva joukkoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut kokonaan. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita sekaisin. Lisää jauhoja hiljalleen, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa jonkin aikaa ja lisää vaivauksen loppuvaiheessa pehmeä voi joukkoon. Anna taikina nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. 

Pyörittele nousseesta taikinasta pikkupalloja ja anna niiden vielä nousta jonkin aikaa liinan alla. 

Kaada öljy kattilaan ja aseta digitaalinen lämpömittari paikoilleen, jotta pystyt seuraaman öljyn lämpötilaa. Kuumenna öljy noin 180 asteeseen ja yritä pitää lämpöä siinä. Ota taikinapallo käteen ja tee keskelle reikä sormilla. Tiputa rinkula varovasti kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin noin 2-4 minuuttia. Paistoaika riippuu munkkien koosta! Ota valmis munkki reikäkauhalla lautaselle, jossa on talouspaperia. Paperi imee ylimääräisen öljyn itsensä. Anna hetken jäähtyä ja pyörittele sitten sokerissa.


Munkeista tuli kyllä melkoisen kokoisia! Nooh, eipä tarvinnut montaa syyä kerralla... :D


Jotenkin aina pelottaa ja myös laiskottaa tuo rasvalla paistaminen. Tällä kertaa paisto meni kyllä hyvin ja joutuisasti, kun oli vain niin pieni taikina. :) Vielä lämpimät munkit maistuvat kaikista parhaimmalta kylmän maidon kanssa. Tällä kertaa tosin söin munkkeja kuoharin kera! Nam nam! :D

Hauskaa vappua kaikille! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille