10. helmikuuta 2015

YSTÄVÄNPÄIVÄ PLÄJÄYS; BEBE-LEIVOKSET, MANSIKKARAHKAHERKUT JA SYDÄNKEKSIT


Ystävänpäivä lähestyy jo kovaa kyytiä! Tätä aatellen aattelin tehä tällaisen ystävänpäivä herkkukattauksen. :) Ja viimein pääsin kokeilemaan kauan mielessä pyörineitä bebe-leivoksia. :)

Kaikki nämä herkut on valmistettu samasta murotaikinasta. Näinkin helposti pystyy samasta taikinasta tekemään erilaisia herkkuja. :) 

Ohjeena käytin Valion sivuilta bongattua murotaikina ja bebeleivosten reseptiä.  Tein taikinasta 12 kpl aaltoreunaisia- , 8 kpl pyöreäreunaisialeivospohjia ja 16 kpl sydänkeksejä.

Murotaikina:
200 g voita
1½ dl sokeria
1 muna
4½ dl vehnäjauhoja

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään, lisää joukkoon muna ja lopuksi jauhot. Sekoita kunnes aineet ovat hyvin sekaisin ja taikinasta muodostuu pallo kulhon pohjalle. 

Bebejä varten, voitele tai sprayaa vuokaspaylla tarvittava määrä pieniä leivosmuotteja. Kauli taikinasta ohut levy ja ota siitä muotinkokoinen pala ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Yritä saada taikina paineltua mahdollisimman tasapaksusti vuokaan, jotta pohjat paistuvat hyvin. Paista pohjia 175 asteessa, uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia, kunnes ovat saaneet kauniisti väriä pintaan. Anna jäähtyä ja irrota varovasti pohjat vuoista. 


Bebeleivosten täyte + kuorrutus:
2 rkl sokeria
2 tl perunajauhoja
2 keltuaista
1 dl kuohukermaa
100 g voita
1-2 tl vaniljasokeria
vadelmamarmeladia

2 dl tomusokeria + 2-3 rkl kuumaa vettä + rosaa pastaväriä
nonparelleja

Mittaa kattilaaan sokeri, perunajauhot, keltuaiset ja kerma. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Huom! Älä anna seoksen kiehua missään vaiheessa. Vaahdota voita erillisessä astiassa. Lisää voita vähän kerrallaan massan joukkoon ja mausa lopuksi vaniljasokerilla. 

Täytä 12 kpk aaltoreunaisia bebejä. Laita pieni nokari vadelmamarmeladia jokaisen pohjan keskelle ja sitten pääälle noin 1-2 tl valmitsta täytettä. Tasoita pinta ja laita täytetyt leivokset jääkaappiin kunnes täyte jämäköityy. 


 Valmista kuorrute bebeille sekoittamalla tomusokeri, vesi ja pastaväriä keskenään. Kuorrute ei saa olla liian juoksevaa eikä liian jämäkkää. Sellaista, että sitä on helppo levittää täytteen päälle. Laita kuorrutetta noin 1 tl jokaisen leivoksen päälle, tasoita pinta ja koristele vielä nonparelleilla. Säilytä valmiita leivoksia jääkaapissa. 



Vähän tuosta kuorrutteesta tuli liian pinkki omaan makuun. Varovaisemmin olisi pitänyt laittaa väriä kuorruutteen joukkoon. Nooh, ensi kerralla sitten muistan tämänkin asian... :D


Nämä pinkit bebet olivat kyllä TOOOOOSI hyviä!! Tykkäsin paljon! :)

****************************************************************************

Mansikkarahkaherkkuja varten valmista pohjat samalla tavalla kuin bebejen pohjat. Näihin käytin pyöreäreunaisia leivosvuokia. 


Täyte/kuorrute:
mansikkamarmeladia
1 dl kuohukermaa
noin 70-80 g cream fraicea
1 prk mansikkarahkaa (Skyr)
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta
sydänkoristeita

Levitä jokaisen pohjan päälle tasainen kerros mansikkamarmeladia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon cream fraice, rahka ja vaniljakreemijauehe. Sekoita tasaiseksi kuorruteeksi ja pursota valmis täyte leivospohjien päälle. Koristele vielä sydänkoristeilla. 


Nami nam, nämä maistuivat hyvin mansikalla! :)


Täyttämistä seuraavana päivänä huomasin, että nuo pohjat olivat hieman pehmenneet, mikä teki leivoksisa vieläkin herkullisempia! :)

****************************************************************************

Sydänkeksejä varten kaulaa murotaikinasta levy, ota siitä muotilla palat ja paista samaan tapaan uunissa kuin leivospohjatkin. 

Kuorrute:
punaisia candy melts -nappeja
valkosuklaata

Sulata ensin punaiset napit varovasti mikrossa. Käytä melko korkeaa mutta kapeaa astiaa, jotta saat dipattua keksit kunnolla sulaan massaan. Dippaan ensin keksit puoliksi punaiseen candy meltstiin ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Sulata sitten valkosuklaa ja dippaa keksien toiset puolet siihen. Laita taas jääkaappiin jähmettymään. Osaan kekseistä voit myös pursottaa erilaisia kuvioita tai mitä mieleen juolahtaa. 


Sitten ei muuta kuin nauttimaan ystävänpäiväherkuista hyvillä mielin! <3




5. helmikuuta 2015

RUNEBERGINTORTUT


Tänään olis sitten Runebergin päivä. Nämä olivat elämäni ihka ensimmäiset Runebergin tortut...tai oikeastaan muffinsejahan nämä ovat. :) 

Ohjeen näille otin töissä olevasta Valion konditorialeivonnaiset -kirjasta. Teemme töissä minitorttuja juuri tällä ohjeella ja sitten myös isompia torttuja, joidenka taikinassa on mukana mm. hirvensarvisuolaa. Koko leipomo lemuaa aivan hirveällä, kun noita hirvensarvisuolatorttuja paistetaan! Yök! :D

Reseptillä tulee noin 20 kappaletta torttuja. Määrä on riippuvainen muffinsien koosta. 

Massa:
250 g huoneenlämpöistä voita
200 g sokeria
125 g munia
25 g mantelilastuja tai -rouhetta
25 g appelsiinin kuoripaloja/muhennosta
noin 2 g kardemummaa
5 g leivinjauhetta
240 g vehnäjauhoja

Kostutus: omenamehua/appelsiinimehua

Koristelu:
vadelmamarmeladia
1 dl tomusokeria
noin 1 rkl vettä tai tarpeen vaatiessa enemmän

Lämmitä uuni 180 asteeseen ja asettele paperiset muffinsivuoat valmiiksi muffinsipellille. 

Valmista massa. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon munat vatkaten. Yhdistä keskenään kaikki kuivat aineet ja lisää massan joukkoon. Sekoita kunnes massan ainekset ovat hyvin sekaisin.  

Laita valmis massa pursotuspussiin ja pursota massa vuokiin. Vaihetoehtoisesti voi myös lusikoida massan vuokiin. Paista uunin keskitasolla non 15 minuuttia tai kunnes kypsiä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Paista massa parissa erässä. Anna valmiiden torttujen jäähtyä.

Kostuta jäähtyneet tortut omena- tai appelsiinimehulla. Ite käytin tällä kertaa omenamehua. Paina sormella tai esim. lusikan toisella päällä kolo tortun keskelle ja pursota vadelmamarmeladia tortun sisälle ja myös pinnalle. Valmista tomusokerista ja vedestä pursotettava massa ja pursota valkoinen rinkula marmeladin ympärille. Tadaa, valmista! :)


Perinteisestihän näihin kuuluisi punssi/rommi kostutus. Ehkä sen takia, en ole oikein ennen piitannut Runebergin tortuista, mutta nämä olivat hyviä omenamehukostukkeella. :)


Taidan jatkossakin tehä torttuja tällä ohjeella, hyviä olivat! :)


Meillä kävi vähän hassusti valmiiden torttujen kanssa. Ite ei keretty syyä kuin pari kappaletta ja loput jouduttiinkin sitten heittämään roskiin Tepakollin takia!!! :D Valmiit tortut ei tilanpuutteen takia mahtuneet kaappiin ja täten jouduin säilyttämään niitä keittiönpöydällä muovisessa kakkukuvussa. Nooh, sit yöllä heräsin siihen, kun keittiöstä kuului kauhea kolaus. Ryntäsin heti kahtomaan mitä oli tapahtunut... ja mitäs sitten näinkään!! Tortut oli pitkin lattiaa ja Tepakolli oli innoissaan niiden kimpussa. Hyvin näytti tortut maistuvan katille! :D



2. helmikuuta 2015

VALKOSUKLAA-LIMEMUFFINSIT


Oon nyt jotenkin innostunut tuosta valkosuklaan ja limen yhdistelmästä. Töissäkin tein edellisviikolla valkosuklaa-limejuustokakkuja. :) Kotona en enää kakkua halunnut tehä ja niinpä päätin sit tehä samalla makuyhdistelmällä muffinseja. Nam nam.... :) 

Ohjerunkona pidin Vaaleanpunaisen nonparillin kirjassa olevaa ohjetta ja tein taas vähän omia muutoksia ohjeeseen. :)

Ohjeella tulee 12 kappaletta normaalin kokoisia muffinseja.

Massa:
125 g voita
1½ dl sokeri
2 munaa
1 limen raastettu kuori
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
200 g maitorahkaa
100 g valkosuklaata

Kuorrute + koristelu:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 limen mehu
75 g pehmeää voita
vihreitä koristepalloja/koristetikkuja

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja asettele paperiset vuoat muffinsipellille. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon hyvin sekoittaen. Raasta mukaan limenkuori ja sekoita. 

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maitorahkan kanssa massan joukkoon. Pilko valkosuklaa ja kääntele palat massaan lastan avulla. 

Lusikoi valmis massa vuokiin ja paistan uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes kypsiä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna valmiiden muffinsien jäähtyä täysin ennen kuorruttamista. 

Valmista kuorrute. Notkista tuorejuusto ja sihtaa joukkoon tomusokeri parissa erässä hyvin sekoittaen. Lisää joukkoon limemehu, sekoita. Sekoita lopuksi kuorrutteeseen pehmeä voi. Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota muffinsien päälle kunnon annokset kuorrutetta. Koristele muffinsit. Säilytä valmiita muffinseja jääkaapissa. 


Namskis, nämä olivat hyviä! Limen ansiosta muffinsit oli tosi raikkaita. :)


Limen voisi aivan hyvin korvata myös sitruunalla, jos ei niin kovasti tykkää tuosta limestä. Itse kyllä tykkään ja teen varmasti näitä vielä toistekin. :)


Eipä nämä muffinsit kyllä kovin kauaa jääkaapissa kerennyt vanhentumaan! ;)


28. tammikuuta 2015

SMOOTHIEKAKKU


Tämän smoothiekakun bongasin Kinuskikissan sivuilta. Kakku oli niin herkullisen ja raikkaan näköinen, että mun oli heti saatava kokeilla tehä samanlainen. Hieman muuntelin tuota Kinuskikissan täyteohjetta omaan makuun sopivaksi ja mitä kaapista sattui löytymän tekohetkellä. :)

Pohja:
150 g digestivekeksejä
1 prk (125 g) hedelmäpilttiä

Täyte:
8 liivatelehteä
250 g mustikoita (pakaste)
500 g mansikoita (pakaste)
3 banaania
3/4 Stevia sokeria
1 dl vispikermaa
1 tl kardemummaa
½ dl sitruunamehua

Koristelu:
2 kiiwiä
1 persikka
mansikoita/mustikoita
sitruunamelissaa

Ota esille 20 cm irtopohjavuoka. Pingota pohjalle leivinpaperi ja laita vuoan sisäreunaa kiertämään reunakalvo. Murskaa keksit kaulimen avulla tai tehosekoittimessa. Yhdistä keksimurska ja piltti. Kaada massa vuokaan ja levitä se lusikan avulla vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sulata jäiset mansikat ja mustikat. Laita marjat blenderiin ja soseuta. Lisää joukkoon kuoritut ja pilkotut banaanit, sokeri, kerma ja kardemumma. Sekoita hyvin sekaisin. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos täytteeseen ja sekoita taas hyvin sekaisin. Kaada valmis täyte pohjan päälle ja anna mielellään hyytyä jääkapissa yön yli. 

Irrota kakku vuosta ja siirrä tarjoilualustalle. Koristele hedelmillä mielesi mukaan ja ala herkutella! :)


Tämä oli kivan raikas ja ennen kaikkea kevyt kakku herkuteltavaksi! :)


Kakusta tuli aivan kesäinen fiilis ja tämä sopisikin hyvin kesäjuhlien tarjoiluun. :)


Ainut mitä muuttaisin tuossa täytteessä... niin jättäisin kardemumman kokonaan pois. Ei se pahaakaan ollut, mutta parin jälkeen kardemumman maku alkoi jo tökkiä itsellä. Laittaisin seuraavalla kerralla vain marjoja ja banskuja ja kermankin voisin korvata rahkalla. :) Sokerinkin voisi melkein jättää pois, niin kakusta tulisi vieläkin terveellisempi. :D


Nyt tein ekaa kertaa digestivepohjan ilman voita. Meinasi vähän jännittää millainen siitä tulee, mutta hyvää se oli tuolla piltilläkin tehtynä. Jouduin jättämään pohjan alle leivinpaperin, koska pohja oli niin pehmoinen, ettei paperi pystynyt irrottamaan sieltä alta kunnolla. Leikkasin vain ylimääräiset paperit pois kakun ympäriltä. :)


25. tammikuuta 2015

KANA-TEXMEXPIIRAKKA



Tällä kertaa suolaisen piirakan pääraaka-aineena oli kana ja sen ympärille kehittelin maistuvan texmex-teeman. :) Raikas salaatti sopi hyvin piirakan kyytipojaksi.

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
noin 1 rkl vettä

Täyte:
300 g maustamattomia kanasuikaleita
suolaa + pippuria
1 prk kermaviiliä
2 munaa
1 paprika
½ sipuli
½ pss maissia (pakaste)
2-3 rkl valkosipulituorejuustoa
1 pss texmex-juustoraastetta
noin 50 g tavallista juustoraastetta
1 pss fajita-mausteseosta (Pirkka)
kourallinen fetakuutioita

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja valmista pohja. Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi, jauhot ja suola. Nypi hyvin sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinapalloksi. Voitele piirakkavuoka ja taputtele taikina vuoan pohjalle ja vähän reunoillekin. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Esipaista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia, tai kunnes pohja on saanut vähän väriä.

Valmista esipaiston aikana täyte. Paista kanasuikaleet ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Pilko sipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi. Yhdistä sitten kaikki täytteen ainekset kulhossa ja sekoita hyvin sekaisin. Kaada valmis täyte esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista vielä noin 35-40 minuuttia, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. 


Viikonloppu lähti mukavasti käytiin, kun perjantai-iltana sai herkutella piirakan ja salaatin merkeissä. :)


Piirakasta tuli kyllä hyvää, vaikka itse sen sanonkin. Siinä oli kunnolla makua ja texmex aiheiset ruuat kuuluvat kyllä lemppariruokiini. :)


Salaatin väsäsin nopeasti rucolasta, kurkusta, minitomaateista, paprikasta, ananaksesta ja fetakuutioista. Saalaatti oli raikas lisä tämän melko tuhdin piirakan rinnalla. :)



23. tammikuuta 2015

RAHKALEIVOKSET


Nämä leivokset ovat minulle hyvin rakkaita, sillä valmistin ne mummun reseptin mukaan. Muistan aina kuinka mummu teki näitä hyviä leivoksia ja saimme herkutella niillä. :)

Ohjeella tulee noin 10-15 leivosta. Riippuen kuinka isolla vuoalla/pellillä pohjan paistaa ja minkä kokoisia paloja leikkaa. :)

Pohja:
3 munaa
1½ dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
3/4 dl sokeria
1 sitruunan mehu
1 tl vanilliinisokeria
½ dl vettä

Kuorrute + koristelu:
1 tlk säilykeaprikooseja
1 rkl maissijauhoja
tilkka aprikoosilientä 
suklaalastuja

Valmista pohja kääretortun tapaan. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahdon joukkoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada valmis massa uuninpellille tai vuokaan noin 30x40 cm. Paista keskitasolla noin 10 minuuttia. Kumoa valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista päältä pohjalla ollut leivinpaperi. Anna jäähtyä kunnolla. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä kulhossa maitorahka, sokeri ja sitruunamehu, sekoita hyvin sekaisin. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota siihen liivatteet. Anna jäähtyä hieman ja lisää seos sitten rahkaseokseen ohuena nauhana koko aja sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto.

Leikkaa jäähtynyt pohja keskeltä kahtia. Levitä kaikki täyte toisella pohjapuoliskalla ja tasoita tasaiseksi. Laita toinen pohjapala kanneksi ja painele kevyesti. Anna hyytyä jonkin aikaa jääkaapissa tai mieluiten yön yli. 

Valmista kuorrute. Soseuta aprikoosit mössöksi ja kuumenna kattilassa liedellä. Sekoita maissijouhot tilkkaan aprikoosilientä ja lisää kuumaan aprikoosimössöön. Keitä parisen minuuttia ja anna jäähtyä. Leikkaa hyytynyt leivoslevy paloiksi ja lusikoi aprikoosikuorrutella jokaisen leivospalan päälle. Raasta vielä päälle koristeeksi suklaata. Valmista! :)


SUPERHYVÄÄ!! :)


Täytteestä tuli kivan raikas sitruunamehun ansiosta. :)


Leivokset maistuivat juuri siltä miltä muistinkin. Nämä eivät olleet yhtään makeita vaan ihan rakkaita ja yhden syötyään oli pakko ottaa toinenkin pala. :D

Kyllä meiän mummu olikin vaan hyvä leipomaan! <3




19. tammikuuta 2015

SUKLAAMUFFINSIT


Tällaiset muffinsit syntyivät kovaan makean nälkään viime viikonloppuna. :) Halusin tehä jotain sukalaista ja nopeasti valmistuvaa herkkua. Niinpä päädyin tekemään suklaamuffinseja. Ohjeen runko on Kinuskikissan blogista, mutta hieman muunneltuna mitä itseltä nyt sattui siihen hätään kaapista löytymään. :)

Ohjeella tulee 12 kappaletta normaalin kokoisia muffinseja. 

Massa:
130 g tummaasuklaata
150 g voita 
1½ dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ dl kaakaojauhetta
1½ dl maitoa

Rouhi suklaa pieniksi paloiksi. Laita muffinsivuokaan valmiiksi muffinsipaperit ja lämmitä uuni 200 asteeseen.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri keskenään vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen hyvin vispaten lisäysten välissä. Yhdista kuivat aineet erillisessä kulhossa. Lisää kuivien aineiden seos vuorotelle maidon kanssa massan joukkoon. Kääntele lopuksi joukkoon suklaapalat. 

Lusikoi valmis massa muffinsivuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna valmiiden muffinsien jäähtyä ritilällä. 


Hmmmm... suklaata! :)


Näille olisi toki voinut tehä vielä jonkinlaisen kuorrutteen, mutta aattelin että nämä saavat kelvata tällaisenaan ja hyvää oli. :)


Tummansuklaan tilalla voisi aivan hyvin käyttää maito- tai valkosuklaata tai jopa erilaisia makusuklaita. Vaihtoehtoja kyllä löytyy vaikka kuinka paljon... :)



15. tammikuuta 2015

KOIRANLUULEIVOKSET


Meillä leipomolla tuotevalikoimaan kuuluvat tällaiset koiranluuleivokset, jotkat on valmistettu tuulihattumassasta. Koskaan ei ole töissä tullut maistettua kyseistä leivosta, en tiiä miksei. :) Heräsin tuossa viime lauantaina melko aikaisin aamulla enkä enää saanut nukuttua. Niinpä sain päähäni alkaa kuudelta aamulla tekemään tuulihattumassaa ja koiranluuleivoksia. :)

Olen aikaisemminkin tehnyt tällä ohjeella tuulihattuja ja ohjeen olin bongannut Valion sivuilta. Tällä reseptillä tulee noi 8-10 kappaletta koiranluita. Riippuen tietty kuinka suuria leivoksi haluaa tehä. :)

Massa:
1½ dl vettä
75 g voita
1½ dl vehnäjauhoja
3 munaa

Täyte:
mansikkahilloa
2½ dl vispikermaa
vaniljasokeria

Kuorrute:
2 patukkaa (á 50 g) Dubbel nougattia
muutama pala valkosuklaata

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Kaada joukkoon jauhot ja sekoita puukauhalla niin kauan että taikina on kiinteä pallo.

Lisää massaan yksitellen munat voimakkaasti vatkaten joka lisäyksen jälkeen.
1. muna --> vatkaa 2 minuuttia
2. muna --> vatkaa 2 minuuttia
3. muna --> vatkaa 4-5 minuuttia

Laita valmis massa pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota koiranluun muotoisia leivoksia pellille ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Huom! Älä avaa uuniluukkua kesken paiston, muuten leivokset lässähtävät!! Anna jäähtyä hyvin. 

Leikkaa täysin jäähtyneet koiranluut kahtia. Laita lusikan avulla mansikkahilloa pohjapuolelle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Pursota kermavaahtoa paljon leivoksin pohjaan päälle. Sulata nougat patukat varovasti mikrossa. Dippaa leivosten kannet sulaan nougattiin ja paina kansi varovasti pohjapuolen päälle. Sulata muutama pala valkosuklaata mikrossa ja siirrä suklaasula pieneen pursotuspussiin ja spitraa leivosten päälle raidat. Säilytä valmiita leivoksia jääkaapissa. 


Tämä on oikea KERMAPOMMI! :D


Tätäkin leivosta on helppo tuunata omaan makuun sopivaksi. Mansikkahillon voi vaihtaa omaan lemppariinsa, kuorrutuksen voi tehä myös esimerkiksi tummasta/maito/valkosuklaasta ja koristeluun voi käyttää mitä mieleen juolahtaa ja kaapista sattuu löytymään. :)

Itse tykkäsin tästä leivoksesta oikein paljon! Ehkä ensi kerralla kokeilen jotain toista kuorrutetta, ehkäpä tummaasuklaata... NAM! :)




11. tammikuuta 2015

MUKIKAKUT


Sain JuJu-kirjakerhon kuukauden kirjana pienet leipomiskirjat, joissa leivotaan sekä suolaisia että makeita mukikakkuja mikrossa. Tämä on ilmeisesti nyt jotain uusinta uutta leivontamaailmassa! :) Pitihän kirjan reseptejä päästä heti testailemaan ja näin syntyi mustikka-ricotta- ja suklaafondat mukikakut kirjasta nimeltä Makear mukiherkut. :)

Huom! Ainekset ovat yhteen mukikakkuun.

Mustikka-ricottamukikakku:
2 rkl voita
1 muna
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ rkl ricottatuorejuustoa
5 rkl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 rkl mustikoita (pakaste)

Sulata ensiksi voi erillisessä kulhossa.

Vatkaa mukissa yhteen tässä järjestykssä; muna, sokeri, vaniljasokeri, ricottajuusto, jauhot, leivinjauhe ja sulatettu voi. Sekoita lopuksi joukkoon mustikat. 

Kypsennä mikrossa noin 1 minuutti 40 sekuntia (800 wattia). 

Suklaafondat-mukikakku:
2 tl voita
1 muna
4 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta (sokeritonta)

Koristelu:
vadelmia ja raastettua valkosuklaata

Sulata taas ensin voi erillisessä kipossa. 

Vatkaa mukissa yhteen tässä järjestykssä; muna, sokeri, vaniljasokeri, voi ja kaakaojauhe. Kypsennä mikrossa noin 1 minuutti (800 wattia). 

Koristelut hieman jäähtynyt muki rouhitulla valkosuklaalla ja vadelmilla.


 Mustikka-ricottamuki oli hyvää! Mulle kävi ekalla kertaa pieni kämmi ja unohin laittaa mukiin sulatetun voin!! Silloin kakusta tuli kova ja se ei maistunut kovin hyvälle. :( Toisella kertaa muistin lisätä kaikki ainekset ja kakusta tuli pehmeä ja hyvän makuinen. :D

Tähän mustikkakakkuun olisi kuulunut reseptin mukaan vielä sitruunankuorta, mutta sitä ei tekohetkellä ollut itselläni, niin jätin sen vain poies. Mut uskon, että sitruunankuori toisi kivasti lisämakua ja raikkautta kakkuun. :)


Suklaamuki oli nimensä mukaan SUKLAISTA! :) Ehkä jopa hieman tuhtia omaan makuun. Luulen et tämän mukin kanssa sopisi hyvin yhteen vaniljajäätelö. Nams! :)


Käyttämäni mukit olivat 3 dl mukeja ja ne vaikutivat olevan ihan sopivan kokoisia mukikakkujen tekoon. Ainekset sekoitin mukissa vain haarukan avulla. Helppoa ja nopeaa! 

Mikäli yhtäkkiä alkaa tekeen mieli jotain makeaa, niin nämä ovat kyllä hyvä vaihtoehto. Ei tarvi koko kakkua alkaa väsäämään, kun voi tehä yhen mukin nopsaa mikrossa. :) 

Ensi kerralla täytyy tehä suolaisia mukikakkuja! :)





7. tammikuuta 2015

KINKKU-CHORIZOPIIRAKKA


Halusin pitkästä aikaa tehä suolaisen piirakan iltapalaksi. Tällainen sitä sitten syntyi kinkusta ja chorizosta. Hyvin maistui viinin kanssa iltapalaksi. :)

Pohja:
100 g voita tai margariinia
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl ruisjauhoja
ripaus suolaa
loraus vettä

Täyte:
2 munaa
1 prk kermaviiliä
400 g palvikinkkua
50 g chorizoa
pieni pala purjoa
1 punainen paprika
1 pss tex mex-juustoraastetta (Valio)
noin 50 g tavallista juustoraastetta
persiljaa
mustapippuria

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Valmista pohja. Mittaa pehmeä voi/margariini, jauhot ja suola kulhoon. Nypi murumainen seos ja lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinapalloksi. Voitele noin 24-26 cm piirakkavuoka ja taputtele pohjataikina vuokaan. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia.

Valmista täyte. Mitta kulhoon munat ja kermaviili. Pilko kinkku ja chorizo pieniksi paloiksi ja lisää kulhoon. Pilko myös purjo ja paprika, lisää massan joukkoon. Mittaa joukkoon juustoraasteet, silppua persija (oman maun mukaan) joukkoon ja mausta mustapippurilla. Sekoita kaikki aineet sekaisin. 

Kaada valmis täyte esipaistetun pohjan päälle, tasoita ja jatka paistamista vielä noin 35-40 minuuttia kunnes piirakan pinta saa kauniin värin. 



 Tuo Valion tex-mexraaste sopi piirakkaan mielestäni tosi hyvin ja se toi kivasti makua! :) 
Kannattaa testata!


Sopiva iltapala viinin kera! :)


Täytyypäs taas alkaa tekeen näistä suolaisia piirakoita, kun ne on niin nopeita, helppoja ja hyviä! :)



5. tammikuuta 2015

MUSTIKKAJUUSTOKAKKU


Uuden vuoden kunniaksi tein tällaisen helpon ja nopean mustikkkaisen hyydykekakun. Oli hyvää! :)

Pohja:
200 g digestive-keksejä
60 g voita sulatettuna

Täyte:
4 liivatetta
4 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
200 g vaniljatuorejuustoa (Valio)
1 prk (á 230 g) mustikkamarmeladia (Saarioinen)
1 sitruunan mehu (noin ½ dl)
200 g mustikoita (pakaste)

Koristelu:
pari palaa valkosuklaata
mustikoita

Ota esille 20 cm irtopohjavuoka. Pingota vuoan pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaa kiertämään reunakalvo. Muskaa keksit pieneksi ja sulata voi. Yhdista keksimurska ja voi. Taputtele seos vuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen. 

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Sekoita toisessa kulhossa hyvin sekaisin tuorejuusto ja mustikkamarmeladi. Yhdista kermavaahto ja juusto-marmeladiseos. Purista sitruunasta mehu ja kuumenna se mikrossa kiehuvaksi. Liuota liivatteet kuumaan mehuun ja sekoittele vähän aikaa kunnes seos on jäähtynyt hieman. Kaada täytemassan joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Lisää lopuksi jäiset mustikat massaan joukkoon esim. nuolijalla sekoittaen. 

Kaada valmis täyte vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa nelisen tuntita tai mielellään yön yli. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilualustalle. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja siirrä sula sulkaa leivinpaperista tehtyyn pursotuspussiin. Purosta kakun reunaa kiertämään suklaarenkaat. Ripottele kakun keskelle vielä mustikoita. Sitten vain herkuttelemaan! :)


Nam nam, mustikka on vain niin hyvää! :)


Kakku oli raikas ja täytteessä olevat kokonaiset mustikat olivat kiva lisä kakkuun. :)


Sitruuna ja mustikka passaa hyvin yhteen. :)


Kakkua pystyy helposti muuntelemaan. Mustikan tilalla voisi käyttää esimerkiksi vadelmaa. Täytteeseen vain vadelmahilloa/marmeladia ja kokonaisia vadelmaia lopuksi täytteen joukkoon. :)