18. toukokuuta 2018

ÄITIENPÄIVÄKAKKU


Tänä vuonna leivoin äitilleni tämmöisen hempeän vaaleanpunaisen kakun, joka piti sisällään herkullisen fariinisokeripohjan ja täytteinä valkosuklaa- ja punaherukkamousset. Kuorrutteena toimi vaniljainen tuorejuustokreemi hieman mascarponella höystettynä. :) 

Kuorrute ei mennyt tällä kertaa aivan nappiin. :/ Mulla sattui olla kaapissa vaaleanpunaisen Candy Meltsin jämät niin käytin ne siihen. Laitoin kuorrutteen liian kuumana ja juoksevana kakun päälle, niin sehän vain valui reunoja pitkin kakun päältä pois. :D Ei saisi olla liian hätäinen! :) Muuten olin kyllä tyytyväinen kakun makuun ja ulkonäköön. Aidot ruusut toivat hieman luksusta koristeluun. <3

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
3 munaa
2 dl fariinisokeria
½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
75 g voita sulatettuna
1½ dl kermaa

Kostutus:
maitoa vaniljasokerilla maustettuna

Valkosuklaatäyte:
2 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
100 g valkosuklaata
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Punaherukkatäyte:
180 g punaherukoita
½-1 dl sokeria
2 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
3-4 rkl vaniljakreemijauhetta

Tuorejuustokreemi:
113 g pehmeää voita
2,25 dl tomusokeria
1½ tl vaniljasokeria
3 tl maitoa
200 g tuorejuustoa
100 g mascarponea
(+ pinkkiä pastaväriä)

Koristelu:
100 g candy meltsejä (vaal.pun)
½ dl kermaa

+ aitoja ruusuja/valkosuklaata/sokerihelmiä

Valmista pohja. Vuoraa vuoka leivinpaperilla; pohja + reunat ja lämmitä uuni 180 asteeseen. Vaahdota keskenään munat ja sokerit. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sulata voi mikrossa. Lisää vaahdon joukkoon kuivat aineet, sula voi ja kerma. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada valmis massa vuokaan ja paista uuni keskitasolla noin 40-45 minuuttia tai kunneks kypsä. Jäähdytä ja leikkaa kolmeen osaan.

Valmista valkosuklaatäyte. Sulata suklaa mikrossa varovasti ja jätä sivuun jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka. Lisää suklaa, sekoita ja lisää vaniljakreemijauhe. Sekoita hyvin sekaisin. 

Kokoa kakku paistovuokaan (laita leivinpaperista korkeat reunat) ja kostuta täytön yhteydessä vaniljasokerimaidolla. Kaada valmis valkosuklaatäyte kakun toiseen väliin. 

Valmista punaherukkatäyte. Jos käytät pakasteherukoita niin sulata ne ja soseuta sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon haluttu määrä sokeria. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka. Kaada täytteeseen herukkasose - sekoita varovasti sekaisin. Lopuksi lisää vaniljakreemijauhetta sen verran että saat täytteestä sopivan paksua. Kaada valmis täyte kakun toiseen väliin. Anna kakun hyytyä ja maustua jääkaapissa mieluiten yön yli. 

Valmista kreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja lisää joukkoon tomusokeri parissa erässä. Lisää joukkoon myös vaniljasokeri ja vaahdota seos mahdollisimman kuohkeaksi. Sekoita huoneenlämpöien maito joukkoon. Notkista erillisessä kipossa huoneenlämpöiset juustot ja sekoita hyvin kreemin joukkoon. 

Irrota hyytynyt kakku vuaosta ja aseta tarjoilulautaselle. Kuorruta kakku kauttaaltaa kreemillä . Halutessasi voit sipaista pinkkiä pastavärä kakun reunaan ja levittää sitä raidoiksi paletin avulla.  Anna kakun pinnan hieman jähmettyä jääkaapissa. Pinnasta ei tule niin kova kuin normaalia voikreemiä käyttämällä. :) 

Valmista valuva kuorrute candy meltseistä. Pilko candy meltsit pienemmiksi paloiksi. Kuumenna kerma ja kaada palojen päälle. Sekoittele kunnes palat on sulanut kerman joukkoon ja seos on tasaista. Anna jäähtyä ja jähmettyä jonkin aikaa kunnes kuorrute on sopivan paksuista. Kaada kakun päälle niin, että sitä lähtee valumaan reunoille. Laita hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ja koristele lopuksi kukilla ja muilla koristeilla. Ruusujen varret kannattaa peittää huolellisesti kelmulla tai foliolla. Tai voit käyttää mös valmiita kukkapiikkejä. 


Hempeä vaaleanpunainen herkkukakku. <3


Vähän harmitti kun tuo valuma meni pilalle. Se lähti myös tolleen ihmeellisesti "lainehtimaan" kakun päällä. Onneksi maku oli kuitenkin hyvä! :)


Tykkäsin kyllä todella paljon noista aidoista ruusuista koristeina. <3

15. toukokuuta 2018

SUKLAA-KINUSKIKAKKU



Tämä kakku syntyi hetken mielijohteesta kun halusin leipoa itselle jotain herkkua eräänä viikonloppuna. :) 

Pohjan teko ei vain sujunut aivan ongelmitta. Valmistin pohjan irtopohjavuoalla, joka oli jo jonkin verran päässyt löystymään ja reuna saattoikin joskus aina aueta itsekseen pohjan ympäriltä. Nooh, joko arvaatte miten mulle kävi??!! Kyllä vain - olin laittanut pohjamassan vuokaan ja nostamassa vuokaa uuniin, niin eiköhän se reunus pinksahtanut auki ja kaikki taikina valui ihanasti lattialle ja uunin pohjalle. Eli tämä homma ei mennyt ihan kuin Strömsöössä!! :D Muutama ärräpää siinä tais multa päästä ja ei auttanut kuin alkaa siivota sotkua. En kuitenkaan lannistunut tästä takaiskusta vaan valmistin uuden pohjan ja ERI vuoalla tällä kertaa. :D

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2½ dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
1 muna
1 dl maitoa
½ dl öljyä
1 dl kuumaa vettä

Kinuskitäyte:
1½ dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

2 dl vispikermaa
150 g mascarponejuustoa
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta

+ suolapähkinöitä noin 2 kourallista

Maitosuklaaganache:
75 g maitosuklaata
½ dl kermaa
12 g voita

Koristelu:
pensasmustikoita
suola- ja pistaasipähkinöitä

Valmista pohja. Lämmitä uuni 180 asteesen ja valmistele vuoka; pingota pohjalle ja reunaan leivinpapaeri.  Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää joukkoon muna, maito ja öljy ja sekoita muutaman minuutin ajan. Kiehauta vesi ja kaada massan joukkoon - sekoita hyvin sekaisin ja jatka sekoittamista jonkin aikaa. Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 40-45 minuuttia. Lyhennä tai lisää paistoaikaa tarpeen vaatiessa. Jäähdytä pohja.

Valmita kinuskikastike täyttöä edeltävänä päivänä. Laita kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kiehauta seos ja ota pois liedeltä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä yöksi jääkaappiin. 

Valmista kinuskitäyte. Vaahdota jääkaapissa yön ollut kinuski. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone ja kinuskivaahto. Sekoita hyvin sekaisin ja lisää lopuksi vaniljakreemijauhe hyvin sekoittaen. Pilko suolapähkinöitä pienemmiksi puukolla ja leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. 

Kokoa kakku samaan vuokaan, jolla pohjakin paistettiin. Voit tehdä leivinpaperista vuoalle korkeammat reunat. Laita vuokaan pohja ja sen päälle puolet kinuskitäytteestä. Ripottele päälle puolet pähkinämurskasta. Täytä toinen väli samalla tavalla. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa mielellään yö yli.

Irrota kakku vuaosta ja aseta suoraan tarjoilulautaselle. Tasoita reunoja paletin/veitsen avulla jos ne ovat kovin epätasaiset. 

Valmista suklaakuorrute. Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan kerma ja kuumenna melkein kiehuvaksi. Lisää joukkoon suklaa ja sekoita kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Lisää mukaan voi pieninä paloina ja sekoittele kuorrute tasaiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa, kunnes kuorrute on sopivan paksuista. Levitä kuorrute lusikan ja paletin avulla kakun pinnalle. Koristele pensasmustikoilla ja pähkinämuruilla. Sit vain nopeasti kakun kimppuun! :)


Lurps kun oli hyvää! Tuo pohja on ihan mun suosikki tällä hetkellä. :D


Kinuskimascarponetäyte oli ihanan samettista ja pehmeää. Tykkäsin kovasti mutta kinuskin maku olisi saanut tulla paljon enemmän esille. Ensi kerralla tekisin niin, että keittäisin pienen satsin kinuskia ja levittäisin sitä lusikalla ihan vain raidoiksi täytteen pähkinöiden päälle. Jos se toisi vähän lisäpotkua! :)


Olin ehkä vähän liian malttamaton tuon kuorrutteen kanssa. Hihii... :) Se oli vielä aika löysää levitysvaiheessa mutta mulla oli kiire lähteä jumppaan, niin lätkäsin sen vain kakun päälle. Vähän se valui liikaa kakkulautaselle mutta ei se mitään... :) 


Koristelussa kivaa väriä kakkuun toivat nuo mustikat ja pistaasipähkinät. :)


Namskis, kyllä tällä kakulla sai makean himon selätettyä. :D

9. toukokuuta 2018

NALLE-AIHEINEN SYNTTÄRIKAKKU



Viime viikonloppuna matkaan lähti tällainen vaaleanpunainen nallekakku pienen tytön synttäreille. :)

Kakku on mitoitettu 20 hengelle. Pohjana on tavallinen vaalea sokerikakkupohja ja täytteinä herkulliset valkosuklaa- ja mustikkamousset. Täytteet on muuten pidetty laktoosittomina mutta valkosuklaa ei ollut laktoositonta. Koristeet ja kakun kuorrutus on sokerimassaa. Sokerimassan alla on voikreemi, joka on maustettu vaniljalla. :) 


Olipas kiva tehdä pitkästä aikaa nallekoristeita. Aluksi niistä meinasi koko ajan tulla kissan näköisiä... :D Pienten korjausten jälkeen sain ne kuitenkin näyttämään nalleilta. :)


Kakusta tuli mielestäni oikein kiva ja hempeä pienelle tytölle. :)


 :)


Paljon onnea vielä Pihlalle! :)


4. toukokuuta 2018

SITRUUNA-LAKRITSIKAKKU



Tämä sitruunainen kakku lakritsipohjalla oli aivan uusi tuttavuus mulle. Tai oikeastaan vain tuo pohja oli uusi kokeilu ja täyte oli tuttu, turvallinen ja herkulliseksi todettu sitruuna-jukurttitäyte. :) 

Olin joskus kauan aikaa sitten kampaajalla ollessani ottanut kännykällä kuvan lehdessä olevasta kakkureseptistä, jossa oli tällainen lakritsipohja. En muista mikä lehti oli kyseessä, kun sitä ei kuvasta käynyt ilmi. :) Joka tapauksessa... Selaillessani kännykän kuvia, resepti tuli vastaan ja päätin kokeilla tuota ihanalta kuulostaa lakupohjaa ja sen kaveriksi tein tuon sitruuna-jukurttitäytteen. Namskis! :)

Kakku on valmistettu 18 cm vuoalla. 

Pohja:
3½ patukkaa Pandan lakritsifudgea tai 5 kpl Kick-patukkaa
½ dl kuohukermaa
70 g voita
1 dl sokeria
1 dl jauhoja
1 muna

Täyte:
3 liivatetta
200 g turkkilaista jukurttia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
½ tl vaniljasokeria
1 tl raastettua sitruunankuorta
3 rkl sitruunamehua
2½ dl vispikermaa

Koristelu:
erilaisia lakukarkkeja

Valmista pohja hyvissä ajoin, että se kerkeää kunnolla jäähtyä ennen täytteen tekoa. Ota esille vuoka, pingota pohjalle ja sisäreunaan leivinpaperi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Mittaa kattilaan pilkotut lakupatukat, kerma ja voi kattilaan. Lämmitä kunnes laku ja voi on sulanut kerman joukkoon ja seos on tasaista. Lisää joukkoon sokeri ja anna jäähtyä hetken aikaa. Lisää joukkoon jauhot ja viimeiseksi muna. Sekoita nopeasti tasaiseksi ja vältä turhaa sekoittamista. Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Jäähdytä.

Aseta jäähtynyt pohja saman paistovuoan pohjalle. Muista laittaa vuoan pohjalle leivinpaperi ja sisäreunaan mahdollinen reunakalvo. 

Valmista sitruunatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään jukurtti, tuorejuusto, sokerit ja raastettu sitruunankuori. Purista sitruunoista mehu ja kuumenna kiehuvaksi. Liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana jukurtti-tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Nostele lopuksi joukkon vatkattu kerma. Kaada valmis täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna mielellään hyytyä jääkaapissa yön yli tai vähintään 4-5 tuntia. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele erilaisilla lakukarkeille oman mielen mukaan. Valmista! :)


Voi että kun tuo pohjamassa maistui tekovaiheessa hyvältä. 
Meinasin syödä koko massan ennen paistoa! :D


Tästä ei voi muuta todeta kuin, että lakritsi ja sitruuna sopivat aivan loistavasti yhteen. :)


Pohja oli ihanan pehmeä ja ehkä jopa hieman browniemainen. 
Erittäin hyvä koostumukseltaan ja ennen kaikkea maultaan. :D


Nam nam, hyvää oli! :)


1. toukokuuta 2018

VAPUN BANAANI-SUKLAADONITSIT


Halusin vielä sokerimunkkien rinnalle tehdä pienen satsin näitä herkullisia banaani-suklaadonitseja. Aluperäisen reseptin bongasin Kanelitytön kakkuparatiisi-blogista ja hieman muuntelin ohjetta, että sain tehtyä pienemmän satsin donitseja. :) Nämä olivat herkullisia! :)

Muokatulla reseptillä tulee 7 kappaletta donitseja.

Taikina:
1 kypsä banaani
50 g voita sulatettuna
½ dl sokeria
1 muna
vähän reilu 2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia

Kuorrutus:
noin 100 g maitosuklaata

Koristelu:
pistaasipähkinöitä

Ota esille donitsipelti ja voitele/sprayaa seitsemän donitsikoloa. Lämmitä uuni 180 asteeseen. 

Sulata voi mikrossa ja anna jäähtyä hetken. Muussaa banaani kulhossa ja sekoita joukkoon hieman jäähtynyt voi. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä keskenään loput kuivat aineet ja lisää massan joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Lusikoi massa vuokiin tai laita massa pursotuspussiin ja pursota massa koloihin. 

Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Irrota donitsit heti vuoasta kippaamalla ne leivinpaperin päälle. Jäähdytä.

Koristelua varten rouhi pistaasipähkinöitä pienemmiksi puukolla. Sulata suklaa mikrossa. Dippaa donitsit suklaaseen ja ripottele päälle pähkinämurua. Valmista tuli! :) 


Nam! Nämä maistuivat ihanasti banaanilta ja kanelilta. :)


Maitosuklaakuorrute sopiva loistavasti donitsien makumaailmaan. :)


Kyllä näillä kelpaa juhlia vappua! :)



VAPUN SOKERIMUNKIT



Hauskaa vappua kaikille!! :) Näin se on taas vuosi vierähtänyt ja ollaan saatu juhlia vappua. Oma vapun juhlinta on tosin hieman muuttunut viime vuosista eikä enää oikein jaksa juhlia kuten ennen vanhaan. Eilenkin taisin nukahtaa sohvalla jo joskus ysin jälkeen! :D:D

Tänä vuonna vapun kunniaksi leivoin aivan tavallisia sokerimunkkeja. Ne vain on niin parhaita! :)

Munkkeja ohjeella tuli 17 kpl ja niiden raakapaino on noin 50 g.

Munkkitaikina:
2½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 muna
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

+ noin 9 dl rypsiöljyä paistoon
+ hienosokeria sokerointiin

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita sekaisin. Vaivaa taikinaa ja lisää jauhoja hiljalleen ja jatka vaivaamista kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Lisää vaivauksen loppuvaiheessa pehmeä voi mukaan ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. 

Vaivaa noussut taikina tasaiseksi pötköksi leivonta-alustalle. Leikkaa pötköstä noin 50 g paloja ja pyörittele ne palloiksi. Anna nousta liinan alla. 

Lämmitä öljy kattilassa 170-180 asteeseen. Jos omistat digitaalisen lämpömittarin, niin sillä on hyvä seurata öljyn lämpötilaa. 

Ota kohonnut taikinapallo, tee sen keskelle sormilla reikä ja pudota se varovasti kuumaan öljyyn. Paista 2-3 munkkia kerralla. Paista noin 2-3 minuuttia per puoli riippuen munkin koosta. Nosta paistunut munkki reikäkauhalla paperin päälle hetkeksi, jotta suurin ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Sokeroi munkit heti hienossa sokerissa.


Sokeria näistä munkeista ei ainakaan puutu! :D


Aijai, kyllä vastapaistetut munkit ovat sitten vain NIIN herkullisia! :)


Kyllä se vain niin on, että vappuun kuuluvat nämä perinteiset sokerimunkit. 
Siitä ei pääse yli eikä ympäri. :D



25. huhtikuuta 2018

RAHKAINEN MUSTIKKAPIIRAKKA


Tuossa jokin aika sitten tuli väsättyä tällainen rahkainen mustikkapiirakka. Huomasin että kaapissa oli pian vanhaksi meneviä rahkoja niin pitihän niistä jotain hyväskää leipasta. :) 

Tällä kertaa en kirjottele reseptiä tänne sillä en vain yksinkertaisesti muista, mitä kaikkea laitoin piirakkaan. Tämä tuli tehtyä vähän "mututuntumalla" enkä niin tarkkaan edes mitannut raaka-aineita. Hyvää tämä kyllä oli!  :)


Kyllä nämä perinteiset herkut on vain sitten hyviä! 
Perusmustikkapiirakkaa rahkatäytteellä ei voita mikään! <3


Sen verran muistan kuitenkin reseptistä, että tuohon täytteeseen käytin Valion vaniljarahkaa. :)


Nam nam! :)


24. huhtikuuta 2018

VALKOSUKLAA-SUOLAPÄHKINÄKEKSIT



Nyt on taas tullut jokin innostus leipoa erilaisia keksejä pitkästä aikaa. Olin jo aivan unohtanut kuinka hyviltä keksit maistuvatkaan kahvikupposen kera. :)

Tällä kertaa halusin kekseissä käyttää itselle niin rakasta raaka-ainetta eli valkosuklaata. :D Halusin myös sen kaveriksi jotain muutakin ja niinpä päädyin käyttämään suolapähkinöitä, kun niitä sattui olemaan sopiva määrä pussin pohjalla. Suolaiset pähkinät ja makea valkosuklaa olivat kyllä todella herkullinen yhdistelmä. Nam! :)

Ohjeella tulee noin 12-15 kappaletta keksejä riippuen koosta. Omat keksit painoivat raakoina 40 g. 

Massa:
125 g pehmeää voita
1 1/4 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2½ dl vehnäjauhoja
145 g valkosuklaata rouhittuna
35 g suolapähkinöitä rouhittuna 

Ota voi jo hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta se kerkeää pehmetä kunnolla. Rouhi suklaa ja pähkinät puukolla pienemmiksi paloiksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Mittaa kulhoon pehmeä voi ja sokerit - vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna joukkoon hyvin vatkaten. Yhdistä kaikki loput aineet keskenään. Lisää massan joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Ota massasta 40 g painavia paloja, pyörittele palloiksi, aseta pellille jättäen hyvin leviämisvaraa ja litistä pallot lättänöiksi. 

Paista keksejä uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Tarkkaile etteivät keksit paistu yli, niiden ei tarvitse saada hirveästi väriä pintaan. Vähennä paistoaikaa tilanteen mukaan. Keksien kuuluukin jäädä ehkä vähän raa'aksi, niin ne pysyvät pehmeinä ja mehevinä. Siirrä keksit pelliltä pöydälle leivinpaperin päälle jäähtymään. Sitten vain herkuttelemaan! :)


Ai että kun nämä olivat herkullisia! :)


Keksit olivat ihanan pehmeitä ja maistuivat kivasti suolaiselta ja makealta samaan aikaan. Nam! :)


Näitä keksejä tulee varmasi tehtyä toistekin, sillä nämä olivat niin helppoja ja nopeita valmistaa. 
Ei siinä kerennyt edes kissaa sanoa kun keksit olivat jo pöydällä jäähtymässä. :D:D


18. huhtikuuta 2018

SEMI NACKED SUKLAA-PUNAHERUKKAKAKKU



Nyt täytyy kyllä sanoa että voi pojat kun tuli hyvää kakkua! :) Tässä kakussa olivat kaikki kohdillaan; pohja oli ihan pehmeä ja mehevä, täytteestä tuli juuri sopivan kirpeä ja makea ja suklaaganache päällä viimeisteli kakun täydellisesti. Aah että... :D

Kakku on valmistettu 18 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2½ dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
½ tl suolaa
1 muna
1 dl maitoa
½ dl öljyä
1 dl kiehuvaa vettä

Punaherukkatäyte:
2 liivatetta
260 g herukoita
1½ dl sokeria
250 g mascarponejuustoa
2½ vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Flora)
1 tl vaniljasokeria
+ valkosuklaata rouhittuna (noin 8 palaa)

Suklaaganache:
75g tummaa suklaata
1 dl kermaa
13 g voita

Koristelu:
punaherukoita
suklaarouhetta (valko/tumma)
pistaasipähkinöitä

Valmista pohja. Voit tehdä pohjan jo täyttöä edeltävänä päivänä. Vuoraa vuoka leivinpaperilla (pohja+reunat). Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita sekaisin. Lisää joukkoon muna, maito ja öljy. Sekoita hyvin sekaisin. Kiehauta vesi ja lisää massan joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita massaa vielä muuaman minuutin ajan. Kaada valmi massa vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla ja lisää paistoaikaa tarvittaessa. Jäähdytä pohja hyvin ja leikkaa sitten kolmeen osaan. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen. Mittaa sokeri ja herukat kattilaan - kiehauta. Paseeraan seos siivilän läpi ja liuota joukkoon pehmenneet liivatteet. Jätä sivuun jäähtymään hetkeksi. Mittaa kulhoon mascarpone, vaniljakastike ja vaniljasokeri. Vaahdota kuohkeaksi. Lisää herukkaliivateseos vaahdon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi.

Kokoa kakku samaan vuokaan, jossa paistoit pohjan. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja tee leivinpaperista korkeat reunat vuokaan. Aseta pohja vuokaan ja kaada puolet täytteestä vuokaan. Ripottele päälle puolet valkosuklaarouheeta. Aseta päälle toinen pohja ja täytä toinen väli samaan tapaan. Aseta kansi päälle ja peitä kakku kelmulla. Anna kakun hyytyä mielellään yön yli jääkapissa. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Hyytynyt täyte on vähän pursunnut kakun ympärille, niin levitä paletin/veitsen avulla täytettä kakun päälle ja ympärille. Näin kakusta tulee "puolinaku". :D Laita jääkaappiin.

Valmista suklaakuorrute. Pilko suklaa pieniksi paloiksi. Lämmitä kerma kattilassa melkein kiehumispisteeseen ja lisää suklaa joukkoon. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Lisää joukkoon voi pieninä nokareina. Sekoita kunnes voi on sulanut ja kuorrute on kiiltävää. Levitä lusikan avulla kuorrute kaku päälle ja reunoille. Koristele kakku lopuksi haluamallasi tavalla. :)


Tässä kakussa olivat kaikki maut hyvin tasapainossa ja kakku oli vain niin kertakaikkisen hyvää! :)


Olen jo useamman kerran tehnyt tuota samaa pohjaa ja se ei kyllä petä koskaan. 
Ihan mun lemppariohje! :)


Kokeilin ensimmäistä kertaa laittaa tuota mascarponea punaherukkatäytteeseen ja se sopi kyllä todella hyvin siihen. Sokerin määrää jokainen voi itse säädellä omaan makuunsa sopivaksi. :)


Nam nam! :) Tällaisten onnistuneiden kakkuhen jälkeen aina muistan miksi niin tykkään leipomisesta. On vain niin hienoa saada aikaan maittavia makuyhdistelmiä. :)


13. huhtikuuta 2018

SUKLAA-VADELMAJUUSTOKAKKU BROWNIEPOHJALLA



Jaahas, tulipas sitä taas leivottua juustokakkua herkullisella browniepohjalla. Saa nähä milloin kyllästyn tuohon pohjaan, kun sitä on tullut tehtyä niin usein tässä lyhyen ajan sisällä. :D

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Browniepohja:
75 g tummaa suklaata
50 g voita
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 muna
1 rkl kaakaojauhetta
1 dl jauhoja

Suklaatäyte:
1 liivatetta
100 g tummaa suklaata
100 g maustamatonta tuorejuustoa
70 g maitorahkaa
1/4 dl sokeria
1/4 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä
1 dl vispikermaa

Valkosuklaatäyte:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata
70 g maitorahkaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 rkl vettä
1 dl vispikermaa

Vadelmatäyte:
2 liivatetta
150 g vadelmia
½ dl sokeria
1 dl kermaa
70 g maitorahkaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Kiille:
1½ - 2 liivatetta
2 dl vadelmakiisseliä (valio)
1 rkl vettä

Koristelu:
vadelmia
suklaarouhetta  (tumma/valko)


Paista pohja. Valmistele vuoka ja lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata suklaa ja voi samassa kipossa varovasti mikrossa. Sekoita joukkoon sokerit ja suola. Hämmennä joukkoon muna. Yhdistä jauhot ja kaakaojauhe ja sihtaa seos massan joukkoon. Sekoita vain sen verran että aineet menevät sekaisin. Kaada massa vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jäähdytä pohja.

Kokoa kakku samaan vuokaan kuin millä pohja on paistettu. Pingota vuoan pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan korkea reunakalvo tai tee leivinpaperista korkea reuna vuoalle. Aseta jäähtynyt pohja vuoan pohjalle.


Valmista suklaatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sulata suklaa mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä odottamaan. Sekoita keskenään maitorahka, tuorejuusto ja sokerit. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Kaada joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita hyvin. Lopuksi nostele joukkoon vatkattu kerma. Kaada valmis täyte vuokaan ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat seuraavan täytteen.

Valmista valkosuklaatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sulata suklaa mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä odottamaan. Sekoita keskenään maitorahka, tuorejuusto ja sokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota liivatteet siihen. Kaada seos ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita hyvin sekaisin. Kaada joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita hyvin. Lopuksi nostele joukkoon vatkattu kerma. Kaada valmis täyte suklaakerroksen päälle ja tasoita. Laita kakku taas jääkaappiin.

Valmista vadelmatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Mittaa kattilaan vadelmat ja sokeri - kiehauta. Paseeraa vadelmat siivilän läpi. Liuota liivatteet kuumaan paseerattuun vadelmasoseen joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä odottamaan. Sekoita keskenään maitorahka, tuorejuusto ja sokeri. Sekoita tämän seoksen joukkoon vadelmaliivateseos varovasti. Lopuksi nostele joukkoon vatkattu kerma. Kaada valmis täyte vuokaan ja tasoita pinta. Anna kakun hyytyä kunnolla jääkapissa, noin 4-5 tuntia.

Valmista kiille kakun päälle. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan noin 10 minuutiksi. Mittaa kulhoon vadelmakiisseli ja erota siitä noin 2 rkl, jonka kuumennat mikrossa. Liuota liivatteet tähän kuumaan kiisseliin hyvin sekoittaen. Yhdistä lopun kiisselin kanssa ja sekoita hyvin sekaisin. Kaada kiille varovasti kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa. 


Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Koristele vadelmilla ja suklaarouheella.



Olipas hyvä combo tässä kakussa! Tykkäsin todella paljon! :)



Mehevä pohja yhdistettynä herkkutäytteisiin - Ai että! :)


Raikas vadelmatäyte ja -kiille kevensivät kivasti kakkua. :)


 Nami nam! <3


Tämmöset kerroskakut on ihan mun lemppareita! Kun ei osaa päättää vain yhtä makua, jolla kakun tekisi, niin voi sen sijaan yhdistää useammin lempparimauan samaan kakkuun. :D


Onhan näissä kerroskakuissa vähän enemmän työtä mutta on se lopputulos vain kaiken vaivan arvoista. :D




10. huhtikuuta 2018

SUKLAAKEKSIT



Tässä yks päivä alkoi ihan yhtäkkiä tehdä mieli jotain suklaakeksejä. En kuitenkaan halunnut tehdä samoilla resepteillä keksejä kuin aikaisemmin vaan halusin kokeilla jotain uutta. Niinpä päädyin kokeilemaan Kanelitytön Kakkuparatiisin blogista näiden herkullisten suklaakeksien ohjetta. :) 

Keksit olivat kyllä herkullisia! Itseltäni pääsi käymään vain pieni moka, että unohdin laittaa keksien päälle ennen paistoa tuota sormisuolaa. En tajua miten se pääsi unohtumaan?!? :D:D Noh, lisäsin sit muutamien keksien päälle sormisuolaa myllystä paiston jälkeen. Hyvin toimi noinkin ja hyviä olivat myös ilman suolaa. Eli ei onneksi päässyt tapahtumaan mitään suurempaa katastrooffia suolan unohtumisesta. :D

Ohjeella tulee noin 20-24 kappaletta isoa keksiä.

Massa:
225 g pehmeää voita
4 dl fariinisokeria
2 munaa
6 1/5 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa 
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
270 g tummaa suklaata rouhittuna
(+sormisuolaa)

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta se on tekovaiheessa pehmeää. Rouhi suklaa rouheeksi.

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen ja sekoita hyvin joka munan lisäyksen jälkeen. Yhdistä keskenään kuivat aineet ja sekoita ne nopeasti massan joukkoon. Nostele lopuksi joukkoon suklaarouhe. 

Kääri massa hyvin kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin tunnin verran. 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota massasta noin 50 g paloja, pyörittele palloiksi, aseta pellille ja litistä palloja hiukan. Laita tässä vaiheessa suola keksien päälle halutessasi. Jätä hyvin leviämisvaraa keksien väliin. Paista keksejä uunin keskitasolla noin 10-12 minuuttia keksien koosta riippuen. Älä ylipaista keksejä, ne saavat olla hieman jopa "raakoja" uunista ottaessa. Älä jäähdytä keksejä pellillä vaan siirrä ne heti ritilän päälle tai pöydälle jäähtymään leivinpaperin avulla. 

Sitten vain odotelle hieman että keksit jäähtyvät ja suut makiaksi! :)


Namskis, kyllä suklaakeksit ovat vain hyviä! :) Itselle taisi tulla 22 kappaletta keksejä ja loput taikinasta päätyi suuhun jo ennen paistoa. Keksitaikina vain maistuu niin hyvältä! :)


Tykkäsin kekseistä ehkä jopa enemmän ilman tuota suolaa. 
Suola kyllä tosin sopi hyvin taittamaan keksien makeutta. :) 


Huomasin vielä myös toisenkin mokan näiden keksien valmistamisessa tuon suolan unohtamisen lisäksi. Laitoin nimittäin massaan liikaa jauhoja! Ohjeessahan on että jauhoja tulee 6 1/5 dl. Noh, tajusin sitten paistoin jälkeen että laitoin jauhoja 6½ dl. :D:D En tiiä mikä mua oikein vaivasi leipomisen aikana, kun noin tuli kömmähdyksiä. Onneksi nämä eivät kuitenkaan hirveästi vaikuttaneet lopputulokseen. Hieman kyllä maistoi, että nyt taisi lipsahtaa liikaa jauhoja... :) Aina ei vain mene kaikki niin kuin Strömsössä! :D