21. syyskuuta 2025

CHAI-KINUSKIKAKKU


Tästä kakusta tuli kyllä oikein kiva ja syksyinen herkku tähän alkaneeseen syksyyn. Chai-mauste on mielestäni just sellainen syksyinen mauste ja se sopii täydellisesti myös leivontaan. 🤎

Tällä kertaa luottopohjani pääsi taas tosi toimiin. Pohjan tuunasin juuri tuolla chailla ja lisäsimpä mukaan myös vähän saksanpähkinöitä tuomaan tekstuuria suutuntumaan. Pähkinät olivat kyllä todella hyvä lisä ja tykkäsin kovasti, miten ne rouskuivat hampaissa kakkua syödessä. 

Paiston jälkeen porasin pohjaan paljon reikiä ja nämä reiät täytin suolakinuskilla. Ai että... Lopuksi kakun päälle valmistui vielä valkosuklaakuorrute ja tämän pinnalle sotkin vielä vähän tuota suolakinuskia. Tuli melkoisen hyvä kokonaisuus! 🤎

Suosittelisin keittämään tuon kinuskin itse, jolloin siitä tulee huomattavasti parempaa. Itse päädyin ajan puutteen vuoksi turvautumaan valmiiseen kinuskikastikkseeseen. Ei sekään huono ollut mutta itse tehty on aina itse tehtyä. 🤎 Huom! Kinuskin menekkiin muuten vaikuttaa se, kuinka isoja ja kuinka paljon teet reikiä kakkupohjaan.

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1 dl sokeria 
0,5 dl fariinisokeria 
2 tl vaniljasokeria 
2 tl chai-maustetta
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
1 muna
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankermaa 
+ 40-45 g saksanpähkinöitä

Reikiin:
noin 0,5-1 dl kinuskikastiketta
ripaus suolaa

Kuorrute:
100 g valkosuklaata 
2 dl vispikermaa 
120 g maustamatonta tuorejuustoa 
1-2 rkl tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria 

Koristelu:
suklaapaloja (esim. valkosuklaa/caramello)
suolapähkinöitä
keksimurua 

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Sekoita ensin pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää mukaan muna, öljy ja ranskankerma - sekoita tasaiseksi massaksi. Rouhi pähkinät puukolla pienemmiksi ja kääntele nuolijalla massan joukkoon.

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Tarkista kypsyys tikulla ja vähennä/lisää paistoaikaa tarvittaessa. Jäähdytä pohja. 

Jos teet itse kinuskin, tee se sillä välin kun pohja jäähtyy. Jos käytät valmista kinuskia, sekoita joukkoon vain suola. 

Aseta jäähtynyt pohja suoraan tarjoilulautaselle. Poraa omenaporalla pohjaan paljon reikiä. Huom! Älä paina reikiä ihan pohjaan asti. Täytä reiät kinuskilla. Säästä kinuskia vähän koristeluun.

Valmista kuorrute. Sulata suklaa varovasti mikrossa ja jätä sivuun odottamaan. Vatkaa kermaa löysäksi vaahdoksi. Notkista tuorejuustoa toisessa kupissa ja sekoita joukkoon sokerit. Lisää valkosuklaa tuorejuuston joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita vielä lopuksi hyvin sekaisin. Viimeisenä sekoita joukkoon vaahdotettu kerma ja sekoita kuorrute tasaiseksi ja kuohkeaksi. 

Levitä valmis kuorrute pohjan päälle. Voit levittää sen suoraan paletin avulla tai pursottaa haluamallasi tavalla. Itse pursotin ensin kaiken kuorrutteen kakun päälle ja tasoihin lopuksi palettiveitsellä. Levitä kinuskia vähän kuorrutteen pinnalle ja tee paletilla spiraalikuviointi. Viimeistele koristelu suklaapaloilla, suolapähkinöillä ja keksimurulla. 


Syksyinen fiilis tuli kakkua syödessä. Tykkäsin oikein kovasti. 🤎


Ai että... Tuo kinuski kakun sisällä oli sitten NIIN hyvää ja sopi todella hyvin yhteen pohjan chai-mausteen kanssa. 🧡🤎



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille