14. syyskuuta 2025

PORKKANALEIVOKSET


Porkkanaiset leivonnaiset ovat aina olleet ja tulevat varmasti aina olemaan lähellä sydäntäni. Ne vain ovat niin hyviä! Vaikka aika harvoin toisaalta leivon niitä. Ehkä juuri siksi ne maistuvatkin sitten aina niin herkullisilta, kun ei liian usein herkuttele niillä. 😊Tällä kertaa jouduin ihan suoraan somen uhriksi näiden herkkujen kanssa. Näin instassa yhdellä sivustolla niin hyvän näköisen porkkanakakun, että alkoi heti tehdä mieli kyseistä kakkua. Jääkaapissakin sattui juuri sopivasti olemaan oikea määrä porkkanoita, niin eihän siitä auttanut muu kuin alkaa leipoa. 

Kaivoin reseptivihkoni esille ja ryhdyin tuumasta toimeen. Perinteistä kakku/piirakkaversiota en jostain syystä halunnut tehdä, vaan päädyin tekemään näitä kivoja pieniä neliön muotoisia leivoksia. Näistä tuli tosi kivoja! Porkkanakakkumassan valmistan melkein ainan Emma Iivanaisen reseptillä, sillä sen olen todennut kaikista herkullisimmaksi. Samaiseen reseptiin päädyin tälläkin kertaa. Massa on siitä kiva, kun ei tarvitse kuin sekoittaa aineet keskenään ja valmista on. Porkkanoiden raastamisessa menee ehkä kaikista eniten aikaa. 😊

Näiden herkkuleivosten sisälle kätkeytyy pieni kinuskisydän, johon käytin ihan vain kaupan valmista kinuskikastiketta, kun sitä sattui kaapissa olemaan purkki. Tähän voi ihan hyvin käyttää myös esimerkiksi Valion valmista kinuskikreemiä tai valmistaaa kinuskin itse alkusta lähtien. Voisin kuvitella, että Biscoff-tahna sopisi myös aivan loistavasti näihin! Leivosten päälle valmistui ihan perinteinen vaniljainen voi/tuorejuusto/tomusokeri kuorrute. Se vasta hyvää onkin, ihan parasta! Voisin oikeastaan syödä tuota kuorrutetta ihan vain sellaisenaan suoraan kulhosta. Nam! 

Jos siis tykkäät porkkanakakusta, niin tässä voisi olla sinulle just täydellinen herkkuleivos kinuskin kera. Voin lämpimästi suositella kokeilemaan reseptiä. 🤎🧡

Leivokset on leivottu leivospellillä, jolla valmistuu 12 kpl neliön muotoisia leivoksia. 

Porkkanamassa:
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
reilu 1 tl kanelia
1/4 tl suolaa
2 munaa
0,5 dl maitoa
1 dl öljyä
1 tl sitruunamehua
250 g porkkanaraastetta

Täyte:
noin 0,5-1 dl valmista kinuskikastiketta

Kuorrute:
100 g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 tl vaniljasokeria
3 dl tomusokeria

Koristelu:
mantelirouhetta

Ota esille leivospelti ja voitele tai sprayaa vuokaspraylla kolot hyvin. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Kuori ja raasta porkkanat. Jätä sivuun odottaaan.

Yhdistä kulhossa ensin kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa sekaisin munat, maito, öljy ja sitruunamehu. Sihtaa kuivat aineet märkien aineiden joukkoon ja sekoita esim. nuolijalla tai pallovispilällä sekaisin. Kääntele lopuksi joukkoon porkkanaraaste. 

Lusikoita massa vuokiin. Voit myös laittaa massan isoon pursotuspussiin ja pursottaa massan vuoan koloihin. Itse tein näin. 😊Paista leivoksia uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla ja vähennä/lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna valmiiden leivosten levätä vuoissa parisen minuuttia ja kumoa ne sitten leivinpaperin päälle jäähtymään. Käännä leivokset ylösalaisin niin, että vuoissa pohjana ollut pinta on nyt ylöspäin ja on näin ollen leivoksen  "uusi" yläpuoli. Anna jäähtyä rauhassa. 

Koverra jäähtyneiden leivosten keskelle reiät omenaporan avulla. Huom! Älä poraa reikää aivan läpi asti. Täytä kolot valmiilla kinuskikastikkeella. Kinuskin menekki riippuu, miten isot reiät olet tehnyt leivoksiin.

Valmista kuorrute. Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi ja kuohkeaksi. Notkista toisessa kipossa tuorejuustoa muutaman minuutin ajan sähtkövatkaimelle. Sekoita joukkoon myös vaniljasokeri. Yhdistä voi ja tuorejuusto hyvin sekoittaen. Sihtaa tomusokeri parissa erässä massan joukkoon nuolijalla käännellen. Vatkaa kuorrutetta lopuksi muutaman minuuttien ajan, jotta saat siitä kuohkeaa ja ilmavaa. 

Voit halutessasi pursottaa kuorrutteen leivosten päällä. Tämä on nopea tapa. Itse päädyin kuitenkin tekemään vähän vaikeamman kautta ja levitin kuorrutteen palettiveitsen avulla jokaisen leivoksen päälle erikseen. Ihan kuinka itse haluat menetellä tässä vaiheessa, molemmilla tavoilla saa hyvän lopputuloksen aikaiseksi. 😋 Viimeistele leivokset mantelirouheella ja säilytä valmiita herkkuja jääkaapissa. 


Nam, niin herkullisia! 🧡


Tykkäsin kovasti kinuskisydämestä. Kiva pieni ylläri leivoksen sisällä. 😋


Ihania syksyisiä herkkupaloja. Ei voi syödä vain yhtä, menee helposti useampi kerralla. 😅

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille