24. kesäkuuta 2024

VADELMA-SUOLAKINUSKIKAKKU


Niin se juhannus taas vain oli ja meni! Tänä jussina tuli herkuteltua oikein kunnolla kakkujen merkeissä. Leivoin perinteistä perinteisemmän britakakun, koska mielestäni juhannus ei ole mitään ilman britakakkua. Tämän lisäksi leivoin myös aivan älyttömän herkullisen vadelma-suolakinuskikakun, jolle mun on aivan pakko kirjoittaa resepti tänne blogiin. Kakku oli todella hyvää ja nyt en edes valehtele kun sanon, että söin koko kakun aivan yksin kahdessa päivässä! 😁

Kakussa on jälleen kerran luottopohjani ja tällä kertaa vadelmilla höystettynä. Sen kaverina suolakinuskikreemiä, johon käytin Valion valmista kreenmiä ja lisäsin joukkoon vain vähän suolaa. Jos haluaa niin valmiin kreemin voi myös korvata keittämällä itse kinuskin mutta tällä kertaa menin helpoimman kautta. 😁 Kinuskin päälle laitoin paljon kaurakeksipaloja sekä valkosuklaarouhetta. Valkosuklaan tilalla voi myös käyttää mitä tahansa suklaata itse haluaa tai kaapista sattuu löytymään. Koko kakun kruunasi vielä herkullinen kermatuorejuustokuorrute, jonka maustoin sitruunan kuoriraasteella. Kuoriraasteen määrää voi itse säädellä, kuinka sitruksisen maun haluaa kuorrutteeseen. Ai että, kun tämä oli hyvää! 😋

Vinkkinä vielä muuten tuon kakkupohjan kanssa. Se kannattaa ehdottomasti paiston jälkeen lämpöisenä kääriä kelmuun ja antaa siinä jäähtyä rauhassa. Tällöin pohja pysyy todella mehevä kun kosteus vielä oikein imeytyy pohjaan jäähtymisvaiheessa. 🙂

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
1,5 tl vaniljasokeria 
0,5 tl suolaa 
0,5 tl soodaa 
1 x kananmuna 
3/4 dl öljyä 
200 g ranskankerma

+ 100 g vadelmia (pakaste) + vähän perunajauhoja

Kinuskikreemi:
200 g kinuskikreemiä (Valio)
0,5 tl suolaa

Väliin:
kaurakeksipaloja
suklaapaloja/rouhetta (omavalintainen suklaa)

Kuorrute:
2 dl vispikermaa 
125 g maustamatonta tuorejuustoa 
0,5 dl tomusokeria 
1-2 tl sitruunan kuoriraastetta 

Koristelu:
vadelmia/keksipaloja/kinuskikreemiä/
pensasmustikoita/jukurttikarkkeja yms.

Ota esille vuoka, vuoraa pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Mittaa kulhoon jauhot, sokerit, suola ja sooda- sekoita sekaisin. Lisää joukkoon muna, öljy ja ranskankerma. Sekoita esim. nuolijalla vain sen verran sekaisin, että ainekset sekoittuvat. 

Sekoita pakastevadelmien joukkoon vähän perunajauhoja. Lisää noin puolet vadelmista kevyesti sekoittaen massan joukkoon. Kaada valmis pohjamassa vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele loput vadelmat massan päälle ja painele kevyesti. Paista uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes kypsä. Vähennä tai lisää paistoaikaa tarpeen mukaan ja kokeile kypsyyttä tikun avulla. Anna pohjan jäähtyä hetken aikaa vuoassa. Irrota sen jälkeen vuoasta ja kääri pohja varovasti kelmuun - anna jäähtyä rauhassa. 

Kun pohja on täysin jäähtynyt, aloita täyttäminen. Aseta pohja suoraan tarjoilulautaselle ja tee pintaa pieniä reikiä esim. omenaporalla tai ihan vain veitsen toisella päällä tökit reikiä sinne tänne. 

Sekoita valmiin kinuskikreemin joukkoon suola. Levitä noin 3/4 kreemistä kakun pinnalle ja jätä vähän sivuun koristelua varten.  Ripottele kinuskin päälle keksi- ja suklaapaloja. 

Kuorrutetta varten vaahdota kerma. Toisessa kulhossa sekoita keskenään tuorejuusto, tomusokeri ja sitruuna raastettua kuori. Lopuksi yhdistä kerman kanssa tasaiseksi kuorrutteeksi. Levitä kuorrute kakun päälle haluamallasi tavalla ja lopuksi viimeistele koristelemalla. Sitten vain herkuttelemaan! 


Namii, niin toimivat maut tässä kakussa että! 😋


Kakku oli ihanan mehevää ja miten hyvää vadelma, kinuski ja sitruuna ovatkaan yhdessä. Ai että! ❤️


Tällä samaisella tyylillä on nyt tullut leivottua aika monta kakkua ja lisää on ideoita vielä takataskussa. Joten vastaavanlaiset kakut eivät varmaan ihan hetkeen ole katoamassa mun leivontalistalta. 😁



5 kommenttia:

  1. Hei. Kiva resepti😊👍🏻. Voiko kakun tehdä edellisenä päivänä? Kuinka monen hengen kakku tämä suunnilleen on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiitos kiitos 🙂☀️ Jep, kakun voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Ite tein just näin juhannuksena tämän kakun kanssa.Tai sitten voi tehä niin, että leipoo pohjan edellisenä päivänä ja täytteet/kuorrutus syöntipäivänä. 🙂
      Sanoisin, että kakusta riittää noin 8-10 hengelle. Toki riippuu siitä kuinka kovista kakunsyöjistä on kyse. 😅 Ite oon ainakin aika kova kakkuahmatti. 😁

      Poista
  2. Ok, kiitos vastauksesta😊. Menee ehdottomasti testiin. Oletko tehnyt kakkua tuplana/ isompana versiona?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, toivottavasti tykkäät kakusta. 🙂
      En ole tätä kyseistä kakkua tehnyt isompana versiona mutta en näkisi mitään ongelmaa tehdä tämä tuplana. Mustikka-kardemummakakun olen tehnyt isompana ja semmoisena perinteisenä täytekakkumallisena kahdella täytevälillä.😁

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille