30. toukokuuta 2024

PANNA COTTA PIIRAKKA LIMEMANSIKOILLA


Viime viikonloppuna leivoin tätä kesäistä herkkupiirakkaa, kun sain pari ystävää kylään. Oli kyllä hyvää herkkua, vaikka ei ihan täysin onnistunut luomus piirakka ollutkaan. 😀

Birscoff-kekseistä tehdyn pohjan päällä on kunnon kerros valmista kinuskikreemiä (Valio) ja sen päällä ihanan pehmeä ja suussa sulava valkosuklainen panna cotta täyte. Nam! Piirakan päälle tulee vielä reilusti limemarinoituja mansikoita ja kermapursotukset.  Niin kivan kesäinen piirakka laillisesti ja ulkonäöllisesti. ☀️

En tiedä mikä oli mutta piirakka leikatessa, välissä oleva kinuski oli muuttunut vetiseksi ja sitä valui aika paljon tarjoilulautaselle. Joko panna cotta kerros oli reagoinut kreemin kanssa hyytymisvaiheen aikana aiheuttaen tilanteen tai sitten mansikoiden marinointineste oli syypää tähän. Veikkaan ehkä ensimmäistä syytä mutta en osaa varmuudella sanoa. Nooh, ainahan nämä leipomukset ei mene niin kuin olisi halunnut ja toivonut. 😁 Hyvää tämä oli kuitenkin joka tapauksessa!

Piirakka on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g Biscoff-keksejä
90 g voita

Väliin:
noin 1 prk kinuskikreemiä (Valio)

Panna cotta:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata 
2 dl vispi- tai kuohukermaa 
2 rkl fariinisokeria 
2 dl turkkilaista jukurttia 
1 tl vaniljasokeria 

Limemansikat + pursotukset:
noin 150 g tuoreita mansikoita 
limen mehu ja kuoriraastetta
sokeria

1,5 dl kermaa
noin 2-3 rkl turkkilaiset jukurttia 
tomusokeria
+
keksimurua

Vuoraa vuoan pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja myös reunoille noin 5 cm verran. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa. 

Levitä jähmettyneen pohjan päälle valmista kinuskikreemiä. Laita vuoka taas jääkaappiin tässä välissä.

Valmista seuraavaksi panna cotta. Laita liivatteet kylmään veteen ja rouhi valkosuklaa pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Lämmitä seos liedellä lähes kiehumispisteeseen ja ota pois levyltä. Liuota liivatteet kuumaan kermaan ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon suklaarouhe ja sekoittele kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna jäähtyä käden lämpöiseksi. 

Lisää jäähtyneeseen seokseen jukurtti muutamassa erässä hyvin sekoittaen. Mauts lopuksi vaniljasokerilla. Kaada valmis seos varovasti vuokaan kinuskikreemin päälle ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. 

Marinoi mansikat tarjoilupäivänä. Pilko tuoreet mansikat kulhoon. Raasta joukkoon limen kuorta ja purista vielä mehua mukaan. Mittaa kulhoon myös sokeria. En muistanut ollenkaan laittaa ylös määriä näille marinointiaineksille kun tein sen mututuntumalla. 😁 Kannattaa aloittaa pienellä määrillä ja lisätä jos on tarpeen. Anna mansikoiden marinoitua muutaman tunnin. 

Irrota hyytynyt piirakka vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää mukaan jukurtti ja tomusokeria oman maun mukaan. Pursota kerma kauniisti piirakan päälle käyttäen haluamaasi tyllaa. Lisää lopuksi marinoidut mansikat piirakan päälle ja murusta vielä vähän keksimurua päälle. Sitten vain herkuttelemaan!🙂


 Nami, hyvin maistui vaikka luomus ei ihan täydellinen ollutkaan. 🙂


Tuoreet mansikat on kyllä ihan parasta kesässä. ☀️


Lurps, helppoa ja hyvää.🍓


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille