9. huhtikuuta 2024

KINUSKI-SITRUUNAKAKKU KARDEMUMMA TWISTILLÄ


Voi pojat, kun tästä kakusta tuli sitten herkullista! Mun piti olla leipomatta mitään viime viikonloppuna mutta leivontainspiraatio vei voiton tällä kertaa. Näin on tosin käynyt aika monta kertaa aikaisemminkin. 😊
Elikkä siis... Kyseessä on kinuski-sitruunakakku kardemumma twistillä. Niin hyvää!!! Idea kakkuun lähti työporukan pullaringistä, jossa eräs työkaveri oli leiponut samoilla mauilla juustokakkua. Aloin miettiä, miten nämä maut voisi yhdistää tavalliseen kakkuun. Tykkäsin meinaan kovasti kardemumman, kinuskin ja sitruunan yhdistelmästä. Todella toimiva makuyhdistelmä mun mielestä!

Luottopohjani pääsi tämän kakun pohjaksi ja maustoin sen kardemummalla. Kardemummaa voi laittaa vähän oman maun mukaisesti. Itse laitoin 0,5 tl mutta ehkä sitä olisi ihan vähän voinut olla lisääkin. Kinuski löytyy kakkupohjan sisältä "pokekakku" tyylisesti reikiin upotettuna. Tein tuorejuustosta ja valmiista kinuskikastikkeesta seoksen, jota käytin kakun väliin mutta ihan hyvin voit käyttää valmista kinuskikreemiä tai esim. karamellisoitua kondensoituamaitoa. Ihanan pehmeä ja täyteläinen mascarponekuorrute paksuna kerroksena kakun päällä on aivan kertakaikkisen herkullista. Kuorrutteen makeutta voi itse säädellä oman maun mukaisesti. Koko komeus kruunataan vielä lopuksi lemon curdilla ja kinuskikastikkeella tehdyillä pyöräillä. Nam!

Kakku oli ihan älyttömän hyvää vaikka nyt pieniä muutoksia olisi voinutkin vielä tehdä. Kakkua syödessä kaipasin vähän jotain tekstuuria purutuntumaan. Näin jälkikäteen ajatellen, paahtaisin vähän jotain pähkinöitä ja laittaisin niitä kinuskikerroksen päälle ennen kuorrutetta. Tätä pitää ehkä testata vielä joskus. Mutta siis... Ihanaa oli kakku ja voin lämpimästi suositella kokeilemaan. 😊

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl sokeria 
1 tl vaniljasokeria 
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl soodaa 
0,5 tl suolaa 
3/4 dl öljyä 
150 g ranskankermaa
50 g maustamatonta jukurttia 
1 muna

Kinuskiseos:
100 g maustamatonta tuorejuustoa 
100 g kinuskikastiketta (Kotimaista)
ripaus suolaa

Kuorrute:
2 dl vispikermaa 
125 g mascarponea
0,5 dl tomusokeria 
1 tl vaniljasokeria 

Koristelu:
noin 2-3 rkl lemon curdia
noin 1-2 rkl kinuskikastiketta

Vuoraa vuoka leivinpaperilla; pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Yhdistä pohjan kuivat aineet kulhossa. Lisää mukaan loput aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi esimerkiksi nuolijalla avulla. Kaada valmis massa vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Lisää tai vähemmän paistoaikaa tarpeen mukaan. Anna pohjan jäähtyä. 

Kun pohja on täysin jäähtynyt, irrota se vuoasta ja aseta suoraan tarjoilulautaselle. Poraa pohjaan reikiä omenaporalla. Reikiä saa olla reippaasti. 

Valmista kinuskiseos sekoittamalla kaikki sen aineet keskenään tasaiseksi tahnaksi. Levitä tahna pohjan päälle niin, että reiät täyttyvät. 

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Notkista mascarpone erillisessä kulhossa ja sekoita joukkoon tomu- ja vaniljasokeri. Yhdistä sitten kermavaahdon kanssa. Älä vatkaa yli! Levitä kuorrute kinuskikerroksen päälle tasaisesti ja tasoita vielä lopuksi pinta. 

Lusikoi kuorrutteen päälle vielä lemon curdia ja kinuskikastiketta. Marmori pintaa esim. lusikan avulla, jolloin lemon curdi ja kinuski yhdistyvät ja muodostavat marmorointikuvion. Valmista tuli!


Naaamskis! 💛


Tämä oli todellakin kakku mun makuun. 😊


Tuntui, että kakku aivan suli suussa ja pohja oli ihanan mehevää. Nami nam. 💛


2 kommenttia:

  1. Ai että... tulispa sulta leivontakirja, missä ois kaikki nää ihanat ohjeet! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos ihanasta kommentista. ❤️ Oma leivontakirja olisi kyllä kova sana. Täytyy ehkä laittaa korvan taakse idea hautumaan. 😊

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille