21. maaliskuuta 2024

KINDERPIIRAKKA SITRUUNATWISTILLÄ


Kinderpiirakka on aina kuulunut omiin suosikkeihin ja jostain syystä kyseistä herkkua tulee leivottua vain pääsiäisen aikoihin. En tiedä miksi... 😁 Nyt olin jo monta viikkoa himoinnut piirakkaa ja viikonlopun aikana leipasin tätä herkkua pienen vuoallisen herkkupäivän kunniaksi. 

Vaikka se perinteinen versio onkin niin täydellistä ja suussa sulavaa, halusin kuitenkin kokeilla vähän jotain uutta. Leivoin pohjan omalla luottoreseptilläni ja lisäsin joukkoon vähän valkosuklaarouhetta. Kreemiosan maustoin sekä sitruunan kuoriraasteella että mehulla. Maitosuklaakuorrutteen joukkoon lisäsin myös pienen lorauksen öljyä, jottei siitä tulisi ihan kivi kova jääkaapissa. Kannattiko nämä muokkaukset? Joo ja ei. 😁

Pohjasta tuli tosi mehevä ja pehmeä. Suklaarouhe pohjassa ei sinänsä maistunut kovasti kokonaisuudessa mutta toi kivaa purutuntumaa paloihin. Sitruunaa innostuin laittamaan vähän liikaa ja sen maku dominoi aika lailla. Laitoin siis kuorta ja mehua kreemiin. Näin jälkikäteen sanoisin, että käytä vain jompaa kumpaa niin sitruunan mausta ei tule liian voimakas. Sitruuna kuitenkin raikasti tosi kivasti muuten todella makeaa makumaailmaa ja siitä tykkäsin kovasti. Kuorrutteesta tuli onneksi tosi hyvä öljyn lisäyksen ansiosta. 

Kyllä nämä palat katosivat lautaselta kuitenkin todella nopeasti! Onneksi laitoin heti muutaman palan pakkaseen niin ei tullut syötyä ihan kaikkia yhden päivän aikana. 😁 Mietin myös, että sitruunan tilalla voisi ihan käyttää myös appelsiinia, sopisi varmasti myös todella hyvin. 

Piirakka on leivottu noin 25 x 25 cm vuoalla ja leikattu 16 palaan. 

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
200 g kermaviiliä
3/4 dl öljyä (tai 75 g voisulaa)
1 muna
+ 60 g valkosuklaarouhetta

Kreemi:
75 g pehmeää voita
2,5 dl tomusokeria
1-1,5 tl vaniljasokeria
1 rkl maitoa
0,5 rkl sitruunamehua
0,5-1 yhden sitruunan kuoriraaste 
1 keltuainen

Kuorrute:
120 g maitosuklaata
1 tl öljyä
30-40 g valkosuklaata

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Mittaa pohjan kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää joukkoon kermaviili, öljy ja muna - sekoita esimerkiksi nuolijalla tasaiseksi massaksi. Rouhi valkosuklaa ja lisää se lopuksi massaan joukkoon. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoista pinta. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 uunin tehosta riippuen. Tarkista kypsyys tikulla ja lisää/vähennä paistoaikaa tarpeen mukaan. Jäähdytä pohja.

Valmista kreemi. Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi ja lisää sitten tomusokeri mukaan parissa erässä hyvin sekoittaen. Mausta vaniljasokerilla. Lisää sitten maito, sitruunamehua ja -kuoriraaste - sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi sekoita nopeasti mukaan keltuainen ja kreemi on valmis. 

Irrota vuoasta ja leivinpaperista. Aseta pohja esimerkiksi leikkuu laudan päälle ja levitä kreemi tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa. 

Kun kreemi on jähmettynyt, kuorruta piirakka. Sulata ensin raidoiksi tuleva valkosuklaa varovasti mikrossa ja siirrä se pieneen spritsauspussiin. Sitten vasta sulata maitosuklaa ja sekoita öljy hyvin joukkoon. Levitä maitosuklaa nopeasti kreemin päälle tasaisesti. Spritsaa valkosuklaaraidat päälle ja tee vedä hammastikulla raidat suklaista päältä. Näin saat aikaan kivan pintakuvioinnin. Huom! Ole nopea tässä vaiheet sillä suklaa jähmettyy tosi nopeasti kylmän kreemin päällä. Laita piirakka jääkaappiin jähmettymään. 

Siisti piirakan reunat leikkaamalla kantit pois ja sitten leikkaa paloiksi. Huom! Puukko kannattaa käyttää kuumassa vedessä ja pyyhkäistä paperilla jokaisen leikkauskerran jälkeen niin saat siistit leikkauspinnat paloille. Säilytä valmiita paloja jääkaapissa. 


Hyvää oli, vaikkakin ehkä vähän liiankin sitruunainen maku. Ensi kerralla vähän vähemmän sitruunaa niin sit on varmasti parempi. 💛


Lurps! 


Pääsiäisen takuuvarma herkku perinteisenä tai tuunattuna versiona. 😊


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille