3. joulukuuta 2023

KINUSKI-PIPARKAKKULEIVOKSET


Nyt tuli kyllä niin herkulliset joululeivokset että! Näillä saa ihan varmasti joulufiilistä nostettua ja suut makeaksi. ❤️

Itse leivospohjassa maistuvat tutut joulun maut. Pohjasta tuli ihanan pehmeä ja se tuntuu aivan sulavan suussa. Leivokset on dipattu suolakinuskiin ja tämä ohkainen kinuskikerros sopii aivan loistavasti yhteen mausteisen leivospohjan kanssa. Koko komeuden kruunaa vielä herkullisen pehmeä kanelinen tuorejuustokuorrute. Kuorrute on lähes sama, mitä tulee porkkanapiirakan päälle mutta lisänä on vain tuo kaneli. Aah, niin ihanaa!
Idea näihin herkkuleivoksiin on täysin minun oma mutta pohjan ja kinuskin resepti kuuluvat ihanalle Liisa Westerbergille. 🤎

Pienenä huomiona ja vinkkinä vielä... Tuota kinuskia ja kanelikuorrutetta tulee tällä reseptillä sen verran isot määrät, että itsellä ainakin niitä molempia jäi jonkin verran yli. Niistä voikin kehittää vaikka helpot ja nopeat piparikeksileivokset pursottamalla molempia valmiiden piparkakkujen päälle. Tulee muuten aika herkkuja! 😋

Koristelussa käytetyn granolan voi valmistaa itse mieleisistä aineksista. Voit myös käyttää valmista kaupan granolaa tai jotain muuta mieluista rouskuvaa murua tuomaan vähän purutuntumaa leivoksiin. 

Leivokset on leivottu mini loaf-leivosvuoalla ja leivoksia tulee 8 kappaletta.

Leivospohjat:
2 kananmunaa
1,5 dl fariinisokeria
50 g voisulaa
0,5 dl öljyä
2 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
noin 0,5 tl kardemummaa
noin 0,5 tl inkivääriä 
1 dl maitoa tai kermaa

Kinuski:
50 g voita 
1 dl fariinisokeria
0,5 dl kermaa
2 dl tomusokeria
ripaus suolaa

Kanelikuorrute:
100 g huoneenlämpöistä voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl kanelia (Ceylon)
2,5 dl tomusokeria

Koristelu:
piparkakkugranolaa 
punaherukoita


Ota esille leivosvuoka ja sprayaa vuokaspraylla hyvin kolot. Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

Sulata ensin massaan tuleva voi ja jätä sivuun jäähtymään hetkeksi. Yhdistä kaikki kuivat aineet kulhossa. Vaahdota keskenään munat ja fariisnisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon voisula ja öljy - sekoita. Seuraavaksi lisää massaan vuorotellen kuivia aineita ja maitoa. Sekoita vain sen verran että massa on tasaista. Tee viimeiset sekoitukset nuolijan avulla, jotta massa on varmasti hyvin sekaisin pohjia/reunoja myöden. 

Jaa valmis massa tasaisesti vuoan kahdeksaan koloon ja tasoita pinnat. Paista uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia tai kunnes kypsiä. Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassa ja kilpaa leivospohjat sitten jäähtymään leivinpaperin päälle. 

Valmista suolakinuski. Mittaa pieneen kattilaan voi, fariinisokeri ja kerma. Lämmitä seosta sen verran liedellä, että voi on sulanut ja sokeri on liuennut siihen. Ei tarvitse keittää seosta. Ota sitten kattila pois liedeltä ja sihtaa joukkoon tomusokeri parissa erässä hyvin sekoittaen esim. pallovispilällä. Lisää lopuksi mukaan suola ja sekoita. Anna kinuskin jäähtyä välillä sekoittaen kunnes seos on sopivan notkeaa leivosten dippaukseen. Liian notkea kinuski valuu vain pois leivosten päältä joten Malta odottaa riittävästi seoksen jäähtymistä. 

Dippaa jokainen leivos kinuskiin leivoksen yläpuoli edellä ihan reunoja myöten. Anna ylimääräisen kinuskin valua pois ja nosta leivokset jähmettymään leivinpaperoidun leikkuulaudan päälle. Laita dipatut leivokset jääkaappiin jähmettymään. (Leivosten pohjat jäävät siis ilman kuorrutetta.)

Kun kinuski on jähmettynyt leivosten päällä, valmista kuorrute. Huom! Nosta kuorrutteen voi ja tuorejuusto hyvissä ajoin etukäteen huoneenlämpöön. Vaahdota pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon kaneli ja vaniljasokeri. Yhdistä sitten vaahdotetun voin kanssa hyvin sekoittaen. Lopuksi sihtaa joukkoon tomusokeri parissa erässä ja sekoita ensin varovasti sekaisin. Lopuksi vatkaa kuorrutetta vielä hetken aikaa voimakkaasti kuohkeaksi sähkövatkaimella. Mikäli valmis kuorrute tuntuu liian löysältä, anna sen seistä hetken aikaa jääkaapissa.

Tällä välin voit siistiä leivosten alareunat leikkaamalla puukolla ylivaluneet kinuskivalumat pois. Tämä vaihe siis vain silloin jos kinuskia on päässyt valumaan häiritsevästi leivosten päältä. 🙂

Siirrä valmis kuorrute tyllalla varustettuun pursotuspussiin ja tee pursotukset haluamallasi tavalla. Koristele leivokset lopuksi esim. piparimurulla, granolalla ja marjoilla. Säilytä valmiita leivoksia jääkaapissa. Nam! 🤎


Aijai, niin herkullista! 🤎


Näistä jos jostain tulee kyllä syödessä joulu mieleen. Mikä nyt voisi pahaa ollakaan kun mukana on suolakinuskia... Lurps! 


Tuo kuorrute oli kyllä todella pehmeää ja suussa sulavaa. Sitä taisi tulla syötyä myös sika paljon ihan vaan lusikalla suoraan kulhosta. 😁

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille