18. lokakuuta 2023

KINUSKI-PIPARIKAKKU


Vähän aloitin jo joulun fiilistelyn kun leivoin tämän kinuskisen piparikakun. Mulla oli tällä kertaa hyvä syy leipoa, kun meille tuli vieraita kylään. Oli myös kiva kokeilla tuota uutta Valion piparkakkutuorejuustoa tässä leivonnaisessa. Oli aika jees mun mielestä tuo tuorejuusto ja sopii loistavasti jouluisiin leipomuksiin. Uunissa paistettavaa juustokakkua haluaisin vielä joskus kokeilla tehdä tuosta tuorejuustosta. Uskoisin, että siitä tulisi herkkua! 🙂

Harmittaa vähän kun kuvaushetkellä oli niin pimeä ja synkkä ilma, että kuvista ei tullut sellaisia kuin olisin halunnut. Haastavaa kyllä tuo valokuvaaminen kun ei ole kunnollista valoa. No, onneksi tämä ei kuitenkaan vaikuttanut kakun makuun millään tavalla. 😁

Tässä kakussa on tosiaan taas käytössä se mun luottopohja, johon käytin valmista kinuskikreemiä. Ai että, kun tämä pohja on sitten hyvä! Ennen paistoa pohjan päälle ripotellaan piparkakkupaloja ja kuorrute valmistetaan siitä uudesta piparkakkutuorejuustosta. Tämä oli oikein herkullista kakkua! Onneks mulla on vielä pakkasessa pari palaa kakkua jemmassa. 🙂

Kakku on leivottu noin 25x25 cm vuoalla.

Pohja:
75 g sulatettua voita 
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
200 g kinuskikreemiä (Valio)
1 muna
+ noin 40-50 g piparkakkupaloja 

Kuorrute:
2,5 dl vispikermaa
200 g piparkakkutuorejuustoa (Valio)
2-3 rkl tomusokeria (oman maun mukaan)
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristelu:
piparkakkuja paloina ja murustettuna
suklaapaloja/konvehteja
jukurttirusinoita
puolukoita

Ota vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata voi mikrossa ja jätä sivuun jäähtymään hetkeksi. Mittaa sitten kulhoon kaikki pohjan aineet ja sekoita esimerkiksi nuolijalla sekaisin tasaiseksi massaksi. Massaa ei tarvi sen kummemmin vatkata, riittää että aineet sekoittuvat keskenään. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Murusta pohjan päälle piparkakkuja ja painele niitä kevyesti massaan. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Lisää tai vähennä paistoaika tarvittaessa. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan. 

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto ja yhdistä kerman kanssa. Lisää joukkoon vielä tomusokeri ja vaniljakreemijauhe - sekoita. 

Irrota pohja vuoasta ja pohjalla oleva leivinpaperi. Aseta pohja esimerkiksi leikkuulaudan päälle ja levitä päälle kuorrute tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jonkin aikaa jääkaapissa. Siisti sitten reunat leikkaamalla pienet kanttipalat pois ja aseta kakku tarjoilulautaselle. Koristele lopuksi haluamallasi tavalla. 


Nam, kakku oli ihanan jouluinen ja piparkakut maistuivat tässä selvästi. Maku oli jotenkin tosi pehmeä ja lempeä jos näin voi sanoa. Tykkäsin kovasti! 🤎


Kinuskinen pohja sopi loistavasti yhteen piparikakun kanssa. Tuo pohja on kyllä niin hyvää mielestäni, että sitä voi syödä ihan myös sellaisenaan ilman kuorrutteita tai ylimääräisiä härpäkkeitä. 🙂


Tämä kakku sopisi loistavasti esimerkiksi pikkujoulujen herkkupöytään tai sitten ihan muuten vain herkutteluhetkiin. 🙂


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille