22. lokakuuta 2023

HALLOWEENKAKKU: SUKLAAKAKKU


Mä fiilistelen jo Halloweenia hyvissä ajoin kun en varsinaisena juhlapäivänä tai -viikonloppuna siihen kerkeä. Tämä suklainen seittikakku syntyi oikeastaan ihan sattumalta. Olin kaupassa juuri rahkahyllyn kohdalla ja mieleni teki ostaa appelsiinirahkaa ja leipoa siitä jotain hyvää. Heti tuli mieleen, että halusin kokeilla rahkaa luottopohjaani ja siitä tämän kakun idea oikeastaan lähti liikkeelle.  🙂

Pohjana siis luottopohjani appelsiinirahkalla tuunattuna ja siitä tuli oikeastaan ihan kiva. Appelsiinin maku oli melko hentoinen valmiissa tuotteessa mutta ei huono ollenkaan. Pohjan kaveriksi valmistin Nutellakreemin ja rapsakkuutta suutuntumaan tuovat kreemin joukossa oleva mantelirouhe. Kreemin päällä vielä tummasta suklaasta valmistettu suklaaganache sekä valkosuklaasta tehty seittikuvio. 

Kakku oli suhteellisen makeaa ja kovin paljoa sitä en jopa minäkään pysynyt yhdellä kertaa syömään. Appelsiinin maku olisi tosiaan voinut olla voimakkaampi ja nyt laittaisinkin ehkä kreemin alle pienen kerroksen appelsiinimarmeladia tuomaan lisämakua ja raikkautta. Pohjaan voisi myös lisätä vaihtoehtoisesti appelsiinimehua ja -kuoriraastetta. Tässä on siis vielä kehittelyn paikka, jotta maku olisi intensiivisempi. Nutellakreemiäkin riittäisi ehkä vähän ohkaisempi kerros sillä nyt sitä oli aika paksusti. Kuorrutteena oleva perus suklaaganache ei petä koskaan, se on aina hyvää. 

Halloweenteemaisen koristelun saa helposti aikaiseksi valkosuklaalla ja sitten vain heittää vielä lopuksi koristeeksi esim. hämähäkkejä, sokerisilmiä ja nonparelleja. Tästä tuli aika kiva! 🕸️🕷️

Kakku on leivottu noin 25 x 25 cm vuoalla.

Pohja:
75 g voita 
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 dl sokeria 
0,5 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
200 g appelsiinirahkaa
1 kananmuna

Nutellakreemi:
100 g pehmeää voita
2 dl tomusokeria
200 g Nutellaa
+ mantelirouhetta
(+appelsiinimarmeladia)

Suklaaganache:
150 g tummaa suklaata
25 g voita
1 dl kerma
+ noin 30-40 g valkosuklaata

Koristelu:
sokerisilmiä
nonparelleja
hämähäkkejä

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata pohjaan tuleva voi ja jätä sivuun jäähtymään hetkeksi. Mittaa kulhoon kaikki pohjan aineet ja sekoita sekaisin tasaiseksi massaksi. Riittää sekoitus esim. nuolijan tai ison lusikan avulla, ei tarvita sähkövatkainta. 

Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa. 

Valmista kreemi. Vaahdota pehmeä voi. Sihtaa tomusokeri parissa erässä voin joukkoon hyvin sekoittaen sähkövatkaimella. Lopuksi lisää mukaan Nutella ja sekoita tasaiseksi.

Irrota täysin jäähtynyt pohja vuoasta ja aseta se esim. leikkuulaudan päälle. Jos haluat käyttää appelsiinimarmeladia niin levitä sitä nyt kerros pohjan päälle ja sen päälle ripottele mantelirouhetta. Painele rouhetta kevyesti marmeladin joukkoon. Jos et käytä marmeladia niin levitä ensin ohut kerros kreemiä ja painele siihen kevyesti mantelirouhe. Tämän jälkeen levitä päälle loput kreemistä. Levitä kreemi niin, että mantelirouhetta ei sekoitu kreemin joukkoon vaan ne jäävät kreemin alle. Tasoita kreemipinta mahdollisimman tasaiseksi ja laita jähmettymään jääkaappiin. 

Valmista ganache. Rouhi suklaa pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan voi ja sulata se. Kaada joukkoon kerma ja lämmitä melkein kiehumispisteeseen asti. Kaada joukkoon suklaarouhe ja anna seistä hetken aikaa. Sekoittele sitten seosta kunnes suklaa on täysin sulanut kerman joukkoon ja seos on tasainen ja kiiltävä. Anna jäähtyä hetken aikaa välillä sekoitellen. Sulata tässä välin valkosuklaa mikrossa ja siirrä se leivinpaperista tehtyyn pieneen spritsauspussiin. 

Kun ganache ei ole enää kuumaa, levitä se ripeästi jähmettyneen kreemin päälle palettiveitsellä mahdollisimman tasaisesti. Spritsaa valkosuklaalla ympyrät heti perään ganachen päälle ja vedä hammastikulla pintaan marmorointikuvio (seittikuvio). Voit tässä vaiheessa jo laittaa koristeeksi sokerisilmiä ja nonparelleja jos haluat, näin ne tarttuvat hyvin kiinni suklaapintaan. Voit myös koristella kakun myöhemminkin. Anna jähmettyä jääkaapissa rauhassa.

Kun suklaaganache on täysin jähmettynyt, leikkaa reunat siisteiksi. Kasta puukko ennen jokaista leikkauskertaa kuumassa vedessä ja pyyhi kuivaksi. Näin saat siistin leikkaupinnan aikaiseksi. Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja koristele kakku. Jos et vielä ole laittanut koristeita kakun päälle niin voit sulattaa pienen määrän suklaata ja kiinnittää sillä koristeet kakun pintaan.


Makeaa mutta hyvää! Pienellä palkalla saa kyllä jo taltutettua makean nälän.🙂


Halloween on aina ollut mulle mieluinen juhlapyhä ja miten kiva onkaan aina keksiä teemaan liittyviä leivonnaisia. 🖤


Kyllä tuo luottopohja taipuu vaan moneen erilaiseen versioon! Vieläkin on monta ideaa kokeiltavana. 😁


Kakkua jäi sen verran paljon yli, että sain sitä hyvin pakkaseen laitettua tulevia herkkuhetkiä varten. 🙂


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille