28. lokakuuta 2023

HALLOWEENKAKKU: PUOLUKKA-KINUSKI


Tässä tuleepi vielä toinen Halloween-aiheinen kakku. Siinä taitaakin olla sitten kaikki teemaan liittyvät leivonnaiset tälle vuotta. Tästä kakusta tuli kyllä mielestäni todella kiva! 🎃

Kakussa on tavallinen sokerikakkupohja ja välistä löytyy kinuskitäytettä puolukoiden kera. Kuorrutus on vaniljaista tuorejuustokreemiä sekä erittäin hienoksi murustettuja keksejä. Koristeet ovat puolestaan valmistettu erilaisista suklaista käyttäen apuna kurpitsakarkkimuottia (Wilton). Ostin muuten ensimmäistä kertaa kokeiluun Callebautin Carmel Gold- suklaata ja voi pojat kun se on sitten hyvää. Sitä käytin noihin vaaleanruskeisiin kurpitsoihin. Tätä suklaata aioin kyllä ihan varmasti vielä joskus käyttää esimerkiksi jossain kakun täytteessä tai kuorrutteesta, nam! 🤎

Itse kakkukin oli kyllä aika namia. Makeahkoa kinuskitäytettä tasapainottaa kivasti happamat puolukat ja ne toivat samalla mukavaa purutuntumaa kun puolukat poksahtelivat suussa. Idea keksikuorrutukseen syntyi oikeastaan ihan vahingossa. Olin jo kuorruttanut kakun tuorejuustokreemillä ja ajattelin, että kakku näytti jotenkin paljaalta. Sitten välähti mieleen, et voisin vuorata kakun kauttaaltaan keksimurulla ja tähän pystyin hyvin käyttämään kaapissa lojuneet keksipakettien jämät. Kaiken kaikkiaan olin hyvin tyytyväinen kakun makuun ja ulkonäköön. Tai no... Ainut pieni miinus oli, että täyte oli ehkä hitusen liian liivatteista. Ehkä pitäisin liivatemäärän kuitenkin samana mutta lisäilin mukaan vielä noin 100 g rahkaa tuomaan keveyttä. Muuten kyllä tykkäsin kakusta todella paljon! 

Kakku on leivottu 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta 

Kostutus:
noin 1-1,5 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Kinuskitäyte:
3 liivatetta
2,5 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 dl valmista kinuskikastiketta 
1,5 rkl vettä
+ puolukoita (pakaste tai tuoreita)

Kuorrute:
100 g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 dl tomusokeria

Koristelu:
noin 70-80 g keksejä (esim. kaura ja/tai Biscoff)
50 g valkosuklaata
50 g Carmel Gold-suklaata (Callebaut)
50 g oranssia Candy Meltsiä 
muovisia hämähäkkejä

Leivo ensin kakkupohja hyvissä ajoin tai vaikka jo täyttöä edellisenä päivänä. 

Vuoraa vuoka leivinpaperilla (pohja ja sisäreuna) ja lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä loput kuivat aineet ja sihtaa ne parissa erässä vaahdon joukkoon varovasti nuolijan avulla nostelemalla. Kaada massa vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia. Tarkista kypsyys ja vähennä/lisää paistoaikaa tarvittaessa. Jäähdytä. Leikkaa täysin jäähtynyt pohja kolmeen osaan. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään tuorejuusto, vaniljasokeri ja kinuskikastike. Kiehauta vesi ja liuota siihen ylimääräisestä vedestä puristellut liivatteet. Kaada liivate seos ohuena nauhana kinuskimassan joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi sekoita massaan vatkattu kerma varovasti nostellen. 

Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle käyttäen apuna irtopohjavuoan reunaa ja korkeaa reunakalvoa (tai leivinpaperia). Kostutusta varten mausta maito vaniljasokerilla. Kostuta pohjia tasaisesti täytön yhteydessä. Jaa valmis kinuskitäyte kakun kahteen väliin ja ripottele molempiin väleihin puolukoita. Peitä kakku ja anna jähmettyä ja maustua mielellään yön yli jääkaapissa.

Irrota hyytyneen kakun ympäriltä reunavuoka ja reunakalvo. Valmista sitten kuorrute. Vaahdota pehmeä voi ja sekoita joukkoon vaniljasokeri ja tuorejuusto. Lopuksi sihtaa mukaan tomusokeri parissa erässä ja sekoita nuolijalla sekaisin. Kuorruta kakku kauttaaltaan valmiilla kuorrutteella. Laita jääkaappiin joksikin aikaa. 

Murskaa keksit esim. paksussa pakastepussissa kaulimen avulla ja kaada keksimuru lautaselle. Painele keksimurua kakun pintaan kevyesti ja yritä saada suht peittävä kerros aikaiseksi. Laita kakku jääkaappiin.

Koristeeksi tulevat suklaakoristeet voit valmistaa nyt tai voit tehdä ne jo hyvissä ajoin etukäteen jääkaappiin jähmettymään. Sulata suklaat erillisissä kipoissa yksitellen ja lusikoi kurpitsamuottiin. Kopauttele muottia pöytää vasten jotta ilmakuplat lähtevät pois. Anna jähmettyä jääkaapissa ja irrota koristeet sitten varovasti muotista. Asettele valmiit koristeet kakun päälle haluamallasi tavalla. Valmista tuli ja sitten vain herkuttelemaan! 🙂


Tästä tuli kyllä tosi kiva kakku ulkonäöllisesti, tykkään. Ei maussakaan ollut kyllä hirveästi valittamista. 🙂


Tuolla kurpitsamuotilla saa tehtyä tosi kivoja suklaakoristeita kakkuihin ja myös muihinkin leivonnaisiin. Miksei myös voi vain tehdä suklaakurpitsoja tarjottavaksi herkkupöytään, jos haluaa vähän erinäköisiä suklaita. 🎃


Oli kiva kokeilla vähän jotain uutta koristelutyyliä tuon keksivuorsuksen parissa. Aikaa se vei vähäsen, jotta sai tasaisen murukerroksen aikaiseksi mutta eipä tuo haitannut mitään. 


Tämän herkkukakun myötä hauskaa Halloweenia kaikille! 🧡

2 kommenttia:

  1. Ai että täällä on ihania ohjeita!!! :) mistä muuten ostit tuota karamelli suklaata, en löydä mistään. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos paljon! ❤️ Tilasin sitä suklaata Confetista. Löytynee varmasti myös muistakin nettiputiikista. 🙂 Kannattaa kyllä kokeilla tuota suklaata, itse ainakin tykkäsin siitä kovasti.

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille