19. syyskuuta 2023

CHAI-KAKKU


Aah, kylläpäs tästä kakusta tuli sitten hyvää! Kaapissa oli jo pitkä aikaa seissyt chai-maustepurkki ja monet kerrat olen siitä ajatellut leipovani jotain, mutta se on vain aina jäänyt. Nyt viimeinkin sain aikaiseksi käyttää kyseistä maustetta ja ihan harmittaa, kun en ole sitä jo paljon aikaisemmin ottanut käyttöön. Kakusta tuli nimittäin aivan ihana ja tuo pohja oli mielestäni ihan super herkullisen makuinen mausteen ansiosta. 😋

Luotin jälleen kerran perinteiseen "luottopohjaani" eikä se pettänyt tälläkään kertaa. Massan kun maustoi chailla, niin sitä olisi voinut syödä ihan vain sellaisenaan ilman paistoakin, sen verran hyvää se oli mielestäni. Maustetun pohjan kaveriksi halusin käyttää jossain muodossa kinuskia ja sitä päätyikin pohjan päälle kunnon kerros. Tein pohjaan "poke" tyylillä reikiä omenaporalla ja peitin reiät kinuskikreemillä. Kinuskin päälle halusin vielä jotain rapsakkaa tuomaan purutuntumaa, niin paahdoin hieman mantelirouhetta ja ripottelin sitä siihen. Kakun kruunasi lopulta ihana uuniomenan makuinen kerma-tuorejuustoseos. Olin jo jokin aika sitten ostanut kaappiin Arlan uutta uuniomenarahkaa niin se oli kuin tehty tätä kakkua varten. Onneksi sitä oli purkki kaapissa! Kuorrutteesta tuli tosi hyvää, ei yhtään liian makeaa ja se tasapainotti kivasti väliin jäävää makeaa kinuskia. 

Kaiken kaikkiaan kakku onnistui mielestäni todella hyvin ja tykkäsin mausta paljon. Ihanan syksyinen kakku ja sopi paremmin kuin hyvin tähän vuodenaikaan herkuteltavaksi. Nam! 🤎

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
75 g voita sulatettuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl soodaa
2 tl chai-maustetta
200 g ranskankermaa
1 kananmuna 

Väliin:
1 prk kinuskikreemiä (Valio)
ripaus suolaa
vajaa 1 dl mantelirouhetta

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g uuniomenarahkaa (Arla)
1 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristelu:
mantelirouhetta
kinuskikreemmiä
pohjasta "poratut" palat

Ota vuoka ja leivinpaperoi pohja ja sisäreuna. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sulata pohjaan tuleva voi ja jätä sivuun jäähtymään. 
Yhdistä kulhossa kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää mukaan voisula, ranskankerma ja muna. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada massa vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Vähennä tai lisää paistoaikaa uunin tehosta riippuen. Anna pohjan jäähtyä täysin.

Paahda mantelirouhetta kuivalla ja kuumalla pannulla hetken aikaan. Jäähdytä rouhe. Sekoita kinuskikreemini joukkoon suola. 

Irrota pohja vuoasta ja aseta suoraan tarjoilulautaselle. Poraa omenaporalla tai esim. tyllan väärällä päällä reikiä pohjaan. Säästä pohjapalat koristelua varten. Levitä kunnon kerros kinuski pohjan päälle niin että reiät peittyvä ja pohjan päällä on muutenkin suht paksu kerros kinuskia. Huom! Älä käytä ihan kaikkea kinuskia pohjan päälle vaan säätä taas noin 50 g/ pari ruokalusikkaa koristelua varten. Ripottele kinuskin päälle noin puolet jäähtyneistä mantelirouheesta. 

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto erillisessä kulhossa ja sekoita joukkoon rahka. Sekoita joukkoon kermavaahto ja lopuksi sekoita vielä mukaan vaniljakreemijauhe. 

Levitä valmis kuorrute pohjan päälle. Koristele kakku lopuksi käyttäen mantelirouhetta, pohjapaloja ja kinuskia. Laita ylijäänyt kinuski pieneen, leivinpaperista tehtyyn spitsauspussiin, ja pursota kinuskia sinne tälle koristeeksi muiden koristeiden sekaan. Sitten vain kakkulapio käteen ja herkuttelemaan! 😊


Nam, herkullista! Mikä nyt ei olis hyvää, missä on kinuskia. 😁


Pohja oli ihanan mehevä ja todella hyvän makuinen chain ansiosta. Maku ei ollut mitenkään ylipuskeva vaan sellainen hento mutta kuitenkin maistuva. 


Uuniomenarahka toi myös oman makuvivahteensa kuorrutteeseen ja se sopi kyllä hyvin yhteen pohjan ja kinuskin kanssa. Voisin kuvitella että muutkin maustetut rahat kuten esimerkiksi vaniljarahka sopisi tähän myös loistavasti. 


Pohjaan kannattaa tehdä suht paljon kinuskilla peitettäviä koloja, sillä parasta kakussa oli syödessä osua kunnon "kinuskisuoneen". 😋



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille