18. toukokuuta 2023

VANILJAINEN LIME-MUSTIKKARAHKAPIIRAKKA


Äitienpäiväksi oli hyvä kokeilla edellistä mangorahkapiirakkaa mustikkaisessa muodossa. Tästä tuli myös erittäin hyvää! Mieheltä sain ainakin kehuja, että piirakka oli hyvää ja hän söikin monta palaa sitä. 🙂

Alunperin tarkoituksena oli käyttää piirakassa vaniljarahkaa mutta kun kaapissa oli purkki tavallista maustamatonta rahkaa niin päädyin sitten käyttämään sitä. Hyvin toimi tälläkin mutta aion kyllä vielä testata joskus kuinka piirakka onnistuu vaniljarahkalla. 

Mustikan kaveriksi valitsin tällä kertaa myös limen kun sitä oli paljon meillä jääkaapissa. Limen voi myös halutessaan vaihtaa sitruunaa. Sopii varmasti tosi hyvin, jos ei jopa vielä paremminkin. Vaniljasokeria ja -vaniljakreemijauhetta tuli täytteeseen hiukan enemmän kuin mangoisessa versiossa mutta muuten piirakka on oikeastaan suora kopio edeltäjästään. Suosittelen kokeilemaan tätäkin jos tykkäsit edellisestä mangopiirakasta. 🙂

Mieheltä idean saaneena tästä piirakasta aioin vielä joskus leipoa myös omenaisen version. Mä niin sitten rakastan tällaisia helppoja ja herkullisia leivontareseptejä. Aina ei vaan jaksa tai ole aikaa viettää montaa tuntia keittiössä leipoen niin tällaiset reseptit on silloin pelastus kun tekee mieli herkkuja.🙂

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla. 

Pohja:
75 g sulatettua voita 
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl soodaa
0,5 tl suolaa
200 g ranskankermaa
1 muna

Täyte:
200 g maustamatonta maitorahkaa
1,5 dl maustamatonta jugurttia 
0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 limen kuoriraaste
1-2 rkl limemehua
1 muna
3-4 rkl vaniljakreemijauhetta
+ noin 50-60 g mustikoita soseutettuna

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Sulata voi ja jätä sivuun jäähtymään. Sekoita keskenään pohjan kuivat aineet. Lisää joukkoon voisula, ranskankerma ja muna - sekoita esim. nuolijalla sekaisin. Kaada valmis pohjamassa vuokaan ja tasoita pinta.

Valmista täyte. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään mustikoita lukuunottamatta. Levitä täyte pohjan päälle tasaisesti. Sulata jäiset mustikat soseuta sauvasekoittimella. Jos haluat voit maukeuttaa sosetta pienellä määrällä sokeria. Itse en tätä tehnyt vaikka sitä mietinkin. Lusikoi mustikkasosetta täytteen päälle pieniksi kasoiksi ja vedä veitsen kärjellä marmorikuviota soseen ja täytteen päältä.

Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi. Itse leikkasin piirakan 16 palaan (4x4). Säilytä paloja jääkaapissa.


Nam, oli kyllä hyvää piirakkaa! Limen raikkaus sopi todella hyvin yhteen mustikan kanssa. 🙂


Lurps! ❤️

8 kommenttia:

  1. Hei, minkälainen vuoka sinulla on näissä piirakoussa käytössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Oon käyttänyt sellaista noin 25x25 cm neliskanttista vuokaa. Se on semmoinen ihanan hennon pinkki ja oon ostanut sen joskus vuosia sitten Minimanista. 🙂

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kyllä piirakka säilyy useamman päivän jääkaapissa. Mikäli se vain niin kauaa säilyy syömättä. 😅

      Poista
  3. Kiitos vastauksesta. Tuskimpa muuten säilysi meilläkään mutta tein piiran launtain yo juhlia varten. Maistoin pienen palan ja oli kyllä hyvää, pitää hillitä etten syö enempää ennen juhlia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiva kuulla että piirakka oli mieleinen. Hyviä yo-juhlia sinne lauantaille! 🙂

      Poista
  4. Hei. Onkohan ohje tuplana hyvä jos tekee 50cm uunipeltiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Äkkiseltään voisin sanoa sen olevan hyvä mutta en nyt ihan takuuvarma ole lopputuloksesta kun en ole itse kokeillut tehdä noin isolla pellillä tuplamäärällä. 😁 Rohkeasti vain kokeilemaan. 👍🏻

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille