21. maaliskuuta 2023

PORKKANAPIIRAKKA


Porkkapiirakka ja -kakku kuuluvat ehdottomasti omiin lemppareihini, ne vain on niin kertakaikkisen hyviä. Tällä kertaa halusin kokeilla vähän uudenlaista reseptä piirakkaan ja tästä tuli kyllä aikaista hyvää vaikka itse sanonkin. 

Kuten viime aikoina ootte varmaan huomannut niin oon aika paljon leiponut sellaista helppoa kakku/piirakkapohja, johon tulee joko kermaviiliä tai ranskankermaa ja aineet vaan sekoitetaan keskenään kulhossa. Tää on ollut mun mielestä niin hyvä ja herkullinen massa että pienillä muutoksilla siitä saa vaikka mitä tehtyä. Nyt halusin kokeilla, miten pohja toimisi porkkanapiirakan muodossa. Pari testierää jouduin tehdä ennen kuin olin suht tyytyväinen mutta tämä viimeisin yritys oli jo sellainen että aattelin reseptin siitä raapustaa tänne blogin puolelle. 

Piirakasta tuli oikein mehevä ja herkullinen. Kuorrutetta on mielestäni just oikea määrä pohjan paksuuteen nähden eli RUNSAASTI ja näihin herkkupaloihin jäi aivan koukkuun. 🙂 Kokeilin leipoa pohjan sekä kermaviilillä että ranskankermalla ja jälkimmäisellä tuli mielestäni parempi. Toisessa erässä korvasin myös osan sokerista fariinisokerilla ja se kannatti kyllä. Näitä herkkupaloja tulee varmasti leivottua vielä monet kerrat! 🧡

Piirakka on leivottu noin 25x25 cm vuoalla ja leikattu 16 palaan. 

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria 
0,5 dl fariinisokeria
1,5 tl kanelia (Ceylon)
vajaa 0,5 tl kardemummaa 
0,5 tl suolaa
0,5 tl soodaa
75 g voita sulatettuna
200 g ranskankermaa
1 muna
150 g porkkanaraastetta

Kuorrute:
100 g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1-1,5 tl vaniljasokeria
3 dl tomusokeria

Koristelu:
mantelirouhetta

Ota esille vuoka ja leivinpaperoi se valmiiksi. Lämmitä uuni 175 asteeseen. 

Leivo pohja. Sulata voi mikrossa. Kuori ja raasta porkkanat valmiiksi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää voisula, ranskankerma ja muna  - sekoita. Lopuksi kääntele joukkoon porkkanaraaste. 

Kaada valmis massa vuokaan, tasoita pinta ja paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia uunin tehosta riippuen. Jäähdytä. 

Valmista kuorrute. Vaahdota ensin pehmeä voi vaaleaksi ja kuohkeaksi. Sekoita hyvin joukkoon notkistettu tuorejuusto ja vaniljasokeri. Lopuksi kääntele mukaan tomusokeri esim. nuolijan avulla. Tomusokeri kannattaa sihdata kuorrutteen joukkoon niin mukaan ei tule isoja tomusokeriklönttejä. Jos tuntuu ettei tomusokeri sekoitu tarpeeksi hyvin nuolijalla niin voit sekoittaa sähkövatkaimella lopuksi. 

Irrota jäähtynyt pohja vuoasta ja aseta esimerkiksi leikkuulaudan päälle. Levitä kuorrute pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele päälle mantelirouhetta. Anna piirakan jähmettyä jääkaapissa jo kun aikaa. Siisti sitten reunat leikkaamalla kantit pois. Leikkaa piirakka 16 pienehköön palaan (4x4). Säilytä paloja jääkaapissa. 


Iso NAM! Nämä olivat kyllä sitten niin herkullisia paloja että! 🧡


Lurps,  mun mielestä kuorrutetta pitää olla paljon! Se on piirakan paras osa. 🙂
 

Siinä ei kyllä kauaa nokka tuhissut kun nämä palat oli syöty. Petollisen koukuttavaa herkkua!
 

4 kommenttia:

  1. Voiskohan tän tehdä gluteenittomilla jauhoilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi onnistuvan mutta en nyt mene ihan täysin takuuseen lopputuloksesta kun en ole itse testannut gluteenittomia jauhoja. 🙂

      Poista
  2. Toimisikohan muffinsivuokiin tehtynä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, anteeksi myöhäinen vastaus! Hmmm.. ehkä voisi toimia myös muffinsivuokiin tehtynä. Oletko jo kerennyt kokeilla? 🙂

      Poista

Jätä viesti Herkkukatille