22. kesäkuuta 2022

SITRUUNA-MARENKIJUUSTOKAKKU

Tällaisesta sitruunaisesta juustokakusta marenkikuorrutuksen kera olen haaveillut jo pitkän aikaa. Nyt oli hyvä tilaisuus leipoa kakku kun pidettiin parin kaverin kans illanistujaiset ja nautittiin kesästä tässä jokin aika sitten. 😊

Täysin tyytyväinen en ollut kakkuun sillä päälle tullut marenki jäi aivan liian löysäksi kun en malttanut vatkata sitä tarpeeksi. Muuten kakussa ei ollut mitään vikaa ja se maistui hyvältä.  Idea kakkuun on peräisin Annin uunista- blogista ja omana lisäyksenä laitoin vielä keksipohjan päälle kerroksen itsetehtyä mansikka-raparperihilloa. Taisin myös laittaa hieman enemmän sitruunamehua täytteeseen kuin mitä ohjeessa oli laitettu. Kakku oli ihanan kesäinen ja tuoreet mansikat kruunasivat mielestäni kakun. 😊

Kakku on leivottu 20 cm irtopohjavuolla.

Pohja:
200 g kaurakeksejä
90 g voita

Täyte:
noin 2 rkl mansikka-raparperihilloa

2 liivatetta
3 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
2 sitruunan kuoriraaste
0,5-0,7 dl sitruunamehua
(keltaista pastaväriä)

Marenki:
3 munan valkuaista
1,5 dl sokeria

Koristelu:
tuoreita mansikoita 
pakastekuivattuja vadelmia 
keksimurua 

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan reunakalvo. Murskaa keksit hienoksi muruksi kaulimen avulla muovipussiin sisällä ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. Nosta jääkaappiin hetkeksi.

Kun pohja on hieman kovettunut, levitä pohjan päälle kerros hilloa ja valmista sitten sitruunatäyte.

Laita täytteen liivatteet kylmään veteen noin 5-8 minuutiksi. Vaahdota kerma ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita keskenään tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja tomusokeri. Purista sitruunamehua ja ota siitä sivuun noin 2 rkl. Kuumenna tämä pieni määrä kiehuvaksi ja liuosta sekaan liivatteet. Yhdistä lopun sitruunamehun kanssa hyvin sekoittaen. Kaada liivate seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen, sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi nostele joukkoon vaahdotettu kerma. Kaada valmis täyte vuokaan ja tasoista pinta. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli. 

Valmista marenki. Mittaa kuumuutta kestävään kulhoon valkuaiset ja sokeri. Nosta kulho kattilan päälle, jonka pohjalla on vettä. Laita kattila liedelle ja levy päälle. Sekoittele hiljakseen seosta kunnes se saavuttaa 65 astetta ja vatkaa sähkövatkaimella marenki huoneenlämpöiseksi, paksuksi ja kiiltäväksi. Tähän menee aikaa jonkin verran! 😊

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Levitä marenki kakun päälle rennosti paletilla levittäen tai pursota halutessasi. Paahda marengin pintaa tohottimella ja koristele haluamallasi tavalla. 


Lurps, herkkua oli vaikkakin tuo marenki vähän epäonnistui. Aina ei vaan voi kaikki onnistua! 😊


Kakun koostumus oli ihanan pehmeä ja suussa sulava. Ehkä täyte olisi voinut olla vielä hitusen sitruunaisempi mutta hyvää se oli tällaisenakin. 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille