18. toukokuuta 2022

SITRUUNAINEN PANNA COTTA - PIIRAKKA


No jösses sentään! Nyt tuli leivottua melkoinen herkkupiirakka viime viikonloppuna. Kyseessä on sitruunainen panna cotta-piirakka kaurakeksipohjalla. Oli sitten ihan älyttömän hyvää! ♥ Onneksi lupasin jo ennen piirakan valmistusta viedä siitä palan kaverille maistiaiseksi niin ei tullut syötyä koko piirakkaa ihan yksin. :D

Joskus sitä haluaa päästä suhteellisen vähällä vaivalla ja nopeasti leivonnan aktiivisen ajan suhteen. Tämä piirakka sopi tähän ajatusmaailmaan hyvin. Peruskeksipohja voista ja kaurakekseistä valmistuu nopeasti eikä vaadi mitään isoja valmisteluja kun pohja on jo paineltu vuoan pohjalle ja reunoille. Sitten vain antaa pohjan hetken aikaa jähmettyä jääkaapissa ja sen jälkeen sipaista kerros valmista lemon curdia pohjan päälle. Halutessaan voi myös itse valmistaa lemon curdin mutta nyt menin itse sieltä mistä aita oli matalin ja käytin kaupan valmista sitruunatahnaa. :D Tämän jälkeen valmistetaan suussa sulava panna cotta-täyte ja annetaan sen hyytyä mieluiten yön yli jääkaapissa. Sitten vielä nopeat kermapursotukset piirakan pinnalle ja se on siinä. Herkku on valmista tuhottavaksi! :)

Voin lämpimästi suositella kokeilemaan tätä sillä miehenikin totesi maistamisen jälkeen että "No nyt on todella hyvää piirakkaa!". :D

Piirakka on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g kaurakeksejä
90-95 g voita 

Pohjan päälle:
2-3 rkl lemon cudia

Panna cotta-täyte:
2 liivatetta
100 g valkosuklaata
2 dl vispi- tai kuohukermaa
2 rkl fariinisokeria
200 g Bulgarian jukurttia tms. 
1 tl vaniljasokeria

Koristelu:
2 dl vispikermaa + tomusokeria
valkosuklaarouhetta
keksimurua 

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja voit myös laittaa sisäreunaan suikaleet leivinpaperista. Murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä keskenään. Painele seos vuoan pohjalle ja  noin 4-5 cm reunoille. Laita jääkaappiin hetkeksi jotta pohja jähmettyy.

Kun pohja on jähmettynyt, levitä päälle kerros lemon curdia ja laita taas jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. 

Valmista panna cotta-täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Rouhi suklaata pienemmiksi paloiksi puukolla ja jätä sivuun odottamaan. Laita pieneen kattilaan kerma ja sokeri. Kuumenna liedellä koko ajan rauhassa sekoitellen kunnes seos saavuttaa kiehumispisteen. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon ylimääräisestä vedestä puristellut liivatteet. Lisää joukkoon suklaarouhe ja sekoittele rauhassa kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Anna panna cotan jäähtyä niin kauan että se ei tunnu sormella koittaessa enää kuumalta. Sekoita sitten joukkoon jukurtti parissa erässä ja mausta lopuksi vaniljasokerilla. 

Ota esimerkiksi iso lusikka tai kauha, jolla varovasti kaadat täytteen keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Irrota hyytynyt piirakka vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Vaahdota kerma ja mausta tomusokerilla. Pursota kermalla koristeet piirakan päälle ja viimeistele koristelut suklaa- ja keksirouheella. 


Aijai, kun tämä oli vain NIIN herkullista! Tykkäsin todella paljon! ♥


Piirakassa oli todella vahva sitruunan maku lemon curdin ansiosta ja se sopi täydellisesti yhteen valkosuklaisen panna cotta-täytteen kanssa. Ai että... kunpa tätä olisikin vielä jäljellä! Täytynee piakkoin leipasta uudestaan tätä herkkua. :)


Kovin paksua kerrosta tuota lemon curdia ei kannata pohjan päälle laittaa sillä se tursuaa muuten kakkua leikatessa täytteen alta. Myös hyytynyt täyte liukuu aika voimakkaasti liian paksun kerroksen päällä. Tämä ei kuitenkin haittaa oikeastaan muuten kuin vain leikkausvaiheessa jos haluaa saada siistejä paloja leikattua piirakasta. Itse kyllä tykkäsin kun lemon curdia oli runsaasti sillä siitä tuli niin ihana raikas maku piirakkaan. ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille