12. huhtikuuta 2022

SITRUUNAPIIRAKKA


No olipas tämä ihanan raikasta ja herkullista sitruunaista piirakkaa! ♥ Leivoin tämän piirakan viime viikonloppuna tyttöjen illan jälkiruoaksi. Olin miettinyt jo että haluan leipoa meille jotain sitruunaista ja raikasta jälkiruokaa. Alun perin meinasin tehdä key lime pie-piirakan mutta sitten törmäsin Pullahiiren blogissa tähän todella helppoon ja nopeaa sitruunapiirakan reseptiin ja päätinkin kokeilla kyseistä piirakkaa. Pieniä muutoksia tein alkuperäiseen reseptiin mutta perusrunko on reseptiin on napattu täältä

Halusin päästä mahdollisimman helpolla piirakan kanssa ja siksi teinkin pohjaksi ihan perus keksi-voipohjan, jota esipaistoin hetken aikaa uunissa. Halutessaan tuon esipaistonkin voi jättää pois jos on kovin kiire tai ei muuten vain jaksa alkaa lämmittää uunia. Itse kuitenkin tykkäsin paiston tuomasta paahteisesta ja rapsakasta mausta. :) Täytteeseen lisäsin vielä myös yhden sitruunan kuoriraasteen ja se mielestä toi kivasti lisää sitruunaista makua. Pelkällä sitruunamehulla täyte olisi mielestäni jäänyt aika pliisun makuiseksi. Piirakan päälle vatkasin vain vispikermaa ja sekoitin joukkoon vielä vaniljarahkaa. Pursotin kuorrutteen kauttaaltaan koko piirakan päälle ruusutyllalla. Näin jälkeen päin mietittynä en enää ehkä laittaisi kuorrutetta ihan noin paljoa sillä se peitti melko paljon täytteen sitruunaista makua alleen. Pursottaisin ehkä vain ruusukkeet piirakan reunoille kun alkuperäisessä reseptissäkin oli tehty. :) 

Kaiken kaikkiaan tykkäsin piirakasta todella paljon ja aivan varmasti tätä tulee joskus tehtyä vielä uudestaankin. Piirakka toimisi varmasti myös hyvin limellä leivottuna - ehkä sitä voisikin kokeilla ensi kerralla. Tämä jos mikä on myös erittäin hyvä vaihtoehto pääsiäisen herkkupöytään. ♥

Piirakka on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g keksejä (100 g kaurakeksejä + 100 g Biscoff-keksejä)
95 g voita

Täyte:
1 dl sitruunamehua (1-2 kpl sitruunoita)
1 sitruunan kuori raastettuna
1 prk (á 397 g) kondensoitua maitoa
150 g ranskankermaa

Kuorrute + koristelu:
2 dl vispikermaa
200 g vaniljarahkaa
noin 1-2 rkl lemon curdia
nonparelleja

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita sisäreunaan vielä myös leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Murskaa keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja yhdistä nämä. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille noin 5 cm verran. Esipaista pohjaa noin 8 minuuttia ja anna jäähtyä hetken aikaa paistoin jälkeen. 

Valmista täyte. Pese hyvin sitruunat, raasta kuoria ja purista mehu. Sekoita kulhossa keskenään kondensoitu maito ja ranskankerma. Lisää joukkoon sitruunamehu sekä kuoriraaste - sekoita kunnes täyte tuntuu tasaisen kermaiselta. Kaada valmis täyte jäähtyneen pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Valmista kuorrute. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon vaniljarahka. Laita kuorrute tyllalla varustettuun pursotuspussiin. Irrota piirakka vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Purosta kuorrute piirakan päälle pyörivää kakkualustaa apuna käyttäen. Tee leivinpaperista pieni pursotuspussi ja täyte se lemon curdilla. Pursota pieniä lemon curd palloja sinne tänne piirakan päälle ja viimeistele koristelu nonparelleille. Sitten vain herkuttelemaan! :)


Lurps, oli kyllä todella herkullista! 
Niin raikasta ja jotenkin todella kevyttä jos näin voi leivonnaisesta sanoa. :D 


Tuosta pursotettavasta kuorrutteesta tuli ihan kivan näköinen - vähän erilainen tapa levittää kuorrute kuin normaalisti mun leivonnaisissa. :) 


Ensi kerralla aion tosiaan kokeilla tehdä tämän lime-versiona ja laitan hiukan vähemmän tuota kuorrutetta päälle. Tulee varmasti myös herkkua! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille