7. huhtikuuta 2022

PORKKANAKAKKU


Kyllä se vain niin on, että porkkanakakku on kaikkien leivonnaisten kunkku! Ihan liian harvoin tulee tehtyä tätä herkkua vaikka se onkin niin hyvä... Ehkä juuri se tekeekin siitä niin hyvää, kun harvoin jaksaa leipoa kyseistä herkkua. :)

Tässä jokin aika sitten mun porkkanakakkuhammasta alkoi kolottaa ihan hulluna ja eihän siinä sitten muu auttanut kuin kerätä tarvikkeet kasaan ja alkaa leipoa. Onneksi porkkanakakku on suhteellisen nopsa leivonnainen ja melko nopeasti pääsee upottamaan hampaansa mehevään kakkuosaan ja suussa sulavaan kuorrutteeseen. Aah että... :) 

Mietin aika kauan leivonko ihan tavallisen piirakan vai jaksaisinko tehdä herkun oikein kakkumuotoon. Kyllä se kakku vei voiton tällä kertaa ja tästä tuli kyllä ihan super herkullista jälleen kerran. Kuten olen aikaisemminkin todennut, niin paras porkkanakakkupohja syntyy Emma Iivanaisen ohjeella ja hänen reseptiään käytin tälläkin kertaan. Täyte/kuorrutus on puolestaan omaa käsialaa. :) 

Kakkupohjat on leivottu 2 x 16 cm irtopohjavuoalla ja kakku on koottu 16 cm vuokaan.

Pohjat:
250 g porkkanoita
2½ dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl suolaa
2 munaa
½ dl maitoa
1 dl öljyä
1 tl sitruunamehua

Täyte/kuorrute:
50  g pehmeää voita
2½ tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
+mantelirouhetta

Koristelu:
mantelirouhetta / pähkinöitä/  keksimurua / valkosuklaarouhetta jne. 

Valmistele kakkuvuoat. Ota esille kaksi 16 cm vuokaa, pingota pohjalla leivinpaperit ja laita sisäreunaan vielä leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Valmista pohjat. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi  - jätä vielä sivuun odottamaan vuoroaan. Yhdistä kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja mausteet. Lisää joukkoon munat, maito, öljy ja sitruunamehu - sekoita sen verran että aineet sekoittuvat ja massa on tasaista. Nostele massan joukkoon porkkanaraaste. Jaa valmis massa kahteen vuokaan tasaisesti ja paista uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla ja lisää tarvittaessa paistoaikaa. Anna jäähtyä ja leikkaa sitten molemmat pohjat kahteen osaan.

Valmista täyte/kuorrute. Notkista pehmeä voi kulhossa ja sekoita joukkoon tomu- ja vaniljasokeri.  Lopuksi lisää joukkoon kylmä tuorejuusto ja sekoita nopeasti kuohkeaksi. Älä vatkaa liikaa ettei massa juoksetu. Anna kuorrutteen jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa, mikäli se tuntuu liian löysältä. 

Voit koota kakun halutessasi 16 cm vuokaa apuna käyttäen. Itse täytin kakun suoraan tarjoilulautaselle ilman mitään reunoja ja kuorrutin kakun heti samalla kertaa.  Jaa täytettä tasaisesti kakun neljään väliin ja ripottele jokaisen täytekerroksen päälle mantelirouhetta. Huom! Täytevälit ovat todella ohuet jotta kuorrutukseen jää kuorrutetta käytettäväksi enemmän, ehkä noin yksi nuolijalla kauhaistu määrä täytettä per väli. Tämähän on tietty makuasia haluaako täytettä enemmän väleihin ja vähemmän pinnalle vai toisinpäin. :) Lopuksi kuorruta vielä kakku jäljelle jääneellä kuorrutteella ja koristele haluamallasi tavalla. 


Nam, tämä on joka kerta NIIN hyvää! :)


Ensi kerralla tuota kuorrutetta voisi kyllä tehdä kaksinkertaisen määrän niin sitä saisi vielä vähän enemmän tuohon pinnalle. Kuorrutehan tässä kakussa on ehdottomasti se parhain osa! 


Sen verran kiire oli päästä maistamaan kakkua etten jaksanut ottaa enää palakuvaa. 
Voin kuitenkin sanoa, että pala näytti kertakaikkisen herkullisen näköiseltä. :)

Kakku tuli syötyä kokonaan viikonlopun aikana ja on ihan hyvä, että kakku on suhteellisen pieni ettei herkuttele mene ihan överiksi. Tosin, luulenpa että eipä tuottaisi kyllä isoja ongelmia tuhota isompaakin kakkua parin päivän aikana. :D 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille