31. joulukuuta 2021

KAHDEN SUKLAAN PUOLUKKAKAKKU SUOLAKINUSKILLA


Tämä suussa sulava kakku oli meidän herkkupöydässä jouluna. Oli muuten sitten TODELLA hyvää kaakkua sanon minä. ♥ Kyseessä on kahden suklaan puolukkakakku suolakinuskikuorrutuksella. Idean ja pohjan reseptille sain Saamarinkakut- blogista. Alkuperäisen ohjeen voit käydä kurkkaamassa täältä. 

Kakussa yhdistyy ihanasti tumma- ja valkosuklaat sekä pohjan että täytteen sekaan laitettavat puolukat. Koko komeuden kruunaa vielä, mikäs muukaan, kuin suolalla höystetty kinuski. Taivaallisen hyvää! Kakku on myös siitä kiva, että täytteessä ei ole käytetty ollenkaan liivatetta, valkosuklaa jähmettää täytteen tarpeeksi jättäen sen ihanan pehmeäksi ja suussa sulavaksi. Pohjaa ei myöskään kannata paistaa liikaa, jotta se pysyy ihanan mehevänä. Sen verran muuntelin alkuperäistä reseptiä, että käytin täytteessä tavallisen tuorejuuston sijaan mascarponea ja lisäsin vielä joukkoon vaniljatahnaa. Tuli oikein herkullisen makuista! Tykkään kovasti mascarponen mausta tämän tyylisissä kakuissa. ♥

Kakku on leivottu 20 cm korkeareunaisella irtopohjavuoalla. 

Pohja: 
100 g tummaa suklaata
100 g voita
1½ dl sokeria
2 munaa
1½ tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl vehnäjauhoja
100 g puolukoita (pakaste)

Täyte:
250 g valkosuklaata
4 dl vispikermaa
250 g mascarponea
1 tl vaniljatahnaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
100 g puolukoita (pakaste)

Kinuski:
1 dl fariinisokeria
1 2/3 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Koristelu:
pipareita / puolukoita / kuivattuja karpaloita / suklaakarkkeja/konvehteja jne. 

Voita valmistaa kakkupohjan ja täyttöä edellisenä päivänä jos haluat. Ota esille vuoka, vuoraa pohja ja sisäreuna leivinpaperilla. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Mittaa mikron kestävään kulhoon suklaa ja voi. Lämmitä lyhyissä jaksoissa välillä sekoittaen, kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä hetken aikaa. Sekoita kevyesti joukkoon sokeria ja sitten munat yksitellen taas kevyesti sekoittaen. Yhdistä keskenään vaniljasokeria, kaakaojauhe ja vehnäjauhot. Lisää massaan ja sekoita vain sen verran esim. pallovispilällä että aineet sekoittuvat. Lopuksi nostele puolukat nuolijan avulla massan joukkoon. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita. Paista uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Älä paista liikaa, pohja saa jäädä keskeltä meheväksi. Anna jäähtyä täysin vuoassaan. 

Kun pohja on jäähtynyt täysin, irrota pohja vuoasta ja pese vuoka. Aseta vuoan pohjalla uusi leivinpaperi halutessasi tai käytä vanhaa jolla paistoit pohjan sekä laita sisäreunaan korkea reunakalvo. Laita pohja vuokaan ja valmista täyte. 

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa lyhyissä pätkissä aina sekoittaen jokaisen lämmityskerran jälkeen. Jätä suklaa sivuun jäähtymään. Vaahdota kerma vaahdoksi ja jätä sekin sivuun odottamaan vuoroaan. Notkista mascarpone kulhossa ja sekoita joukkoon vaniljatahna tai -sokeri. Lisää joukkoon pieni määrä valkosuklaata koko ajan sekoittaen ja sitten vasta lisää loppu sulatettu suklaa - sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi kääntele nuolijalla massan joukkoon vaahdotettu kerma. Viimeiseksi lisää täytteeseen jäiset puolukat ja nostele ne varovasti täytteen sekaan. Kaada valmis täyte vuokaan pohjan päälle ja tasoita pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 4-5 tuntia tai yön yli.

Kun kakun pinta tuntuu sormella koskettaessa kiinteältä, voit valmistaa kuorrutteeksi tulevan kinuskin. Mittaa kaikki kinuskin ainekset pieneen kattilaan ja keitä seosta noin 8-10 minuuttia tai kunnes kylmään vesilasiin tiputtaessa kinuski pysyy kasassa siistinä pallona. Älä keitä liikaa ettei kinuskista tule kovaa! Jäähdytä kinuski kädenlämpöiseksi ja levitä se sitten kakun pinnalle. Anna jähmettyä taas hetken aikaa jääkaapissa. 

Irrota kakku vuoasta, aseta tarjoilulautaselle ja irrota reunakalvo. Koristele haluamallasi tavalla. Sitten vain kahvipannu porisemaan ja leikkaamaan kakusta kunnon slaissi kahvin kaveriksi. ♥


Voi pojat kun tykkäsin kovasti tästä kaakusta, oli NIIN herkullista! ♥


Puolukat tasoittivat kivasti valkosuklaan makeutta ja sopivat hyvin yhteen pohjassa olevan tumman suklaan kanssa. Nam! :)


Koristelussa mulle sattui käymään pienen pieni kömmähdys. Kakun koristelusta ei tullut yhtään sellainen kun olin alkujaan suunnitellut. Siinä kävi sillä tavalla, että kun olin nostanut kakun keittiön tasolle ja kurotin yläpuolella olevasta kaapista vielä suklaalevyä koristelua varten... Niin tämän suklaalevyn päällä olikin semmoinen yksittäispakattu välipalakeksi, joka sitten tippui suoraan kakun päälle. Kyllä siinä muutama ärräpää pääsi suusta kun välipalakeksi nökötti keskellä kakkua ja sehän tarrasi aika lujaa kiinni tuohon kinuskiin, että jäi aika ikävät jäljet kun nostin keksin pois kakun päältä. Tämän takia jouduin muuttamaan koristelua, että sain piiloon tämän äksidentin jäljet! :D:D:D Mutta onneksi tämä ei kuitenkaan kakun makuun vaikuttanut millään tavalla. Mitä opimme tästä... Nosta kaikki tarvittavat koristelutarpeet valmiiksi pöydälle ENNEN kuin otat kakun pöydälle koristelua varten. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille