30. joulukuuta 2021

JOULUINEN JUUSTOKAKKU UUNISSA


No nyt pitää sanoa iso NAM! Tein tämän jouluisen uunijuustokakun tässä jokin aika sitten vapaapäivien herkutteluun. Siitä olikin jo päässyt vierähtämään tovi kun viimeksi olin leiponut uunissa paistettavaa juustokakkua. Vitsi kun tämä oli hyvää! Tämä kakku on kyllä vahvasti ehdolla meidän joulupöydän herkuksi. ♥

Täytteessä maistuu ihanasti kaneli ja appelsiini toi kivaa raikkautta muuten melko tuhtiin kakkuun. Ja mitäs muutakaan kakun päälle olisi voinut laittaa kuin kunnon kerros suolakinuskia. ♥

Kakku on valmistettu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
180 g piparkakkuja
80 voita

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g piparkakkurahkaa (Arla)
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
noin puolikkaan appelsiinin kuoriraaste
2 rkl appelsiinimehua
½ dl maissitärkkelystä
2 munaa

Suolakinuski:
1 dl fariinisokeria
1 2/3 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Koristelu:
noin 1 dl kermaa + vaniljasokeria + kanelia
praliinia
piparimurua + piparkakkuja
suklaarouhetta

Ota esille vuoka, pingota pohjalla leivinpaperi ja voitele/sprayaa vuokaspraylla vuon sisäreuna hyvin. Ota kaksi isoa palaa foliota ja aseta ne ristiin pöydälle. Nosta vuoka folioiden päälle ja nosta folion reunat ylös tehden niistä eräänlainen "valli" ettei vuoan välistä valuva rasva pääse uuniin pohjalle. Lämmitä uuni 160 asteeseen.

Murskaa piparit hienoksi ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja esipaista pohjaa noin 8-10 minuuttia. Valmista paiston aikana täyte.

Mittaa kulhoon tuorejuustot, rahka, sokerit ja kaneli. Sekoita hyvin sekaisin. Riittää sekoitus ilman sähkövatkainta mutta voit vielä tässä vaiheessa sekoittaa myös sähkövatkaimelle jos haluat. Pese appelsiini hyvin ja raasta kuori täytteen joukkoon. Purista vielä mehua 2 rkl ja lisää hyvin sekoittaen täytteeseen. Sekoita joukkoon vielä myös maissitärkkelys. Lopuksi lisää munat yksitellen täytteeseen ja sekoita vain sen verran käsin esim. nuolijalla että munat sekoittuvat täytteen joukkoon. Ei tarvitse enää vatkata tai sekoittaa rajusti. Kaada valmis täyte esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla uunin tehosta riippuen noin 35-45 minuuttia. Kakku saa olla vielä hytisevä keskeltä. Sammuta uuni ja jätä kakku jälkilämpöön vielä noin 25-30 minuutiksi. Jäähdytä kakku huoneenlämpöiseksi ja siirrä sitten jääkaappiin yön ylitse. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle valmiiksi. Keitä kinuski. Mittaa kattilaan fariinisokeri, kerma ja suola. Keitä noin 8-10 minuuttia tai kunnes vesilasiin tiputtaessa kinuski pysyy kasassa. Jäähdytä kinuskia hieman ja kaada se sitten nopeasti levittäen kakun pinnalle. Anna jähmettyä hetken jääkaapissa.

Vaahdota koristeeksi tuleva kerma ja mausta se vaniljasokerilla + kanelilla. Pursota kermalla koristeet kakun reunoille. Viimeistele koristelut haluamallasi tavalla käyttäen esim. praliinia, piparkakkuja, piparimurua ja rouhittua suklaata. 


Lurps, tämä oli viedä ihan kielen mennessään. Taisinkin syödä puoli kakkua yhdeltä istumalta. :D


Piparipohja sopi loistavasti täytteen kanssa yhteen ja tuo kinuski... Aah, se oli piste i:n päälle mielestäni ja viimeisteli kakun makumaailman just täydellisesti omaan makuun. Olisin voinut syödä tuon kinuskin suoraan kattilasta kun se oli niin hyvää. ♥


Kuten jo mainitsinkin, niin voisin kyllä leipoa tätä herkkua vielä uudestaan tulevan joulun herkkupöytään - sen verran hyvin tämä kakku upposi meikäläiseen. ♥



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille