7. lokakuuta 2021

PORKKANAKAKKU


Se on varma syksyn merkki itsellä kun alkaa tehdä mieli ihan hirveästi porkkanakakkua. Porkkanakakku/piirakka on kyllä ehdottomasti yksi lempileivonnaisistani eikä petä koskaan. Harvoin tulee vain tehtyä tätä herkkua sillä inhoan jostain syystä tuota porkkanoiden raastamista. En tiedä mikä siinä on niin vastenmielistä mutta en vain pidä siitä. :D Kyllä näin kerran syksyyn annan periksi ja ryhdyn raastamispuuhiin, jotta saa herkutella tätä ihanan mehevää ja suussa sulavaa kakkua. ♥

Perinteiseen tyyliin leivoin pohjan taas Emma Iivanaisen reseptillä sillä se on mielestäni vain niin hyvä! Tällä kertaa halusin kuitenkin tehdä pienen twistin pohjaan ja lisäsin siihen mantelirouhetta. Tämä oli aika hyvä veto, sillä tykkäsin todella paljon mantelirouheen tuomasta purutuntumasta. Ei huono ollenkaan! Parastahan tässä kakussa mehevän pohjan lisäksi on ehdottomasti tuo kuorrute. Sitä tulee joka kerta syötyä kakun kuorrutusvaiheessa jo niin paljon, että mahaan alkaa koskea. Onneksi kuorrutetta tulee sen verran reilu satsi tällä reseptillä, ettei se haittaa yhtään vaikka sitä "vähän" tuleekin syötyä leivonnan lomassa. :D

Kakkupohjat on leivottu 2 x 16 cm irtopohjavuoalla ja kakku on koottu 16 cm vuokaan.

Pohjat:
250 g porkkanoita
2½ dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/4 tl suolaa
2 munaa
½ dl maitoa
1 dl öljyä
1 tl sitruunamehua
40 g mantelirouhetta

Täyte:
150 g pehmeää voita
1½ dl tomusokeria
1 tl vaniljatahnaa
1 rkl maitoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria

Kuorrute:
50  g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2½ tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristelu:
mantelirouhetta / pähkinöitä/  keksimurua / suklaamanteleita / fudgepaloja jne. 

Valmistele kakkuvuoat. Ota esille kaksi 16 cm vuokaa, pingota pohjalla leivinpaperit ja laita sisäreunaan vielä leivinpaperisuikaleet. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Valmista pohjat. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi  - jätä vielä sivuun odottamaan vuoroaan. Yhdistä kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhe ja mausteet. Lisää joukkoon munat, maito, öljy ja sitruunamehu - sekoita sen verran että aineet sekoittuvat ja massa on tasaista. Nostele massan joukkoon porkkanaraaste ja mantelirouhe. Jaa valmis massa kahteen vuokaan tasaisesti ja paista uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla ja lisää tarvittaessa paistoaikaa. Anna jäähtyä ja leikkaa sitten molemmat pohjat kahteen osaan.

Valmista täyte. Vaahdota keskenään pehmeä voi, 1½ dl tomusokeria, vaniljatahna ja huoneenlämpöinen maito.  Sekoita toisessa kulhossa keskenään tuorejuusto ja 1 dl tomusokeria. Yhdistä sitten nämä kaksi seosta varovati keskenään. Älä vatkaa turhaan ettei täyte juoksetu.

Kokoa kakku 16 cm vuokaan. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Jaa täyte tasaisesti kakun kolmeen väliin. Peitä kakun pinta esim. kelmulla ja laita päälle kevyt paino. Anna hyytyä ja maustua jääkaapissa mielellään yön yli. 

Valmista kuorrute. Vaahdota pehmeä voi ja tuorejuusto keskenään. Sihtaa parissa erässä joukkoon tomusokeri ja vatkaa kuohkeaksi. Mausta lopuksi kuorrute vielä vaniljasokerilla. Anna kuorrutteen jähmettyä hetken aikaa jääkaapissa, jotta sitä on helpompi levittää kakun päälle ja reunoille. 

Irrota kakku vuoasta ja aseta se tarjoilulautaselle. Kuorruta kakku kauttaaltaan tasaisesti kuorrutteella ja koristele haluamallasi tavalla käyttäen esimerkiksi mantelirouhetta, erilaisia pähkinöitä, keksimurua jne. Kakun on hyvä olla jonkin aikaa jääkaapissa kuorruttamisen jälkeen, jotta tuo kuorrute kerkeää vähän jämäköityä vielä. Näin kakun leikkaaminen on hiukan helpompaa ja tulee siistimpiä kakkupaloja. Sitten vain kakun kimppuun! :)


Mä sitten NIIN rakastan porkkanakakkua, ihan parasta! ♥ 


Kyllähän tällä kelpasi herkutella kahvin kanssa viikonloppuna. ♥


Aion kyllä varmaan jatkossakin laittaa tuota mantelirouhetta pohjaan, sillä tykkäsin siitä kovasti. Tulee vähän rouheisuutta tähänkin herkkuun. Mietin juuri, että mantelirouheen sijaan voisi ihan hyvin käyttää muitakin pähkinöitä, esim. saksanpähkinöitä rouhittuna. Tätä pitääkin ehkä kokeilla ensi kerralla. :)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille