26. lokakuuta 2021

HALLOWEEN: BANAANI-SUKLAAPIIRAKKA KINUSKILLA JA SUOLAPÄHKINÖILLÄ


Tämän piirakan idea sekä täytteiden että koristelun suhteen on muhinut jo jonkin aikaa mielessäni ja näin Halloweenin alla oli juuri oikea hetki laittaa resepti kokeiluun. Kyseessä on siis keksipohjainen piirakka, jossa täytteenä on kinuskia, banaaniviipaleita ja suolapähkinöitä. Koko makeuden ja komeuden kruunaa vielä maitosuklaasta ja Nutellasta valmistettu paksu kuorrutekerros. Sen voin sanoa jo heti näin alkuun, että makeutta tästä piirakasta ei kyllä puutu! :D

Oikasin täytteissä sen verran, että käytin valmista karamellisoitua kondensoitua maitoa kinuskina. Parempaa olisi varmasti tullut itsetehdystä kinuskista, mutta kun kaapissa nyt sattui olemaan purkki valmista kinuskia, niin en malttanut olla käyttämättä sitä. :) Banaani yhdistettynä kinuskin ja suolapähkinöiden kanssa loivat yhdessä herkullisen makumaailman tähän piirakkaan. Piirakka oli tosiaankin melkoisen makea ja vielä kun kuorrutettakin oli paksu kerros, niin tätä ei kovin paljoa pystynyt kerralla syömään. Hyvää tämä oli mutta tujua tavaraa! :D

Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä tuollaista kuorrutetta suklaasta ja Nutellasta. Siitä tuli oikein herkullista ja olisi tullut vielä varmaan parempaakin jos olisin käyttänyt kunnon maitosuklaata siihen. Kaapissa sattui oleaan jotain halppismaitosuklaata juuri tarvittava määrä, niin en viitsinyt ostaa uutta vaan käytin halppissuklaan tähän. Uskon, että se vähän vaikutti lopulliseen makuun kuorrutteessa huonossa mielessä. Ensi kerralla pitää ehdottomasti käyttää kunnon suklaata! Muuten kuorrute oli todella hyvää ja oli kiva kokeilla jotain uutta. :)

Koristelussa keskityin Halloween-teemaan sillä tällä viikollahan saamme juhlia tuota juhlapäivää. Mielessäni olisi vielä yksi juhlateemaan sopiva resepti mutta en tiedä kerkeänkö leipoa sitä enää ennen THE päivää. Katsotaan miten käy! Jos en kerkeä leipoa niin sitten tämä "silmäpiirakka" jää viimeiseksi Halloweenleivonnaiseksi tänä vuonna. :) 

Piirakka on leivottu 20 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
200 g keksejä (100 g kaurakeksi + 100 g Bisscof)
85 g voita

Täytteet:
1 prk (á 397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa
1-2 kpl banaania
suolapähkinöitä

Kuorrute:
200 g maitosuklaata
200 g Nutellaa
2 dl kermaa (vispi tai kuohu)

Koristelu:
muutama pala suklaata
sokerimassasilmiä
koristerakeita

Ota esille vuoka, pingota pohjalle leivinpaperi ja laita leivinpaperista suikaleet vuoan sisäreunaan.

Sulata voi. Murskaa keksit hienoksi muruksi ja yhdistä sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja myös reunoille noin 5-6 cm korkeudelle. Laita hetkeksi jääkaappiin, jotta pohja jähmettyy.

Levitä jähmettyneen pohjan päälle kinuski. Rouhi suolapähkinöitä pienemmiksi ja ripottele kinuskin päälle. Viipaloi banaanit ja asettele viipaleet vuokaan pähkinöiden päälle. Laita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat kuorrutteen. 

Murra suklaa kattilaan, lisää joukkoon Nutella ja kerma. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan rauhassa sekoitellen kunnes suklaa on sulanut täysin ja seos on tasaista ja kiiltävää. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi välillä sekoitellen. Kaada hieman jäähtynyt kuorrute lusikan avulla vuokaan banaanien päälle tasaisesti. Kopauta vuokaa muutaman kerran pöytää vasten jotta isoimmat ilmakuplat katoavat. Anna piirakan hyytyä jääkapissa useamman tunnin tai mieluiten yön yli.

Irrota piirakka vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Sulata muutama pala suklaata varovasti mikrossa ja siirrä sula suklaa pieneen leivinpaperista tehtyyn pursotuspussiin. Spritsaa piirakan päälle raitoja sikin sokin. Kiinnitä sokerimassasilmiä sulan suklaan avulla haluamiisi kohtiin ja viimeistele piirakka vielä koristerakeilla. 


Mielestäni piirakasta tuli paljon kivemman näköinen kuin makuinen. 
Ei tämä missään nimessä pahaa ollut mutta pientä hiomista makumaailma vielä vaatii. Ensi kerralla myös esipaistaisin vielä tuota pohjaa, jolloin siihen tulisi enemmän paahteista makua ja rapsakkuutta. 

Kinuski tursusi jonkin verran palaa leikatessa ja peitti alleen banaaniviipaleet sekä suolapähkinät. Kyllä niitäkin sieltä sisältä löytyy vaikkei palakuvassa niitä näykkään. :)


Tällainen piirakka olisi mielestäni juuri passeli Halloween juhliin tarjottavaksi. :)

Sain juuri idean, että täytteen banaanit voisi myös korvata puolukoilla. 
Siinä voisikin olla kokeilemisen arvoinen idea seuraavaa kertaa silmällä pitäen. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille