9. syyskuuta 2021

OMENA-KINUSKIJUUSTOKAKKU

Se on kumma miten aina näin syksyn saapuessa tekee mieli leipoa omenaleivonnaisia. En halunnut kuitenkaan leipoa perinteistä omenapiirakkaa vaikka se niin kovin hyvää onkin. Sen sijaan päädyin tekemään tällaisen juustokakun, mikä pitää sisällään vaalean vaniljakakkupohjan, kanelissa karamellisoituja omenapaloja, pehmeän vaniljamoussen sekä aina niin herkullisen kinuskikiilteen. Ei huono ollenkaan! :)

Mulla sattui olemaan pakkasessa jemmassa yksi pieni 16 cm vaniljainen kakkupohjalevy ja se oli juuri täydellinen tähän kakkuun. Sitten ei auttanut muuta kuin laittaa omenat pannulle maustumaan kanelin, voin ja fariinisokerin kanssa, mousse valmistumaan ja kakkua kokoamaan. :D Täytteessä olisi ehkä vielä hiukan enemmän saanut maistua vanilja. Maku oli aika hentoinen ja omaan makuun vanilja olisi saanut maistua paljon voimakkaammin. Muuten kakku oli todella herkullista ja ai, että kun tuo paksu kinuskikiille oli hyvää ja kruunasi kakun. :)

Kakun sisälle tuleva pohja on leivottu 16 cm vuoalla ja mousse on hyydytetty kakun ympärille käyttämällä säädettävää reunavuokaa 18 cm mitoilla. 

Pohja:
1 x valmis 16 cm pyöreä vaniljainen kakkupohjalevy 
(ohje pohjaan löytyy täältä

Karamellisoidut omenat:
1 keskikokoinen omena
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
noin 20 g voita

Kostutus: 
noin reilu ½ dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Vaniljatäyte:
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
100 g vaniljajukurttia
100 g maitorahkaa
3 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
1½ rkl vettä

Kinuskikiille:
2 liivatetta
2 dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria
(½ tl suolaa)

Koristelu:
kaurakeksejä
suklaa- ja vaahtokarkkeja yms.
vadelmia

Mikäli sinulla ei ole valmiina kakkupohjaa, valmista se ensin erillisen ohjeen mukaan ja leikkaa siitä sopivan paksuinen pohja tätä kakkua varten. Muutoin, ota pohja pakkasesta sulamaan.

Valmista omenat. Kuori omena ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Mittaa paistinpannulle sokeri, voi ja kaneli. Lisää joukkoon omenapalat ja paista miedolla lämmöllä kunnes omenat ovat pehmenneet. Jätä sivuun jäähtymään. 

Aseta pohja suoraan tarjoilulautaselle. Kostuta pohja hyvin vaniljasokerimaidolla. Levitä kaikki omenapalat pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Säädä säädettävä reunavuoka 18 cm ja aseta vuoka pohjan ympärille. Laita sisäreunaan reunakalvo tai voit myös sprayata vuoan reunat ja kevyesti tomusokeroida ne. Halutessasi voit myös käyttää leivinpaperia mutta siitä ei ehkä tule niin siistinnäköinen reuna. :) Itse laitoin vielä parilla maalarinteipinpalalla reunavuoan kiinni alustaan, jotta se pysyisi oikealla paikalla täytteen lisäämisen aikana.

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Vaahdota kerma valmiiksi ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita kulhossa keskenään tuorejuusto, jukurtti, rahka ja sokerit. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota siihen pehmenneet/ylimääräisestä vedestä puristellut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhan täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen ja sekoita hyvin sekaisin. Sekoita lopuksi varovasti joukkoon vaahdotettu kerma esimerkiksi nuolijan avulla. Nostele lusikan avulla täytettä ensin vuoan reunoille , painele täytettä kevyesti jotta sitä menisi joka paikkaan eikä jäisi ikäviä "reikiä". Levitä loppu täyte kakun päälle ja tasoita pinta tasaiseksi. Anna kakun hyytyä jääkaapissa parisen tuntia tai kunnes pinta tuntuu kiinteältä sormella koittaessa. 

Valmista sitten kinuskikiille. Laita liivatteet kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja suola. Keitä parisen minuuttia kevyesti sekoitellen. Lisää joukkoon puristellut liivatteet ja sekoita. Anna kiilteen jäähtyä ja kaada se sitten kakun täytteen päälle. Anna hyytyä mielellään yön yli jääkaapissa.

Irrota hyytyneen kakun ympäriltä reunavuoka ja kalvo. Koristele kakku haluamallasi tavalla käyttäen esim. keksejä, erilaisia karkkeja ja marjoja. Sitten vain suut makiaksi! :)


Nam, oli hyvää kakkua!
Ei ollut yhtään liian makeaa, ehkä olisi jopa saanut olla makeampaakin meikäläisen makuun. :D 


Vaniljatäyte jäi tosiaan ehkä hieman valjuksi ja se kaipaisikin ehkä hieman tuunausta ollakseen täydellistä. Ei tämä missään nimessä pahaa ollut mutta siitä vain mielestäni puuttui sitä jotain... :D 


Oli myös kiva pitkästä aikaa tehdä tuollainen kakku, jossa pohja jää piiloon täytteen sisään. 
En tiiä miksei tämän tyylisiä kakkuja tule tehtyä useammin. 
Jotenkin aina tekee aina niillä perinteisillä tavoilla ja itselle tutuilla kaavoilla. :D


Omenat maistuivat ihanasti kanelille ja sopivat niin hyvin yhteen pehmeän vaniljapohjan, -täytteen sekä kinuskikiilteen kanssa. Ihan parasta! ♥♥



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille