16. heinäkuuta 2021

SYNTTÄRIKAKKU: MANSIKKATÄYTEKAKKU

Jaahas, taas eilen tuli vanhettua vuodella ja missä hellesäässä. :D Oli aika haastavat olosuhteet leivonnalle mutta pakko oli saada mansikkakakkua synttäreille. Tästä perinteestä en hevin luovu, en edes +30 asteen helteellä- :D Välillä kyllä ajattelin olevani aivan hullu kun leivon tämmöisessä kuumuudessa mutta leipomotyövuoteni ovat kyllä koulineet mut leipomaan äärimmäisissä sääolosuhteissa. :D:D 

Tästä mansikkakakusta tuli herkullinen pläjäys! Ainut miinus oli, että laitoin täytteeseen liian paljon liivatetta ja siitä tuli ehkä liian tönkköä omaan makuun. Eli ens kerralla vähän vähemmän liivatetta niin hyvä tulee. :) Laitoin tosiaan neljä liivatetta mutta kolme olisi riittänyt vallan mainiosti. Noh, tekemällä oppii ja ens kerralla on sit taas vähän viisaampi. 

Kakku on leivottu 16 cm irtopohjavuoalla. (Pohjat leivottu 2 x 16 cm vuoalla)

Pohjat:
3 munaa
2½ dl sokeria
1½-2 rkl vaniljasokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
75 g voita sulatettuna
1½ dl maitoa tai kermaa

Kostutus:
noin 2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa

Täyte:
3-4 liivatetta
2 dl vispikermaa
100 g mansikoita soseutettuna
100 g mansikkajukurttia
100 g vaniljatuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunan tai limen mehua

+ itsetehtyä lemon curdia ja mansikkaraparperihilloa

Kuorrute:
2 dl vispikermaa
100 g vaniljatuorejuustoa
2 rkl tomusokeria

Koristelu: 
55 g valkosuklaata
1 tl öljyä
mansikoita
valkosuklaarouhetta
keksimurua

Valmista pohjat. Ota esille kaksi 16 cm vuokaa ja vuoraa molemmat leivinpaperilla; pohjat ja reunat. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sulata voi ja mittaa maito/kerma valmiiksi astioihin. Yhdistä myös jauhot ja leivinjauhe erillisessä kulhossa. Vaahdota keskenään munat ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Kaada joukkoon koko ajan vatkaten pienellä teholla voisula, maitoa ja lopuksi jauhoseos. Sekoita vain sen verran että aineet sekoittuvat ja viimeistele sekoitus nuolijan avulla. Jaa valmis massa kahteen vuokaan. Paista pohjia uunin alatasaolla noin 35-40 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Seuraa kypsyttää ja vähennä tai lisää paistoaikaa tarpeen mukaan. Jäähdytä pohjat ja leikkaa molemmat sitten kahteen osaan. 

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 8-10 minuutiksi. Vaahdota kerma valmiiksi ja laita jääkaappiin odottamaan. Soseuta mansikat ja sekoita jukurtin, tuorejuuston ja sokereiden kanssa sekaisin. Kuumenna limen/sitruunan mehu kiehuvaksi ja liuota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen, sekoita hyvin sekaisin. Nostele joukkoon lopuksi vaahdotettu kerma. Laita täyte jääkaappiin siksi aikaa kun valmistelet kakkuvuoan täyttöä varten. 

Aseta 16 cm vuoan reuna suoraan tarjoilulautaselle ja laita sisäreunaan korkea reunakalvo ja leivinpaperisuikaleet. Kakun kokoamiseen tarvitset kolme pohjalevyä eli yksi pohja jää yli. Voit esim. pakastaa sen myöhempää käyttöä varten tai käyttää johonkin muuhun leivontaan. 

Kostuta pohjalevy vaniljasokerimaidolla ja aseta vuokaan. Sivele päälle kerros itsetehtyä mansikkaraparperihilloa ja puolet mansikkatäytteestä. Toista sama toisen kerroksen kanssa mutta laitan hillon tilalle kerron lemon curdia. Muista kostuttaa pohjia kunnolla niin lopputuloksesta tulee hyvä! Peitä kakku ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. 

Irrota hyytyneen kakun ympäriltä vuoka ja reunakalvo/leivinpaperi. Vatkaa kuorrutteen kerma ja sekoita joukkoon tuorejuustoa sekä tomusokeri. Kuorruta kakku tasaisesti ja laita hetkeksi jääkaappiin. 

Valkosuklaavalumia varten sulata suklaa varovasti mikrossa pienissä lämmityserissä. Kun suklaa on sulanut, sekoita sen joukkoon öljy. Lusikoi suklaata kakun päälle aivan kakun reunaan niin että suklaa alkaa valua kauniisti reunaa pitkin alas. Koristele kakku lopuksi tuoreilla mansikoilla, valkosuklaarouheella ja keksimurulla. Sitten kahvipannu porisemaan ja kakun kimppuun! :)


Nam, kyllä mikään ei voita kesän mansikkakakkua! ♥


Tässä kakussa oli kyllä maut kohdillaan. Mansikka yhdistettynä lemon curdin ja raparperimansikkahillon kanssa toimivat loistavasti yhdessä! Hieman vain jäi harmittamaan tuo liika liivatteen määrä täytteessä. Siitä huolimatta kakkua tuli syötyä ihan kiitettävä määrä ja taas tuli juhlittua vuoden vanhenemista kakun merkeissä. :D 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille