2. kesäkuuta 2021

"EXTEMPORE-KAKKU" - VANILJAINEN NUTELLA-JUUSTOKAKKU


Nimesin tämän kakun extempore-kakuksi, sillä tein tämän sananmukaisesti hetken mielijohteesta. Halusin päästä eroon kaapissa olevista vajaista keksipusseista yms. purkeista ja raaka-aineista. Ymppäsin siis tähän kakkuun vähän mitä nyt kaapissa sattui olemaan avattuja raaka-ainepakkauksia. Olin oikeastaan ihan yllättynyt kuinka hyvä tästä tuli loppujen lopuksi. Ei huono ollenkaan! :)

Kakku on leivottu 16 cm irtopohjavuoalla.

Pohja:
50 g Biscoff-keksejä
30 g crunchy mysliä
10 g suolapähkinöitä
35 g voita

Nutella-täyte:
100 g Nutellaa
noin 50-60 g maustamatonta tuorejuustoa

Vaniljatäyte:
4 liivatetta
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (ei kermaa vaan vaniljakastiketta)
250 g mascarponea
200 g Valion vaniljakreemiä
100 g jukurttirahkaa
2 rkl tomusokeria
3 rkl maitoa

Nutella-kiille:
1 liivate
1 dl kermaa
150 g Nutellaa

Koristelu:
1 dl kermaa
karkkeja/keksejä/suolapähkinöitä/vadelmia yms. 

Ota esille vuoka ja pingota pohjalle leivinpaperi. Laita sisäreunaan reunakalvo tai leivinpaperisuikale. Murskaa keksit, mysli ja suolapähkinät pieneksi muruksi. Sekoita sulatetun voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja vähän myös reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi. 

Nutella-täytettä varten sekoita tuorejuusto ja Nutella hyvin sekaisin. Levitä varovasti keksipohjan päälle ja laita taas kakku jääkaappiin seuraavan täytteen valmistuksen ajaksi. 

Valmista vaniljatäyte. Laita liivatteet kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi. Vaahdota vaniljakastike ja jätä sivuun odottamaan. Sekoita kulhossa mascarpone, vaniljakreemi, jukurttirahka ja tomusokeri. Kiehauta maito mikrossa ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana massan joukkoon ja sekoita hyvin sekaisin. Lopuksi nostele joukkoon vaahdotettu vaniljakastike. Kaada valmis massa vuokaan ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli tai vähintään 4-5 tuntia. 

Valmista kiille. Laita liivate kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Mittaa kerma pieneen kattilaan ja lämmitä kiehumispisteeseen. Purista liivatteesta ylimääräiset vedet ja sekoita kuuman kerman joukkoon. Lisää joukkoon Nutella ja sekoita kunnes seos on tasaista ja kiiltävää. Kaada kiille varovasti ison lusikan avulla hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä jääkaapissa parisen tuntia. 

Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja aseta tarjoilulautaselle. Vaahdota kerma ja pursota koristeita kakun päälle. Koristele vielä haluamallasi tavalla esim. karkeille, kekseillä, vadelmilla ja suolapähkinöillä.


Olin kyllä niin positiivisesti yllättynyt kuinka hyvä tästä kakusta oikein tuli. :)


Aivan täydellinen kakku ei kuitenkaan ollut ja tuohon täytteeseen en ollut aivan täysin tyytyväinen.
 Jos nyt tekisin sen uudelleen niin jättäisin sen vaniljakastikkeen pois ja korvaisin ihan tavallisella vispikermalla vaahdotettuna. :)


Pohjasta tykkäsin erityisesti suolapähkinöiden ansiosta. 
Ne toivat kivasti tasapainoa muuten niin makeaan Nutellaan. :)


Kokeilin ensimmäistä kertaa käyttää Nutellaa kiilteessä tällä tapaa ja täytyy kyllä sanoa että tuli aika hyvä kiille. Käytin tosiaan yhden liivatteen siihen ja jo sillä sai aikaa todella jämäkän kiilteen. Ehkä jopa puoliska liivatettakin olisi riittänyt... mutta pysyipä ainakin hyvin kasassa leikatessa ja tuli siisti leikkauspinta. :)


Kyllä tällä kakulla sai hyvin makean nälän taltutettua. ♥


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti Herkkukatille